Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Vast energiecontract afgesloten in 2023? Zo profiteer je toch van de huidige lage tarieven

Vaste energiecontracten die vorig jaar zijn afgesloten, blijken een stuk duurder te zijn in vergelijking met de huidige tarieven op de energiemarkt.

De gemiddelde stroomprijs ligt momenteel 5,3 cent per kilowattuur lager en 18,5 cent per kuub lager voor gas. Dat blijkt uit een berekening van energievergelijk.nl op basis van eigen data. Bovendien worden er veel meer overstapbonussen aangeboden en vallen de opzegboetes in de praktijk vaak mee.

Wie zijn vaste contract van 2023 vandaag inruilt voor een nieuw vast of dynamisch contract kan, afhankelijk van het verbruik, enkele honderden euro’s besparen.

Ontwikkeling contracten en tarieven


In april vorig jaar begon de Nederlandse energiemarkt na een lange periode opnieuw vaste contracten aan te bieden. Destijds maakte men hier nog maar beperkt gebruik van.

Het merendeel van de vaste contracten werd gesloten in de maanden juni, juli of augustus. Dit was het moment dat de tarieven aantrekkelijker waren, mede dankzij de invoering van nieuwe opzegvoorwaarden.

Persoonlijk koos ik in juni voor een nieuw vast energiecontract, overtuigd door de toen heersende gunstige voorwaarden. Echter, in de afgelopen negen maanden hebben we een verdere daling van de energietarieven gezien. In het vervolg van dit artikel zal ik mijn ervaringen delen.

Stroomprijs 5,3 cent lager

De daling van de gemiddelde stroomprijs bij de energieleveranciers is duidelijk te zien in de bijbehorende grafiek.

Per 1 maart 2024 is de gemiddelde prijs voor stroom, rekening houdend met de verlaging van de energiebelasting die op 1 januari 2024 inging, met 5,3 cent afgenomen ten opzichte van juni 2023.

Gasprijs 18,5 cent lager

De grafiek voor de gasprijs laat eveneens een aanzienlijke daling zien.

Na correctie voor de verhoging van de energiebelasting op gas, die vanaf 1 januari 2024 geldt, is de gemiddelde gasprijs per 1 maart 2024 met 18,5 cent gedaald ten opzichte van juni vorig jaar.

Besparing

Deze lagere tarieven onderstrepen het potentieel voor een flinke besparing op je energiekosten.

Stel, we gaan uit van:

 • Een doorsnee jaarverbruik van 2.500 kWh en 1.200 m3.
 • De gemiddelde tariefdalingen van 5,3 cent per kWh en 18,5 cent per m3

De besparing op jaarbasis komt uit op:

 • Voor stroom: 2.500 kWh x € 0,053 = € 132,50
 • Voor gas: 1.200 m³ x € 0,185 = € 222,00

De totale besparing op jaarbasis komt daarmee uit op 354,50 euro.

Opzegvergoeding boete valt vaak mee

Een belangrijk aandachtspunt is de opzegvergoeding die in rekening wordt gebracht als je besluit je contract vroegtijdig te beëindigen. Het goede nieuws is dat deze vergoeding in veel gevallen lager uitvalt dan verwacht. Dit maakt de overstap naar een nieuw contract nog aantrekkelijker.

Is het energiecontract afgesloten na 1 juni 2023?

Dan is de opzegvergoeding afhankelijk van het verlies dat het energiebedrijf maakt. Dat gebeurt als de leverancier energie die hij voor je heeft ingekocht tegen een lagere prijs moet leveren aan een ander.

De hoogte van deze boete wordt berekend op basis van het geschatte resterende energieverbruik voor de resterende contractduur. Aangezien de winterperiode, waarin het verbruik van gas en elektriciteit doorgaans hoger ligt, voorbij is, zal ook het resterende verbruik – en daarmee de overstapboete – lager uitvallen.

Is je energiecontract afgesloten vóór 1 juni 2023?

Dan bedraagt de opzegvergoeding meestal 100 euro voor stroom en gas, als het contract binnen 1,5 jaar afloopt. Ook bij een boete van 100 euro kan de overstap geld opleveren, gezien de lagere tarieven en hoge loyaliteitsbonussen die worden uitgekeerd.

Laat uitrekenen door je energieleverancier

Twijfel je over de opzegboete?

Je kunt deze gratis laten uitrekenen door je huidige energiemaatschappij. Gewoon even contact opnemen met de klantenservice.

Mijn eigen ervaring

Mijn eigen ervaring bevestigt ook de mogelijkheden om te besparen. Vorig jaar juni besloot ik een vast contract aan te gaan bij Oxxio tegen de onderstaande tarieven, rekening houdend met de huidige energiebelasting.

 • Stroom daltarief: € 0,290 per kWh
 • Stroom normaaltarief: € 0,336 per kWh
 • Gastarief € 1,329 per kWh

Begin dit jaar kwam ik erachter dat mijn tarief flink omlaag kon. En tot mijn verbazing viel de opzegboete enorm mee: slechts 33,57 euro voor stroom en gas.

Het gascontract heb ik omgezet naar Engie, met als gevolg een besparing van 17 cent per kuub en een overstapkorting.

Mijn nieuwe tarieven:

 • € 1,158 per m3
 • € 125 overstapbonus

Het stroomcontract heb ik overgezet naar een driejarigcontract bij Vattenfall om toekomstige terugleverkosten voor mijn zonnepanelen te vermijden. In dit artikel deel ik mij persoonlijke afwegingen en laat ik zien hoe ik uiteindelijk tot mijn keuzes ben gekomen.

Goedkoopste energiecontracten (15 maart 2024)

Je vraagt je nu waarschijnlijk af welk energiecontract momenteel het meest voordelig is voor jouw situatie.

Dat heb ik voor je uitgezocht.

Hierbij heb ik een onderscheid gemaakt tussen vaste en dynamische opties. Momenteel blijken variabele contracten oninteressant, dus die heb ik buiten beschouwing gelaten.

Vast contract – top 5

Overzicht van de vijf meest voordelige vaste contracten:

EnergiebedrijfStroomprijs per kWhGasprijs per m3Korting
1. Budget Energie
1 jaar vast
€ 0,276€ 1,285Tot € 180
2. Energiedirect
1 jaar vast
€ 0,333€ 1,227Tot € 190
3. Oxxio
1 jaar vast
€ 0,288€ 1,259Tot € 340
4. Vandebron
1 jaar vast
€ 0,282€ 1,237€ 240
5. Essent
1 jaar vast
€ 0,338€ 1,271Tot € 250
Tarieven en bonussen gelden voor een nieuw contract

In de top 5 hierboven heb ik rekening gehouden met de overstapkorting die wordt uitgekeerd.

Dynamisch contract – top 5

De dynamische tarieven wisselen iedere dag. Vandaag zitten ze rond de 20 cent per kilowattuur voor stroom en 1,08 euro per kuub gas. Welke aanbieder het meest voordelig is, hangt af van de vaste kosten (het vastrecht) en de inkoopkosten.

Hieronder een overzicht van de vijf meest voordelige dynamische energiebedrijven.

EnergiebedrijfVastrecht
per maand
Inkoopkosten per kWhInkoopkosten per m3
1. Tibber€ 11,98€ 0,0212€ 0,0591
2. Atoom Alliantie€ 12,10€ 0,0212€ 0,0726
3. Budget Energie€ 11,98€ 0,0210€ 0,0750
4. Zonneplan€ 12,50€ 0,0200€ 0,0800
5. Vrijopnaam€ 13,00€ 0,0200€ 0,0799
Tarieven gelden per 1 april 2024

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan kom je niet in aanmerking voor een loyaliteitsbonus en kun je bovendien te maken krijgen met terugleverkosten.

Maak dan gebruik van de energievergelijker om de meest gunstige aanbieder te vinden.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

30 reacties

 • AArjan

  Ik heb een verlengaanbod liggen van Eneco nu, 0,30 voor stroom en 1,20 voor gas. 3 jaar vast. Geeft wel een hoop zekerheid. Doen?

  Reageren
  • WWRM

   @Arjan Ik denk die electriciteit elders kan zelfs met een 3 jarig contract nog een cent of 2 lager en zelfs met een welkom bonus

   Voor de rest het blijft aan het einde van de rit een gok die goed of slecht kan uitpakken waarbij de enige zekerheid is dat u een zekere zekerheid heeft

   Overigens nog iets Stel u wilt van dat contract af omdat het elders goedkoper wordt of wellicht gaat u verhuizen dan is de opstap boete ongetwijfeld hoog

   Reageren
  • GGoel

   @Arjan

   Er zijn veel betere aanbiedingen. Gebruik de Energievergelijker bovenaan deze pagina om het beste aanbod te vinden.

   Reageren
 • SSanne

  Ik had per 1 juni een vast contract. Begin februari heb ik mijn leverancier gebeld en uitgelegd dat ik een goed akkoord had als ik zou overstappen. Ze deden mee toen een aanbod voor een lager tarief als ik zou blijven. Ik heb toen aangegeven dat nieuwe klanten een lager tarief bij ze kregen en dat ik al jarenlang klant was. Na kort overleg kreeg ik een aanbod dat nog lager was dan dat voor nieuwe klanten. Zonder boete. Even bellen met je leverancier kan dus lonen.

  Reageren
  • GGoel

   @Sanne

   Hoe goed het aanbod ook lijkt, als je de Energievergelijker bovenaan de pagina gebruikt dan komt er vrijwel altijd een beter aanbod uit.

   Reageren
 • WWRM

  Om het in perspectief te zien

  In 2018 kostte gas 0.75 euro per kub met 0.26 euro energie belasting en electriciteit 0.20 euro waarvan 0.06 euro aan energie belasting

  Feitelijk zijn vrijwel alleen de energie belasting gestegen

  Reageren
 • WWRM

  Zelfs was ik eind vorig jaar bij lage prijzen overgegaan naar Vandebron

  Kennelijk konden de prijzen nog verder omlaag en bood energiedirect 300 euro bonus bij 0.24 per kw en rond 1.20 per kub

  Ik heb het kontrakt wat pas per 2 mei zou ingaan bij Vandebron laten ontbinden en dat kostte 69.80 euro maar het verschil in tarieven was nog groter geworden

  Het blijft allemaal een rekensom

  Reageren
 • AAnton

  Iedereen heeft het steeds over terug verdien tijd. wie heeft de zonplaten aangeschaft met in het achterhoofd wanneer heb ik ze afbetaald?;kom op we zijn allemaal particulier gebruiker. Kijken we ook hoeveel we afschrijven bij een auto? Ik kijk hoeveel ik per jaar terug krijg of kan bezuinigen met een elektrische auto en stookkosten. Heel de dag aan het werk met moeders en savonds de dure kWh voor auto opladen,elektrisch koken, afwas machine en stoken . Daar werken we hard voor om het aan te kunnen schaffen. We zijn gewoon in de maling genomen. Maar dat wisten we al. Solidair aan de buren die het niet kunnen betalen? Met een koophuis? Of een rieten kap op een landhuis waar geen platen op kunnen? Ik denk dat we allemaal maar een diesel aggregaat aan moeten schaffen. Levert genoeg stroom. Wat? Is de diesel luchtverontreiniging? Nou en!!!

  Reageren
  • GGoel

   @Anton

   Opladen doe je het beste ’s nachts of midden op de dag.

   Reageren
  • WWRM

   @Anton Eindelijk iemand die het begrijpt wat de gevolgen zijn

   Nu nog oorzaak en gevolg en waarom we het doen

   We komen er wel of wellicht niet als het doorgaat

   Reageren
 • Jjohan

  Ik laat me niet opfokken om een nieuw contract af te sluiten. Vorig jaar september 1 jarig contract afgesloten. Het is nu 30% goedkoper, maar vanaf april gebruiken we vrijwel geen gas meer en met onze kleine zonnepaneel installatie (700wp) dekken we zomers door saldering meer dan de helft van ons verbruik. In september zien we wel weer verder. De besparing weegt niet op tegen de boete.

  Reageren
  • WWRM

   @johan U begint te begrijpen dat er niets te halen valt en dat u wellicht geld moet toeleggen

   Reageren
  • WWRM

   @johan de vraag is wat de overheid gaat doen en of ze de lagere energieprijzen negatief gaan compenseren met energiebelasting

   Een Omtzigt wilde lagere energiebelasting voor gas maar met mijn airco gebruik ik veel electriciteit en weinig gas

   Het blijft allemaal een gok

   Reageren
  • GGoel

   @johan

   Kan je nagaan wat je had bespaard als je een dynamisch energiecontract had gehad!

   Reageren
   • WWRM

    @Goel Kan je nagaan wat voor extreem risico je neemt met dynamische energiecontracten voor slechts minimale winst of beperking verlies Het is maar hoe je het ziet

    De road to go is besparing wellicht door isolatie of andere wijze energie te besparen en eenvoudig weg nergens meer aan mee te doen met energie transitie

    Net als Cruyff als je het ziet begin je het te begrijpen

    Reageren
    • GGoel

     @WRM

     Welk extreem risico loop je met een dynamisch energiecontract (dat je niet met een vast contract loopt)?

     Reageren
 • AAtmos

  Als bezitter van zonnepanelen gewoon altijd de sjaak. Leuk hoor, energietransitie!
  Je zou maar 35 panelen hebben gelegd en een stroom slurpende warmtepomp… gewoon dubbel gepakt! Moet binnenkort aan een nieuwe auto, maar koop nog maar een benzine slurper geloof ik…

  Reageren
  • GGoel

   @Atmos

   Als je die zonnepanelen een paar jaar hebt dan zijn zij geheel terugverdiend. Dat betekend dat je nog tientallen jaren vaak gratis stroom hebt.

   Je bent dus niet de Sjaak maar hebt ietsje minder voordeel, wat terecht is want nu wordt dat hoge voordeel voor een deel verhaald op degenen zonder panelen.

   Reageren
   • EErik

    @Goel

    Zonnepanelen in een paar jaar terugverdienen? Was het maar zo mooi…
    U heeft het over gratis stroom, nou als je door de energieleverancier met extra kosten op wordt gezadeld vind ik het niet zo gratis meer. Bovendien kan er in de loop der jaren nog wel eens iets stuk gaan aan de installatie wat niet (meer)onder garantie valt. Afschrijving van de installatie moet ook mee worden genomen, regels kunnen veranderen (dat gebeurd nu al) etc etc. Echt niet zo rendabel als veelal wordt geschetst.

    Reageren
    • GGoel

     @Erik

     Goog:e “Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” om te lezen dat de terugverdientijd van zonnepanelen enkele jaren is. Technische levensduur zonnepanelen >40jr!

     Reageren
    • WWRM

     @Erik Als je die dingen moet gaan huren of wellicht in rekening gebracht worden bij een huurwoning in de vorm van servicekosten is het per definitie geld toeleggen

     Reageren
     • HHenk Wijga

      @WRM ik huur 9 zonnepanelen van de Alliantie (zonneplan/greenchoice) voor 15 euro per maand. Opbrengst gemiddeld 65 euro per maand.
      Geen gas, verwarmen (koelen) met airco’s, stroom betaal ik nu 60 euro per maand voor.
      En ik beknibbel niet op warm water.

      Reageren
     • WWRM

      @Henk Wijga Klinkt goed maar hoe zou de rekensom zijn zonder saldering

      Reageren
  • WWRM

   @Atmos Mijn medeleven is groot

   Reageren
 • GGoel

  Voor de gemiddelde burger is het verreweg te ingewikkeld geworden!

  Reageren
  • WWRM

   @Goel De ellende de gemiddelde burger wordt ook nog geacht helderziend te zijn en te kunnen anticiperen op wisselend overheidsbeleid

   Reageren
  • YYvon

   @Goel

   Ja en al die energie die we terug leveren, nu bijna gratis, verkopen de energie bedrijven weer voor vol. Maar als je als huurder die panelen in je strot wordt geduwd, kun je daar niets aan doen, maar je wordt nu wel overal buiten gesloten, jaarcontracten, voordeeltjes. En het sprookje dat andere meebetalen aan onze zonnepanelen, zijn jullie nu al gezakt in prijs nu we meer moeten betalen of niet. Een lachertje dat jullie daar intrappen

   Reageren
   • GGoel

    @Yvon

    Jullie? Tegen wie praat je? Dit is een vergelijkingssite. Gebruik de Energievergelijker bovenaan de pagina.

    De terugleververgoeding is het gevolg van het niet afschaffen van de salderingssubsidie. En ook als huurder heb jij nu veel goedkoop of zelfs gratis stroom.

    Reageren
    • WWRM

     @Goel Er is helemaal geen subsidie

     Reageren
   • WWRM

    @Yvon Het lijkt dat ik medestanders krijg LOL

    Ga zo voort

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.