Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Uitstoot broeikasgassen gestegen

Koen Kuijper

0 reacties

De uitstoot van broeikasgas is in 2016 met 1 procent gestegen ten opzichte van 2015. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij houden bij hoeveel koolstofdioxide (CO2), methaan, lachgas en fluorgassen in de atmosfeer worden uitgestoten. Een rechter oordeelde eerder in de Urgenda-zaak dat Nederland per 2020 25 procent minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Op dit moment is dat nog maar 11 procent minder. In vier jaar moet er dus nog een CO2 reductie worden behaald van 9 procent.

Volgens Cor Pierik van het CBS is deze doelstelling wel haalbaar, maar lastig. Volgens hem zijn er verschillende ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie die daaraan kunnen bijdragen, bijvoorbeeld de stijgende populariteit van elektrische auto’s en nieuwe windmolenparken.

Groei economie

De uitstoot van broeikasgassen neemt de laatste jaren toe vanwege de groeiende economie. Doordat de productie in (chemische) fabrieken hoger ligt, is de CO2-uitstoot vanzelfsprekend ook hoger. Maar ook huizen en kantoren dragen bij aan de toename van de uitstoot.

Duurzame energie

Het positieve nieuws is dat de CO2-uitstoot gerelateerd aan de verbranding van steenkool wel is gedaald. Er wordt meer gebruik gemaakt van aardgas en duurzame energie voor de stroomvoorziening. Ook minister Kamp van Economische Zaken geeft aan dat het aandeel duurzame energie verder zal toenemen in 2018 en in de jaren erna. Er zijn veel projecten gepland op het gebied van duurzame energie,  meldt hij in een rapportage aan de Tweede Kamer.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.