Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Vaste prijs voor CO2-uitstoot is meest effectief’

Koen Kuijper

1 reactie

Het invoeren van een vaste prijs voor de uitstoot van CO2 blijkt het meest effectief om de uitstoot ervan te reduceren. Dat blijkt uit een publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Als alle sectoren, zoals landbouw en de industrie, een vaste prijs voor CO2-uitstoot zouden betalen, kan de uitstoot relatief goedkoop verminderd worden bij de energie-intensieve industrie en de elektriciteitsproducenten. Er hoeft dan een minder groot beroep te worden gedaan op de gebouwde omgeving, waar al hoge heffingen van toepassing zijn.

Politiek debat

De heffing op CO2 is een belangrijk onderwerp bij debatten over het klimaat. Sommige economen zien veel voordelen van een algehele heffing. Anderen zijn van mening dat veel bedrijven in de energie-intensieve industrie zullen verhuizen naar het buitenland, waar geen of minder heffingen zijn.

Ook de VVD vreest voor de economische gevolgen van een algehele CO2-beprijzing. Linkse partijen en D66 zien juist voordelen in een uniforme CO2-taks.

Weglekeffecten

Het risico op een uniforme CO2-heffing, waar sommige politici en economen voor vrezen, zijn de zogenaamde weglekeffecten. Dit houdt in dat CO2-uitstoot weglekt bij bedrijven die op Europees of mondiaal niveau opereren, zoals elektriciteitsproducten en grote fabrikanten.

Voor de sector elektriciteitsopwekking kan dit bijvoorbeeld betekenen dat de opwek in Nederland afneemt en in het buitenland toeneemt. Iets dat schadelijk is voor de economie en niet bijdraagt aan het terugdringen van klimaatverandering.

De weglekeffecten kunnen worden beperkt door subsidies op schone technologieën in te voeren. Ook internationaal beleid en gezamenlijke invoering van CO2-prijzing kan het ‘weglekken’ van CO2 minimaliseren.

1 reactie

  • Rroland

    “Vaste prijs voor CO2-uitstoot” = gelijke prijs

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.