Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Terugleverkosten zonnepanelen blijven mogelijk, zelfs na afschaffen salderingsregeling

Het is wettelijk gezien niet mogelijk om terugleverkosten te verbieden, nadat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Dat stelt minister Hermans van Klimaat op basis van vragen in de Tweede Kamer.

NSC en SGP hadden de minister gevraagd om een verbod in te voeren op terugleverkosten zodra de salderingsregeling zou worden afgeschaft. Ook SP en VVD willen een verbod. In de Tweede Kamer is er genoeg steun voor.

“Niet haalbaar”

Volgens Hermans is een verbod echter niet haalbaar. Het verbieden van het rekenen van kosten voor het terugleveren van stroom verstoort de markt en hoe prijzen normaal worden bepaald, stelt ze. Het gaat tegen de regels van de Elektriciteitsrichtlijn in.

Volgens de regels voor hernieuwbare energie moet de vergoeding voor teruggeleverde stroom de waarde op de markt volgen en daar mag niet van worden afgeweken.

Zonnepanelen steeds minder aantrekkelijk

Het is duidelijk dat zonnepanelen de afgelopen tijd minder aantrekkelijk zijn geworden. Nagenoeg alle energieleveranciers hanteren momenteel terugleverkosten voor huishoudens met zonnepanelen. De kosten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s bij 8 tot 10 panelen.

Nu de salderingsregeling in 2027 ook ten einde komt, wordt het voor zonnepaneeleigenaren nog lastiger om hun investering op een korte termijn terug te verdienen. De stroom die zij met hun panelen opwekken, mag dan niet meer worden afgetrokken van de stroom die ze van de energieleverancier kopen.

Terugverdientijd richting 12,5 jaar

Energievergelijk.nl rekende eerder uit dat de terugverdientijd van zonnepanelen na het afschaffen van de salderingsregeling bij een verwacht scenario uitkomt op zo’n 12,5 jaar.

In een donker scenario, bijvoorbeeld bij lagere elektriciteitsprijzen en vergoedingen, kan de terugverdientijd zelfs oplopen naar meer dan 20 jaar.

Wat als je nu een nieuw energiecontract zoekt?

Wie op dit moment een nieuw energiecontract aan het zoeken is en al zonnepanelen op het dak heeft liggen, kan zich opmaken voor een lastig uitzoekklusje. Tussen de energiebedrijven kan namelijk veel verschil zitten in de kosten die in rekening worden gebracht.

Het is belangrijk om altijd een goede vergelijking te maken op basis van de totale hoeveelheid elektriciteit die je teruglevert. Je wilt namelijk voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor de stroom die je moet terugverkopen aan de leverancier.”

Thomas van Campenhout (energie-expert)

Er zijn nog steeds enkele energiecontracten met zeer lage (of zelfs geen) terugleverkosten. Vul je verbruik in via onze site en kom er snel achter welke dat zijn.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

12 reacties

  • Kkees van keulen

    Nou accu is niet rendabel, van september tot april laad deze niet op want dan wek je practica niets op, dan heb je 4 maanden met zon.
    In deze 4 maanden gebruik ik in de nacht 600 kwh met airco en koken.
    Dus voor max 600 kwh zou ik een dure accu aan moeten schaffen.
    Als de boete blijft na de saldering mogen de panelen eraf. Kost meer dan het oplevert.

    Reageren
    • GGoel

      @kees van keulen

      In die maanden zijn er overvloedig veel lage prijzen door windenergie. Dus laden op de daluren om te gebruiken wanneer je het nodig hebt is in die maanden heel zinvol.

      Reageren
  • GGoel

    Een verbod in te voeren op terugleverkosten is helemaal niet nodig. Er zijn genoeg energieleveranciers die geen terugleverkosten rekenen (vooral dynamische energieleveranciers). Laat de markt haar werk doen.

    Op termijn kunnen vaste en variabele energiecontracten worden afgeschaft. Een moloch uit het verleden die ervoor zorgt dat vraag en aanbod niet op elkaar worden afgestemd, dus markt ontwrichtend.

    Reageren
    • BBas

      @Goel
      De markt zal dan ook met nieuwe oplossingen komen om in plaatse van stroom terug te leveren deze zoveel mogelijk te gebruiken. Een voorbeeld is de wateraccu. De tradionele boiler op een slimme manier gebruiken. De komende twee jaar, als het salderen stopt, zullen we zien dat er nog veel meer ontwikkelingen gaan komen.

      Reageren
      • GGoel

        @Bas

        Precies, de ontwikkelingen gaan heel hard. Installatiekosten zijn enorm hard gedaald, zonnepalen blijven heel hard dalen, nieuwe technieken zoals zonneboilers en thuisbatterijen.

        Het is duidelijk dat over ruim 2 jaar wanneer de salderingsregeling stopt, deze allang niet meer nodig is om binnen enkele jaren je installatie terug te verdienen, zeker met die nieuwe technieken gecombineerd!

        Reageren
      • PPatrick

        @Bas, ik begrijp niet hoe dit echt een oplossing is. Ik heb een warmtepomp en een boiler van ruim 400 liter voor warm tapwater. Als ik deze bijvoorbeeld op anti-legionella heb draaien dan gebruikt dat een paar kWh. Hoe gaat dat mijn opwek van 8000-9000kWh per jaar helpen? Ik heb verplicht een warmtepomp, een inductieplaat en verplicht een elektrische auto. De auto heeft een accu die je mooi overdag als de zon schijnt kunt opladen, maar ja….dan ben ik er meestal niet en ‘s avonds/’s nachts moet ik deze dan opladen. Een thuisaccu gaat de komende jaren echt geen oplossing zijn. Op een zonnige dag wek ik 60kWh op. Een thuisaccu van 60 kWh kost dan zomaar 30-40k.
        Ter info: mijn totale verbruik is ongeveer 17000kWh per jaar. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen die dan gaan komen. Hopelijk op een relatief korte termijn.

        Reageren
        • BBas

          @Patrick
          Zie solyx energy.

          Reageren
        • GGoel

          @Patrick

          Je bespaard dan toch al veel met je infrastructuur?

          Overigens: ‘s nachts zijn vaak ook goedkope uren omdat er vrijwel geen vraag is en aanbod door wind er meestal wel is. Dus auto ‘s nachts opladen is nog altijd gunstig. Niet zo gunstig als die 2/3/4 uur overdag als de zon schijnt, maar dan laadt je je batterijen en boiler op.

          Op de één of andere manier denken mensen dat zonnepanelen 24/7/365 goedkope stroom moeten leveren, maar zoals we allemaal weten is dat in de winter nogal weinig. Lente, zomer en herfst is dan weer zo gunstig dat je je hele infrastructuur alsnog binnen enkele jaren terugverdiend.

          Reageren
        • BBas

          @Patrick
          Neem een dynamisch contract. Mijn ervaring is dat in de weekenden de stroom vaak heel laag is en dan je EV laden. Je kunt met een eigen paal dat goed managen. De windverwachting is komende zondag minimaal 6 of 7 en dan kun je al lage prijzen voorspellen. Dit beïnvloed ook de gemiddelde prijs voor je totale gebruik.

          Reageren
  • BBas

    Wanneer gaat de auteur van dit artikel nu eindelijk eens uitleggen dat het vervallen van de salderingsregeling niet gaat over de stroomprijs maar dat de energiebelasting niet meer verrekend mag worden.

    Reageren
    • KKoen Kuijper

      Salderen heeft betrekking op zowel de kale stroomprijs, de energiebelasting en de btw! Dus de volledige elektriciteitprijs. Het verschil is dat je de belasting (indirect) terugkrijgt van de overheid en het kale deel van de leverancier.

      Reageren
      • BBas

        @Koen Kuijper
        Dus het kale deel blijft bestaan. Bij mijn dynamische contract is dat op dit moment €0.009 per kwh. Extra kosten zijn niet aan de orde. De leverkosten zijn € 0.081
        De zogenaamde terugleverkosten veroorzaakt alleen maar onduidelijkheid. Daarom eigenaren met zonnepanelen verplichten over te stappen naar dynamische contracten.

        Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.