Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Vaste energietarieven Vattenfall lager (per 1 september)

Energiebedrijf Vattenfall heeft zijn vaste energietarieven per 1 september verlaagd. Zowel stroom als gas worden in het contract voor 1 jaar en 3 jaar iets goedkoper ten opzichte van augustus. Het variabele contract blijft in prijs gelijk.

Bij concurrent Essent ging het tarief juist wat omhoog. In het jaarcontract steeg de gasprijs met 5 cent naar 1,390 euro per kuub. De stroomprijs bedraagt er 0,394 euro per kilowattuur.

Oude en nieuwe tarieven

In het jaarcontract van Vattenfall daalde de stroomprijs met iets meer dan 1 cent per kilowattuur. Gas ging 7 cent per kuub in prijs omlaag. In het driejarige contract daalde de stroomprijs met iets minder dan 1 cent en ging de gasprijs met ruim 3 cent omlaag.

Een overzicht van de prijsaanpassing bij Vattenfall:

ContractOude tarievenNieuwe tarieven*
Vast (1 jaar)€ 0,345 per kWh
€ 1,331 per m3
€ 0,334 per kWh
€ 1,260 per m3
Vast (3 jaar)€ 0,394 per kWh
€ 1,414 per m3
€ 0,386 per kWh
€ 1,380 per m3
*Per 1 september 2023

Als gevolg van tariefverlaging bij Vattenfall – en verhoging bij sommige andere energiebedrijven – heeft het Zweedse concern nu het goedkoopste jaarcontract onder alle energieleveranciers.

Vergelijking Vattenfall, Essent en Eneco

Hieronder staat een vergelijking van de vaste tarieven voor stroom en gas bij Vattenfall, Essent en Eneco per 1 september 2023:

Jaarcontract

We zien dat Vattenfall significant goedkopere vaste jaartarieven biedt voor zowel stroom als gas in vergelijking met Essent en Eneco.

LeverancierStroom per kWhGas per m3
Vattenfall€ 0,287€ 1,318
Essent€ 0,000€ 0,000
Eneco€ 0,279€ 1,292
Peildatum: 1 september 2023

Bij Essent ontvangen nieuwe klanten bij de eindafrekening een loyaliteitsbonus tot 220 euro bij het aanvragen van een jaarcontract.

3-jarig contract

Bij een 3-jarig contract zijn de prijsverschillen tussen de leveranciers kleiner. Vattenfall biedt nog steeds het laagste tarief voor stroom en gas, maar het verschil met Essent en Eneco is minimaal.

LeverancierStroom per kWhGas per m3
Vattenfall€ 0,000€ 0,000
Essent€ 0,273€ 1,279
Eneco€ 0,334€ 1,263
Peildatum: 1 september 2023

Benieuwd naar de beste aanbiedingen in september voor een vast energiecontract?

Check dan de energievergelijker.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

39 reacties

 • EEelke

  Hoe zit het met vergoedingen als je zonnepanelen hebt en veel extra KWH maakt.

  Reageren
 • HHenny

  Ben al jaren klant bij Vattenfall. Persoonlijk aanbod ontvangen voor een 1 jarig contract. Gas € 1,317811. De nieuwe tarieven voor gas per 1.9.2023 zijn echter €1,260 per m3. Heb klantenservice gebeld waarom hier een verschil in zit. Antwoord van klantenservice was: het tarief van €1,260 per m3 geldt alleen voor nieuwe klanten!!! Dit is toch wel heel vreemd. Zo wordt er omgegaan met vaste klanten.

  Reageren
  • JJennie

   @Henny Ik ben het helemaal met je eens inplaats dat ze vaste klanten belonen

   Reageren
   • WWim pg smithuis

    @Jennie
    Vast contract bij vattenfall is niet vast, zij verhogen het tussentijds.
    Als je contract op neemt met ze. Krijg je antwoorden waar je niets mee kan.
    Alleen betalen.

    Reageren
  • MMira

   @Henny ja ik ben ook hier mee eens we zijn all jaren vaste klant kregen we niets ,het is belachelijke regel
   Hoeft niet iemand zakrol zijn
   kan ieman met verschillende manier stelen en manipuleren

   Reageren
 • MM. Swinkels

  In juni mijn 3jarig contract afgesloten bij eneco, mijn tarieven zijn een stuk minder dan ze nu zijn, stroom gemiddelde van dal en normaal tarief
  is 0,34 ct, en gas 1,24

  Reageren
 • RRichard van Steensel

  Net het verschil berekent tussen 3jr bij Vattenfall en Eneco. Verschil is voor mij €53,69 in het voordeel van Eneco…..
  De terug lever vergoeding is bij Vattenfall 0,045000 is de helft lager als bij Eneco…..
  Na jaren bij Essent te hebben gezeten, nu voor 3jr bij Eneco en daarna zien ik wel weer!

  Reageren
 • MMieke

  Ik twijfelde over een vast contract bij Vattenfall omdat ik steeds van hun mailtjes ontving over vaste contracten. Niet gedaan. Nu lees ik van 2 personen dat zij meer betalen voor een vast contract. Niet netjes van Vattenfall, die mailtjes, mensen het idee geven dat een vast contract voordeliger.

  Reageren
 • WWillem

  Het ergste is van die €1,26 is €0,65 cent accijns en belasting

  Belachelijk dat erop een eerste levens behoefte zoveel accijns is!!!

  Gewoon diefstal van de overheid

  Reageren
  • RRobert van Roosmalen

   @Ben klant bij Essent al meer dan 10 jaar,klanten krijgen ,,spaartegoed,,in mijn geval staat er €175,=spaartegoed,heb in sept 2022 voor €7.000 zonnenlanelen via Essent laten monteren,was percies 3 dagen te laat dit op te vragen,antwoord Essent,helaas U bent te laat,U krijgt niets,dus volgend jaar eind relatie met Essent,iemand blij maken met een dode mus,ze zijn allemaal gelijk,geldrovers links of rechtsom!

   Reageren
   • FFred vd Oever

    Robert van Roosmalen
    Beste Robert,
    Je had ook beter de zonnepanelen bij iemand anders kunnen kopen.
    Wij waren 2500 euro goedkoper uit voor 6 panelen tov Essent.
    Maar ja iedere dag reclame op tv kost een hoop geld
    Groetjes,
    Fred

    Reageren
  • AAOW

   @Willem
   Volledig mee eens Willem!
   Een nieuwe regering heeft ruimte genoeg om het leed te verzachten!

   Reageren
  • PPaul Bartlett

   @Willem, dat heet nou, de spijker op zn kop slaan!

   Reageren
 • KKeus

  Legale diefstal is wat al deze maatschappijen doen , met toestemming van ( de huidige) overheid.

  Reageren
 • SSander

  Heb 1.23 per m3 incl voor 3 jaar bij Oxxio. En dan zit Vattenfall nu op 1.26 per m3 incl, voor 1 jaar. Dat is zeker niet slecht! Dacht dat ik gunstig had afgesloten maar die 1.23 per m3 incl voor 3 jaar gaat echt wel weer komen als de prijzen nu stabiel blijven.

  Reageren
 • SSander

  Heb 1.23 per m3 incl voor 3 jaar bij Oxxio. En dan zit Vattenfall nu op 1.26 per m3 incl. Dat is zeker niet slecht! Dacht dat ik gunstig had afgesloten maar die 1.23 per m3 incl voor 3 jaar gaat echt wel komen als de prijzen nu stabiel blijven.

  Reageren
  • AAndre

   @Sander let wel op hoe eea is opgebouwd…men rekent nog steeds inclusief de overheidstoeslag van bijna 600 euro korting ….terwijl de kans groot is dat deze per 1 januari 2024 verdwijnt….en omdat dit besluit van de overheid is staat er vast in de kleine lettertjes wel dat de korting dan ook uit het vaste contract verdwijnt..

   Reageren
 • HHK

  Het wordt tijd dat de overheid zich er mee gaat bemoeien, privatisering van deze bedrijven is een flop,ze doen maar wat ze willen

  Reageren
  • MMarjolein

   Beste HK,
   Per toeval kom ik op deze site, en heb geen weet van energie prijzen en maatschappijen. 1 ding weet ik bijna zeker wel, en dat is dat de Roverheid er ook niet is voor ons. Heel langzaam en slim maken ze ons klein en afhankelijk. Er is allang bekend dat er vrije energie is, waar vroeger de tartariers hun energie vandaan kregen. Met geavanceerde technologie in combinatie met de aeter energie. Het is er nog steeds maar we worden er ver vandaan gehouden, anders geen inkomsten meer voor energie maatschappijen/belasting etc. En, zo gaat dat ook met de medische wereld, geen zieken, geen inkomen voor de farmaceutische wereld. Het is allang bekend dat ons lichaam zelfhelend is. Alleen zijn we het vergeten. Omdat we er ver vandaan zijn geraakt met de komst van computers/mob. En deze ons ver weg houden van ons lichaam en het voelen. Maar het brengt ons natuurlijk ook veel. Mocht je interesse hebben meer te weten, jorn luka heeft mooie interviews met oa Marcel messing, Karin hamaker zondag, art Pisa, etc. Er komt steeds meer aan t licht. Vertrouw op je eigen intuïtie, niet op wat er allemaal binnenkort via de mainstream media. Want veel is gelogen. En ook weer alles is een spiegel van je binnenwereld. Vandaar dat ‘ze’ willen dat je je mee kast voeren door al die commercials, dat wordt onze werkelijkheid… oei oei we zijn zo ver afgedwaald. En ik ook van het onderwerp… succes! Marjolein

   Reageren
  • MMarjolein

   @HK
   De Roverheid zal zich er nooit mee gaan bemoeien, tenzij in neg.zin. Ze willen je klein en afhankelijk houden. Ik had een mooi stukje geschreven over de tartariers, (maar denk verwijderd) zij gebruikten de aeter als vrije energie, maar dat mogen wij niet weten, anders valt er niks te verdienen. Dat gaat zo met zo veel instanties, van belastingdienst tot de farmaceutische industrie. Interessant misschien zijn de interviews van jorn luka, met oa Marcel messing, Karen hamaker zondag, Ard Pisa etc. Er gaan werelden voor je open! Succes, Marjolein

   Reageren
 • RRuud

  Vraagje:

  Stel ik sluit een 3 jarig contract af en de terugleververgoeding is €0.09. In 2025 stopt de salderingsregeling en de overheid bepaald dat de energiebedrijven dan 80% van de leverprijs moeten betalen voor teruglevering. Als dit bedrag hoger is dan de €0.09 cent wat in mijn contract staat, moet dan de energieleverancier het bedrag aanpassen of mogen ze dan de €0.09 blijven hanteren omdat dit in het contract staat?

  Reageren
  • AAnton

   @Ruud lijkt mij dat vast contract, vast contract is, daar migen zij zonder boete niets aan de prijs aanpassen

   Reageren
   • RRuud

    @Anton

    Maar als de overheid bepaald dan moet de prijs toch worden aangepast lijkt mij. Ik ben aan het kijken wat handig is, een 1 of 3 jaarcontract mede door de kosten die je straks moet betalen voor teruglevering

    Reageren
  • JJimmy

   @Ruud als de overheid bepaald dat dat 80% moet wezen dan zullen ze dat moeten dat doen ze immers ook met vast recht en de belasting enz.

   Reageren
 • CCindy

  Enorm vertekend beeld wat er geschetst wordt door alleen de variabele levering tarieven te vermelden! Als je bij Vattenfall overstapt naar een vast contract dan stijgen de vaste maandelijkse leveringstarieven met maar liefst 50%!. Dat wordt nergens vermeld ook niet bij de andere leveranciers. Eerlijkheidshalve zouden deze kosten erbij vermeld moeten worden!

  Reageren
  • BBrigitte

   @Cindy
   Dat overkwam ons toen we een contract voor 1 jaar afsloten bij essent!! Ik zag thuis dat de vaste leveringskosten per product 0,21€ / dag was. Ik naar BCC (want dan krijg je een bon van 75€), waarmee je nog iets leuks kunt doen, en heb een 1-jarig contract genomen. Getekend en er vanuit gaande dat de prijzen hetzelfde zouden zijn dan dat ik thuis 15 minuten geleden op de site van Essent had gezien. Na 14 dagen ging het contract in en tot mijn verbazing zag ik dat we 48€ méér betalen aan vaste leveringskosten. Essent gebeld maar waren niet erg coulant. Het antwoordt aan de telefoon was dat dat kwam omdat ik bij BCC contract verlenging had gedaan. Daarnaast kreeg ik via een mail een reactie dat het in het contract stond maar met hele kleine lettertjes. Dus Essent geeft geen 75€ kado maar 27€!!! Ik vind ook dat dit duidelijk vermeldt moet worden aan de klant. Jullie verdienen genoeg maar had niet gedacht dat op deze manier nog meer geld naar jullie stroomt.

   Reageren
 • LLeonardo

  En hoe zit het dan met stadsverwarming?????? Met de prijzen

  Reageren
 • HHereIsTom

  Even goed zoeken en vergelijken en dan vast zetten voor 3 jaar, dan weet je in ieder geval waar je de komende 3 jaar aan toe bent.
  Het kan dalen, maar veel zal het niet zijn en de kans is groter dat het gaat stijgen.
  Er hoeft maar weer iets te gebeuren in de wereld en de prijzen stijgen alweer.
  Ook stopt het prijsplafond per 1 januari a.s. dan kan de rekening zonder vast contract ook weer flink oplopen.

  Reageren
 • WWillem

  De gasprijzen dalen verder omdat de economie van China op zijn gat ligt.
  De gasvoorraden voor 95% bijgevuld
  Dus doe maar 1 jaar contract.

  Reageren
 • HHooghiemster

  Goeie dag ;
  Dit is van af juli p de 5 x dat ik julie benader
  Ik krijg maar geen antwoord
  Nu per mobiel 2x per post en,comp.
  Hoop dat ik dat het goed zit
  Gr trientsje Hooghiemster uit oranjewoud

  Reageren
  • HHannes

   @Hooghiemster, hier zullen ze zeker niet reageren.

   Reageren
  • EEdwin

   @Hooghiemster
   Als al je berichten zo geschreven zijn zou ik niet al te veel hopen op een reactie.

   Reageren
   • MMo

    @Edwin
    o o o daar gaan we weer en maar katten pfffffffff wat een niveau soms!

    Reageren
 • RR .koster

  Vattenvall
  Heef heel slim de energie verlaagt
  Alleen de vaste kosten per maand verhoogt
  En dat staat er niet bij

  Reageren
 • AAalbers-Riggelink

  Daalt de gasprijs nog verder?

  Reageren
  • WWillem

   @Aalbers-Riggelink

   Ja want de economie van China is aan het instorten dus er wordt minder afgenomen. Verder zijn de gas voorraden voor 95% bijgevuld.

   Reageren
 • AAtmos

  Eneco en Oxxio leveren geen 3-jarige contracten meer aan bezitters van zonnepanelen. Net als Essent een voorsortering op terugleverkosten?

  Reageren
  • AAd

   @Atmos, klinkt klare onzin, net nog afgesloten

   Reageren
   • AAtmos

    @Ad Ook met zonnepanelen? Bij mij geven zowel de websites als prijsvergelijkers geen 3 jarige contracten meer als je aanvinkt zonnepanelen te hebben. Zonder panelen wel. 😉

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.