Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Toename CO2-uitstoot door gebrek aan kernenergie

De CO2-uitstoot neemt met miljarden tonnen toe naarmate er minder stroom wordt opgewekt door kerncentrales. Dat voorspelt het Internationale Energieagentschap (IEA) in een onlangs verschenen rapport.

Met het rapport wil het IEA waarschuwen dat er gevolgen zijn aan het krimpende aanbod kernenergie. “Zonder de belangrijke bijdrage van kernenergie wordt de globale energietransitie een stuk lastiger”, zegt de directeur van het IEA, Fatih Birol.

10 procent wereldwijde opwekking

Kernenergie zorgt voor wereldwijd voor ongeveer 10 procent van de totale stroomopwekking. Alleen waterkracht is een grotere, CO2-arme energiebron. 62 procent van de wereldwijde duurzame stroom is afkomstig uit waterkracht energie.

Zonder nieuw beleid ligt de stroomproductie in 2025 zo’n 25 procent lager. In 2040 is dat opgelopen tot ruim 60 procent lager. Mede omdat de vraag naar energie verder toeneemt, kan dit verlies in stroomvoorziening niet volledig worden opgevangen door duurzame energie.  

Toch zijn veel landen zijn huiverig met het bouwen van nieuwe kerncentrales. Sterker nog, in veel landen wordt kernenergie zelfs afgebouwd. Dit geldt zeker in Westerse landen, zoals Duitsland en Nederland.

Nederland

Het IEA benadrukt dat kernenergie concurrerend is met andere technologieën, zoals zonne-energie of windenergie.

In Nederland is er echter weinig toekomst voor kernenergie. De Nederlandse politiek is grotendeels sceptisch op de bouw van nieuwe kerncentrales. En zonder geld van de overheid is er geen bedrijf dat durft om zelfstandig te investeren in een kerncentrale.

Schoon

Bij het opwekken van kernenergie komt geen CO2 vrij. Alleen bij het verkrijgen, verwerken en transporteren van uranium is er indirecte uitstoot. Maar deze uitstoot is vergelijkbaar met die van wind en zonne-energie. Daarmee is het dus een vrij schone energiebron. Het enige echte nadeel is het kernafval dat veilig moet worden opgeslagen.

Bron: iea.org

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.