Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Tot 532 euro verschil tussen goedkoopste en duurste vaste energiecontract

4 reacties

Tussen het duurste en goedkoopste vaste energiecontract zit een verschil van maar liefst 532 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld energieverbruik. Dat blijkt uit een analyse van energievergelijk.nl onder alle vaste contracten die in Nederland worden aangeboden.

Vaste contracten worden op dit moment verreweg het vaakst afgesloten door huishoudens die van energieleverancier switchen, blijkt onder meer uit de energiemonitor van de ACM.

Termijnbedragen

Voor een gemiddeld stroom- en gasverbruik van 2.479 kWh en 1.169 m3 gas blijkt Vandebron de voordeligste energie-aanbieder van Nederland te zijn. Het bedrijf biedt een jaarcontract met een maandelijks termijnbedrag van 197,23 euro. Dat komt neer op een jaarlijkse kostenpost van afgerond 2.367 euro.

Aan de andere kant heeft energieleverancier Mega het duurste contract. Met een maandelijks termijnbedrag van 241,54 euro, betaal je op jaarbasis circa 2.899 euro. Ook Mega biedt een contract met een looptijd van een jaar.

Tussen Vandebron en Mega zit dus een enorm prijsverschil van exact 44,31 euro in de maand, ofwel bijna 532 euro op jaarbasis.

Verschillen in tarieven en kosten

De energietarieven en vaste leveringskosten zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de grote prijsverschillen tussen de twee leveranciers. Ook de loyaliteitsbonus, die sinds lange tijd weer terug is, speelt een rol in het uiteindelijke kostenplaatje.

Een vergelijking van de tarieven en kosten bij Vandebron en Mega ziet er als volgt uit:

VandebronMega
Tarief stroom€ 0,346 per kWh€ 0,423 per kWh
Tarief gas€ 1,300 per m3€ 1,475 per m3
Vaste kosten€ 14,50 per maand€ 20,57 per maand
Bonus€ 150€ 0
Peildatum: 30-8-2023

De cijfers onderstrepen dat veel huishoudens wellicht onnodig te veel betalen voor hun energie, want niet alleen tussen deze bedrijven zijn de verschillen zo groot. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven om over te stappen naar een voordeligere aanbieder.

Je persoonlijke termijnbedrag berekenen voor een vast energiecontract?

Kijk dan in de energievergelijker.

Zonnepanelen

Een kanttekening: als je zonnepanelen hebt, is Vandebron niet langer de voordeligste optie. Dit bedrijf heeft namelijk onlangs een heffing ingevoerd voor zonnepaneelbezitters die terugleveren. Deze kan afhankelijk van je teruglevering oplopen tot 46 euro per maand.

In dat geval kun je beter uitwijken naar het vaste contract Engie met een maandelijks termijnbedrag van 199,51 euro per maand bij een gemiddeld verbruik. De tarieven liggen hier op 34,8 cent voor stroom en 1,37 euro voor gas.

Ook bij grote energiebedrijven veel verschil

De grootste energiebedrijven van Nederland, zoals Vattenfall, Eneco en Essent, laten eveneens significante prijsverschillen zien. Tussen Eneco, de duurste aanbieder, en Essent, de goedkoopste, zit een maandelijks verschil van 26,67 euro.

Een vergelijking van de tarieven en kosten bij ‘de grote drie’:

VattenfallEssentEneco
Tarief stroom€ 0,345 per kWh€ 0,394 per kWh€ 0,400 per kWh
Tarief gas€ 1,331 per m3€ 1,349 per m3€ 1,420 per m3
Vaste kosten€ 15,98 per maand€ 12,98 per maand€ 11,98 per maand
Bonus€ 0€ 220€ 0
Termijnbedrag*€ 213,95€ 204,58€ 231,25
*Maandbedrag bij een gemiddeld energieverbruik | peildatum: 30-8-2023

Hierbij moet gezegd worden dat Eneco (by far) de beste terugleververgoeding biedt van de drie bedrijven, namelijk 9 cent per kWh, ten opzichte van 4,5 en 5,5 cent bij Vattenfall en Essent.

Alle energiecontracten met elkaar vergelijken op basis van jouw eigen verbruik en eventuele opwek van zonnepanelen?

Check dan hier ons overzicht.

Over de analyse

 • De tarieven en termijnbedragen zijn opgehaald op 30 augustus 2023 via de websites van de energieleveranciers.
 • Bij het berekenen van de prijsverschillen wordt gerekend met postcode 3024 (Rotterdam) en een enkele meter voor stroom.
 • Er is geen rekening gehouden met het prijsplafond, omdat deze voor het grootste deel van de contractduur al niet meer geldig is.
 • Een enkele energieleverancier is buiten beschouwing gelaten, omdat er exorbitant hoge prijzen gehanteerd worden en dit een vertekend beeld geeft.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

4 reacties

 • EEvert

  Het gaat niet alleen om de laagste prijs van gas en/of elektra. Er is ook veel prijsverschil per leverancier mbt de leveringskosten en daarbij een bonus. Kortom kijk naar het totaal plaatje.

  Reageren
 • WWRM

  Er waren hier veel meer reactie en tenminste 5 voor zover ik zag

  Wellicht waren die in de optiek van main stream media minder correct hoewel ze feitelijk juist waren en inzicht gaven in het verband tussen energie prijzen als deel van een groter beleid

  Die reacties zijn allemaal gewist maar doet niet af aan mijn stelling dat aan het einde van de rit voor velen energieprijzen onbetaalbaar worden, het geheel elitair is en zaken welke nu als vanzelfsprekend beschouwd worden als een auto als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen

  Overigens denk ik dat men niet alleen naar prijzen zou moeten kijken maar ook de solvabiliteit van een energie leverancier, ik heb na het feestje van Welkom energie in de vorm van een faillissement van Welkom energie mijn leergeld betaald

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @WRM

   Deze reacties zijn gewist, omdat ze geen betrekking hadden op het artikel/onderwerp.

   Groet,

   De Redactie

   Reageren
  • KKiran kenji

   @WRM

   Ik vraag me af hoe je de goedkoopste aanbieder gevonden hebt??

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.