Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Uitstoot broeikasgassen voor het eerst lager

Koen Kuijper

0 reacties

De totale uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 en methaan, is voor het eerst sinds 1990 lager. Dat blijkt uit cijfers voor 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 1990 wordt gehanteerd als ijkjaar voor diverse klimaatakkoorden, zoals het akkoord in Parijs.

De afgelopen 27 jaar bleef de uitstoot van CO2 in Nederland min of meer gelijk, ondanks dat de economie en bevolking is toegenomen. Methaan, lachgas en F-gassen werden de helft minder uitgestoten.

Sectoren

Vooral voor het verwarmen van woningen en gebouwen nam de CO2-uitstoot sterk af. In 2017 werd er 17 procent minder uitgestoten, terwijl het aantal woningen is toegenomen met ruim 30 procent.

Binnen de petrochemische- en metaalindustrie daalde de uitstoot van kooldioxide met 14 procent. De productie nam in die sector echter met ongeveer de helft toe.

Toename

In sommige sectoren nam de uitstoot van CO2 juist toe. Zo werd er in het verkeer en door energiebedrijven juist meer CO2 uitgestoten. Hoewel de uitstoot met 22 procent toenam voor de energiebedrijven, nam de productie in de energiesector wel toe met 54 procent.

Voor het wegverkeer geldt hetzelfde: er werd voor 42 procent meer aan kilometers afgelegd, terwijl de uitstoot ‘maar’ met 12 procent toenam.

Bron: Telegraaf

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.