Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Vattenfall verlaagt tarieven en komt met meerjarig energiecontract

Energiebedrijf Vattenfall gaat de variabele tarieven per 1 juli 2023 verlagen voor bestaande klanten. Zowel stroom als gas wordt goedkoper.

Een veel interessantere ontwikkeling is de terugkomst van het vaste contract bij Vattenfall. Huishoudens kunnen vanaf 1 juni een contract voor een of zelfs drie jaar vastleggen.

Voorlopig is Vattenfall de enige energieleverancier waarbij een meerjarig energiecontract mogelijk wordt. Al blijkt uit een rondgang van deze site dat ook andere energieleveranciers hiermee gaan starten.

Vaste contract van 1 of 3 jaar

Voor het eerst sinds tijden is het straks weer mogelijk om je leveringstarief voor een periode van drie jaar vast te leggen. Hierdoor heb je lange tijd zekerheid over je kosten voor elektriciteit en gas.

Tot nu toe bood geen enkele andere energieleverancier een meerjarig contract aan, al zijn er wel 13 maatschappijen waarbij een vast jaarcontract mogelijk is. Ook Vattenfall gaat per 1 juni een jaarcontract aanbieden.

Wat de nieuwe vaste energietarieven bij Vattenfall worden, is nog niet bekend.

Mogelijk gemaakt door hogere opzegboete

De nieuwe regels rondom opzeggen, die per 1 juni 2023 ingaan, maken het voor energiebedrijven weer interessant om langer lopende contracten aan te bieden.

De boete die klanten betalen bij vroegtijdige beëindiging van een lopend contract zal vanaf dat moment gekoppeld worden aan het daadwerkelijke verlies dat de energieleverancier lijdt.

Als je straks onder je contract uit wilt komen, ga je betalen voor iedere cent die het energiebedrijf hierdoor misloopt.”

Koen Kuijper – Energie Expert

Energieleveranciers kunnen dus met veel minder risico meerjarige contracten aanbieden. Het nieuwe driejarige contract van Vattenfall vind je binnenkort terug in onze energievergelijker.

Nieuwe variabele tarieven

Ander nieuws is de verlaging van de tarieven voor klanten met een bestaand variabel energiecontract bij Vattenfall. De gas- en elektriciteitsprijs gaat weer een stuk omlaag.

Overzicht van de huidige en nieuwe tarieven bij Vattenfall:

SoortHuidig tariefPer 1 juli
Stroom per kWh (enkeltarief)€ 0,48€ 0,39
Gas per m3€ 1,83€ 1,33
Tarieven zijn afgerond en zonder loyaliteitskorting

Nieuwe klanten kunnen nu al profiteren

Nieuwe klanten kunnen al direct profiteren van de lagere tarieven bij Vattenfall, terwijl die voor bestaande klanten pas per 1 juli gelden.

De energieprijs van het variabele contract ligt momenteel op:

 • € 0,389 per kWh voor elektriciteit
 • € 1,330 per m3 voor gas

De terugleververgoeding blijft staan op een royale 16,8 cent per kWh.

Te laat?

Voor sommige Vattenfall-klanten zal de tariefverlaging per 1 juli wat te laat komen. Voor deze groep kan het interessant zijn om nu al een overstap te maken.

De goedkoopste energieleveranciers vind je hier terug.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

31 reacties

 • HH Scheer

  Let op: “De terugleververgoeding blijft staan op een royale 16,8 cent per kWh.” Dit is het actuele tarief dat tevens nog geldig is vanaf 1 juli 2023. Het tarief gaat per 1 augustus 2023 echter fors naar beneden naar 7,6 cent! Dat zie je momenteel op de site van Vattenfall niet vermeld!

  Reageren
 • JJ.w

  Mijn contract loopt nog een jaar door, hoop dat fattenfall mij een nieuw contact geeft per 1 juli. Weer voor drie jaar of zo, dan ben ik nog goedkoper uit ha ha. Verder heel te vreden over ze.

  Reageren
 • CCor Mewe

  Maakt volgens mij, niet uit waar je zit.
  Energieleveranciers, zijn net als verzekeraars, banken, die zijn er niet voor ons he, maar is een bedrijf dat winst moet maken, en dat gebeurd dan altijd over de rug van ons gewone klootjesvolk.
  Kijk eens naar de winst percentages van de laatste jaren. Alle hebben tig meer % winst gemaakt over de winst die ze al hadden.
  Zou erg fijn zijn dat er weer een gewone overheidsbank, verzekeraar en Energieleverancier zou komen, gelijk vroeger.
  Ook zorg leverancier weer via de overheid.
  Alle voorgenoemde bedrijven maken winsten en elk jaar betalen wij steeds meer premie aan hen, om alle zogenoemde Verworvenheden, ” op peil te kunnen houden, aan produkten die deze bedrijven, kunstmatig, hoog houden.

  Reageren
  • SSjaak in de Vall

   Volgens mij zitten al die grote bedrijven bij de overheid En lachen ze om ons. Dat domme volk betaald toch wel ☠️

   Reageren
   • JJos

    @Sjaak in de Vall, je hebt groot gelijk.
    Het klootjesvolk betaald wel.
    We worden genaaid.

    Reageren
  • BBBepalen alles voorram

   @Cor Mewe

   En weer
   jij hoe dat komt omdat
   Nederlanders alles goed vinden
   Wij Zitten te slapen alles wordt
   Verkocht aan het buitenland
   We laten onze stem niet horen
   Behalve de boeren die wel
   En dan die Europese Commissie
   Die bepalen alles voor ons
   Weg ermee Nederland moet zelf beslissen
   Niet dat stelletje op vreerters in brussel

   B

   Reageren
 • DDick Ekkel

  Ben benieuwd mijn contract loopt eind augustus af tot nu toe 9 jaar zeer tevreden geweest over Vattenfall.

  Reageren
 • TTon Hoogland

  De energie Maatschappij stelen allemaal de een iets meer als de ander . Ik ben alleen betaald €740,00 per maand gas en stroom, moet nu nog €1500,00 bij betalen over 8 maanden,omdat ik overstap naar andere energie Maatschappij dat doet Vattenfall

  Reageren
  • Wwillem

   @Ton Hoogland
   Ik geloof er niets van dat je als alleenstaande €740 per maand aan energie betaald.Moet je wel in een kast van een villa wonen of je zit gewoon te overdrijven.

   Reageren
 • KKees

  Ik heb 2 weken geleden gewoon een 3 jarig contract afgesloten bij Essent.
  Het kan ook al voor 3 jaar bij energie direct. Voor 1 Juni afgesloten kun je er met een “voordelige” boete weer onderuit . Na 1 juni wordt de boete zo hoog dat je wel blijft zitten. Daarom wacht Vattenfall tot 1 Juni….

  Reageren
 • GG.Heijmans

  Wel gek, als je al klant bent betaal je 1.80 m3 en gaat het nieuwe tarief pas 1 juli in,en kom je nieuw binnen betaal je 1.34 m3. Lekker vervelend voor de mensen die al klant zijn.

  Reageren
 • RRico

  Kijk toch eens verder dan de standaard leveranciers, wij zitten nu op gemiddeld 13 cent per Kwh en dan kan ik per uur kijken wat het dan kost en 40 cent voor gas, dat zijn eerlijker kosten.

  Reageren
  • EEdwin

   @Rico
   Dat zijn de tarieven excl toeslagen, had netter geweest om je eerlijke tarief te benoemen. Dus rond 30ct per kwh en 100ct voor gas.

   Reageren
 • JJaap

  Vattenfall=Rattenfall, straks kost gas 0,80 m3, zit je met je dure contract!

  Reageren
 • KKnorretje

  Energiemaatschappijen. Banken. Verzekeraars. Makelaars. Allemaal zakkenvullers.

  Reageren
  • MMurvee

   @Knorretje dan doe je er toch lekker geen zaken mee en verzeker je jezelf toch, verkoop je je eigen huis, geef je jezelf spaarrente en wek je zelf je energie op..

   Reageren
  • MMark

   @Knorretje
   En dat zal niet veranderen. Beter terug in handen van de overheid

   Reageren
 • KKyra

  Ik ben blij dat ik al ben overgestapt naar een andere leveran. Vattenfall is gewoon duur, ook met deze nieuwe tarieven.

  Reageren
 • PPeter

  Het zou toch raar zijn als je voor een 3 jarig vast contract meer zoumoeten betalen als variable
  Dat zou pure diefstal zijn

  Reageren
  • MMurvee

   @Peter bijzonder hoe je een vrijwillige keuze kunt bestempelen als diefstal…

   Reageren
  • NNathalie

   @Peter
   Hoezo? Als je je hypotheek vast zet voor langere tijd is de rente ook vaak hoger bij een lange tenminste dan bij een kort termijn. Ik wou dat ik 4 jaar terug mijn tarief had vastgezet voor 5 jaar. Dan had ik gemiddeld minder betaald als nu maar ja… mijn glazen bol was kapot….

   Reageren
 • MMosselman

  Vattenfall had ik een 5jarig contract bij en ik verhuis en betaalde 300 euro boete.
  Dus wat klopt en wat komen ze na…..

  Reageren
 • AA Visbeen

  Delta heeft ook 1 en 3 jarige contracten per 1 juli

  Reageren
 • KKees

  Laten we hier niet even vergeten:

  Tijdens de energiecrisis was het Vattenfall die de meeste woekerwinsten draaiden en mensen tot wanhoop dreven. Vattenfall bleef de hoogste tarieven rekenen ook na het prijsflafond en tevens toen het mogelijk was om onder het plafond te gaan zitten met de prijzen bleven zij hier boven. Zij maakten niet alleen de consumenten een STUK armer maar draaiden ook nog eens een poot uit bij onze regering, waar wij toch weer voor betalen. Om nu Vattenfall de hemel in te prijzen met hun ” goede ” aanbod is een klap in het gezicht van alle mensen die zwaar (psychisch) hebben geleden onder Vattenfall’s gedrag. Energievergelijk wordt blijkbaar wat zakgeld toegeschoven voor het maken van dit artikel.

  Wat mij betreft gaat de regering Vattenfall nog eens goed onder de loep leggen en een zware boeten aanrekenen. Misdadigers dienen in dit land gestraft te worden, niet beloond!

  Reageren
  • GGerhard

   @Kees

   Hallo helemaal met je eens …ik word als trouwe klant van Vattenfall dus helemaal dol gedraaid in hun sluwe en gluiperige marketing – en geldmolen ..wij zijn dus geen klanten meer maar sponsors van een slijmerig leugenzooitje

   Reageren
  • AA Visbeen

   @Kees , delta heeft ook een 1 en 3 jarig vast contract per 1 juli

   Reageren
  • MMario

   @Kees

   Ben ik niet met je eens bij ons hebben ze het netjes gedaan ik heb drie maanden meer betaald via de gemeente mochten we dat compenseren prijsplavond werd ook goed geregeld elke maand mocht ik minder betalen en nu zit ik zelfs op minder dan voorheen ik zit al tig jaren bij vattenfall voorheen nuon.

   Reageren
  • PP Duijzers

   @Kees en waar haalt u uw die woekerwinsten vandaan. Graag bewijs, al denk ik u dat niet kan overleggen. Ik kan u vertellen vattenvall Nederland maar paar ton winst heeft gemaakt. En de ACM heeft ook geen woekerwinsten geconstateerd. Al zijn de vast onderdeel van het zogenaamde complot.

   Reageren
 • PPieter de Vries

  Goedenavond, dit klinkt als een gesponsorde nieuwsflash waardoor de geloofwaardigheid van de site sterk afneemt.

  Er word gesproken over een royale terugleververgoeding terwijl daar wettelijke regels voor zijn.
  Iets met billike vergoeding boven het eigen verbruik.
  In werkelijkheid krijg je nog veel minder terug als consument omdat er in de teruglevermaanden met de voedingsspanning word gesjoemeld door de energiemaatshcappijen wat hun ook 5 tot 10 procent oplevert.

  Allicht ook goed om dat soort zaken te benoemend, dan worden alle energiebedrijven ook afgespiegeld hoe ze in werkelijkheid opereren.

  Reageren
 • HHenk Schippers

  Geachte mevrouw,meneer

  Wanneer krijg ik als vaste klant bij Vattenfall een nieuw contract aangeboden met al de voorwaarden etc.? Graag uw reaktie.

  Reageren
  • HHans

   @Henk Schippers naar mij weten loopt niemand achter je aan. Dat betekent dat je zelf contact moeten zoeken. Ook contact betekent vast zitten dus weet je wat meer.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.