Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Vattenfall lanceert dynamisch energiecontract met wisselende tarieven

Ook Vattenfall sluit zich aan bij de trend van dynamische energiecontracten voor Nederlandse huishoudens. Na de introducties door Eneco en Budget Energie, is Vattenfall nu het derde grote energiebedrijf dat deze flexibele contractvorm aanbiedt.

Met een dynamisch contract kun je als consument profiteren van wisselende energieprijzen. Bij Vattenfall is deze voorlopig echter alleen beschikbaar voor huishoudens zonder zonnepanelen.

Begin 2024 waren er zo’n 262.000 huishoudens met een dynamisch energiecontract, blijkt uit cijfers van de ACM.

Derde energiebedrijf

Na Eneco en Budget Energie is Vattenfall het derde grote energiebedrijf dat een dynamisch contract introduceert. Van de energiereuzen in Nederland biedt alleen Essent dit type contract nog niet aan. Hiervoor kan men wel terecht bij dochterbedrijf Vandebron.

Ook een aantal andere gevestigde energiebedrijven, zoals Energiedirect, Greenchoice en Delta hebben nog geen dynamisch contract in hun aanbod.

Vanaf 2025 verplicht

Daar zal op korte termijn echter verandering in komen, want vanaf 2025 is het voor alle energiebedrijven met meer dan 100.000 klanten verplicht om een dynamische contractvorm aan te bieden.

Wat is het verschil tussen de dynamische energie-aanbieders?

Gezien sterke groei in het aantal dynamische-aanbieders rijst de vraag onder huishoudens:

Wat maakt het ene dynamische energiecontract goedkoper dan de ander?

Volgens energie-expert Koen Kuijper zit dat hem in twee zaken:

 1. De vaste leveringskosten (vastrecht): dit zijn in feite een soort abonnementskosten die je iedere maand betaalt, ongeacht je verbruik
 2. De inkoopvergoeding: dit zijn de kosten die je aan het energiebedrijf betaalt voor iedere kilowattuur elektriciteit of kubieke meter gas die je verbruikt

Bij Vattenfall bedragen de vaste leveringskosten:

 • € 7,95 per maand voor stroom
 • € 6,95 per maand voor gas

De inkoopvergoedingen zijn:

 • € 0,0255 per kWh stroom
 • € 0,0611 per m3 aardgas

“Kosten aan de hoge kant”

Volgens Kuijper zijn de kosten van het dynamische contract van Vattenfall aan de hoge kant vergeleken met die van andere aanbieders.

Er zijn meerdere aanbieders die met hun vaste kosten rond de 12 euro per maand zitten voor stroom en gas samen. Bij Vattenfall betaal je met 14,90 euro per maand een stuk meer. Bovendien zijn de inkoopkosten voor stroom met ruim 2,5 cent per kWh relatief hoog. De goedkoopste aanbieders zitten rond de 2 cent per kWh. De inkoopvergoeding voor gas behoort wel tot de gunstigste van alle aanbieders.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Kuijper deed onlangs onderzoek naar de tarieven en kosten van alle dynamische-energieaanbieders die in Nederland actief zijn.

De resultaten staan hier.

Hoe werkt een dynamisch contract?

Bij een dynamisch contract reken je als huishouden af tegen de inkoopprijzen op de Europese handelsbeurzen.

Dat betekent dat stroomprijzen om het uur schommelen en de gasprijs per dag kan verschillen. Als klant van een dynamische aanbieder kun je hier slim om inspelen door je verbruik af te stemmen met de momenten waarop energie het goedkoopste is, bijvoorbeeld overdag als de zon schijnt of in de nacht wanneer mensen minder stroom gebruiken.

Om gebruik te kunnen maken van een dynamisch contract moet je beschikken over een slimme meter. Daarnaast moet je ook bestand zijn tegen (sterk) wisselende stroom- en gasprijzen. Bij prijsdalingen- en prijsstijgingen merk je dat direct in je portemonnee.

Benieuwd of een dynamisch energiecontract wat voor jou kan zijn?

Lees dan onze uitgebreide infopagina.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

12 reacties

 • GGoel

  Nu alle energiemaatschappijen vanaf 2025 verplicht een dynamisch contract moeten aanbieden lijkt de tijd te naderen dat vaste en variabele contracten zullen verdwijnen omdat zij achterhaald zijn doordat dit type contract vraag en aanbod niet op elkaar afstemt.

  Daarmee komt een einde aan het megalomane verdienmodel van die oude energieleveranciers. De kleine en daardoor goedkope nieuwe dynamische energieleveranciers zullen de oude molochs vermorzelen en daarmee komt een einde aan een tijdperk.

  De klant zal er alleen maar beter van worden.

  Reageren
 • DDavid Holdaway

  Ik heeft mijn variabele kontract bij Vattefall opgezeged.
  Ik wil wel overgaan naar een dynamische kontract, dat zelfs ondanks mijn 25% Blijven Loont stroomkorting goedkoper is dan de variabele kontract. Maar dan wel NIET de dynamische kontract van Vattenfall. Met hun hoge vaste kosten en hoge stroom inkoopvergoeding, spaar je makkelijk €50-70 met een andere aanbieder.

  Reageren
  • GGoel

   @David Holdaway

   Onderaan deze pagina staat: ¨Dynamisch Energiecontract”. Als je eventjes naar beneden scrollt zie je de tarieven van alle dynamische aanbieders.

   Reageren
 • AAdrie van wijk

  Zeer interessant

  Reageren
  • GGoel

   @Adrie van wijk

   Kijk vooral ook eens bovenaan deze pagina bij: Kennisbank => Dynamisch Energiecontract om uitgebreid hierover te lezen.

   Reageren
 • AAdrie van wijk

  Graag oferte

  Reageren
  • GGoel

   @Adrie van wijk

   Zo werkt dat hier niet.
   Gebruik de Energievergelijker bovenaan de pagina.

   Reageren
 • GGoel

  Het is even zoeken, maar ik raad iedereen die dynamische energie overweegt de Excel tool te gebruiken. Bovenaan de pagina Kennisbank => Dynamische Energie
  en dan staat er ergens een linkje naar de Excel tool.

  In die tool wordt stroom en gas geabstraheerd zodat je de werkelijke kosten bij gegeven # kWh / m³ kan zien. Daarmee kan je vergelijken wat jij aan vaste/variabele kosten bij de verschillende dynamische leveranciers kwijt bent.

  Reageren
 • GGoel

  Het is onvermijdelijk dat op termijn alleen nog dynamische energiecontracten zullen worden aangeboden. Dit is namelijk de enige manier om op juiste wijze vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

  Laatst was er een laadpalen beheerder in het nieuws die alle laadpalen tijdens de hoogste vraag in een etmaal – einde middag, begin avond – uit wilde zetten. Maar die ambulance of huisarts dan die, weliswaar tegen hoog tarief, absoluut moet opladen? Er is gewoonweg geen alternatief dan dynamisch vraag en aanbod op elkaar af te laten stemmen.
  Daarom zal zelfs dynamisch nog veel dynamischer worden en stroomprijzen in plaats van de middag ervoor al bekend te maken, dit dynamisch op werkelijke vraag/aanbod te beprijzen.

  Reageren
  • WWveen

   @Goel
   Grote kans dat inderdaad dynamische contracten het antwoord gaan worden op het niet afschaffen van de saldering. Is ook de meest eerlijke oplossing: de markt van vraag en aanbod zijn werk laten doen.

   Maar wel een cruciale ontwikkeling voor iedereen die overweegt om zijn huis volledig elektrisch te gaan verwarmen! Mensen die dat al doen hebben een enorm hoog verbruik in de wintermaanden, precies wanneer hun zonnepanelen niks opleveren. Dan moet je dus stroom afnemen van je energieleverancier en met een hoge vraag en laag aanbod zullen de stroomprijzen torenhoog worden.

   U bent gewaarschuwd…

   Reageren
   • TTMS

    @Wveen Helemaal eens. Huurder en zn NOM woning met idd overal elektrische verwarming en warmte pomp blabla. Voor de goeie orde 1200€ p.j aan huur voor het dak aan panelen. Geen afbetaling maar indexatie p.j
    Leuk hoor terugleveren maar met de verlaging van dit tarief is het wonen in huis als dit peper duur in de winter..
    Als ik dit geweten had, had k het nooit gedaan. En dynamisch? Leuk voor degene die reserves hebben. Met klein inkomen mag je daar zo veel mogelijk bij wegblijven.

    Kortom helemaal eens !

    Reageren
   • GGoel

    @Wveen

    Het klopt dat stroomprijzen in de winter hoger zijn, maar met mijn dynamische contract zat ik deze winter alsnog vaak onder de prijzen van de meeste vaste contracten die werden aangeboden via de Energievergelijker (bovenaan deze pagina). Het is dus niet zo dat met dynamisch stroomprijzen in de winter opeens onbetaalbaar zijn, want nog steeds sterk concurrerend met vast/variabel. Bovendien bespaar je ook nog eens gigantisch tijdens de zomeruren (en enigszins in de lente/herfst) als stroom juist heel goedkoop is. Die besparing weegt (enigszins) op tegen de eventuele extra kosten in de winter.

    Overigens komen zijn er nu ook technieken beschikbaar als (grote) boiler vaten met heet water die worden verwarmd in de daluren en waarmee je je woning daarna kan verwarmen in de avond zodat je geen stroom hoeft af te nemen. Ook komt geothermische huisverwarming in hoog tempo beschikbaar: oneindige bron van warmte uit de aarde.

    Er ontwikkeld veel in hoog tempo en velen zien dit als bedreiging maar er zijn juist ook enorme kansen. Ik zie op termijn geothermie als grootste verwarmingsbron in Europa.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.