Verlengaanbod van je huidige energieleverancier? Let hier goed op
Elke maand eindigen de energiecontracten van honderdduizenden Nederlanders. In deze periode doen energiebedrijven vaak een voorstel om het contract te verlengen.
Verloopt jouw energiecontract ook binnenkort en heb je een verlengaanbod gekregen? Dan is het belangrijk om alert te zijn, want deze voorstellen zijn vaak minder voordelig dan overstappen naar een andere energieleverancier.
In dit artikel leg ik je precies uit wat de twee hoofdzaken hiervan zijn.
1. Tarieven liggen hoger
Allereerst is de kans erg groot dat de tarieven in de aanbieding van je huidige leverancier hoger liggen dan de tarieven die je zou betalen bij een andere aanbieder. Een klein verschil kan al een flinke impact op je energierekening hebben.
Voorbeeld:
Stel dat je bij een nieuwe aanbieder 5 cent per kuub en 2 cent per kWh minder kunt betalen. Dan scheelt dit je bij een gemiddeld verbruik van 2.479 kWh en 1.169 m3 als ruim 9 euro per maand
Verlies de vaste leveringskosten (vastrecht) ook niet uit het oog, want hier kan per leverancier enkele euro’s per maand verschil in zitten.
De tarieven en bonussen in het verlengaanbod zijn meestal minder aantrekkelijk dan wat nieuwe klanten aangeboden krijgen voor hetzelfde contract bij dezelfde leverancier. Dit kan voelen alsof je als trouwe klant minder gewaardeerd wordt. Energieleveranciers zouden hierin eerlijker en transparanter moeten zijn.”
Thomas van Campenhout – Trendwatcher energiemarkt
Goed vergelijken
Het is dus heel belangrijk om goed naar de tarieven te kijken en deze te vergelijken met de aanbieding van je leverancier.
De laagste tarieven in de vaste contracten liggen vandaag (3 januari) op circa:
- € 0,26 cent per kWh stroom
- € 1,26 per m3 gas
TIP:
Bekijk ook eens ons volledige overzicht van alle contracten en tarieven voor de maand januari.
2. Geen loyaliteitsbonus (of lager)
Een andere belangrijke reden waarom je het verlengaanbod van je huidige leverancier beter links kunt laten liggen, is het ontbreken van de loyaliteitsbonus (overstapkorting). Soms bieden zij jou een kleine bonus, maar deze is aanzienlijk lager dan wat je zou ontvangen bij overstappen naar een andere leverancier.
Momenteel kunnen de hoogste bonussen bij vaste contracten oplopen tot wel 450 euro. Daarom kan overstappen naar een nieuwe aanbieder financieel aantrekkelijker zijn dan het verlengen bij je huidige leverancier.
Check tarieven en bonussen
Benieuwd waar je de laagste tarieven betaalt bij een contract van 1, 2 of 3 jaar? En waar de hoogste bonussen gelden?
Op deze site vind je een overzicht van de vijf beste aanbiedingen van dit moment.
Heb jij een verlengaanbod gehad?
Heb je zojuist zelf een verlengaanbod gehad en wil je weten of het wel of geen slim idee is om hierop in te gaan?
Wij helpen je graag hierbij.
Je kunt drie dingen doen:
- Zelf een kijkje nemen in de energievergelijker
- Ons mailen via info@energievergelijk.nl
- Ons bellen via: 010 – 32 20 011
RRonald
Ik had nog een contract bij Vattenfall van 2,5 jaar. Ik stap over naar energiedirect vanaf 5 juli dit jaar. Boete is 135,05. Enigste wat ik er mee opschiet ze zijn 5 cent per kilowatt goedkoper. En mochten ze eurotjes vragen omdat wij zonnepanelen hebben zijn wij de eerste 3,5 jaar ingedekt. Vandaar deze overstap. Scheelt het mij ook in euro’s ja twee kratjes bier meer niet.
ReagerenRRonald
@Ronald
ReagerenVergeten te vermelden vanaf 5 juli een contract voor 3 jaar
FFrank
Zit sinds dec 2022bij zonneplan heb van hun zonnepanelen.
Leveren op jaarbasis 3500 op.
Je krijgt voor het terug leven net zoveel terug (nog wel) dan wat je betaald .
Had er maanden bij dst ik van hun geld kreeg of een paar tientjes moest betalen, was dan eigenlijk grootste gedeelte gas en een beetje energie.
Denk dat je het beste een dynamisch contract kan af nemen, zelfs zonder zonnepanelen ben je goed koper af.
ReagerenEn die grote energie boeven links laten liggen.
Komen ze er vanzelf wel achter.
Last ze maar omvallen
BBurgers
Ik hoor veel en vaak dat dynamisch contract goedkoper en beter is. Is dat wel zo? En heeft zo’n contract ook zin voor mensen die de hele dag werken? Ik ben aangewezen om de was alleen s’avonds of in het weekend te doen.
ReagerenMMeew
@Burgers
Iemand een reply op Burgers vraag?
Ook hier zeer benieuwd.
Hier een variabel contract en per januari is gasprihs boven prijsplafond gestegen. Ze duwen je als het ware een vast contract te kiezen. Hoe verkoop je deze absurde stijging als gasprijzen gedaald zijn. Not amused………
ReagerenKKees
Je kan ook nooit meer op d66 stemmen, dan heb je kans dat de extreme gastax van 71ct omlaag gaat naar max 0,25ct.
ReagerenPPieter
@Kees D66 de grootste gestoorde partij heb ik gelukkig nooit op gestemd
ReagerenGGoel
@Kees
Het zijn ALLE links-progressieve partijen hoor. Dus ook dierenpartij, PvdA/GL, CU, enz.
ReagerenZe doen alsof zij er voor de burger zijn, maar wat zij daar niet bij zeggen is dat zij voor burgers BUITEN Europa zijn.
Wist je dat die partijen zelfs energietransitie in Afrika, Zuid-Amerika en Azië gaat bekostigen? Zie ze daar lachen, want JIJ betaald daarvoor!
MM.C.
Al sinds de extreme prijzen tot op de dag van vandaag ga ik enkel maar voor variabel contract. Spring iedere maand naar een ander leverancier, welke maar de goedkoopste is. Ze komen maar om in het papierwerk. Ik heb alle vrijheid! Dit hebben ze zelf veroorzaakt. Ik sluit pas een vaste contract af als stroom weer 15 cent per kw en gas 80 cent per kuub wordt net als vroeger. Waarom? Omdat hun inkoop ook net zo laag is als van voor de oorlog. Dan moeten zij die prijzen aanbieden ook. Simpel! En als het niet bevalt doe ik dynamisch. Je moet juist het tegenovergestelde doen als wat ze beweren en adviseren!
ReagerenGGoel
@M.C.
Met variabel betaal je nog steeds risico-opslag, het salaris en kantoor van degenen die die futures moeten inkopen, en deel je mee in het goedmaken van in het verleden gemaakte verliezen.
Dat heb je met dynamisch NIET 🙂
ReagerenJJan Martin
@M.C.
ReagerenEcht? Elke maand? Welke voordelen levert dat op?
WWRM
@Goel exclusief of inclusief energiebelasting?
ReagerenGGoel
@WRM
Incl.
Je kan het zelf ook zien op de site van enenver: klip op grafieken en je ziet de stroomprijs (van dat uur vd dag, dus nieuw uur even pagina verversen), en gas (dagprijs).
“Prijzen van de leveranciers zijn inclusief toeslag en belasting, dus de prijs die je werkelijk betaalt.”
ReagerenGGoel
@Goel
Typefoutje: moet zijn Enever !
ReagerenWWRM
Soms moet je tevreden zijn
Iedereen weet er wordt verdiend aan energie en zeker ten opzichte ttf futures daar staat een extreem risico tegenover
Aan het einde geldt wat is het maandbedrag Kan je dat betalen Heb je risico afgedekt en heb je ook oog voor solvabiliteit en geldt nog steeds dat tussen dure en wat goedkopere leveranciers of wellicht tussen de goedkopere slechts enkele euro zitten
ReagerenGGoel
@WRM
Met futures moet risico worden afgedekt (voor de vaste/variabele contracten): dat heet risico-opslag en is best veel want niet alleen risico moet worden afgedekt, ook het salaris en kantoor van al die zeer dure werknemers die speculeren op die futures moeten worden betaald.
Ook moeten verliezin uit het verleden goed worden gemaak, wat de vaste/variabele tarieven nog hoger maken.
Met dynamisch wordt geen risico gelopen dus hoef je geen risico-opslag te rekenen, of hele afdelingen in kantoren te bekostigen om die infrastructuur mogelijk te maken. Gewoon de handelsprijs van dat moment zonder bijkomende risico dus kosten.
Dáárom is dynamisch uiteindelijk altijd goedkoper!
ReagerenWWRM
@Goel behalve bij die grote sneeuwstorm eens in Texas Koste 1 kw 16000 dollars LOL
Om eerlijk te zijn zie ik meer in mijn zwaar uitgevallen airco voor de beneden etage om te besparen want wat je niet verbruikt is niet belastbaar
Reageren