Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Terugleververgoeding stroom in helft gevallen te laag

Koen Kuijper

1 reactie

Van alle energieleveranciers betaalt de helft te weinig terugleververgoeding aan haar klanten. De energiebedrijven zouden de hogere stroomprijzen niet meenemen bij de verrekening, stelt de Consumentenbond op basis van onderzoek.

De terugleververgoeding geldt voor consumenten die met hun zonnepanelen jaarlijks meer stroom aan het net terugleveren dan dat ze zelf verbruiken. Voor deze overtollige elektriciteit krijgen ze een bepaald bedrag teruggeleverd.

Redelijke vergoeding

In 2014 is vastgelegd dat energiemaatschappijen een redelijke vergoeding moeten bieden voor stroom die aan het net wordt geleverd. In de praktijk komt dit neer op minimaal 70 procent van het kale leveringstarief, ofwel de prijs per kWh stroom, zonder heffingen en belastingen.

Een actueel overzicht van de teruglevervoeding per leverancier check je hier.

Momenteel (maand mei) ligt de kale stroomprijs voor een nieuw energiecontract op circa 37 eurocent per kWh, wat zou betekenen dat een energiebedrijf minimaal 26 eurocent per kWh teruggeleverde stroom moet geven.

Volgens de Consumentenbond haalt 14 van de 30 energieleveranciers dit bij lange na niet. 6 aanbieders betalen zelfs minder dan 15 procent van het kale tarief. Een enkele aanbieder geeft slechts 3 cent per kWh zonnestroom.

Tot 600 euro besparen

Wie veel zonne-energie opwekt en niet tevreden is over zijn energiecontract mag altijd overstappen bij een aflopend of variabel contract.

Voor iemand die jaarlijks 1.000 kWh teruggeleverd aan het net, kan een verbeterde terugleververgoeding tot wel 600 euro op jaarbasis opleveren.

1 reactie

  • MMartin

    In hoeverre is een energieleverancier verplicht die 70% van het kale leveringstarief als terugleververgoeding te hanteren? Ze doen het blijkbaar niet (de mijne energie direct zit nog niet op 10%). Hoe kan ik ze aan die 70% houden?

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.