Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Verbruik huishoudens veel hoger dan het energie plafond

3 reacties

Het kabinet is van plan om huishoudens te gaan compenseren voor de hoge energieprijzen per 2023. Het zogenoemde energie plafond moet daarin uitkomst bieden. Maar wat blijkt nu, een grote meerderheid heeft een verbruik wat ver boven het plafond uitkomt.

Het energie plafond – op dit moment – is als volgt bepaald:

  • Gas: 1.200 m3 gas (voor 1,50 euro per kuub)
  • Stroom: 2.400 kWh (voor 0,70 euro per kWh)

Update 4 oktober: bovengenoemde aantallen/bedragen kloppen niet meer. Het definitieve energie plafond is inmiddels bekend, check het hier.

Al direct na de bekendmaking kwam er veel kritiek uit verschillende hoeken. Zo wordt geen rekening gehouden met huishoudens die geen gas hebben, maar een warmtepomp of stadsverwarming. Voor deze groep is het plafond van 2.400 kWh per jaar veel te laag ingeschat.

Laag plafond

Nu blijkt dat zo’n 75 procent van de Nederlanders meer stroom verbruik per jaar dan 2.400 kWh.  Voor gas is dat iets minder, maar ook nog steeds significant, met zo’n 66 procent van de huishoudens die meer dan 1.200 m3 per jaar stoken.

Dit concludeert Zonneplan op basis van gebruikersdata van een zestal netbeheerders.

Gas

Veel Nederlanders zitten nog wel in de buurt van het gasplafond. Bijna 60 procent verbruikt namelijk niet meer dan 1.500 m3 op jaarbasis. Zo’n 20 procent komt maar boven de 2.000 kuub uit.

Stroom

Een hele andere wereld is het voor het stroomverbruik. Daar zit maar 15 procent rond het plafond met een verbruik tussen de 2.000 en 2.500 kWh. Bijna driekwart zit daar dus boven.  Sterker nog, bijna twintig procent verbruikt het dubbele van de plafondwaarde (lees: 5.000 kWH of meer).

Het moge duidelijk zijn dat het energie plafond maar deels en een klein gedeelte van de bevolking compenseert. Mogelijk dat het kabinet in samenspraak met de energieleveranciers nog tot een ander plafond gaan komen. Hierover lijken ze nog in gesprek te zijn met elkaar.

Ook interessant: Dit zijn de 8 belangrijkste vragen over het energie plafond

Slimme meter

Veel Nederlanders hebben mogelijk geen idee wat nu daadwerkelijk hun verbruik is. Het installeren van een slimme meter zou daarvoor de oplossing kunnen zijn, stelt Zonneplan. Dan kun je namelijk op je mobiele telefoon precies zien wat je douche of wasbeurt heeft gekost. Bij meer bewustwording gaan mensen meer realiseren dat het tijd wordt om te gaan besparen.

Op dit moment heeft 83 procent van de huishoudens al een slimme meter.

Marktprijzen

Het ziet er dus naar uit dat veel huishoudens over een groot gedeelte van hun verbruik de marktprijs gaan betalen.

Als je nu een nieuw energiecontract wil afsluiten dan is de gemiddelde gasprijs 3,70 euro per kuub en 0,83 euro per kWh.  Bestaande klanten betalen een lager tarief voor een variabel contract. Al hebben de grote energieleveranciers een prijsverhoging aangekondigd per 1 oktober.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

3 reacties

  • JJan Pennings

    Het plafond verhogen naar 1500 m gas en 3400 kwu. Prijs gas naar € 1,25 per quup en stroom naar € 0.60 per kwu. Anders vallen er veel gezinnen buiten de boot.

    Reageren
  • GGerard

    Het energieplafond met 1,50 euro tot 1200 m3 gas en 0,70 ct tot 2400 KWh is onjuist en niet volgens duurzaamsbeleid vastgesteld. Immers we moeten af van de fossiele brandstoffen en duurzaam (wind en zonne-energie) elektrificeren. Met warmtepompen/warmtenetten kan dat gerealiseerd worden, maar vraag meer (Groene) elektriciteit. Door gas verbruikers meer te bevoordelen t.o.v. Gebruikers van elektriciteit bevorder je meer gasverbruik. 1,50 per m3 gas is 1,8 x de prijs van vorig jaar, maar 0,70 ct per KWh is 3,5 x de prijs van vorig jaar.
    PS 1 m3 gas komt qua warmte equivalent overeen met 9,8 KWh: dus 1200 m3 = ca 11700 KWH. Mensen van gas en warmtepomp vallen onder energieplafond van 11700 + 2400! En dat uitgaan van ca 40 ct per KWh!

    Reageren
  • Pper

    Men kan het stroppenpotje van 150 miljoen beter verhogen naar een 1 tot 2 miljard want ik zie met een gemiddelde prijs van 290 euro per maand voor 1200 kuub en 2400kwh en god weet wat de prijs daarboven is dat veel mensen in de eindafrekening niet kunnen betalen.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.