Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Vattenfall en Essent duurder per 1 januari 2024; dit zijn de tarieven

Vattenfall en Essent hebben aangekondigd hun variabele gastarieven per 1 januari 2024 te verhogen. Dat blijkt uit berichtgeving van beide energieleveranciers.

De prijsstijgingen worden veroorzaakt door de hogere energiebelasting op gas en stijging van de inkoopkosten als gevolg van de koude maanden. Ook het conflict in Israël heeft bijgedragen aan deze verhogingen. Interessant is dat de stroomtarieven bij beide bedrijven juist iets dalen.

Lees ook: vast energiecontract, maar toch hoger maandbedrag in 2024? Dit is de reden.

Overzicht tarieven 2024

Hier volgt een overzicht van de huidige en de toekomstige stroom- en gastarieven bij Vattenfall en Essent:

EnergiebedrijfHuidige tarievenTarieven 01-01-2024
Vattenfall – Variabel€ 0,346 per kWh
€ 1,297 per m3
€ 0,339 per kWh
€ 1,503 per m3
Essent – Variabel€ 0,390 per kWh
€ 1,327 per m3
€ 0,385 per kWh
€ 1,449 per m3
Tarieven gelden voor klanten met variabel energiecontract

Deze nieuwe tarieven zijn van toepassing op klanten met een variabel energiecontract. Essent bedient ongeveer 1,2 miljoen huishoudens met een dergelijk contract, terwijl Vattenfall naar schatting 1 miljoen klanten heeft, hoewel exacte cijfers ontbreken.

Bij Eneco worden de nieuwe tarieven voor 2024 pas eind november bekend gemaakt. Uiteraard houden wij jou hiervan op de hoogte via onze nieuwspagina.

Oorzaken

De variabele gastarieven stijgen als gevolg van twee redenen:

 1. Allereerst stijgt de energiebelasting op gas met 11,3 cent per kuub (incl. btw) in 2024
 2. Daarnaast zijn de kale inkoopprijzen voor gas voor komend jaar hoger

Opvallend is dat het stroomtarief licht daalt, ondanks een lichte stijging in de inkoopprijzen. Dit is te danken aan de verlaging van de energiebelasting op elektriciteit met 2,1 cent per kWh, inclusief btw.

Ook vaste contracten ervaren prijsstijging

Het is belangrijk om te benoemen dat de nieuwe belastingtarieven ook hun invloed gaan hebben in alle andere energiecontracten, of dit nu gaat om een variabel, vast of dynamisch contract. In alle typen contracten wordt een prijsverhoging ervaren voor gas, terwijl elektriciteit vaak wat goedkoper wordt.

De energierekening voor huishoudens wordt verder beïnvloed door twee andere ontwikkelingen die per begin 2024 plaastvinden:

 • De verhoging van de heffingskorting, wat een besparing van bijna € 3 per maand betekent
 • Stijging van netbeheerkosten door investeringen in het energienetwerk, wat leidt tot een extra € 8 per maand.

Eerder berekende deze site dat de energierekening bij een gemiddeld verbruik met zo’n 12 euro per maand stijgt als gevolg van alle wijzigingen.

Overstap naar vast lijkt interessant

Met de nieuwe variabele contracten van Essent en Vattenfall wordt de overstap naar een vast contract mogelijk een stuk interessanter.

Zo betaal je voor een vast contract bij Vattenfall ‘slechts’ € 0,306 per kilowattuur en € 1,376 per kubieke meter. Bovendien kom je in aanmerking voor een cadeau in de vorm van een Nintendo Switch (ter waarde van € 285).

Bij Essent betaal je voor het jaarcontract – rekening houdend met de belastingtarieven van 2024 – een stroomtarief van € 0,338 per kilowattuur en een gastarief van € 1,428 per kuub. Ook hier geldt een royale overstapbonus tot € 390.

Maar er zijn meer bedrijven die momenteel zeer scherp zitten met hun vaste tarieven en acties.

Je vindt ze hier terug.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

64 reacties

 • GGPM van Schie

  Stadsverwarming dan ben je goed bezig maaar voor wie.
  Om stadsverwarming draaiende te houden verbruiken voor 50% aardgas.
  Als klant heb je totaal geen keuze.
  De producent doet in grote windmolen-parken en zonnepanelen velden, alles met subsidies. Zij kunnen kiezen komt het ze goed te pas schalen ze af of bij.
  Als gamog klant sinds 1974 zijn wij door de gemeente verkocht aan rechtsvoorgangers. Sindsdien hebben wij steeds meer het idee dat we uitgemolken worden. Het is een zeer brutaal beleid, klanten kunnen toch niets! Dit type bedrijven hebben teveel knoppen om aan te draaien.
  Sorry het is niet anders.

  Reageren
 • CCM

  Misschien moeten we de gele hesjes eens tevoorschijn halen.Dat is de enige taal die begrepen wordt.

  Reageren
 • EEllen

  Ik was verbaasd te zien dat de aandeelhouders van Liander provincies en grote steden als Amsterdam zijn.

  Reageren
 • Ffokke

  Tja daar gaan we weer hoor de consument is zoals gewoonlijk echt weer de dupe, en dat terwijl ze miljarden aan ons verdienen, waarom moeten energiebedrijven miljarden aan ons gaan verdienen onbegrijpelijk gewoon dit is toch niet echt rechtvaardig geld verdienen over onze ruggen hou toch eens op met alles te verhogen geef eens wat terug

  Reageren
  • NNick

   @fokke
   Het is niet de energie maatschappij. Het is voornamelijk de staat. Die ruim 70 cent per m3 gas belasting erop zet. Om de afgenomen gasinkomsten uit Groningen te compenseren.

   Een m3 gas kost 60 cent zonder de belasting. En daar zijn alle kosten van vervoer al in opgenomen. De rest is belasting!

   Reageren
   • EE.komdeur

    @Nick

    Daarom een nieuw kabinet. Afschaffen linkse hobby’s waar de Nederlander niet beter van wordt of zelfs bakken met geld kost. De BV Nederland kan enorm besparen en de besparingen doorgeven aan het volk

    Reageren
  • Llienekebosch

   @fokke
   Het is een graaicultuur geworden de oorzaak ligt altijd bij een ander en een aantal jaren de burgers als melkkoe zien.

   Reageren
 • HHanja

  Wij geen “blijven loont” van Vattenfall want we nemen geen gas af. Zitten in het buitengebied. Hebben propaan. Zoiets noemen ze volgens mij discriminatie.

  Reageren
  • HHenk

   @Hanja

   Blijven loont is een korting die alleen geldt voor stroom.
   Ik heb dankzij blijvenloont 25% korting op de stroomprijs.
   Ik gebruik bijna geen gas want verwarm elektrisch

   Reageren
 • Jjan

  Ze hebben een alleen monopolie en maken daar dankbaar misbruik van. Het wordt hoog tijd dat de hele handel eens flink onder handen genomen wordt.

  Het gaat ook gebeuren dat deze miljarden-bunkers worden aangepakt , maar dat duurt nog een tijd.
  Maar dat we bedrogen worden is een feit.

  Reageren
  • Jjan commandeur

   @jan

   houden wij de 25% korting als vaste klant?dank u wel

   Reageren
 • AAdriaan

  Gelukkig heeft zonneplan geen vaste contracten.
  Met variabel bij andere maatschappijen wordt je gedwongen via tarief manipulatie daar een vastcontract te nemen!!!

  Reageren
 • RRené

  Zoals ik nu in mijn verbruiksapp zie van essent dan betaal ik thans meer dan 4 euro per kuub gas , ik kreeg in 2022 1100 euro terug bij een maandtermijn van €120,- nu bij een maandtermijn van €150,- verwacht essent dat ik €210,- moet bijbetalen.!

  Reageren
  • Jjan

   @René

   Klopt helemaal. Wij hebben aan gas 128 kuub verbruikt bij Essent en betalen daar 442 euro voor……!!!! Even wachten op de reakties, daarna door na de rechter.

   Reageren
 • TTon

  Als we allemaal de handen ineen slaan (Nederlandse energie verbruikers) kunnen we zelf eisen stellen, niet alleen richting de energie leverancier, maar ook omdat we kiezers zijn richting de regering.

  Reageren
  • Jjan

   @Ton

   Ik zou graag wat willen helpen opzetten. We worden van alle kanten bedrogen.

   mvg,

   Jan

   Reageren
 • WWakla

  Wij hebben laatst een vast contract afgesloten,er werd ons verteld dat het dan niett omhoog gaat gas,elektrisch bij Vattenfall omdat we een Vast contrakt dus hebben.

  Reageren
  • SSilvia

   @Wakla

   Alleen de kale tarief zet je vast, belastingen kan je niet vastzetten.

   Reageren
  • JJoke

   @Wakla, de kosten die de Netbeheerder in rekening brengt, staan daar buiten. Dus, dit is de reden dat ook bij vaste contracten de gasprijs ruim 11 cent omhoog gaat en de elektriciteitsprijs juist 2.1 cent omlaag.

   Reageren
  • EEnny

   @Wakla
   Dacht ik ook maar moet nu 705 euro bij betalen
   En maandbedrag gaat 35 euro omhoog ondanks vast contract

   Reageren
 • OOriginal

  Essent is van E.ON. Je kunt de jaarverslagen aan hun aandeelhouders op de website van E.ON lezen. Duizelingwekkende miljarden winsten. Dáár gaat het geld heen.
  Dan weten jullie dat.

  Reageren
  • PPieter

   Maffa, een grote graai bende misschien tijd dat de Russen komen?

   Reageren
 • GGerard

  Het wordt steeds warmer in Nederland gas word dan ook minder gebruikt er is nog genoeg gas opgeslagen dat ze verleden jaar gekocht hebben en natuurlijk ze moeten het ergens opgooien dat het weer duurder moet worden niks word goedkoper en dat is met alles zo laten we hopen dat geert wat verandering in Nederland kan brengen

  Reageren
  • GGerard

   @Gerard
   Geert heeft goede kontakten met zijn vriend Poetin. Dus dat komt goed!

   Reageren
   • GGerald

    @Gerard
    Laten we het hopen Gerard, Ons eigen Aardgas uit Groningen wordt in Duitsland verkocht voor € 0,70 cent en wij betalen hier het dubbele, dit méér dan schandalig hebben we te danken aan die schoft van M. RUTTE en zijn Consorten, dit is gewoon koehandel, hij verraadt zijn eigen bevolking.
    Overigens is het niet alleen de Energie wat de klok slaat,Nederland is het duurste op alle fronten op dit moment van Energie tot het totale huishouden, dit moet eens een keer afgelopen zijn. Geert moet zosnel mogelijk aan de macht komen anders gaat het hier uit de hand lopen.
    In Duitsland wordt er al gesproken dat de huidige regering in Nederland Ferruckt is, dat zegt genoeg.

    Reageren
    • PPeter

     @Gerald
     Sorry, ik weet niet waar jij
     dat verhaal vandaan haalt.
     Maar de heer den Uil heeft in de jaren 70 contracten afgesloten in het buitenland voor onbepaalde tijd. O ja ik ben zelf PvA.

     Reageren
 • MMary

  Ach ja wat zal ik zeggen
  Het is al niet meer te betalen dus gooi het nog verder omhoog!!
  En wie pak je ermee
  Oude mensen
  Laagste inkomens toch

  Dus nog maar eens een winter in de kou zitten?

  Nu is het weer de oorlog in Israël
  En natuurlijk de belasting

  Te erg voor woorden

  Reageren
  • HHennie

   @Mary maak je niet druk .de prijscompensatie die we dit jaar hebben gehad is een wassen neus. De belasting voor gas was in 2022 9% dat is met de prijscompensatie voor gas verhoogd naar 21% in 2023.(dus een koekje van eigen deeg)
   Dan is er niets veranderd nu gaat de belasting omhoog,en dat is voor de staat. Jammer maar het ligt niet aan het gas het ligt aan wat de regering wil en doet.

   Reageren
 • JJannie

  Daar gaan we weer, en maar duurder maken, ja onzin, nu halen ze israel erbij, hoezo? Ben blij met wilders, ook deze moet Wilders aanpakken, dat gejat van de burger. Nederland is het duurst van heel europa, bedankt kabinet.

  Reageren
  • NNicole

   @Jannie

   Helemaal mee eens.

   Reageren
   • DDiana Rensink

    Weer omhoog alles is al zo duur
    Nu gas en licht alleen met een smoesje omdat er weer een oorlog is

    Reageren
    • HHennie

     @Diana Rensink
     De oorlog tussen Hamas en Israël wordt als smoes gebruikt door de energiebedrijven om de gasprijs te verhogen. Waarom pikken wij dit en gaan we niet massaal in protest???

     Reageren
     • IIna

      @Hennie

      Zó eens. We worden gebruikt als pionnetjes.
      Iedereen lid worden van Univibes en hun vibestalk. Een manier om wakker te worden en allemaal te verenigen tegen onze politieke overheden.
      Ik wens Wilders veel succes!!!

      Reageren
  • Aanqeliek

   Anqeliek

   ze hebben gewoon geknoeid met de stemmen
   Wilders had niet moeten winnen hij beloofd alles maar kan niets waar maken

   Reageren
   • Jjan

    @anqeliek

    Heb je daar ook bewijs van, zou leuk zijn.
    Maar roeptoeteren heeft weinig effect, omdat je waarschijnlijk zelf VVD stemt

    Reageren
 • TTony

  Nu heeft het ook met de oorlog in Israël te maken..stelletje pinokio,s..Alles wat die mafkezen zeggen moet je de klanken nog niet van geloven…Dieven!!

  Reageren
 • JJimmy

  Aasgieren meer niet

  Reageren
  • EE.Cousijnsen

   @Jimmy
   Heb er zo spijt van om een 3 jarig contract te hebben afgesloten in juni.ben mij hele leven al klant.maar waneer afgelopen nooit meer essent uitbuiters vergelijken bij anderen.wilders moet jullie straks ook goed afstraffen dan laag dan hoge tarieven. Nam het en week later super hoge tarieven want contract ging 12 oktober pas in.nooit geen essent meer.

   Reageren
 • GGoel

  Ik heb nu bijna 2 jaar dynamische energie van Zonneplan en heb letterlijk nog geen moment gehad dat ik boven de prijzen van vast/variabel kwam. Meestal 15 – 20% goedkoper (soms (veel) meer als stroom betaald krijg).

  Reageren
 • TTonie

  Was voorspelbaar, het prijsplafond stopt per 1 januari en tijdens de verkiezingen is er geen partij meer die zich hier mee bezig houd, dus kunnen de energiebedrijven weer hun gang gaan evenals die zorgverzekeraars, stelletje boeven zijn het.

  Reageren
  • AA Schripsema

   Mensen geniet van het leven we zijn hier maar even.Het zal altijd zo blijven dan de rijken de macht hebben.De jaren gaan snel voor je het weet heb je spijt dat je hier zo druk over hebt gemaakt.Zonde van je tijd !

   Reageren
 • RRay

  Hoe zit het met de tarieven van de stadsverwarming in Almere?
  Hoeveel kost 1 Giga joule ( GJ)

  Reageren
 • RRob

  Hoe zit dat met fe Stadswarmte prijzen?

  Reageren
  • JJm nuis

   @Rob wat gaat het kosten

   Reageren
  • HHarry

   @Rob

   Niet he komen we niet achter oplichters

   Reageren
 • AAnita verhoeven

  Niet normaal dat gas zo duur wordt wordt onbetaalbaar baar warmte pomp is ook onbetaalbaar dan afsluiten van gas

  Reageren
 • PPoel

  Hoe kom ik aan Nintendo switch terwaade van €285
  Ben al jaren bij Vattenfall maak ik ook kans.

  Reageren
  • PPiet

   @Poel

   Nee, alleen als je van een andere aanbieder komt krijg je die Nintendo. Loyaliteit word bij Vattenfall niet beloond.

   Reageren
   • FFokje

    @Piet

    Ik vroeg mij dat ook af. Ik heb al jaren een contract. Wordt dat niet beloond

    Reageren
   • RRick

    @Piet

    Ik heb een mooie 25% korting blijven loont, daar ben ik echt blij mee!

    Reageren
    • BBarbara

     @Rick
     Hebben wij ook idd

     Reageren
    • MM

     @Rick

     Met zonnepanelen heb je niks aan 25% korting

     Reageren
    • RRachida

     @Rick Dat stelt helemaal niks voor. Je bespaard niet 25% op de gas en energieprijs.

     Reageren
    • JJoke

     @Rick, die 25% korting geldt alleen voor het kale tarief stroom hoor, dus het lijkt mooier dan het is.

     Reageren
   • PPiet

    @Piet
    Heb al jaren 25% korting bij vattenfall dus waR heb je het over

    Reageren
  • GGerrit

   @Poel inderdaad, dat vraag ik mij ook af, pas nog een vast contract afgesloten

   Reageren
  • JJohn Meijboom

   @Poel
   Hoe kom ik aan een Nintendo Swits.
   Neem energie langer als 20 jaar af bij Vattenfall.
   mvg
   John Meijboom

   Reageren
   • MMarcel

    @John Meijboom

    Contract opzeggen en een nieuwe afsluiten op naam van uw partner.
    U bent dan wel uw blijven loont korting kwijt.

    Reageren
  • CCarla

   @Poel zou dat ook wel eens weten wij zijn altijd al bij vattenfall

   Reageren
  • DDenk dai met een keukenrol op de bank zitn om de bek af te veegn

   @Poel

   Reageren
  • TTim

   @Poel wilt u bij uw diner voor 2 bij een restaurant ook het volgende etentje gratis? Wilt u graag nieuwe spullen zeker ieder jaar overstappen. Lange termijn gaat u dat geld kosten die m zitten in de vaste leveringskosten, die bepaald een leverancier zelf en fluctueren. Wilt u een nintendo swich adviseer ik u de mediamartkt en geen enkel energiebedrijf. Zelfde geld voor geldbedragen, leningen bij de bank, energiebedrijven energie

   Reageren
 • AA

  Het zal altijd wel een onbegrijpelijke zaak blijven als er geen prijs Stop komt .
  Het zou in alle landen om ons heen het zelfde moeten zijn

  Reageren
  • HHansH

   @A
   Die overstapbonus van 390euro is mooi.. wie betaalt die? In feite wij, de jarenlange vaste en variabele klanten.

   Reageren
   • EEb

    @HansH
    U kan zelf ook overstappen i.p.v. klagen.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.