Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Variabele energietarieven iets omlaag bij Essent, maar markt blijft onrustig

2 reacties

Essent verlaagt de tarieven voor klanten met een variabel energiecontract. Vooral de gasprijs daalt, terwijl de stroomprijs nagenoeg hetzelfde blijft.

Toch blijft de energiemarkt erg onrustig. Gisteren steeg de gasprijs naar 43 euro per megawattuur. Ook de stroomprijs op de Europese beurs EPEX ligt vandaag op het hoogste niveau sinds tijden. Huishoudens met een dynamisch contract betalen in de avonduren meer dan 50 cent per kilowattuur.

Oude vs. nieuwe tarieven

De oude en nieuwe variabele energietarieven bij Essent:

SoortHuidig tariefTarief 1 oktober 2023
Enkeltarief stroom per kWh€ 0,394€ 0,390
Aardgas per m3€ 1,415€ 1,328
Terugleververgoeding per kWh€ 0,055€ 0,055
Alle tarieven zijn inclusief energiebelasting en btw

Vattenfall

Vattenfall kondigde maandag 21 augustus al een verlaging aan van de tarieven. Daar gaan klanten met een variabel contract per 1 oktober 0,346 euro per kilowattuur betalen voor elektriciteit en 1,298 euro per kubieke meter gas.

Winter blijft onzeker

Essent roept huishoudens op om niet te optimistisch te zijn. Hoewel de prijzen de afgelopen drie kwartalen zijn gedaald, blijft het onzeker hoe de energieprijzen zich de komende maanden gaan ontwikkelen.

Bij een koude winter kan de gasprijs hard stijgen, wat de variabele tarieven zal doen stijgen per 1 januari 2024. Essent heeft nu alweer te maken met stijgende inkoopprijzen op de Europese gasbeurs, stelt bestuurder Boudewijn den Herder.

Vast contract in trek

Volgens Essent hebben meer klanten behoefte aan prijszekerheid. Daarom wordt er in grote mate gekozen voor een vast contract met stabiele prijzen voor aankomende winter(s).

Een vast jaarcontract kost bij Essent:

 • Voor stroom: 0,394 euro per kWh
 • Voor gas: 1,349 euro per m3

Daarmee is Essent bij lange na niet tot de goedkoopste aanbieders van dit moment.

Het meest voordelige jaarcontract is momenteel verkrijgbaar bij Vandebron:

 • Voor stroom: 0,346 euro per kWh
 • Voor gas: 1,300 euro per m3
 • € 150 loyaliteitsbonus

Maar pas op als je zonnepanelen hebt. Dan is deze leverancier niet gunstig.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

 • VViktor

  @Mientje:

  Tot een andere conclusie kunnen we helaas niet komen. Je wordt of door de kat of door de hond gebeten.
  Toen de energie naar explosieve hoogtes steeg waren ze er als de kippen bij om de tarieven naar boven aan te passen, liefst contracten open te breken.
  Toen ze gingen zakken ging dat stroef en mondjesmaat.
  Essent is dan misschien een energieboer die vertrouwen geniet maar altijd hoog zit met de prijs van energie en maar langzaam beweegt. Gisteravond Nieuwsuur:

  ” In het onderzoek stuitte Nieuwsuur ook op iets anders: onverwachte commerciële invloeden die slopen in lokale overheidsopdrachten. Het gaat om Klimaatroute, een dochter van energiebedrijf Essent. Dat bedrijf voert in opdracht en op kosten van overheden energiescans uit bij huishoudens en bedrijven. Het opereert naar eigen zeggen “onafhankelijk” zonder “commercieel belang in de uitvoer van maatregelen”.

  En zo wast de ene hand de ander en staat de gebruiker overal buiten en betaalt de consument de rekening of het gelag…hoe wil je het hebben?
  Je ziet het in hele marktsector, partijen die de burger moeten bedienen gebeuren. Het gevolg van 13 jaar Neoliberaal beleid, dat voornamelijk VVD heette.
  Mijn god hoe kon dit allemaal gebeuren?

  Reageren
 • MMientje

  Blijf een opgeraapt zootje. Mensen worden in alles goed voor de gek gehouden …..Maar hoop dat hun ogen open gaan. In wat er nu afspeeld Wereldwijd in alles in waarheid er op gezet

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.