Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Tijden veranderen: Vaste contracten voor zonnepaneelbezitters op de tocht

Energiebedrijven zetten huishoudens met zonnepanelen steeds vaker voor het blok bij het aanvragen van een vast energiecontract.

Prominente leveranciers als Eneco, Essent, Energiedirect en Oxxio hebben recentelijk besloten om geen driejarige energiecontracten meer aan te bieden aan zonnepaneelbezitters. Bij OM Nieuwe Energie gaat men zelfs nog een stap verder: als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, is een jaarcontract helemaal niet meer beschikbaar.

Alsof dat nog niet genoeg is, hebben veel andere aanbieders de terugleververgoedingen in hun vaste contracten recentelijk flink verlaagd.

3-jarig contract niet meer beschikbaar

Bij meerdere grote energieleveranciers is het sinds kort niet meer mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten voor meer dan één jaar:

 • Essent
 • Energiedirect
 • Eneco
 • Oxxio

Op het sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) wordt hierop met enige frustratie gereageerd.

Volgens Eneco gaat het om een tijdelijke maatregel. Er wordt momenteel intern onderzocht welke alternatieve scenario’s beschikbaar zijn om de kosten van stroom terugleveren aan het net eerlijker te kunnen verdelen onder de klanten.

Deze ontwikkeling kan erop wijzen dat energiebedrijven aan het voorsorteren zijn op het invoeren van vaste terugleveringskosten, net als Vandebron onlangs deed.

De toenemende aantrekkingskracht van zonnepanelen onder huishoudens stelt energieleveranciers voor financiële uitdagingen. Consumenten worden vergoed tegen contractprijzen voor de teruggeleverde stroom, zelfs op momenten dat er teveel aanbod is en de dynamische stroomprijs negatief is. Dit kost de leveranciers steeds meer geld.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Langdurig contract nog wel mogelijk

Bij de onderstaande bedrijven is het nog wel mogelijk om je aan te melden voor een driejarig energiecontract als je zonnepanelen hebt:

 • Vandebron (let op: heffing)
 • Vattenfall
 • BudgetEnergie
 • DELTA
 • Greenchoice
 • Powerpeers
 • Cleanenergy

Jaarcontract niet mogelijk

Drie energiebedrijven gaan nog een stap verder om zonnepaneelhouders te weren.

Zo is het bij OM Nieuwe Energie sinds kort niet meer mogelijk om een jaarcontract aan te vragen zodra er zonnepanelen op het dak liggen.

Bij DGB en Coolblue Energie is het überhaupt niet mogelijk om zonnepanelen toe te voegen bij het berekenen van je maandbedrag voor stroom en gas.

Zo ziet de online afsluitomgeving eruit bij Coolblue:

Geen of lagere loyaliteitsbonus

Een ander foefje dat wordt uitgehaald door energiemaatschappijen is het terugschroeven van de loyaliteitsbonus voor zonnepaneeleigenaren.

Zowel Innova als BudgetEnergie kennen geen bonus toe aan klanten die teveel zonne-energie terugleveren aan het net.

Klanten met een gemiddeld verbruik kunnen wel rekenen op een bonus tot:

 • € 210 bij BudgetEnergie
 • € 270 bij Innova energie

Bij andere leveranciers, zoals Engie, Essent, Oxxio en Pure Energie worden er nog wel bonussen uitgekeerd aan consumenten die veel terugleveren.

Je vergelijkt deze contracten hier.

Terugleververgoedingen verlaagd

Als klap op de vuurpijl hebben enkele energieleveranciers recent de terugleververgoeding (TLV) voor overtollige zonne-energie verlaagd in hun vaste contract:

 • Bij Vattenfall daalde de TLV van 7,6 naar 4,5 cent per kilowattuur in het jaarcontract
 • Bij Greenchoice daalde de vergoeding in alle vaste contracten van 11,5 naar 8 cent
 • Bij Powerpeers daalde de vergoeding in het jaarcontract van 11 cent naar slechts 3 cent

Hier volgt een overzicht van alle actuele terugleververgoedingen in combinatie met vast energiecontract:

EnergiebedrijfTerugleververgoeding
BudgetEnergie€ 0,0585 per kWh (1 jaar vast)
€ 0,0553 (3 jaar vast)
CleanEnergy€ 0,08 per kWh
Coolblue Energie€ 0,07 per kWh
Delta Energie€ 0,09 per kWh
Engie€ 0,08 per kWh
Energiedirect.nl€ 0,05 per kWh
Eneco€ 0,09 per kWh
Energie VanOns€ 0,089 per kWh
Essent€ 0,055 per kWh
GreenChoice€ 0,08 per kWh
Innova Energie€ 0,07 per kWh
Mega€ 0,05 per kWh
Oxxio€ 0,09 per kWh
Powerpeers€ 0,03 per kWh
Pure Energie€ 0,06 per kWh
United Consumers€ 0,08 per kWh
Vrijopnaam€ 0,05 per kWh
Vandebron€ 0,13 per kWh tot 2.000 kWh (daarna € 0,06 per kWh)
Vattenfall€ 0,045 per kWh
Terugleververgoedingen zijn voor het laatst gecheckt op 1 september 2023

Een overzicht van alle terugleververgoedingen (dus ook voor dynamisch en variabel) staat op deze pagina.

Op zoek naar de beste deal?

Via energievergelijk.nl vind je de beste opties voor je energiecontract in combinatie met zonnepanelen.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

71 reacties

 • MMartijn

  Wat is het nut nog van energie maatschappijen voor verkoop aan de kleinverbruikers? Alles wordt gedaan door de netbeheerder. Het enige wat ze nog doen is klant contact / oplichting.
  Taken voor de overheid:
  – prioritering groene stoom
  – eerlijke prijs voor wind/zon energie
  – uitfaseren kolen/gas/nuclear/bio etc
  – batterij parken (laten) ontwikkelen om wind en zonnergie op te slaan
  – opheffen verkoop aan eindklant
  – stimuleren gebruik energie bij wind en zon d.m.v beprijzing

  Reageren
  • HHereIsTom

   @Martijn Precies dit, maar helaas heeft de overheid geen visie!

   Reageren
  • PPeter

   Helemaal goed. Kan zo in het nieuwe regeerakkoord! @Martijn

   Reageren
  • Mmqrco

   @Martijn alles leuk en aardig maar nuclear energie is de enige fosciele energie die minder vervuild dan alle “groene energie” bronnen per gwh. want ja tijdens de productie van de wind turbines wordt veel vervuiling geproduceert zelfde voor solar en over thuis opslag batterijen nog maar te zwijgen. dus ja “groen”

   Reageren
 • AAtmos

  Ach.. de wereld moet klimaatbestendig toch… lekker links… over onze rug! De klimaathoax begint voor een tendens te zorgen die niet te betalen is. De burger betaalt de rekening wel!
  Straks weer lekker allemaal links stemmen, toch?

  Ik ben blij dat ik net een 3 jarig contract tegen ‘lage’ prijzen heb afgesloten bij Greenchoice ingaand vanaf feb. 2024. Mijn panelen blijven zonder terugleverdiefstal voor de komende 3,5 jaar.
  Uiteraard zal onze graairegering de belastingen wel weer verhogen… en gaan de netkosten ook door het dak, want dit hadden ze immers niet aan zien komen, toch…. en zo is de hardwerkende middenklasse gewoon de L*L !

  Reageren
  • Kkees

   @Atmos
   Dit jaar de belasting op energie 256%omhoog en volgend jaar 228%!!!. dus dat is bijna 500% in 2 jaar en daar weer de 21% btw over.
   Jetten was in de warmtepomp fabriek vorige week, goh dit kan de burger 900 op jaarbasis schelen, ik zei gelijk tegen mijn collega’s let op wat er gaat gebeuren en warempel. Uitgeknepen tot het bot.

   Reageren
   • AAtmos

    @kees
    Deze wereld is ons kabinet en Europe bewust kapot aan het maken. Alles wat wij kende zal veranderen, maar niet ten goede.
    You will own nothing, but will be happy!
    The Great Reset.
    Is het een conspiricy theory of gewoon keiharde waarheid….

    Reageren
 • Kkees

  En strax zitten ze met handen in het haar als salderingsregeling begint/afloopt in 2025… want iedereen laat dan overdag alles draaien en stroom tekort.
  En dan zitten ze te springen om mensen met zonnepanelen,misselijke streek dit weer.Elk voordeeltje dat de burger ook maar heeft word de grond ingedrukt.
  Komt hele zware tijd aan met extreme bezuinigingen en verhogingen ,ik geef geen cent meer uit. Want valt niets meer uit te geven, had net 1 tasje boodschappen voor 87€ gaat nergens meer over, maar dat heb je nodig.

  Reageren
  • FFrits

   @kees
   Ik heb het al eens eerder gezegd, maar eens collectief met alle collector bezitters afspreken een dag of 2 de panelen uit te schakelen. Het energiekartel moet gaan beseffen dat ze “ons” deels nodig zijn voor hun bestaansrecht

   Reageren
   • Kkees

    @Frits
    Dit word op tweakers ook al besproken,iemand moet een datum prikken, en dan gelijk een week.
    En ook niet meer tanken.

    Reageren
    • FFrits

     @kees

     Tijd om woord bij daad te voegen… klaar met deze maatschappij dat blijft melken

     Reageren
  • AAtmos

   @kees
   Ik ben al een oplossing aan het bouwen om de ‘overtollige’ energie van mijn 21 panelen af te fakkelen met een 2-tal elektrische boilers. Zo heb ik straks lekker warm water, maar lever ik niks meer terug.
   Terdege besef ik dat ik de kennis en het geluk heb dit te kunnen doen. Wat als je dit niet investeren kunt?

   De kracht van de burger zou MASSAAL kunnen zijn als ze de panelen gelijktijdig uitzetten, echter zijn de Nederlanders te SLAP voor woorden en komt burgerlijk protest hier niet van de grond. Zo drukken de regering, ACM en energiedieven gewoon hun wensen door…..
   Tijd om te emigreren! 🙁

   Reageren
 • FFranz van der Laan

  Wat ik niet helemaal begrijp is het woord winst zonnepanelen kosten nog steeds geld die je uit je eigen zak betaald hebt en moet onderhouden, weliswaar krijg je de BTW terug maar neemt niet weg dat je zelf de investering doet. Nu is het net of het alleen maar winst is die je maakt wat het probleem nu is denk ik dat er zo’n groot aanbod is van opgewekte stroom dat hun eigen centrales niet meer rendabel zijn en daardoor geld kosten wat tegen de investeerders en aandeelhouder niet uit te leggen is dus jouw terug levering afromen onder het mom van overbelasting van het net. Dat is naar mijn menig onzin als je kijkt wat er aan velden op industrie en weilanden neergelegd wordt zal het wel meevallen met mijn terug levering. maar zo als het altijd weer gaat eerst iedereen aan de zonnepanelen en warmtepompen dan belasting heffen zoals ook op stikstof gaat gebeuren heel het klimaat is een grote geldmachine geworden jammer dat het klimaat daarbij alleen niet beter van wordt maar een toegevoegd partij programma is geworden ten koste van de burger

  Reageren
  • RRené

   @Franz van der Laan
   Er zit geen BTW meer op zonnepanelen sinds dit jaar. Maar de prijzen zijn hetzelfde gebleven.

   Reageren
 • EEd

  Waar het nu op neer gaat komen dat allen pv eigenaren hun systemen gaan uitzetten wat tot gevolg gaat hebben dat het energie net zwaar overbelast raakt en dat ze de gevraagde capaciteit niet meer kunnen leveren met alle gevolgen van dien.
  Wat Den Haag jaren lang promoot heeft, wordt door de energie bedrijven in 1 keer omzeep geholpen.
  En de grote bedrijven krijgen voor hun PV installatie nog flink veel subsidie via de SDE.
  En de particuliere kunnen hier voor bloeden.

  Reageren
  • RR. K.

   @Ed

   Klopt en bij de subsidie moet je ook opletten want eenmaal iets gedeclareerd dan is het niet mogelijk om hierna nog eens een aanpassing van je huis te declareren.

   Net alsof iedereen 30000 euro op de plak heeft liggen om alle besparing in een keer door te voeren. Ook een geintje van Jetten

   Reageren
 • RRoland

  Het zit toch echt een stuk genuanceerder in elkaar. Den Haag heeft geregeerd zonder visie. Zonnepanelen zijn goed, maar als je maar door blijft drukken met salderen, dan blijft iedereen zonnepanelen neerleggen.
  Hoe moeten de energie maatschappijen dit bolwerken? Over een paar jaar heb je de hele zomer gratis stroom overdag, of zelfs met negatieve prijzen. En dan moeten die energie bedrijven de hele tijd jou daar een goede prijs voor geven? Terwijl het in werkelijkheid geld kost.
  Die 80% TLV is helemaal lachwekkend slecht.
  Als jullie willen dat je, ook met zonne energie, 1 prijs voor het hele jaar hebt en mag blijven salderen, dan is dat straks 1 euro per kWh. Die mensen zonder zonnepanelen dus ook af moeten tikken.
  Er is nu 0,0 reden om je eigen zonnestroom te gebruiken, dat is vaak maar 30% wat je zelf verbruikt. De overige 70% moet je dan een goede prijs voor krijgen als iedereen het ook op het net zet?

  Reageren
  • JJimmy

   @Roland

   En jij meent dat energiemaatschappijen geen winst meer maken? Heb je überhaupt het nieuws er over bijgehouden?

   Natuurlijk is er geen motivatie om stroom zelf te gebruiken, want er is de salderingsregeling. En hoewel ik t eens ben dat dat eigenlijk nergens op slaat is er vervolgens ook geen motivatie om thuis batterijen te kopen. Alles vanwege klimaat (waar wij als Nederland gaan liggen bloeden en andere landen het 5x zo erg maken zoals China). Compleet nutteloos dus. Maar nee de regering wil dat Nederlanders hun eigen opgewekte stroom gaan gebruiken met batterijen van rond de 10K, oh en je moet ook nog isoleren voor zo’n 10/20K want je moet vanaf 2026 als je cv kapot gaat nog eens minimaal 6500 euro gaan spenderen om een verplichte warmtepomp te nemen. En dat allemaal zonder subsidie en die asielzoekers hier maar blijven huisvesten. Collega van me is asielzoeker, super zielig, maar wel 6 kinderen en alle bijbehorende geldprijzen die ze maandelijks gratis krijgen. Ken er ook genoeg die een relatie hebben maar omdat ze niet getrouwd zijn hebben ze beiden een huis toegewezen gekregen (vervolgens wordt het ene huis illegaal verhuurd en wonen die mensen gewoon bij elkaar in huis).

   Sorry maar dit land is echt verrot. En de landen om ons heen? Nou die lachen, Duitsland gooit weer milieuvervuilende fabrieken open omdat ze van hun schone (kernenergie) af willen. Serieus hoe dom kunnen mensen toch zijn? Gek he dat BRICS steeds populairder wordt met dat woke klimaat gedoe hier in t westen.

   Een wijze man vertelde mij ooit: “Iedere grote beschaving gaat ten onder aan zijn eigen decadentie”. De geschiedenis herhaalt zichzelf en blijkbaar leren we er niks van.

   Reageren
   • MMarleen

    @Jimmy

    Ik zeg het al een paar jaar.
    De mensheid gaat aan ZICHZELF ten onder.

    Reageren
  • FFrits

   @Roland

   Iedereen zou juist zonnepanelen moeten bijleggen, maar dan ook de bedrijfsmatige zonne ‘parken’ afstoten. Dit systeem is er alleen op berust maximale winst te maken en de bedrijfsrisico’s bij de eindgebruiker neer te leggen.

   Dat men nu een gat in de begroting ervaart, door jarenlang struisvogelpolitiek te bedrijven, is niet de eindgebruiker aan te rekenen.

   Ondanks dat ik snap dat het genuanceerder in elkaar steekt, ligt de rekening altijd bij dezelfde partijen.

   Reageren
  • HHereIsTom

   @Roland Je verhaal raakt kant noch wal.
   We moeten van het gas af en alles wordt elektrisch, dus daar heb je heel veel (groene) stroom voor nodig, zoveel zelfs dat alle daken vol moeten komen met zonnepanelen.
   Maar wat is het nu, de leveranciers bouwen zelf zonneparken en windmolenparken en om daar goed mee te blijven verdienen willen ze geen stroom van particulieren.
   Verder is er geen visie van de overheid, want die had al lang aan zien kunnen komen dat er veel zonnepanelen zouden komen en dus er voor kunnen zorgen dat het stroomnet was voorbereid en er genoeg opslag zou zijn voor de groene stroom.

   Reageren
 • RRrtt

  Echt belachelijk, alle aanbieders bieden wel aan om zonnepanelen te kopen via hun party. Handel binnen en genoeg verdiend op dat model. Gaan we het ergens anders maar weer op verdienen. Beetje de omgekeerde wereld dit zo.

  Reageren
 • HHenri Zwiers

  Den Haag doet helemaal niets voor de gewone man. Reden is dat zodra ze de politiek verlaten er mooie baantjes in het verschiet liggen bij energiereuzen, verzekeraars, banken en zorginstelling. Dus de kat zal de hond echt niet gaan bijten.

  Reageren
 • SSpillebeen

  Waarom hoor ik geen geluiden uit den haag? Het blijft daar akelig stil en waarom?

  Reageren
  • MMarleen

   @Spillebeen

   Dat valt mij ook op.
   Ondertussen blijft Jette en die PvdA kabouter maar zeggen dat we zonnepanelen moeten neerleggen.

   Reageren
  • HHereIsTom

   @Spillebeen Die zijn druk om hun eigen goed verdienende baan veilig te stellen.

   Reageren
 • BBert

  Eerst de zonnepanelen aanprijzen want zijn zo goed voor het milieu, groene stroom bla bla, en nu zijn wij de boemannen , schandalig zelfs dat we zonnepanelen hebben, daarnaast is onze regering ook de weg kwijt, energie aanbieders doen maar wat hebben gewoon de vrije hand, en de burger maar betalen om te janken

  Reageren
 • Hhkwvi

  En waar is nu de ACM en Robske Jetten?
  Alles voor de gigawinsten en aandeelhouders en niets voor de verbruikers?
  Collectief opzeggen en naar maatschappij gaan die normale contracten aanbiedt.
  Er is toch een wettelijke regeling dat er gesaldeerd wordt en dat de teruglevering 80% zou zijn van de kale stroomprijs?
  Waarom wordt hier niet op gehandhaafd?
  Maatschappijen op het matje roepen en anders terug naar staatsbedrijf zonder winstoogmerk.
  Privatisering heeft niets anders dan doffe ellende gebracht voor de verbruiker!
  Zelfde bij zorgkosten, en nu ook bij de pensioenen!

  Reageren
  • Kkees

   @hkwvi
   Het zou wettelijk worden vastgelegd 80%van het kale leveringtarief ja.
   Die 80%kun je vergeten, je moet zelfs betalen strax.
   Geen woorden voor, elke x is de burger de sigaar.
   1.1 miljoen armen zeggen ze ,die zijn vorig jaar 15 % omhoog gegaan met minimumloon, ze kregen onbeperkt zorgtoeslag, kindgebonden budget, 2 x 190 € en 1300 energieopslag enzenz.Elke stuiver moeten we omdraaien om het gezin draaiende te houden omdat we er net boven zitten. Het is echt belachelijk, werkende armen.

   Reageren
 • EEnnis van der Hoek

  De Energiebedrijven zijn armoe zaaiers met hun idiote winsten.
  Dat is macht misbruik van het zuiverste water.
  Net zonnepanelen op het
  dak met een teruggave van schrik niet €0,05 per
  KWH het klotst gelijk tegen de ramen

  Reageren
  • BBruyninckx

   @Ennis van der Hoek
   Het zijn grote zakken vullers allemaal schandalig dat ze hier allemaal mee weg komen ze hebben niet voor niks om de tafel gezeten met Den Haag de energie bedrijven een ander bedrijf gaat toch ook niet vergaderen met Den Haag vies vies die spelletjes we worden met open ogen helemaal leeg getrokken en met alle middelen voor het milieu schiet de gewone man niks maar ook niks mee op kost alleen maar je zuur verdiend geld Nederland daar kom je als Nederland geen stap verder daar maken de stropdassseno het wel naar: aasgieren land??????????

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.