Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Terugleverkosten zonnepanelen bij een oude (analoge) meter: hoe zit het?

Ruim 7 miljoen Nederlandse huishoudens zijn inmiddels uitgerust met een slimme meter. Ondanks de voordelen en groeiende populariteit, kiezen vele huishoudens er nog steeds voor om hun oude, analoge draaischijfmeter (ferrarismeter) te behouden.

Maar met de recente invoering van terugleverkosten ontstaat er verwarring bij huishoudens die nog een oude meter hebben. De vraag die bij hen opkomt: gelden de terugleverkosten ook voor mij?

In dit artikel duik ik dieper in op deze materie en geef ik antwoord op deze vraag.

Verschil analoge en slimme meter

Voordat ik antwoord geef, leg ik hieronder uit wat de precieze verschillen zijn tussen een analoge en slimme meter.

Analoge meter (ferraris)Slimme meter
DataverzamelingGeen dataverzameling; meet alleen het netto verbruikVerzamelt gegevens over verbruik en teruglevering
Terugleveren en salderenAutomatische saldering door fysiek terugdraaien van de meterAparte digitale registratie van verbruik en teruglevering
PrivacyHoger, geen gegevensuitwisseling met energieleverancier, behalve meterstanden doorgevenLager, gegevens over verbruik en teruglevering worden gedeeld met energieleverancier
GebruiksgemakWeinig tot geen inzicht in verbruik en terugleveringGedetailleerd inzicht in verbruik en teruglevering
ToekomstbestendigheidNiet geschikt voor gedetailleerd energiemanagementGeschikt voor dynamische energietarieven en management
BeleidVervanging wordt aangemoedigd door de overheid en netbeheerdersAangemoedigd en soms verplicht, bijvoorbeeld bij aansluiting op warmtenet.

Geen terugleverkosten

Als je goed hebt opgelet, verklapt de tabel hierboven eigenlijk al het antwoord hoe het zit met het berekenen van terugleverkosten bij een oude meter.

Voor het berekenen van terugleverkosten moet de energieleverancier weten hoeveel stroom je precies hebt geleverd aan het elektriciteitsnet.

Meter draait vooruit of achteruit

Bij een analoge meter draait de meter vooruit of achteruit, afhankelijk van wat je op dat moment afneemt en teruglevert. De teruggeleverde stroom wordt daardoor op de meter zelf al van de afname afgetrokken en dus niet apart bijgehouden. Dit in tegenstelling tot de slimme meter, die elke kWh die terug naar het net gaat, registreert via een apart telwerk.

Bij een analoge meter kan de energieleverancier jouw teruglevering niet apart aflezen. En daarom betaal je dus ook geen terugleverkosten.

Afhankelijk van je totale teruglevering met zonnepanelen kan de oude meter je enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar aan terugleverkosten besparen.

Haal het maximale uit je panelen

Benieuwd hoe je het maximale uit je zonnepanelen haalt? Met de energievergelijker kun je eenvoudig energiecontracten vergelijken en de beste opties vinden die aansluiten bij jouw situatie.

Slimme meter nog niet verplicht

Netbeheerders zijn op grote schaal bezig geweest met het uitrollen van slimme meters bij woningen.

Als je geen slimme meter wilt, kun je deze weigeren bij je netbeheerder en je huidige energiemeter behouden. Je moet dan zelf je meterstanden blijven doorgeven.

Is je oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvang je een nieuwe digitale meter. Deze is niet op afstand uit te lezen, maar bevat wel twee aparte telwerken voor verbruik én teruglevering.

Op energievergelijk.nl vind je meer informatie over kosten, voordelen en nadelen van de slimme meter.

Salderen bij oude of slimme meter

Hoe zit het precies met salderen in combinatie met een oude elektriciteitsmeter?

De salderingsregeling maakt het voor huishoudens met zonnepanelen mogelijk om de elektriciteit die zij aan het net leveren weg te strepen tegen de elektriciteit die zij van het net afnemen.

Financieel betekent dit dat de waarde van de teruggeleverde energie wordt verrekend met de energie die van het net wordt gebruikt. Dit gebeurt tegen hetzelfde tarief, inclusief belastingen en leveringskosten.

Salderen kan zowel met een slimme als oude meter en maakt qua kosten meestal niet zoveel uit (uitzonderingen daargelaten).

Einde salderen per 2027

De aanstaande regering wil de salderingsregeling per 1 januari 2027 afschaffen. Dit betekent dat jouw opgewekte elektriciteit niet meer 1 op 1 mag wegstrepen met de stroom die je verbruikt. In plaats daarvan is het waarschijnlijk dat je een terugleververgoeding ontvangt voor alle elektriciteit die je teruglevert.

Digitale meter in de toekomst waarschijnlijk wel verplicht

Bij het afschaffen van de salderingsregeling wordt het waarschijnlijk verplicht om een digitale (slimme) meter met dubbel telwerk te hebben – één voor het verbruik en één voor de opbrengst. Anders kan er niet nauwkeurig worden bijgehouden hoeveel stroom er precies wordt teruggeleverd. Dit zou leiden tot aanzienlijke financiële verschillen tussen huishoudens met een slimme meter en die met een oude meter.

De verplichting om een digitale (slimme) meter te installeren stond oorspronkelijk gepland voor 2025. Dit was onderdeel van het plan toen de Tweede Kamer instemde met het afbouwen van de salderingsregeling. Echter, dit plan werd niet uitgevoerd omdat de Eerste Kamer ertegen stemde.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

97 reacties

 • EEllen

  Zonnepanelen liggen al 2 jaar op m’n huis, heeft woningbouw gedaan voordat ik dit huis kreeg. Vorig jaar bij de jaarafrekening geen problemen gehad, nu zegt mijn energieleverancier dat ik de zonnepanelen moet aanmelden bij enexis anders kunnen ze de jaarafrekening niet maken. Ben ik dit verplicht? Ik heb nog een oude meter.

  Reageren
 • BBridge Sie

  Laat ik toch een hele zomer alles branden in huis zodat de stroom op is.

  … Lever ik niks terug en betaal ik niks …

  Willen ze dat dan……

  Reageren
 • ZZipakira

  Het gebruiksgemak bij een AM kan je gemakkelijk zelf weten door afzonderlijk apparatuur aan te schaffen en te installaren naast je AM. Geeft je bijna exact dezelfde gegevens als een HA meter op de P1 poort van de DM. Alleen geen grafieken! maar velen hebben daar programmatuur voor geschreven.

  Reageren
 • ZZipakira

  IN Belgie moet je bij een analoge meter toch terugleveringskosten betalen, deze worden berekend op het vermogen van jouw omvormer van zonnepanelen; +- 43€ /kW

  Reageren
 • RRdttr

  Begrijp ik het nu (niet) goed, dat je straks feitelijk een woning energie- neutraal kan krijgen/ maken of kopen, want op een gegeven moment heb je in een (bijv.) hele koude/warme tijd toch nog iets extra’s nodig, v.b. een airco, of iets dergelijks. Kost dan niet veel, maar toch, en mede hierdoor moet je altijd een contract houden met terug lever kosten, of een batterij?

  Reageren
 • FFrans Janssen

  Is het toegestaan bij een slimme meter om de meter uit het stopcontact te trekken zodat enixes mij niet kan bespioneren en dus geen telwerk ziet dus dat ik dan zelf de standen moet doorgeven alleen wat ik inkoop

  Reageren
  • ZZipakira

   @Frans Janssen
   Nog aan de Analoge Meter, noch aan de Digitale meter is een stopcontact. Bedrading wordt rechtstreeks in het toestel aangesloten; daarna wordt de kast vergrendeld !

   Reageren
 • KKuip

  Er bestaat al een digitale domme meter (geeft levering en teruglevering weer), voor mensen die om wat voor reden dan ook niet willen dat de meterstand uitgelezen kan worden. Deze gemoedsbezwaarden worden dus volledig tegemoet gekomen.

  Is er dan nog een andere reden waarom je een analoge meter wilt behouden? Ja natuurlijk dat zijn de zonnepaneel bezitters. Ik vermoed dat je straks verplicht wordt om je meter te laten vervangen door een domme of slimme maar wel digitale meter. Als je dit niet doet pleeg je zeer waarschijnlijk belastingfraude.

  De netbeheerder is verantwoordelijk voor de meter, bij weigeren van het vervangen van een ‘defecte’ meter hebben zij vast bevoegdheden om de aansluiting af te sluiten.

  Energiemaatschappijen zullen op enig moment ook geen elektriciteit meer willen leveren aan mensen met een analoge meter. Dus bij verlengen contract doe je niet meer mee. Dit geeft dan de mogelijkheid om een apart contract aan te bieden voor analoge meters, met een extra heffing erop.

  Ik schets zo wat mogelijke scenario’s, geen idee of dit werkelijkheid wordt, maar ik kan mij niet voorstellen dan een klein groepje zonnepaneel bezitters een fors financieel voordeel kunnen blijven behouden door weigeren van vervangen van hun oude meter.

  Reageren
 • RRob

  Misschien een idee om slimme meter te veranderen in moderne meter. De meter is nl niet slim, hij meet. Dat is n propaganda truc.

  Reageren
 • RRichard

  Ik heb nog een oude meter die terugdraait. Waar ik bang voor ben is dat wanneer ze de teruglevering niet kunnen aflezen dat deze “kosten” op een andere manier worden verrekend. Bijvoorbeeld door hogere vaste kosten te rekenen of dat er een schatting wordt gemaakt waarover ik moet gaan betalen. Immers werd dit ook gedaan met de belasting die je moest betalen over fictief rendement. Kortom via een u-bocht of een jij-bak proberen ze wel aan dat geld te komen.

  Reageren
 • HH. Rehorst

  Discriminatie energie maatschappijen door verschil oude analoge meter en nieuwe “slimme” meter.
  Wie kan rechtzaak beginnen?
  Europa heeft dacht ik ooit bepaald saldering in Europa gelijk. Pas als heel Europa “slimme” meter pas tarief stelling aanpassingen.

  Reageren
  • JJan Schoppen

   @H. Rehorst

   Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

   M.a.w. mensen met zonnepanelen mogen niet ongelijk behandeld worden. Dus mensen met een slimme meter horen gelijk behandeld te worden als mensen met een oude terugdraaimeter. Andersom zal niet gaan, dus wie begint een proces.

   Reageren
   • FFG

    @Jan Schoppen
    Artikel 1 van de grondwet, legt u wel heel apart uit. Dit grondwet artikel gaat over personen en niet over goederen of bezit van personen ,zoals bijv. zonnepanelen of slimme meters of de hoogte van terugleverkosten . Daar zijn wel verschillen, door u ten onrechte discriminatie genoemd, dus wel toegestaan.

    Reageren
  • AAndre

   @H. Rehorst
   U slaat de spijker helemaal op zijn kop.Het is geheel oneerlijk wat er nu gebeurd.
   Kreeg in 2024 een brief dat per 2025 een slimme meter verplicht zou worden.
   We zijn bedrogen.

   Reageren
 • FFien

  Ook ik heb een schrijven gehad van de netbeheerder, dat mijn meter met draaischijf verouderd zou zijn. Mògen ze je verplichten om een digitale meter te laten installeren? Vlgs mij is het niet meer dan een slim trucje om te kunnen controleren,maar ik wil dat niet… Moet ik meewerken,of?

  Reageren
  • OOpa-Dick

   @Fien

   Nee je ben niets verplicht, sterker nog als je echt wilt tegen werken hoef je ze zelfs geen toegang tot je huis te geven.
   Maja dit is wel een beetje extreem.

   Ik heb ook nog een oude meter want ik wist toen al dat de digitale meters oplichting waren, het de mensen mooi voorgeschoteld met Toon maar dit was voor afleiding.

   Btw voor zover ik weet heeft brussel 2029 in gedachten om een digitale meter te verplichten.

   Tot die tijd zelf de stand bijhouden met een kladblok en een stand doorgeven minus je terug levering in het voorjaar.
   Dus heb je s winters 850 kWh meer verbruikt ( door warmtepomp?) en verwacht je 700 kWh terug te leveren dan geef je in februari 150 kWh door bijvoorbeeld

   Reageren
   • HHenk1023

    @Opa-Dick de verplichting zal er wel komen. Echter de huidige ‘slimme meters’ moeten allemaal ook vervangen worden omdat het GPRS netwerk binnen een paar jaar uitgeschakeld wordt. Dit is het netwerk waarmee de huidige gluurmeters communiceren. Ben benieuwd hoe ze dit gaan uitvoeren en wie dat gaat betalen.

    Reageren
   • RReinier

    @Opa-Dick oplichting is een analoge meter gebruiken voor teruglevering van stroom, waarvoor de meter nooit bedoeld was. Een slimme meter met een dynamisch contract zodat je per uur betaald of ontvangt wat de stroom op dat moment waard is, is het tegendeel van oplichting.

    Reageren
    • RRienk

     @Reinier
     Onzin en waarschijnlijk wat jaloers op de mensen die dit op deze manier hebben

     Reageren
     • GGoel

      @Rienk

      Een analoge meter meet niet de daadwerkelijke stroomprijs van dát moment en is dus verouderd voor de huidige stroommarkt, waar vele verschillende energiebronnen met verschillende ‘waarde’ van die stroom op verschillende momenten, ook nog eens bepaald naar vraag en aanbod van dat moment.

      Reageren
  • RRienk

   @Fien
   Nee, dat mogen ze niet. Je kunt hem gewoon weigeren.

   Reageren
   • GGoel

    @Rienk

    Als de oude meter niet meer gegarandeerd de juiste waarden aangeeft (veroudering) dan kán het zijn dat je bij weigering van een nieuwe meter wordt afgesloten.

    Reageren
  • EEd

   @Fien

   Heb ook een brief van de netbeheerder ontvangen, met het verhaal dat mijn meter afgekeurd is.
   Mater is nog nooit iemand aan de deur geweest die mijn analoge meter heeft getest.
   Heb de netbeheerder gebeld en hun medegedeeld, dat ik deze afkeuring, het daarom niet accepteert, vanwege dat een analoge meter nooit vanuit afstand gekeurd kan worden.
   Dit moet fisiek gebeuren.
   Ik heb aan de netbeheerder gevraagd om een keuringsrapport , en dat konden zij niet aantonen.
   Door zo te reageren weiger je niet om eventueel op een digitale meter te laten plaatsen, en verleg je de tijd, om aan hun wensen te voldoen en kunnen ze je niet op eventuele lijst van weigeraars te plaatsen.

   Ed…

   Reageren
 • NNicole

  Even een vraag. Heb analoge meter en heb ongeveer een half jaar 10 zonnepanelen. Moet binnenkort mijn meterstand doorgeven. Als ik nu met de teller net iets lager uitkom als een jaar geleden met doorgeven tellerstand, dan kunnen ze zien dat ik gedurende het jaar meer heb teruggegeven dan verbruikt. Kunnen ze me dan alsnog terugleverkosten in rekening brengen. Ook al hebben ze geen inzage in opbrengst/verbruik. Ben bij Budget en lees dat zij geen terugleverkosten berekenen, maar is dat ook bij een lagere tellerstand als jaar daarvoor? Ook al is het niet veel, er zijn van die tabellen welke terugleverkosten bij welke teruggave, in mijn geval dan alleen het verbruik in tellerstandverschil met vorig jaar.

  Reageren
  • GGoel

   @Nicole

   Volgens mij vraagt Budget wel terugleverkosten. Als je bovenaan de pagina naar Kennisbank => Terugleverkosten Zonnepanelen gaat dan kan je Budget kiezen als energieleverancier en zien hoeveel je bij jouw teruglever moet betalen.

   Reageren
   • NNicole

    @Goel

    Ik heb nog 1 jaar een vast contract, dus tot half juni 2025. Is dus vermoedelijk dit jaar geen terugleverkosten en vanaf volgend jaar zullen ze deze gaan berekenen. Mits ik zorg dat mijn teller in een jaar tijd hetzelfde blijft. Of een vast contract een garantie is dat er dit jaar geen kosten gerekend gaan worden, blijft gissen.

    Reageren
    • GGoel

     @Nicole

     Ach so 🙂

     Blijf hier op Nieuws bovenaan de pagina volgen wat tegen die tijd de beste optie voor jou is!

     Reageren
  • MMagier

   @Nicole
   Dan geef je iets meer in “de plus” op. Van de winter trek je dat wel recht.

   Reageren
 • AA.Geers

  Volgens mij zijn de energie bedrijven aan het discrimineren
  Iedereen is gelijk in nederland, dus als er maar 1 iemand is met een analoge meter kunnen ze voor de rest van Nederlandse gebruikers geen extra kosten berekenen
  Mischien een rechtzaak proberen
  Als er genoeg cliënten zijn is er wel een advocaat die dit wil doen
  Ik hou mijn eigen aanbevolen

  Reageren
  • GGoel

   @A.Geers

   Analoge energiemeters worden verplicht vervangen. De deadline voor de verplichte plaatsing van slimme meters is uitgesteld tot 1 juli 2025.

   Dit betekent dat:

   Uiterlijk 1 juli 2025 moet elke woning in Nederland die is aangesloten op het elektriciteitsnet, beschikken over een slimme meter of een digitale meter met terugtelmogelijkheid.
   Heeft u zonnepanelen? Dan was de deadline oorspronkelijk 1 juli 2023, maar deze is verplaatst naar 1 juli 2025.
   U mag een slimme meter weigeren. In dat geval is uw netbeheerder verplicht om uw analoge meter te laten zitten. U moet dan wel zelf uw meterstanden doorgeven.

   Reageren
   • FFrank T

    @Goel dat was het oorspronkelijke plan maar dit is door de eerste kamer afgekeurd. De meters hoeven dus NIET vervangen te worden voor 1 juli 2025. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld. Laat je niets wijs maken. Ze proberen dit wel maar je hebt geen verplichting.

    Reageren
   • CCarel

    @Goel

    Er moeten nog 300.000 meters vervangen worden. In 380 dagen … de netwerkbeheerders hebben sowieso te kort aan personeel en meters vervangen staat niet in de top-3 van dingen die moeten gebeuren.

    Reageren
  • VVroegindeweij

   @A.Geers ik houd mij eigen ook aanbevolen voor een rechtzaak

   Reageren
 • MMarijke

  Wilde mijn 4 Plug en Play zonnepanelen panelen aanmelden bij netbeheerder, vanwege saldering. Kan niet. Dus misschien geen saldering, teruglevering. Wacht jaar afrekening in oktober nu af. Maar dus ook geen bijdrage vanaf juli.

  Reageren
 • SSvalbard

  Afschaffen van de saldering heeft alles te maken met de energiebelasting. Die betaal je nu bij afname, maar krijg je bij saldering terug. Dat is er straks niet meer bij, en aangezien de energiebelasting de helft van de kWh-prijs is, zijn je zonnepanelen nauwelijks meer rendabel

  Reageren
 • FFernando

  Exact. Hij draait vooruit bij energie gebruik en hij draait het zelfde rondje achteruit bij zonuren. Voor deze oude meter heb ik maar 1 korte zin. Eerlijke meter. Houden dat ding!

  Reageren
  • GGoel

   @Fernando

   Oftewel: waardeloze stroom uit de zomer wordt weggestreept tegen dure met gas geproduceerde stroom in de winter, voor welke kosten anderen zonder zo’n meter of zonder zonnepanelen moeten opdraaien.

   Oneerlijke meter!

   Reageren
   • AA.Geers

    @Goel

    Als er in de zomer overproductie is profiteren daar ook de mensen van zonder zonnepanelen doormiddel van goedkoope stroom

    Reageren
    • GGoel

     @A.Geers

     Als er in de zomer overproductie is profiteren daar ook de mensen met zonnepanelen van doordat hun stroom dan tenminste nog wát waard wordt (of minder negatief).

     Reageren
   • FFernando

    @Goel
    Nee hoor de meter blijft eerlijk. De manier waarop alle mensen gepakt worden door de regeltjes die de regering maakt en die energie maatschappijen creëren om als maar meer geld van de burger te plukken. Dat is het enige wat oneerlijk is.

    Reageren
    • GGoel

     @Fernando

     Stroomprijsvorming gaat middels vraag en aanbod.

     Reageren
  • PPiet

   @Fernando
   Gelukkig heb ik nog een oude meter en lach me elke dag weer rot over het terugdraaien van de schijf. Afgelopen jaar bijna 9kWh verbruikt

   Reageren
  • JJacob

   @Fernando Ik ben oh zo blij met mijn oude meter. Men wordt belazerd met die nieuwe meter die zoveel “voordelen” biedt. Maar niet voor de consument.

   Reageren
   • GGoel

    @Jacob

    Een slimme meter is nodig voor en dynamisch energiecontract.

    Reageren
 • JJoh.

  Ze willen de analoge meters weg hebben ze zijn er achter gekomen dat die meters de kleine stroom afname niet registreren zo als de opladers die bij de mensen overal in de stopcontacten blijven zitten dit is een verhaal van een monteur van ENECO

  Reageren
 • MMartijn

  Ik snap de vergoeding die de energie Maatschap vraagt niet. Als de netbeheerder dit nou zou doen vind ik het wel logisch. Je transporteert immers over een door hun aangelegd netwerk.

  Reageren
  • HHero

   @Martijn De terugleverkosten zijn deels te verklaren dat de energieleveranciers een boete krijgen van de netbeheerder als ze te veel stroom moeten bijkopen dan wel verkopen. De energieleveranciers moeten een schatting maken van de vraag dan wel teruglevering en deze doorgeven aan de netbeheerder. Wijkt deze

   Reageren
   • MMartijn

    @Hero

    Dus indirect is het dus voor de netbeheerder

    Reageren
 • TT.w

  Waarom gaan de snnepaneel houders zelf geen maat scapij op rigten

  Reageren
  • Ggerard

   @T.w ik zou eerst eens fatsoenlijk nederlands leren voor ik iets op internet poste.

   Reageren
 • JJopie

  Een probleem waar niet over wordt gesproken is het moment van uitwisselen nieuwe voor oude terugdraaimeter. Stel je heb in de tot 1 oktober 2000 kw/h opgewekt als buffer voor de winter en ze komen 1 oktober je meter wisselen. Krijg je dan een teruglevertarief voor die 2000 kw/h en mag dan de winter de volle pond betalen? Wie weet het?

  Reageren
  • HHero

   @Jopie Dat lijkt zo. Natuurlijk wordt de meterstand opgenomen van de oude meter bij de wissel. Men zal dan een negatief verbruik vaststellen. Het lijkt mij logisch dat het vastgestelde negatieve verbruik wordt verrekend bij de jaarafrekening. Immers saldering moet jaarlijks worden verrekend of bij wisseling van energieleverancier, niet bij de wisseling van een meter.

   Reageren
  • MMarcel

   @Jopie

   Uw opgewekte overschot wordt op de oude meter gesaldeerd doordat hij terugloopt. U registreert geen teruglevering op het telwerk. Er valt dus niets te vergoeden.

   Uw privacy is echter wel gewaarborgd en da’s voor veel mensen ook wat waard.

   Reageren
 • NNijs

  Nooit de de Analoge meter weg doen .
  De energie Maatschappij kan nooit zien ,wat jou zonnepanelen terug leveren .op het eind van het jaar heb door jou warmtepomp 3000 kWh gebruik ,dat is een normaal gebruik,er is dus niks aan de hand .

  Reageren
 • JJochem

  Nee volgens mij is het allemaal onzin dee meesten wekken zelf stroom op dus de maatschapijen krijgen minder centen in het laatje en daarom moetwn wij nu zowat het dubbele betalen voor stroom en komt er belasting op belasting voor gas en stroom en dan komen nu de terug geleverde stroom ook nog eens weer bovenop dus die overbelastingen geloof ik helemaal niks van ze komenvgewoin geld tekort omdat er te weinig stroom verkicht word tenminste zo denk ik erover en danbkomt enexis ook weer met een smoes want die wiltbook weer eenbgraantje mee pikken want die wilt het dubbele hebben van zonnepanelenbezitters wat we nu al aan enexis betalen of als we al niet genoeg belasting betalen ze weten de mensen wel te vinden en te rakenvsie nu zonnepanelen hebben dat hadden ze ons voor 10 jaar terug voor moeten waarschuwen nee eerst alles lekker maken subsidies daarvoor en daarvoor maar nu gaan we het dubbele en overal aan mer betalen het is gewoon een lekker makertje geweest toendertijd al wabt toen wisten zd heus wel dat er aan zonnepalebbezitters in de toekomst weer wat te plukken valt.

  Reageren
  • Jjacob

   @Jochem
   Misschien spellingschecker gebruiken ?

   Reageren
   • BBruyninckx

    @jacob

    Ben je wakker Jacob zet wat nuttigs in je bericht

    Reageren
    • JJacob

     @Bruyninckx tja vraag niet hoe het mogelijk is maar het bericht van de spellingchecker is niet van mij.

     Reageren
  • BBert

   @Jochem: zoals jij zegt zit het precies inderdaad. Kijk maar eens naar de netto winsten die de klagende energiemaatschappijen maken.

   Reageren
 • Ggeorge

  Altijd het zelfde eerst stimuleren en als je zonnepanelen of ev auto hebt dan belasten .maar wel zelf velden vol zetten met panelen .particuLier dan BELASTEN / en dure landbouw grond verloren maken

  Reageren
 • HHenk kremer

  Ik heb jaren terug een nieuwe meter gekregen ik wilde geen slimme meter hebben toen zei de monteur ik heb nog wel een digitale meter daar dit is geen slimme,deze is gemonteerd
  Nu moet ik elk jaar de standen doorgeven ook van de zonnepanelen.
  Hoe zit dat nu met deze ingewikkelde materie
  Gr henk

  Reageren
  • CCor

   @Henk kremer Zo een kregen wij in 2010 ongevraagd tijdens de verbouwing van ons huis. Kom je s avonds op de bouw kijken, weg analoge meter. Een paar jaar later wilden ze deze al weer voor een slimme meter wisselen. Niet gedaan toen want op dat moment werd verkondigd dat de slimme meters foute standen door zouden geven. Nu met de panelen op het dak mocht ik willen dat de oude analoge meter er nog zat maar helaas…

   Reageren
 • GGustaaf

  Straks is mijn contract verlopen.
  Ik heb een Ferrarimeter en zonnepanelen. Ik gebruik diverse accu’s om niet terug te leveren. (auto enz.)
  Het is dan diefstal om toch geld te rekenen voor terugleveren toch?

  Reageren
  • WWim

   @Gustaaf

   Aanvullend kan ik melden dat met aanschaf panelen ik er vanuit ben gegaan toekomstig bijv een hybride auto of el. kookplaat te kunnen gebruiken, maar de lokale overheid, wil daar vaak niet in meedenken, laadpunt voor mijn huis is praktisch onmogelijk kwa toestemming.
   Mensen met 8 of 10 “eigen verbruik” panelen zouden vrijgesteld moeten worden van teruglevering kosten. Mensen en bedrijven die veeel meer dan dit verbruik hebben laten plaatsen zijn of paneel elfen hebben gewoon commercieel bezig en hebben op opbrengst gegokt. Die zouden dan ook belast moeten worden voor de opbrengst of moeten afschakelbaar zijn bij overproductie…. Niet de particulier de dupe maken. Heel simpel om wind en paneelparker stop te zetten, bovendien hoeven dan ook de energiecentrales allemaal mee te draaien, scheelt ook veel kosten en uitstoot…

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.