Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Terugleverkosten zonnepanelen bij een oude (analoge) meter: hoe zit het?

Ruim 7 miljoen Nederlandse huishoudens zijn inmiddels uitgerust met een slimme meter. Ondanks de voordelen en groeiende populariteit, kiezen vele huishoudens er nog steeds voor om hun oude, analoge draaischijfmeter (ferrarismeter) te behouden.

Maar met de recente invoering van terugleverkosten ontstaat er verwarring bij huishoudens die nog een oude meter hebben. De vraag die bij hen opkomt: gelden de terugleverkosten ook voor mij?

In dit artikel duik ik dieper in op deze materie en geef ik antwoord op deze vraag.

Verschil analoge en slimme meter

Voordat ik antwoord geef, leg ik hieronder uit wat de precieze verschillen zijn tussen een analoge en slimme meter.

Analoge meter (ferraris)Slimme meter
DataverzamelingGeen dataverzameling; meet alleen het netto verbruikVerzamelt gegevens over verbruik en teruglevering
Terugleveren en salderenAutomatische saldering door fysiek terugdraaien van de meterAparte digitale registratie van verbruik en teruglevering
PrivacyHoger, geen gegevensuitwisseling met energieleverancier, behalve meterstanden doorgevenLager, gegevens over verbruik en teruglevering worden gedeeld met energieleverancier
GebruiksgemakWeinig tot geen inzicht in verbruik en terugleveringGedetailleerd inzicht in verbruik en teruglevering
ToekomstbestendigheidNiet geschikt voor gedetailleerd energiemanagementGeschikt voor dynamische energietarieven en management
BeleidVervanging wordt aangemoedigd door de overheid en netbeheerdersAangemoedigd en soms verplicht, bijvoorbeeld bij aansluiting op warmtenet.

Geen terugleverkosten

Als je goed hebt opgelet, verklapt de tabel hierboven eigenlijk al het antwoord hoe het zit met het berekenen van terugleverkosten bij een oude meter.

Voor het berekenen van terugleverkosten moet de energieleverancier weten hoeveel stroom je precies hebt geleverd aan het elektriciteitsnet.

Meter draait vooruit of achteruit

Bij een analoge meter draait de meter vooruit of achteruit, afhankelijk van wat je op dat moment afneemt en teruglevert. De teruggeleverde stroom wordt daardoor op de meter zelf al van de afname afgetrokken en dus niet apart bijgehouden. Dit in tegenstelling tot de slimme meter, die elke kWh die terug naar het net gaat, registreert via een apart telwerk.

Bij een analoge meter kan de energieleverancier jouw teruglevering niet apart aflezen. En daarom betaal je dus ook geen terugleverkosten.

Afhankelijk van je totale teruglevering met zonnepanelen kan de oude meter je enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar aan terugleverkosten besparen.

Haal het maximale uit je panelen

Benieuwd hoe je het maximale uit je zonnepanelen haalt? Met de energievergelijker kun je eenvoudig energiecontracten vergelijken en de beste opties vinden die aansluiten bij jouw situatie.

Slimme meter nog niet verplicht

Netbeheerders zijn op grote schaal bezig geweest met het uitrollen van slimme meters bij woningen.

Als je geen slimme meter wilt, kun je deze weigeren bij je netbeheerder en je huidige energiemeter behouden. Je moet dan zelf je meterstanden blijven doorgeven.

Is je oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvang je een nieuwe digitale meter. Deze is niet op afstand uit te lezen, maar bevat wel twee aparte telwerken voor verbruik én teruglevering.

Op energievergelijk.nl vind je meer informatie over kosten, voordelen en nadelen van de slimme meter.

Salderen bij oude of slimme meter

Hoe zit het precies met salderen in combinatie met een oude elektriciteitsmeter?

De salderingsregeling maakt het voor huishoudens met zonnepanelen mogelijk om de elektriciteit die zij aan het net leveren weg te strepen tegen de elektriciteit die zij van het net afnemen.

Financieel betekent dit dat de waarde van de teruggeleverde energie wordt verrekend met de energie die van het net wordt gebruikt. Dit gebeurt tegen hetzelfde tarief, inclusief belastingen en leveringskosten.

Salderen kan zowel met een slimme als oude meter en maakt qua kosten meestal niet zoveel uit (uitzonderingen daargelaten).

Einde salderen per 2027

De aanstaande regering wil de salderingsregeling per 1 januari 2027 afschaffen. Dit betekent dat jouw opgewekte elektriciteit niet meer 1 op 1 mag wegstrepen met de stroom die je verbruikt. In plaats daarvan is het waarschijnlijk dat je een terugleververgoeding ontvangt voor alle elektriciteit die je teruglevert.

Digitale meter in de toekomst waarschijnlijk wel verplicht

Bij het afschaffen van de salderingsregeling wordt het waarschijnlijk verplicht om een digitale (slimme) meter met dubbel telwerk te hebben – één voor het verbruik en één voor de opbrengst. Anders kan er niet nauwkeurig worden bijgehouden hoeveel stroom er precies wordt teruggeleverd. Dit zou leiden tot aanzienlijke financiële verschillen tussen huishoudens met een slimme meter en die met een oude meter.

De verplichting om een digitale (slimme) meter te installeren stond oorspronkelijk gepland voor 2025. Dit was onderdeel van het plan toen de Tweede Kamer instemde met het afbouwen van de salderingsregeling. Echter, dit plan werd niet uitgevoerd omdat de Eerste Kamer ertegen stemde.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

125 reacties

  • HHuib

    Ik zit zo even te lezen. Maar is het uitzetten van je uitlexing nu verstandig mrtde terugleverkosten?
    Immers begint de terugleverkosten zodra deze een teruglevering constateert.
    Dat kan namelijk een wereld van verschil zin.
    Als de meter niet uitgelezen kan worden en deze dus 1x per jaar doorgeeft met de hand kan je in principe dus gewoon salderen.
    Een digitale ‘domme’ meter is namelijk niet vereist.

    Reageren
  • EEd

    Ben ook nog een van de laatste die moedig stand houd om de analoge echte slimme meter te behouden in de meterkast. Las vandaag dat met de nieuwe energiewet in 2025 ik er toch echt een moet geloven om die slimme monteurs verplicht binnen te laten.

    Zijn er nog ontsnappingsroutes om de vervanging uit te stellen of te vertragen?
    Iemand moet toch de laatste zijn?

    Mvg Ed

    Reageren
    • JJan

      @Ed

      Ik heb dezelfde vraag. Enexis begint al te drammen.

      Reageren
      • HHanneke

        @Jan
        Hier precies hetzelfde. Ze wisten me snel te vinden toen de wet werd aangepast…
        Ik ben niet van plan een nieuwe meter te plaatsen tot het echt niet meer anders kan.

        Reageren
    • MMorgane

      @Ed

      Volgens info van de RDI geldt pas vanaf 2026 een vervangplicht in het kader van de nieuwe Energiewet. Wanneer jij aan de beurt bent is afhankelijk van de netwerkbeheerder. Dit jaar dus nog GEEN verplichting. Kijk op RDI.nl. 🙂

      Reageren
  • GGerard

    Vraag, ben je verplicht teruggeleverde stroom op te geven aan leveranciers,heb een digitale meter zonder toestemming aan leveranciers om af te lezen dus geen zogezegde slimme meter .

    Reageren
  • DDolf

    Een energieleverancier kan een afnemer verplichten tot het laten installeren van een digitale meter als er een wet tot verplichting is aangenomen door de eerste kamer. Probeert een leverancier dat toch dan is dat onwettige dwang.

    Reageren
  • SS Veenstra

    kan je een anologe meter voor een slimme meter plaatsen

    Reageren
  • BBert

    Vraag over de berekening van de teruggeleverde energie.
    Eigenlijk is de vraag heel simpel. Over welke periode, of niet, wordt berekend hoeveel je hebt teruggeleverd.

    Bijvoorbeeld:
    Ik lever per dag 1kW terug en verbruik 2kW van het net.
    – Betaal ik dan voor die ene kW? (dus alles wat ik die dag verbruikt heb)
    – Betaal ik dan niets omdat ik die dag meer verbruikt heb? (doordat het tegen elkaar weggestreept wordt)

    Volgens mij wordt mijn (wel slimme) energiemeter eenmaal per dag uitgelezen. Bewaard en stuurt de slimme meter dan ook de teruggeleverde energie?

    Heeft het nog voordeel om het uitlezen te blokkeren en ik zelf mijn energieverbruik doorgeef?

    Iemand die mij daar duidelijkheid in kan verschaffen?

    Reageren
  • HHans

    Ik noem een analoge meter al jarenlang een slimme meter en datgene wat een slimme meter wordt genoemd een sluwe meter. Wordt ook met de huidige terugleverkosten nog meer duidelijk wat de echte slimme meter is.

    Reageren
  • BBart

    Je kan toch ook de slimme meter door de netbeheerder zo laten instellen dat deze niet op afstand leesbaar is?

    Reageren
    • EEdwin

      @Bart,

      Helaas is het uitzetten van een slimme meter een fabeltje (vandaar ik nog een draaistroom meter heb). Op de achtergrond zet met een vinkje ☑️ uit waardoor de energiemaatschappij zegt niet meer te kunnen uitlezen. Al zou dat zo zijn dan kan de netbeheerder dat nog wel en deze verkoopt je gegevens (oké) anoniem aan verschillende partijen zoals de woning verhuurder waar ik bij werk….

      Reageren
  • Aarie

    hay koen Kuijper is een nieuwe meter nu al verplicht of niet ? heb nog een terug telwerk [ 1974 ] op 8 zonnepanelen – en heb 5 vriezers het hele jaar draaien – nu dreigt fattefall – liander met rechtszaken – stroom en Electra afsluiting + kosten nieuwe meters enz – of heb ik nog rechten tot 2027. ?

    Reageren
    • GGeret

      @arie ja Koen graag reactie zit in dezelfde situatie.

      Reageren
    • HHein

      @arie

      Dit heb ik ook gehad na jaren van weigeren, een aangetekende brief met de drieging mij af te gaan sluiten en gerechjtelijke stappen. Ik heb gezegd dat ik heel graag mee wil werken als ze mijn meter daadwerkelijk hebben gekeurd, en als blijkt dat hij niet meer goed funtioneerd hij vervangen mag worden.

      Ik heb in de algemene voorwaarden nergens gelezen dat ik de meter moet laten vervangen als hij afgekeurd is wat uit een steekproef naar voren is gekomen. Er staat wel dat je medwerking moet verlenen aan vervanging als er een defect is. Bewijs dan eerst maar even dan er daadwerkelijk een defect is aan mijn meter.

      Ik heb na een week een vaag mailtje terug gehad wat kant nog wal sloeg, zonder testuitslagen van de steekproef van de meters waar de mijne ook onder valten, zonder antwoord op mijn vragen en dat als ik de meter wil laten testen dat dat kosten metzich mee brengt.

      Wel komen ze met het antwoord dat als ik niet meewerk er melding wordt gedaan bij het RDI en dat zei er dan misschien werk van kunnen maken middels gerechtelijke stappen, en dan zo mijn medewerking af kunnen dwingen.

      Allemaal loze dreigementen dus om zo je meter te laten vervangen zodat je terugleverkosten kunt gaan betalen.

      Dit mailtje is ontvangen op 18-11 en ik heb nog niet gereageerd.

      Reageren
      • PPeter

        @Hein
        Mooi verhaal , hier heb ik wat aan en weet ik wat mij ook te verwachten staat.
        Ik heb 8 zonnepanelen en een draaischijfmeter uit 1963 die het prima doet met terugdraaien. Ben energie neutraal en gebruik geen gas.
        Ik geef altijd een positief getal op van ongeveer 120 kwh.
        Dus mijn maandlasten zijn nihil.

        Reageren
  • EEric

    lijkt me toch dat wat de analoge meter negatief staat t.o.v de vorige x gewoon als terugleverboete gefactureerd gaat worden. Kan me niet voorstellen dat ze deze kwh zomaar schenken. Doen ze dat niet ist echt discriminatie.

    Reageren
    • EEsko

      @Eric
      Dat is waarom een slimme meter zo slim om de energieverkoper aan meer winst te helpen.
      Slim toch.

      Reageren
  • CCees

    Ik vraag me af of dit voor een rechter stand zou houden? Dit is toch typisch een staaltje van rechtongelijkheid? Iemand hier met de nodige juridische kennis?

    Reageren
  • EEllen

    Zonnepanelen liggen al 2 jaar op m’n huis, heeft woningbouw gedaan voordat ik dit huis kreeg. Vorig jaar bij de jaarafrekening geen problemen gehad, nu zegt mijn energieleverancier dat ik de zonnepanelen moet aanmelden bij enexis anders kunnen ze de jaarafrekening niet maken. Ben ik dit verplicht? Ik heb nog een oude meter.

    Reageren
    • EEsko

      @Ellen
      Nee, nee

      Terugleverkosten zonnepanelen bij een oude (analoge) meter: hoe zit het?

      Reageren
  • BBridge Sie

    Laat ik toch een hele zomer alles branden in huis zodat de stroom op is.

    … Lever ik niks terug en betaal ik niks …

    Willen ze dat dan……

    Reageren
    • JJohn

      @Bridge Sie: Dat is precies zoals ik dat ook doe, in de winter elektrische kachel aan, bespaard weer wat gas….

      Reageren
  • ZZipakira

    Het gebruiksgemak bij een AM kan je gemakkelijk zelf weten door afzonderlijk apparatuur aan te schaffen en te installaren naast je AM. Geeft je bijna exact dezelfde gegevens als een HA meter op de P1 poort van de DM. Alleen geen grafieken! maar velen hebben daar programmatuur voor geschreven.

    Reageren
  • ZZipakira

    IN Belgie moet je bij een analoge meter toch terugleveringskosten betalen, deze worden berekend op het vermogen van jouw omvormer van zonnepanelen; +- 43€ /kW

    Reageren
  • RRdttr

    Begrijp ik het nu (niet) goed, dat je straks feitelijk een woning energie- neutraal kan krijgen/ maken of kopen, want op een gegeven moment heb je in een (bijv.) hele koude/warme tijd toch nog iets extra’s nodig, v.b. een airco, of iets dergelijks. Kost dan niet veel, maar toch, en mede hierdoor moet je altijd een contract houden met terug lever kosten, of een batterij?

    Reageren
  • FFrans Janssen

    Is het toegestaan bij een slimme meter om de meter uit het stopcontact te trekken zodat enixes mij niet kan bespioneren en dus geen telwerk ziet dus dat ik dan zelf de standen moet doorgeven alleen wat ik inkoop

    Reageren
    • ZZipakira

      @Frans Janssen
      Nog aan de Analoge Meter, noch aan de Digitale meter is een stopcontact. Bedrading wordt rechtstreeks in het toestel aangesloten; daarna wordt de kast vergrendeld !

      Reageren
  • KKuip

    Er bestaat al een digitale domme meter (geeft levering en teruglevering weer), voor mensen die om wat voor reden dan ook niet willen dat de meterstand uitgelezen kan worden. Deze gemoedsbezwaarden worden dus volledig tegemoet gekomen.

    Is er dan nog een andere reden waarom je een analoge meter wilt behouden? Ja natuurlijk dat zijn de zonnepaneel bezitters. Ik vermoed dat je straks verplicht wordt om je meter te laten vervangen door een domme of slimme maar wel digitale meter. Als je dit niet doet pleeg je zeer waarschijnlijk belastingfraude.

    De netbeheerder is verantwoordelijk voor de meter, bij weigeren van het vervangen van een ‘defecte’ meter hebben zij vast bevoegdheden om de aansluiting af te sluiten.

    Energiemaatschappijen zullen op enig moment ook geen elektriciteit meer willen leveren aan mensen met een analoge meter. Dus bij verlengen contract doe je niet meer mee. Dit geeft dan de mogelijkheid om een apart contract aan te bieden voor analoge meters, met een extra heffing erop.

    Ik schets zo wat mogelijke scenario’s, geen idee of dit werkelijkheid wordt, maar ik kan mij niet voorstellen dan een klein groepje zonnepaneel bezitters een fors financieel voordeel kunnen blijven behouden door weigeren van vervangen van hun oude meter.

    Reageren
    • NNico

      @Kuip
      “Fors financieel voordeel? ”
      Dat is precies waarmee deze mensen inclusief ikzelf zijn verleid om zonnepanelen aan te schaffen.
      En zie het is als bij toverslag omgekeerd naar een ” fors financieel nadeel ”
      Het scenario is hetzelfde bij wegenbelastingvrij elektrisch autorijden , grappig dat we er massaal intrappen.

      Reageren
  • RRob

    Misschien een idee om slimme meter te veranderen in moderne meter. De meter is nl niet slim, hij meet. Dat is n propaganda truc.

    Reageren
  • RRichard

    Ik heb nog een oude meter die terugdraait. Waar ik bang voor ben is dat wanneer ze de teruglevering niet kunnen aflezen dat deze “kosten” op een andere manier worden verrekend. Bijvoorbeeld door hogere vaste kosten te rekenen of dat er een schatting wordt gemaakt waarover ik moet gaan betalen. Immers werd dit ook gedaan met de belasting die je moest betalen over fictief rendement. Kortom via een u-bocht of een jij-bak proberen ze wel aan dat geld te komen.

    Reageren
  • HH. Rehorst

    Discriminatie energie maatschappijen door verschil oude analoge meter en nieuwe “slimme” meter.
    Wie kan rechtzaak beginnen?
    Europa heeft dacht ik ooit bepaald saldering in Europa gelijk. Pas als heel Europa “slimme” meter pas tarief stelling aanpassingen.

    Reageren
    • JJan Schoppen

      @H. Rehorst

      Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

      M.a.w. mensen met zonnepanelen mogen niet ongelijk behandeld worden. Dus mensen met een slimme meter horen gelijk behandeld te worden als mensen met een oude terugdraaimeter. Andersom zal niet gaan, dus wie begint een proces.

      Reageren
      • FFG

        @Jan Schoppen
        Artikel 1 van de grondwet, legt u wel heel apart uit. Dit grondwet artikel gaat over personen en niet over goederen of bezit van personen ,zoals bijv. zonnepanelen of slimme meters of de hoogte van terugleverkosten . Daar zijn wel verschillen, door u ten onrechte discriminatie genoemd, dus wel toegestaan.

        Reageren
    • AAndre

      @H. Rehorst
      U slaat de spijker helemaal op zijn kop.Het is geheel oneerlijk wat er nu gebeurd.
      Kreeg in 2024 een brief dat per 2025 een slimme meter verplicht zou worden.
      We zijn bedrogen.

      Reageren
  • FFien

    Ook ik heb een schrijven gehad van de netbeheerder, dat mijn meter met draaischijf verouderd zou zijn. Mògen ze je verplichten om een digitale meter te laten installeren? Vlgs mij is het niet meer dan een slim trucje om te kunnen controleren,maar ik wil dat niet… Moet ik meewerken,of?

    Reageren
    • OOpa-Dick

      @Fien

      Nee je ben niets verplicht, sterker nog als je echt wilt tegen werken hoef je ze zelfs geen toegang tot je huis te geven.
      Maja dit is wel een beetje extreem.

      Ik heb ook nog een oude meter want ik wist toen al dat de digitale meters oplichting waren, het de mensen mooi voorgeschoteld met Toon maar dit was voor afleiding.

      Btw voor zover ik weet heeft brussel 2029 in gedachten om een digitale meter te verplichten.

      Tot die tijd zelf de stand bijhouden met een kladblok en een stand doorgeven minus je terug levering in het voorjaar.
      Dus heb je s winters 850 kWh meer verbruikt ( door warmtepomp?) en verwacht je 700 kWh terug te leveren dan geef je in februari 150 kWh door bijvoorbeeld

      Reageren
      • HHenk1023

        @Opa-Dick de verplichting zal er wel komen. Echter de huidige ‘slimme meters’ moeten allemaal ook vervangen worden omdat het GPRS netwerk binnen een paar jaar uitgeschakeld wordt. Dit is het netwerk waarmee de huidige gluurmeters communiceren. Ben benieuwd hoe ze dit gaan uitvoeren en wie dat gaat betalen.

        Reageren
      • RReinier

        @Opa-Dick oplichting is een analoge meter gebruiken voor teruglevering van stroom, waarvoor de meter nooit bedoeld was. Een slimme meter met een dynamisch contract zodat je per uur betaald of ontvangt wat de stroom op dat moment waard is, is het tegendeel van oplichting.

        Reageren
        • RRienk

          @Reinier
          Onzin en waarschijnlijk wat jaloers op de mensen die dit op deze manier hebben

          Reageren
          • GGoel

            @Rienk

            Een analoge meter meet niet de daadwerkelijke stroomprijs van dát moment en is dus verouderd voor de huidige stroommarkt, waar vele verschillende energiebronnen met verschillende ‘waarde’ van die stroom op verschillende momenten, ook nog eens bepaald naar vraag en aanbod van dat moment.

            Reageren
        • FFrank

          @Reinier
          De huidige generatie(s) slimme, ofwel sluwe meters zijn 100% onbetrouwbaar is gebleken uit oa onderzoek van de Universiteit Twente, ze geven extreem meer verbruik aan en de verbruiker moet maar aantonen dat het niet klopt. Meest extreme is dat alle apparaten in huis uit zijn, zelfs de zekeringen en de slimme meter blijft aangeven dat er verbruik is…..
          Slimme meters zijn alleen voor de energiereuzen die nog verder groeien.

          Reageren
    • RRienk

      @Fien
      Nee, dat mogen ze niet. Je kunt hem gewoon weigeren.

      Reageren
      • GGoel

        @Rienk

        Als de oude meter niet meer gegarandeerd de juiste waarden aangeeft (veroudering) dan kán het zijn dat je bij weigering van een nieuwe meter wordt afgesloten.

        Reageren
    • EEd

      @Fien

      Heb ook een brief van de netbeheerder ontvangen, met het verhaal dat mijn meter afgekeurd is.
      Mater is nog nooit iemand aan de deur geweest die mijn analoge meter heeft getest.
      Heb de netbeheerder gebeld en hun medegedeeld, dat ik deze afkeuring, het daarom niet accepteert, vanwege dat een analoge meter nooit vanuit afstand gekeurd kan worden.
      Dit moet fisiek gebeuren.
      Ik heb aan de netbeheerder gevraagd om een keuringsrapport , en dat konden zij niet aantonen.
      Door zo te reageren weiger je niet om eventueel op een digitale meter te laten plaatsen, en verleg je de tijd, om aan hun wensen te voldoen en kunnen ze je niet op eventuele lijst van weigeraars te plaatsen.

      Ed…

      Reageren
      • LLoek

        @Ed
        Een paar maanden te laat met reageren, maar ik lees het nu pas.
        De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur kan op basis van afkeurpercentages binnen series meters meteen hele series meters afkeuren. Dus zelfs als jouw individuele meter nog goed zou werken is de netbeheerder verplicht die te vervangen.
        Zie dit document
        Wanneer jouw meter er tussen staat dan staat er ook het uiterste jaar achter dat het moet zijn vervangen.
        Mijn meter is bijvoorbeeld een Landis&Gyr met metercode 434T en type ML230df6 uit 1990 en nooit gereviseerd.
        Bij Enexis zijn alleen gereviseerde meters van dit type afgekeurd maar bij andere netbeheerders staat dezelfde meter voor uiterlijk 2026 op vervanging. Dus grote kans dat ook Enexis ze uiterlijk 2026 vervangen moet hebben.

        Reageren
  • NNicole

    Even een vraag. Heb analoge meter en heb ongeveer een half jaar 10 zonnepanelen. Moet binnenkort mijn meterstand doorgeven. Als ik nu met de teller net iets lager uitkom als een jaar geleden met doorgeven tellerstand, dan kunnen ze zien dat ik gedurende het jaar meer heb teruggegeven dan verbruikt. Kunnen ze me dan alsnog terugleverkosten in rekening brengen. Ook al hebben ze geen inzage in opbrengst/verbruik. Ben bij Budget en lees dat zij geen terugleverkosten berekenen, maar is dat ook bij een lagere tellerstand als jaar daarvoor? Ook al is het niet veel, er zijn van die tabellen welke terugleverkosten bij welke teruggave, in mijn geval dan alleen het verbruik in tellerstandverschil met vorig jaar.

    Reageren
    • GGoel

      @Nicole

      Volgens mij vraagt Budget wel terugleverkosten. Als je bovenaan de pagina naar Kennisbank => Terugleverkosten Zonnepanelen gaat dan kan je Budget kiezen als energieleverancier en zien hoeveel je bij jouw teruglever moet betalen.

      Reageren
      • NNicole

        @Goel

        Ik heb nog 1 jaar een vast contract, dus tot half juni 2025. Is dus vermoedelijk dit jaar geen terugleverkosten en vanaf volgend jaar zullen ze deze gaan berekenen. Mits ik zorg dat mijn teller in een jaar tijd hetzelfde blijft. Of een vast contract een garantie is dat er dit jaar geen kosten gerekend gaan worden, blijft gissen.

        Reageren
        • GGoel

          @Nicole

          Ach so 🙂

          Blijf hier op Nieuws bovenaan de pagina volgen wat tegen die tijd de beste optie voor jou is!

          Reageren
    • MMagier

      @Nicole
      Dan geef je iets meer in “de plus” op. Van de winter trek je dat wel recht.

      Reageren
  • AA.Geers

    Volgens mij zijn de energie bedrijven aan het discrimineren
    Iedereen is gelijk in nederland, dus als er maar 1 iemand is met een analoge meter kunnen ze voor de rest van Nederlandse gebruikers geen extra kosten berekenen
    Mischien een rechtzaak proberen
    Als er genoeg cliënten zijn is er wel een advocaat die dit wil doen
    Ik hou mijn eigen aanbevolen

    Reageren
    • GGoel

      @A.Geers

      Analoge energiemeters worden verplicht vervangen. De deadline voor de verplichte plaatsing van slimme meters is uitgesteld tot 1 juli 2025.

      Dit betekent dat:

      Uiterlijk 1 juli 2025 moet elke woning in Nederland die is aangesloten op het elektriciteitsnet, beschikken over een slimme meter of een digitale meter met terugtelmogelijkheid.
      Heeft u zonnepanelen? Dan was de deadline oorspronkelijk 1 juli 2023, maar deze is verplaatst naar 1 juli 2025.
      U mag een slimme meter weigeren. In dat geval is uw netbeheerder verplicht om uw analoge meter te laten zitten. U moet dan wel zelf uw meterstanden doorgeven.

      Reageren
      • FFrank T

        @Goel dat was het oorspronkelijke plan maar dit is door de eerste kamer afgekeurd. De meters hoeven dus NIET vervangen te worden voor 1 juli 2025. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld. Laat je niets wijs maken. Ze proberen dit wel maar je hebt geen verplichting.

        Reageren
      • CCarel

        @Goel

        Er moeten nog 300.000 meters vervangen worden. In 380 dagen … de netwerkbeheerders hebben sowieso te kort aan personeel en meters vervangen staat niet in de top-3 van dingen die moeten gebeuren.

        Reageren
    • VVroegindeweij

      @A.Geers ik houd mij eigen ook aanbevolen voor een rechtzaak

      Reageren
  • MMarijke

    Wilde mijn 4 Plug en Play zonnepanelen panelen aanmelden bij netbeheerder, vanwege saldering. Kan niet. Dus misschien geen saldering, teruglevering. Wacht jaar afrekening in oktober nu af. Maar dus ook geen bijdrage vanaf juli.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.