Tot 2030 zit het nog goed met onze stroom, maar daarna wordt het spannend
Na het jaar 2030 moet Nederland rekening houden met problemen en onzekerheid rondom de levering van elektriciteit. Dat staat in een rapport van hoogspanningsnetbeheerder TenneT aan het ministerie van Klimaat en Groene Groei.
Daarnaast zullen de netbeheerkosten de komende jaren fors stijgen, is de verwachting.
99,99988 procent
Voorlopig hoeven we ons geen zorgen te maken over stroomuitval. Op dit moment is de leveringszekerheid nog altijd bijzonder goed: 99,99988 procent van de tijd hebben we elektriciteit.
Er wordt dan gerekend op een zogenoemde LOLE van 9,2 tot 12,6 uur per jaar. Dat betekent dat er jaarlijks gemiddeld 9 tot 13 uur kan zijn waarop de stroomvoorziening onvoldoende is om aan de vraag te voldoen. Er is op die momenten geen elektriciteit beschikbaar.
Problemen met de leveringszekerheid hebben te maken met de overgang naar duurzame energie.
Kolen en gas maken plaats voor wind en zon
Kolen- en gascentrales zorgen op dit moment nog voor een groot deel van onze elektriciteit. Het zijn stabiele bronnen die altijd beschikbaar zijn, mocht dat nodig zijn.
Over vijf tot tien jaar gaan deze centrales echter één voor één dicht. En dat terwijl onze behoefte aan stroom juist groeit, bijvoorbeeld door de toename van elektrische auto’s, warmtepompen en datacenters.
Vooral duurzame stroom, opgewekt door windmolens en zonnepanelen, moeten de groeiende vraag gaan opvangen. Maar daar kan een potentieel probleem ontstaan, want wind en zon zijn niet altijd aanwezig. Goed voorbeeld was de zogeheten dunkelflaute van afgelopen herfst en winter.
Advies: meer flexibiliteit
Volgens Maarten Abbenhuis van TenneT wordt het nieuwe energiesysteem van Nederland complexer en tegelijkertijd kwetsbaarder. De netbeheerder adviseert daarom om op tijd te beginnen met maatregelen om flexibiliteit in te bouwen in ons stroomnet, bijvoorbeeld door grote batterijen die duurzame elektriciteit voor langere tijd kunnen opslaan.
Verder stelt Tennet dat kernenergie en gascentrales hard nodig blijven als achtervang, voor als duurzame energie op bepaalde momenten tekortschiet.
Netbeheerkosten rijzen de pan uit
Ook de kosten voor het beheer en onderhoud van het elektriciteitsnet rijzen de pan uit. Er is vooral veel extra geld nodig om het elektriciteitsnet te verzwaren. De burger is het kind van de rekening.
Volgens een analyse van deze site stijgen de kosten van netbeheer in 2026 naar circa 790 euro per huishouden voor stroom en gas samen. Dat is een stijging van circa 74 euro (of 10 procent) ten opzichte van nu.
kees
hoezo stijging netbeheer,dat trekken ze maar af van de terugleverboetes. Bedrijven vallen al met bosjes om door hoge energielasten, wat denk je als salderingsregeling afloopt. Gaat de regering vele miljarden kosten.Bezin eer gij begin