Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Vattenfall boekt lagere winst in 2023 door gedaalde energieprijzen

Energieleverancier Vattenfall rapporteerde over de eerste drie kwartalen van 2023 een lagere winst dan het voorgaande jaar. Dit heeft het Zweedse bedrijf bekendgemaakt via haar internationale website.

Tot en met september boekte Vattenfall een omzet van 398 miljoen euro, een daling van 72 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Desondanks zag het bedrijf haar totale omzet stijgen met 35 procent naar 18 miljard euro.

Vattenfall behoort tot de grootste energieleveranciers van Europa en voorziet in Nederland ongeveer 2 miljoen huishoudens van energie.

Gedaalde stroomprijzen

De teruggang in inkomsten wordt door Vattenfall toegeschreven aan de gedaalde energieprijzen in 2023, vergeleken met 2022. Mede door de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen van elektriciteit en gas vorig jaar aanzienlijk. Voornamelijk de waardering van de elektriciteitscontracten leidde tot meer winst. Zo werd met name uit windenergie en waterkracht aanzienlijk meer opbrengst behaald.

In 2023 daalden de energieprijzen echter drastisch, wat resulteerde in verminderde inkomsten. Vattenfall wist wel beter te presteren op het gebied van stadsverwarming.

Het bedrijf benadrukt echter een solide winstgevendheid van de kernactiviteiten en een sterke financiële positie, waardoor ze voorop kunnen blijven lopen in de energietransitie.

Ontwikkeling stroomprijs

Hieronder staat een grafiek met de stroomprijs (incl. belastingen) over de afgelopen 15 maanden voor nieuwe contracten bij Vattenfall:

Data: energievergelijk.nl – stroomprijs in goedkoopste contractoptie

Uit de gegevens blijkt dat de stroomprijzen in 2022 aanzienlijk hoger waren, niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen.

Sinds begin 2023 zijn deze prijzen sterk gedaald. Volgens Vattenfall liggen de huidige tarieven ongeveer 60 procent lager dan in de eerste negen maanden van 2022.

Actuele stroomprijzen

Benieuwd naar de actuele stroomprijs bij Vattenfall en andere energieleveranciers?

Check dan onze handige overzichtspagina met alle stroomtarieven.

Huidige contracten Vattenfall

Met het oog op de komende winter oriënteren veel huishoudens zich op een andere energieleverancier. De tarieven kunnen zo uiteenlopen dat een overstap jaarlijks honderden euro’s kan besparen.

Wellicht is Vattenfall één van de partijen die de interesse kan wekken.

Een overzicht van de huidige energiecontracten die op dit moment door Vattenfall worden aangeboden:

ContractStroomprijs per kWhGasprijs per m3
Variabel€ 0,339€ 1,503
1 jaar vast€ 0,297€ 1,343
3 jaar vast€ 0,000€ 0,000
Tarieven gelden per 26 oktober 2023

Benieuwd of het goedkoper kan?

Check dan de energievergelijker voor een volledige vergelijking.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

4 reacties

 • WWRM

  Ik plaatste een reactie over geldstromen en die had nog veel dieper kunnen gaan Ging in hoe men op papier zo arm als job kan zijn

  Niet geplaatst en paste niet binnen de mass media

  Reageren
  • TTeller

   @WRM
   Misschien komt jou bijdrage as. maandag alsnog door de censuur!
   Die stomme scanner ziet het verband niet!

   Reageren
   • TTeller

    @Teller
    Misschien komt jouw bijdrage as. maandag alsnog door de censuur!
    Die stomme scanner ziet het verband niet!

    Reageren
 • TTeller

  Ik heb ontzettend veel medelijden met dit prachtige, sociale bedrijf Vattenfall.
  Wellicht kunnen wij met z‘ n allen, een inzamelingsactie houden om dit schitterende bedrijf door deze moeilijke tijden heen te slepen?
  Ik stel voor dat wij aanbieden gewoon méér te betalen als de overeengekomen contractprijs uit solidariteit.
  Al was het alleen maar om de aandeelhouders tevreden te houden.
  Misschien dat die aandeelhouders zelf ook een steentje willen bijdragen na de buitengewoon goede bedrijfsresultaten in voorgaande jaren?

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.