Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Veel ouderen dupe van hogere energierekening

Een groot aantal ouderen met alleen een AOW of een klein pensioen worden hard getroffen door de hogere energiekosten. Hun kosten stijgen met honderden euro’s in 2019.

Ouderen maken gemiddeld meer gaskosten, omdat zij vaker thuis zijn en de verwarming vanwege medische redenen hoger zetten. Daarnaast blijkt dat veel van de huizen van senioren niet goed zijn geïsoleerd.  

Meldpunt

Seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft een meldpunt geopend, waaruit blijkt dat de hogere energierekening er hard inhakt bij ouderen. Dat komt met name omdat hun inkomen er niet op vooruit is gegaan, maar alle lasten wel zijn toegenomen, zoals de zorgpremie, huur en de btw. Daar komt nu dus ook een fors hogere rekening bij voor de energieleverancier.

Volgens de Telegraaf staan ouderen met hun rug tegen de muur en moeten veel van hen sterk bezuinigen op vakanties, kleding en zelfs voedsel. Zij voelen zich in de steek gelaten door het kabinet.

Belasting

Het inmiddels bekende verhaal is dat de energierekening vooral stijgt door de hogere energiebelasting op gas. De overheid wil dat woningeigenaren en woningcorporaties meer doen om te investeren in isolatie en duurzame verwarming. Het doel is om per 2030 voor een fors deel aardgasvrij te zijn.

Om huiseigenaren een duwtje in de rug te geven, zijn er verschillende regelingen en subsidies, zoals:

 • Energiebespaarlening
 • ISDE

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

 • WWim Schutgens

  Energierekening wordt hoger, WOZ waarde en de daaraan gekoppelde lasten stijgen, BTW van 6 naar 9 % op levensmiddelen wordt door supermarkten aangegrepen om er nog een schepje bovenop te doen, wat betreft de prijs dan toch. Wij zijn met ons tweeën, in het bezit van eigen huis. Inkomsten zijn: 88% AOW( een aan tal jaren in het buitenland en niet alle jaren vrijwillige premie betaald), een pensioenaanvulling van 291 Euro bruto per maand. Tot nu toe hebben we nog iedere maand wat kunnen aanvullen om rond te komen van een spaarrekening. Dat gespaarde geld is over een 2 jaar op. De AOW zal niet stijgen om de hogere kosten die er aan zitten te komen op te vangen. We zijn bezorgd over wat er over 2 jaar gaat gebeuren.
  Toch voelen we ons nog altijd gezegend door onze goede God.

  Groet en zegen toegewenst

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.