Verhuurder mag vergoeding vragen voor duurzame woning
Koen Kuijper
Verhuurders die zeer duurzame woningen bezitten of laten ombouwen mogen hier vanaf begin september een vergoeding voor vragen van de huurder. Het gaat specifiek om woningen die zijn uitgerust met zowel energiebesparende maatregelen als voorzieningen die energie opwekken voor in de woning, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen.
De woningen waar het om gaat zijn bijvoorbeeld uitgerust met een zonneboiler én een HR-ketel. Daardoor verbruiken ze bijna geen energie en is de energierekening fors lager. Op dit moment is dat eigenlijk alleen voor de huurder interessant.
Investeren interessanter
Met deze maatregel wordt het voor verhuurders interessanter om te investeren energiebesparende maatregelen of zonnepanelen, omdat de investering kan worden terugverdiend. De maatregel komt bovenop het reeds bestaande fonds: Fonds Energiebesparing Huursector (FEH).
Bescherming huurder
Minister Blok wil ook huurders beschermen door ze de garantie te bieden dat de woonlasten niet te veel stijgen. De vergoeding die de verhuurder vraagt, mag dan ook niet hoger zijn dan dat de energierekening lager uitvalt. Tevens staat de hoogte van de van de vergoeding niet vast: huurder en verhuurder moeten gezamenlijk tot een overeenkomst komen.