Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Vattenfall past energietarieven aan, vaste contracten nu goedkoper

Energieleverancier Vattenfall voert een prijsverlaging door in de vaste tarieven voor stroom en gas. Het gaat om de contracten met een looptijd van één en drie jaar, die drie tot zes procent goedkoper worden.

De variabele tarieven en terugleververgoedingen blijven gelijk. De nieuwe tarieven zijn per vandaag (12 juli) van kracht. Klanten die een nieuw contract aangaan of hun bestaande contract verlengen, kunnen profiteren van de lagere energieprijzen.

Oude vs. nieuwe tarieven

Een overzicht van de oude en nieuwe tarieven voor stroom en gas bij Vattenfall:

ContractOude tarievenNieuwe tarieven Verschil
Vast (1 jaar)€ 0,366 /kWh
€ 1,330 /m3
€ 0,345 /kWh
€ 1,285 /m3
-2,1 ct.
-4,5 ct.
Vast (3 jaar)€ 0,402 /kWh
€ 1,366 /m3
€ 0,386 /kWh
€ 1,330 /m3
-1,6 ct.
-3,6 ct.
Bron: Vattenfall.nl (12-07-2023) – tarieven zijn inclusief energiebelasting en btw

De huidige vaste tarieven liggen een stuk beneden de limieten van het prijsplafond (€ 0,40 /kWh en € 1,45 /m3).

Deze Vattenfall tarieven vergelijken met die van andere energiebedrijven?

Raadpleeg dan de energievergelijker.

Dal- en normaaltarief ook lager

Voor mensen met een dubbele meter, die gebruik maken van dal- en normaaltarieven, is er ook goed nieuws, want ook hier gaan de tarieven naar beneden. Vooral huishoudens die ’s nachts of in het weekend stroom verbruiken, wanneer het daltarief geldt, kunnen flink besparen.

Normaaltarieven per 12 juli 2023:

 • Vast (1 jaar): € 0,368 per kWh
 • Vast (3 jaar): € 0,408 per kWh

Daltarieven per 12 juli 2023:

 • Vast (1 jaar): € 0,322 per kWh
 • Vast (3 jaar): € 0,364 per kWh

Terugleververgoedingen gelijk

De terugleververgoedingen blijven bij Vattenfall gelijk in alle drie de contractvormen.

 1. Variabel: € 0,076 per kWh
 2. Vast (1 jaar): € 0,076 per kWh
 3. Vast (3 jaar): € 0,045 per kWh

Bij een flink overschot aan zonne-elektriciteit is Vattenfall dus niet de meest aantrekkelijke keuze.

Wie dat wel zijn, vind je in ons overzicht met de terugleververgoedingen van alle leveranciers.

Dalende trend?

Eerder berichtten we over de dalende gasprijs op de Europese gasbeurs. Dit lijkt te wijzen op een mogelijke algemene trend in de energiemarkt.

Bij sommige leveranciers wordt nu al een lichte daling geconstateerd of gaan de loyaliteitsbonussen omhoog, bijvoorbeeld bij Budget Energie, die nu 170 euro korting geeft aan nieuwe klanten.

Het blijft echter onduidelijk of deze trend zal voortzetten en leiden tot verdere prijsverlagingen in de nabije toekomst. De winter ligt namelijk in het verschiet.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

41 reacties

 • PPippi langkous

  Was ’t niet zo dat de gas en elektriciteit word gescheiden van elkaar? Dat had ik gelezen pas en dat zou betekenen dat de electriciteit goedkoper gaat worden omdat ’t nu gekoppeld is aan de gasprijs. Ik heb nog 1 jaar en mag nog blij zijn zonder zonnepanelen nu 660 euro (mnd termijn gaat van 81 naar 77 euro pm) verbruikt over ’t afgelopen jaar, en 2 ventilators de laatste maanden 24 u pd aan maar wel zuinig met gas, niet koud woon bovenste app. dus warmte stijgt naar boven en nu dus erg warm, ha ha

  Reageren
 • JJan

  Pasop met nu een contract af sluiten vooral bij vattenfall, maar ook bij anderen. De buffers zijn in Europa al gevuld tot 80% .In september en oktober gaat de gasprijs verder dalen tot onder de 0.20 .Ga geen contract afsluiten voor gas boven de 1 euro, en stroom niet boven de 0.27 .Dus wees geduldig en wacht je kans af.

  Reageren
  • Hhans

   @Jan
   en jij gelooft dat?

   Reageren
   • RRyan

    @hans bij Next Energy nu gemiddeld 0,26 mwh en 1,03 m2 incl belasting, netbeheer e.d.

    Dus ja, het is mogelijk. Ik blijf voorlopig lekker dynamisch. Tarieven zijn echt een stuk lager dan de huidige contracten. Ook toen laatst de prijs weer even steeg en alle leveranciers benauwd hun contracten terug trokken was ik nog steeds goedkoper.

    Reageren
  • LLiek

   @Jan weet niet of het wijsheid is om dit zo stellig te zeggen, maar snap je zorgen zeker wel. Niemand weet wat de gas- en stroomprijzen gaan doen. Er spelen zoveel factoren een rol waar we nog geen zicht op hebben. We hebben geen glazen bol. Maar wat ik pas echt zorgelijk vind, is dat we aan het ‘gokken’ zijn terwijl het hier gaat om een primaire levensbehoefte. Het lijkt wel of we op de aandelenmarkt zitten. De overheid zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen, allereerst door niet te verdienen aan de hoge energieprijzen middels belasting

   Reageren
   • Pper

    @Liek Correct maar ik zal het zelfs gekker zeggen als de oorlog in de oekraine voorbij is en Rusland weer gas mag leveren stort de gasprijs helemaal in aangezien we in nederland dan de LNG aanvoer hebben plus het aardgas uit rusland. Ik maak me alleen kwaad dat een partij als D66 en VVD deze ellende gebruikt om belastingverhogingen op energie erdoor te drukken, ze mogen wat mij betreft weg worden gevaagd in de tweede kamer.

    Reageren
 • KKroes

  En wat als je net per 1 juli vast contract voor 2 afgesloten hebt

  Reageren
  • JJan

   @Kroes
   Ja dat is jammer Kroes.maar je heb nog bedenk tijd.
   Volg de dagelijkse update van gas en stroom.En wacht geduldig af. Leverd je zo honderden euro’s op.

   Reageren
  • JJoop

   @Kroes ben je te vroeg geweest met afsluiten men moet niet te snel toehappen energiemaatschapijen hebben maar een doel voor ogen hun eigen winst sluit het niet eerder af voor je het echt goedkoop vind de stroom prijs kan zeker nog naar beneden en de gasprijs ook ik adviseer mensen wacht er mee

   Reageren
 • HHans

  Pas wel op met moment overstap als je zonbenpanelen hebt want bij overstap saldeer je met de leverancier als je veel kilowatts over hebt krijg je er weinig voor en als je veel tekort komt betaal je hoofdprijs. Hier zeggen de energuevergelijkers en leveranciers weinig over want ze zijn er niet voor jouw belang.

  Reageren
 • HHans

  Via pricewise krijg je overstapkorting €210 jaarcontract united consumers dat is beter als Vattenfall ben er gelukkig net weg. Vattenfall houdt hoge prijzen augustus 2022 6 maanden vast. Nu dagelijks sodemieteren en onrust stoken. Werkt deze site aan mee. Maandelijkse prijs per product ook tientallen procenten omhoog. Terugleververgoeding gehalveerd. En een hypothecair wurgcontract aan je broek. Top geregeld Vattenfall ACM Robje Jetten heel erg MVO

  Reageren
  • HHans

   @Hans
   Pas wel op met timing overstap als je zonnepanelen hebt want op moment can overstap saldeer je. Als je dan veel kilowatts over hebt of tekort komt reken je ze ofwel duur ofwel te goedkoop af. Hier zeggen de energievergelijkers niets over.

   Reageren
 • JJohan

  Terugleververgoeding gaat per 01-08-2023 omlaag van 16 cent naar 7 cent. Dus juli 2023 nog hogere vergoeding. De lagere vergoeding NIET laten “uitbetalen” maar in de winter electrisch stoken in plaats van gasgebruik. Verleden jaar gedaan, bij maandtermijn van € 130,00 kreeg ik ruim € 1000 terug. Ook te danken aan redelijk “zachte” winter uiteraard.

  Reageren
 • RRonald Clarijs

  Vattenfall reduceert ook de prijzen voor de teruglevering van energie. Voor 3 jarig contract worst de teruglever vergoeding verlaagt met maar liefst 72,3%. Wij noemen dit gewoon diefstal

  Reageren
  • MMarcel

   @Ronald Clarijs

   Ik kan het verkeerd hebben maar misschien kan iemand van energievergelijk daar wat meer uitleg over geven.

   Wat Vattenfall u betaalt valt volgens mij onder inkoopprijs voor Vattenfall. Wat u betaalt is de verkoopprijs waar dan sowieso al 15 cent belastingen bij komen. Verder komt er dan denk ik een opslag bij voor winst en kosten want Vattenfall blijft natuurlijk wel gewoon een bedrijf.

   In mijn ogen zou dan een terugleververgoeding van 7 cent helemaal nog niet zo extreem onredelijk zijn

   Reageren
   • NNiels

    @Marcel je terug geleverde energie wordt van 0,07 wordt tegen jou tarief verkocht aan de andere klanten van vattenval.

    Wanneer je nu eens korting krijgt bij een overschot van energie overdag dat zou nu eens aardig zijn.

    Reageren
 • SS Teunissen

  Waarom is er geen aanbod van stadsverwarming? Daar horen we helemaal niets over we kunnen ook niet switchen.

  Reageren
  • IIzaäk

   @S Teunissen
   Nooit een huur of koopwoning nemen
   met stads/blokverwarming!
   Je kunt niks inzien en moet in de meeste gevallen maar hopen dat je een beetje goed uit komt.
   Heb je een eigen meter kun je alles zelf bepalen en elk moment inzien wat je kwijt bent per uur, dag, week, maand, jaar ipv bij een stads/blokverwarming waar je dus niks zelf kunt bepalen en vaak niet in kunt zien wat je per dag verbruikt.
   Volgende huis of appartement goed op letten.

   Reageren
  • WWim

   @S Teunissen
   Daarvoor is die klimaatdrammer met zijn eeuwige smile onder andere voor verantwoordelijk. Ook de toezichthouder ACM. Die laatste bepaalt nl. wat max mag en gaat bij de berekening uit van de gasprijs van afgelopen eind 2022. Daar is de stadsverwarming aangekoppeld. Dat verandert men 1x per jaar. En Robje uit Beek zou de wet veranderen, zodat het niet meer gekoppeld zou zijn aan het aardgas. Maar ja na bijna 18 mnd is die wet er nog niet. Niet slim genoeg voor .?
   Beware me dat hij als lijsttrekker terugkomt. Ken hem nog van de gemeenteraad. Denkt intelligent te zijn maar iets bereiken………

   Reageren
 • KKees

  Correctie m3

  Reageren
 • KKees

  Gasprijzen rond 1,00 euro per m2 worden interessant, nog ff wegblijven bij de grote 3.

  Reageren
  • JJos

   @Kees

   Ik bereken de inkoopprijs elke dag.
   Ik hoop vurig dat je gelijk krijgt maar er is intussen zoveel belasting bijgekomen!
   Volgens mij is het een utopie.

   Reageren
 • RRoel

  Dan zullen de vastrecht tarieven wel omhoog gaan stadsverwarming kost 750,-€ per jaar ook als je niets verbruikt ,pure diefstal dus

  Reageren
 • MMarcel

  Stroom nu dus iets goedkoper dan waar ik met ingang van 1 juli bij Vattenfall voor vast heb gezet.
  Gas is nu iets duurder. Per saldo kom ik met mijn contract toch nogsteeds voordeliger uit.

  Moraal van het verhaal:

  Kijk niet alleen naar de tarieven maar ook naar de verhouding van de hoeveelheid gas en stroom wat je verbruikt.

  Reageren
  • JJos

   @Marcel
   Ook met Blijven Loont 25 % korting net als wij?

   Reageren
  • JJos

   @Marcel
   Wij gebruiken een concentrator die rond de 2.800 Kw/h per jaar verbruikt!
   Vandaar ook Vattenfall!
   Huidige aanbieding 1 jaar:
   Stroom 29,7 cent.
   Gas 1,285 m3.

   Reageren
   • MMarcel

    @Jos

    Wij zijn net overgestapt naar Vattenfall en hun Blijven Loont wordt voor nieuwe klanten niet meer aangeboden. Er wordt kennelijk wel gewerkt aan een ander beloningssysteem maar ik weet nog niet hoe dat er uit gaat zien.

    Wat betreft jullie medische apparatuur. Dat bedoelde ik dus met mijn laatste opmerking. Bij een dergelijk verbruik, wat neem ik aan nog bovenop jullie normale stroomverbruik komt, loont het vermoedelijk meer om vooral op de prijzen van stroom te letten.

    Reageren
    • JJos

     @Marcel
     Dat zag ik en daarom reageerde ik opnieuw.
     Ons stroomverbruik ligt daarom noodgedwongen op 3.870 Kw/h per jaar!
     De concentrator draait 24 uur per dag om mijn vrouw in leven te houden.
     Uitzetten is geen optie.
     We zijn al bijna 60 jaar getrouwd.

     Reageren
     • MMark

      @Jos
      Dat valt nog erg mee, ik zou gelijk tekenen voor dat gebruik 🙂
      Mijn woning heeft een warmtepomp uit 2009 en is gasloos, maar ik woon in een beschermde stadsdeel waardoor ik geen zonnepanelen mag plaatsen. Mijn verbruik is jaarlijks 9000 kWh (met twee jonge kinderen)

      Reageren
     • JJos

      @Mark
      Die warmtepompen pakken nogal wat!
      Denk meer dan die concentrator.
      Voor de concentrator krijgen we in 2023 € 0,12 per draaiuur stroomkosten vergoeding van onze zorgverzekering,
      Aansluitwaarde concentrator, afhankelijk van de airflow circa 350 Watt.
      Ruwweg € 0,36 per KW/h stroomvergoeding.!
      In 2022 was dat de helft.

      Reageren
 • BBuring

  Net afgelopen week ons variabel contract omgezet naar 1 jarig vast contract. Maar gaat pas eind juli in. Dan ga ik er vanuit dat wij nog meeliften in deze prijsverlaging. Zou toch een beloning zijn voor jarenlang klant zijn bij Vattenfall

  Reageren
  • SSjaak

   @Buring

   Hahahaha, goeie grap

   Reageren
  • LLuuk

   @Buring je zou gebruik kunnen maken van je 14 dagen herroepingsrecht en alles terug kunnen laten draaien om vervolgens opnieuw een contract (met nieuwe tarieven) af te sluiten

   Reageren
 • MMario

  Helaas te laat ben al weg bij vattenfall.zijn altijd als laatste met verlagen,verhogen zijn ze heel snel mee.graaiers

  Reageren
  • JJan

   @Mario
   2 jaar vast bij hun geweest en een fatsoenlijk aanbod schijnt te veel gevraagd te zijn , nu terug naar Essent die mij graag terug wou en wel een goed 2 jarig bod deed, nooit meer Vattenfall.

   Reageren
   • JJan

    @Jan
    Ik beloel 3 jarig.

    Reageren
 • SS.furman

  Graag mijn contract van variabel naar vast contract voor een jaar ben klant bij vatteval

  Reageren
 • SS furman

  Contract voor een jaar ik ben klant bij vattival

  Reageren
 • PP van feelen

  Geld dat ook voor mensen die al een vast contract hebben?

  Reageren
  • BBobb

   @P van feelen

   Wat denk je zelf? Maar natuurlijk niet.

   Reageren
   • PPeterlugten

    @Bobb was helemaal geen probleem als he kontract afsluit moet je melden of je het per de eerste van de maand ingaat .zoniet dan na 6 weken .Mijn variabel kontrakt 1juli en electra ook 0.36 kw en nacht tarief 0.32 .En gas 1.23 .En omdat vaste klant nu augustus 25 % korting energie rek electra.Maar is pineuts want energie is helemaal niet duur .De roverheid is de grootverdiener .En daarna nog 21 % BTW.Dus zonnepanelen geef mijn portie maar aan fikkie .Mijn advies bedrag 125€

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.