Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Trump brengt einde aan klimaatbeleid Obama

Koen Kuijper

0 reacties

President Trump ondertekende op dinsdag 28 maart een decreet waarmee het huidige klimaatbeleid – ooit ingevoerd door Obama – grotendeels teniet wordt gedaan. Het gaat om een zeer ingrijpende koerswijziging, want bijna alle milieumaatregelen die Obama in zijn ‘Clean Power Plan’ heeft getroffen, worden geschrapt. Dit zal op korte en lange termijn leiden tot meer broeikasgassen en milieuvervuiling. Zo komt Trump tegemoet aan de olie- en kolenindustrie.

In veel landen, waaronder Nederland, wordt op zorgelijke wijze gereageerd op het decreet. De VS lijkt terug te grijpen naar een tijdperk waarin duurzame energie nauwelijks een rol speelt.

Maatregelen

Het pakket maatregelen als gevolg van de koerswijziging is enorm:

  • Vermindering van overheidsinmenging in de energiesector
  • Geen verplichtingen meer voor energiecentrales om uitstoot te verminderen
  • Geen verbod meer om staatsgrond te verhuren voor kolenwinning
  • Minder geld naar ontwikkeling van duurzame energie

De maatregelen zullen de volgende gevolgen hebben:

  • Meer uitstoot van broeikasgassen en toename van milieuvervuiling
  • Goedkopere energie voor Amerikanen
  • Banengroei in de niet-duurzame energiesector, bijvoorbeeld in de kolenindustrie
  • Het klimaatakkoord van Parijs verliest aan kracht nu de grootste economie ter wereld afhaakt

Klimaatakkoord

Sommigen zouden misschien zeggen dat Trump zich moet houden aan de afspraken die zijn gemaakt in het klimaatakkoord van Parijs. Dat is echter niet juist, want in het akkoord staat dat ieder land zijn eigen doelen neemt en dat er geen sancties zijn als doelen niet gehaald worden. Trump kan dus rustig zijn gang gaan en financiële steun voor klimaatverandering afbouwen.

China lijkt nu voorop in de strijd tegen klimaatverandering te gaan nu de VS niet meer bereid is om verantwoordelijkheid te nemen. China investeert meer in duurzame energie dan welk land dan ook. Ook Nederland wil actie ondernemen door een conferentie in de VS te organiseren onder de naam Climate First. Daarmee kan druk worden uitgeoefend op het nieuwe klimaatbeleid van Trump.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.