Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Terugleververgoeding zonnepanelen vaak te laag

Consumenten met zonnepanelen krijgen in veel gevallen te weinig terug voor hun teruggeleverde stroom. Dat blijkt uit gegevens van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

In totaal gaat het om een bedrag van zo’n 1,2 miljoen euro. Ongeveer 20.000 Nederlanders kregen gemiddeld 60 euro te weinig overgemaakt.

Wat is een terugleververgoeding?

Consumenten die zonnepanelen hebben en meer stroom genereren dan dat ze zelf gebruiken, komen in aanmerking voor een terugleververgoeding van de energieleverancier. Die geeft doorgaans een vast bedrag per teruggeleverde kilowattuur (kWh), meestal rond de 7 eurocent of op basis van het kale tarief.

Bij sommige leveranciers ligt de vergoeding hoger, bijvoorbeeld 10 cent of zelfs 12 cent per kWh.  

Rekenfout

Volgens de ACM zijn er door de leveranciers rekenfouten gemaakt bij de tussentijdse opnames van de meterstanden. De toezichthouder heeft de energiebedrijven hierop aangesproken en inmiddels hebben de meeste klanten alsnog het geld gekregen waar zij recht op hadden.

Als betaling uitblijft, kan de ACM eventueel een boete of dwangsom opleggen.

Bron: AD

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.