Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Terugleverkosten bij zonnepanelen: hoe voorkom je ze? (2 manieren)

Ongeveer één op de drie woningen heeft zonnepanelen op het dak. Goed voor het milieu en de portemonnee, zou je denken.

Helaas brengen bijna alle energieleveranciers terugleverkosten in rekening voor de stroom die je met jouw zonnepanelen teruglevert. Bij een jaarlijkse teruglevering van 2.500 kWh kunnen de kosten oplopen tot bijna 25 euro per maand.

In dit artikel leg ik uit op welke manieren je deze terugleverkosten kunt voorkomen.

1. Gebruik zoveel mogelijk stroom overdag

Bij de meeste energieleveranciers geldt: hoe meer je teruglevert, hoe hoger de terugleverkosten. Kortom, hoe zorg je er dan voor dat je zo min mogelijk teruglevert?

Het antwoord is simpel:

Verbruik zoveel mogelijk stroom overdag, wanneer je zonnepanelen aan het opwekken zijn.

Eén zonnepaneel levert al snel 300 tot 350 wattuur op als de zon schijnt. Als je er tien hebt, lever je op een zonnige dag dus met gemak een vermogen van 3 kilowatt. Je moet dan dus 3 kWh per uur verbruiken om niet te hoeven terugleveren.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Hieronder bespreek ik de beste manieren om je zonnestroom op een effectieve manier te benutten in je huishouden.

Airco

Gebruik een airconditioning om je huis zomers overdag te koelen. In de winter kun je de airco op zonnige dagen gebruiken als warmtepomp.

Gemiddeld ligt het verbruik van een standaard airco rond de 0,75 kWh per uur.

Wasmachine en droger

Het loont om op een zonnige dag zoveel mogelijk was- en droogbeurtjes te doen.

 • Een wasmachine verbruikt ongeveer 1 kWh per wasbeurt.
 • Een droger ongeveer 1,5 kWh per droogbeurt.

Elektrische boiler

Je kunt een elektrische boiler gebruiken om op zonnige momenten water te verwarmen en deze op een later moment te gebruiken. Daarmee bespaar je niet alleen op terugleverkosten, maar ook op je gasverbruik.

Warmtepomp

Ook een warmtepomp kan bijdragen aan het verminderen van terugleverkosten. Vooral de modellen die zomers kunnen koelen, zijn hiervoor geschikt. Laat ze overdag op vol vermogen draaien om je huis te koelen.

Een hybride warmtepomp zou je ook op een koude, maar zonnige dag kunnen inzetten op de momenten dat je panelen de meeste stroom opwekken.

Elektrische auto

Het opladen van een elektrische auto is de ideale manier om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct te benutten en daarmee terugleverkosten te voorkomen.

Probeer het vermogen van je laadpaal af te stemmen met de opwekcapaciteit van je panelen.

Voorbeeld:

Je panelen leveren op een zonnige dag een vermogen van 5,5 kW. Dan loont het om je auto met 4 of 5 kW op te laden. De overige stroom wordt waarschijnlijk gebruikt door de overige apparaten. Op deze manier minimaliseer je jouw teruglevering over de gehele dag.

Je kunt de laadsnelheid vaak instellen in de app van je autofabrikant.

Thuisbatterij

Heb je geen elektrische auto, dan zou je een thuisbatterij kunnen overwegen. Hiermee kun je alle stroom die je niet direct nodig hebt op een later moment gebruiken.

Het nadeel van thuisbatterijen is dat ze op dit moment nog wat aan de dure kant zijn. Dit zou in de toekomst kunnen veranderen door lagere prijzen of subsidies.

2. Kies een energieleverancier zonder terugleverkosten

Als je veel panelen hebt en relatief veel teruglevert, zal het lastig blijken om alle opgewekte elektriciteit direct te verbruiken.

In plaats van het verlagen van je teruglevering is het dan een handigere optie om een energiecontract te kiezen waarbij de energieleverancier überhaupt geen terugleverkosten in rekening brengt.

Dynamisch contract

Een eerste mogelijkheid is een dynamisch energiecontract. Je betaalt dan strikt genomen geen terugleverkosten. In plaats daarvan krijg je van de leverancier de dynamische elektriciteitsprijs voor de stroom die je teruglevert. Deze prijs vormt de basis voor de stroom die je afneemt van het elektriciteitsnet, maar ook voor de stroom die je teruglevert aan het net.

Voor alle teruggeleverde kilowatturen (kWh) elektriciteit aan het net ontvang je bij een dynamisch contract een vergoeding die afhankelijk is van de op dat moment geldende marktprijs. Houd er rekening mee dat deze prijs soms nul of zelfs negatief kan zijn.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Hieronder een overzicht van de dynamische stroomprijs op zondag 19 mei.

In feite betaal je op dit soort dagen dus wel voor de stroom die je teruglevert tussen 10:00 en 16:00.

Modelcontract

Een tweede optie is om te kiezen voor een modelcontract. Ook dan betaal je geen terugleverkosten. Alle energieleveranciers zijn verplicht een modelcontract aan te bieden.

Het nadeel van modelcontracten is dat de stroom- en gastarieven vaak wat hoger liggen, vergeleken met aanbiedingen die online worden aangeboden. Dat maakt dit type contract minder interessant voor huishoudens die ook gas verbruiken of die alsnog netto elektriciteit verbruiken.

Andere energiecontracten zonder terugleverkosten

Er zijn nog enkele contracten zonder terugleverkosten beschikbaar:

 • Essent (variabel en 1 jaar vast)
 • Energiedirect (variabel en 1 jaar vast)
 • Delta (variabel en 1 jaar vast)
 • Vattenfall (vast contract dat vόόr 1 juli 2024 is afgesloten)
 • Eneco (vast contract dat vόόr 1 juli 2024 is afgesloten)

Vergelijk deze aanbieders hier.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een leverancier met terugleverkosten bij een beperkte teruglevering meestal voordeliger blijkt dan een leverancier zonder terugleverkosten. Dit komt doordat de leveranciers die terugleverkosten hanteren, vaak een (hoge) overstapkorting aanbieden. Deze kan de terugleverkosten compenseren.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Verdien ik mijn investering nog terug?

Door de introductie van terugleverkosten en het nieuws dat de salderingsregeling mogelijk verdwijnt, groeit de onzekerheid onder huishoudens die overwegen zonnepanelen aan te schaffen.

Dit is begrijpelijk, aangezien de terugverdientijd voor de investering in zonnepanelen daardoor langer wordt. In het ergste geval kan de terugverdientijd oplopen tot meer dan 17 jaar.

Recentelijk heeft onze energie-expert Koen berekend wat de terugverdientijd is in verschillende scenario’s, rekening houdend met de veranderende omstandigheden.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

166 reacties

 • HHelderweirt

  ‘k heb vernomen betalen voor stroom dat je op ’t net steekt met zon- paneelen, vind dit bizar ! Waar is mijn inzet voor ’t milieu !? Wat is evt- de beste keuze ? 10 zon-pan- ( is ‘r ’n ernstig voorstel)

  Reageren
 • AAnoniem

  Ik baal, ik heb niet gevraagd om zonnepanelen, ik leef van een bijstandsuitkering. Maar de verhuurder (sociale huurwoning) heeft er toch 9 op mijn dak geplaatst (en ook bij de rest van alle huurhuizen). Om de teruglever kosten te voorkomen ga ik in de zomer gewoon onnodig veel elektriciteit gebruiken.

  Reageren
 • TTonie S te T

  Na jaaaren klant te zijn geweest bij Essent zijn we nu overgestapt naar een dynamische aanbieder. Maand bedrag bij Essent €57,– en bij Dynamisch €15,–. Vooraf prijs opvraag gedaan bij Essent (anoniem) en dit vergeleken met verlengings aanbod van Essent. Prijzen van Essent waren 35% hoger met exact de zelfde kwh, koop en zonnelevering en gas gegevens. Toch maar gebeld met Essent, dit werd erkend, maar deden ze niets aan. Alleen voor nieuwe klanten, kregen zelfs nog een welkoms bedrag van €300,–. Zo was de keus dus niet moeilijk. IK ZIE DIT ALS VERKAPTE BOETE VAN ESSENT.

  Reageren
  • GGoel

   @Tonie S te T

   Dynamische energiecontracten zijn zo ontzettend veel beter!

   Heb je trouwens al eens de verschillende dynamische energieleveranciers met elkaar vergeleken? Klik onderaan deze pagina op Dynamisch Energiecontract. En gebruik daar vooral de wat moeilijke Excel Tool om de voor jou goedkoopste te vinden!

   Ik adviseer je trouwens Zonneplan.

   Reageren
   • WWveen

    @Goel

    Ik zie dat je reclame maakt voor dynamische contracten en een specifieke leverancier. Je bent hier dus niet als neutraal persoon. Dynamische contracten zijn juist helemaal niet beter als je panelen meer opleveren dan je verbruikt. Dan moet je ze namelijk uit gaan zetten zodra ze precies veel opleveren en allerlei apparaten aanzetten die je op dat moment helemaal niet nodig had. Maar dat laatste had ook gekund zonder zonnepanelen. En dan krijg je ook nog eens elk jaar een overstap bonus van de leverancier. Die is inmiddels al bijna hoger dan de netto jaaropbrengst van zonnepanelen.

    Reageren
 • EEric

  Airco is de beste oplossing voor iedereen met zonnepanelen. Monoblock met inverter en scop 3 houdt je huis heerlijk koel in de zomer. Als je al je eigen stroom gebruikt verdien je m in 4 jaar terug. En bonus, vanaf de herfst stook je je huis ook nog eens warm voor een derde van de kosten van infrarood bv.
  Of het nou de bedoeling van die energietransitie was dat iedereen flink extra energie gaat gebruiken is een ander onderwerp.

  Reageren
  • YYvonne

   @Eric je hebt gelijk, wij hebben zelfs een buitendouche met boiler. Ook prima maar kan toch allemaal niet de bedoeling zijn…

   Reageren
 • GGerrit

  Vanochtend dit stukje in de telegraaf. Klopt precies.
  Zonnestroom

  Accu’s bij zonnepanelen hebben nauwelijks nut. In het najaar en de wintermaanden schiet de opbrengst van de panelen al vaak tekort bij normaal gebruik, laat staan als er bijvoorbeeld een warmtepomp geïnstalleerd is. Er blijft gewoonweg niet genoeg zonnestroom over om in die periodes ook nog de accu te kunnen vullen. Zo hebben afgelopen november mijn 35 zonnepanelen gemiddeld in totaal slechts 4 kWh per dag opgeleverd.

  E.K.M. v/d Beek,

  Reageren
  • MMarco

   @Gerrit
   Gezien de nogal hoge prijs en beperkte opslag sla ik nog even over.
   Eerst maar een naar de € 1000 per 10kwh, modulaire opbouw zodat je makkelijk kan uitbreiden.
   Maar in de zomer kan je het overschot van overdag in de nacht gebruiken ( koelkast, vriezer etc staan altijd aan, de wasmachine,vaatwasser etc die je overdag niet aan wil/kan hebben of eventueel de ev bijladen of elektrische boiler)
   Het handigste is natuurlijk als je wat grootverbruikers heb
   In de winter via een dynamisch contract laden tijdens goedkopere uren en gebruiken tijdens de duurdere uren.
   Zijn best kansen te bedenken, maar of het vandaag de dag al rendabel is,blijft de vraag.
   Veel zal afhangen van iemands persoonlijke omstandigheden en vooral hoeveel moeite iemand wil doen.

   Reageren
  • CCees de Vos

   @Gerrit
   Ik weet niet wat voor een zonnepaneel je hebt maar mijn 21 panelen brachten in november 150 kWh op.

   Reageren
   • GGerrit

    @Cees de Vos
    Dit stukje was door mij geciteerd uit de telegraaf..

    Reageren
   • JJaap Jan

    @Cees de Vos
    Ze hebben denk ik iemand gevonden met oude kleine panelen met een opbrengst van
    100W per paneel. Op die manier lijkt het of panelen alleen maar slecht zijn.

    Reageren
  • RRon

   @Gerrit
   Laat je eens goed informeren over het winter deel. Klopt dat je panelen minder opleveren als denk ik dat 4 Kw met 35 panelen wel heel erg weinig maar dat is mijn zienswijze. Ik heb een warmtepomp en trek de stroom van het net in de winter maar kan je zeggen dat ik flink op mijn gas bespaar want dat heb ik niet meer. Veel mes en maken de fout door te denken dat een warmtepomp meer stroom verbruikt en dus duurder is dan op gas te stoken. Uitgerekend dat ik met deze warmtepomp per KW 4 x delen warmte pak dan 1 deel met gas. Zijn geen sprookjes maar feiten en daar bespaar ik iets meer dan 2000 euro per jaar mee aan gas. Hoppaaaa

   Reageren
 • SSjoerd

  3 jarig contract bij Greenchoice ZONDER terugleverkosten en je krijgt 5 cent per kWu

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   Dit contract kun je NIET afsluiten als je zonnepanelen hebt en teruglevert.

   Reageren
   • YYannick

    @Koen Kuijper , jawel. Bij Essent via de MediaMarkt.

    Reageren
    • KKoen Kuijper

     @Yannick

     Ik zal zelf eens langsgaan of dat aanbod ook daadwerkelijk geldt voor klanten met zonnepanelen. Ik verwacht van niet.

     Reageren
     • YYannick

      @Koen Kuijper

      Ik heb mensen het vandaag nog zien afsluiten. (Met zonnepanelen.) 🙂
      Maar ik wacht graag op reactie.

      Reageren
   • SSjoerd

    @Koen Kuijper Echt wel! Bij de voorwaarden staat vermeld dat je per teruggeleverde kwh, 5 cent terug krijgt.

    Reageren
   • RRobert

    @Koen Kuijper
    Bij het modelcontract hoef je nooit te betalen voor terugleveren. De tarieven zijn marktconform en je krijgt altijd geld voor je teruglevering. Ik heb het modelcontract al 15 jaar en heb nog nooit gedacht dat ik over moest stappen omdat de tarieven altijd goed zijn geweest. ACM controleert dit maandelijks dus ook daar geen probleem.
    Doe je voordeel ermee.

    Reageren
    • KKoen Kuijper

     Uit onze analyse blijkt dat de kosten van een modelcontract al gauw 10 tot 20 euro per maand hoger liggen dan de goedkoopste aanbieding van bijvoorbeeld een vast contract. Dit geldt voor stroom en gas samen met inachtneming van terugleverkosten. Een modelcontract kan interessant zijn, maar is dus meestal niet de meest voordelige optie.

     Reageren
     • MMarco

      @Koen Kuijper
      Klop, dat is natuurlijk erg afhankelijk van iemands persoonlijke situatie.
      Ik wek meer op dan mijn verbruik, dus voorlopig nog alles gesaldeerd, en maakt het eigenlijk niks uit of een kwh 20ct of 80ct.
      Nu is mijn situatie weer iets anders door een vast contract,
      7000kwh opbrengst, 5500kwh verbruik en 175m3 gas. Voorlopig nog een vast contract tot 1 feb 2027, vattenfall, zonder terugleverkosten.
      Iedereen moet vooral naar zijn eigen situatie en mogelijkheden kijken en niet naar een ander.
      En wat betreft 2027 en plan einde salderingsregeling, ach, we gaan het wel zien. Voorlopig is het niet meer dan 1 regel in een hoofdlijnen akkoord en het zal voor het eerst zijn dat alle plannen van een nieuw kabinet precies worden uitgevoerd zoals gepland. Verwacht wel afbouw en stop saldering maar wel icm stop op terugleverkosten en kleinere terugleververgoeding
      We gaan het zien en meemaken de komende jaren.

      Reageren
   • DDaan

    @Koen Kuijper Twee weken geleden heb ik exact hetzelfde contract zoals Sjoerd aangeeft bij energiedirect (dochteronderneming van essent) afgesloten. Kon gewoon in combinatie met zonnepanelen. Contract gaat pas 2 Juli in met een looptijd van 3 jaar.

    Reageren
    • RRia

     Er is inderdaad een aanbieding van Energie Direct van een 3jarig contract zonder terugleverkosten en met welkomstbonus als je zonnepanelen hebt. Een aanbieding om oude klanten terug te halen. Heb ik afgesloten.

     Reageren
   • IIvo

    @Koen Kuijper

    Vanavond toch even in de auto gestapt naar de Media Markt, om dit te checken. 3 jaar Essent alleen stroom gekozen met een cadeaubon van 75 euro erbij. Toch 5 cent per kw terugleververgoeding en geen boete ondanks zonnepanelen en terugleveren. 14 dagen bedenktijd en op 1 juni bekend hoe goed de deal eigelijk is, als er waarschijnlijk meer teruglever kosten bekend zijn. Gas ga ik nog wel voor rondkijken op vergelijkingssites zoals deze. Gas contract kon overigens ook voor 3 jaar erbij, met dan nog eens 100 euro extra cadeau tegoed erbij. Blijft altijd een gokje kiezen voor iets.

    Reageren
   • NNetty

    @Koen Kuijper

    Ik wist bijtijds dat ze van de woningbouw eind dec/ begin januari zonnepanelen zouden gaan leggen.
    Ik heb vorig jaar july bij Vattenfall een 3 jarig contract genomen gewoon
    vanwege de stijgende kosten. Ben nu blij want ze kwamen de zonnepanelen al in oktober plaatsen en wat die mij opleveren maak ik als alleenstaande nooit op en mogen ze 2 jaar lang geen terugleveringskosten tellen vanwege het contract.

    Reageren
  • MMarco

   @Sjoerd
   Wat je krijgt per kwh is na saldering en zodoende voor de meesten helemaal niet interessant.
   Of je moet veel meer opwekken dan je verbruikt.
   3 jaar vast green choice kan wel interessant zijn, zeker voor iemand die nu variabel heeft.
   Zelf nog vast tot 1 feb 2027, bij vattenfall, en zodoende geen terugleverkosten. Eind 2026 zien we wel weer wat de stand van zaken is.

   Reageren
  • KKlaas

   @Sjoerd
   Moet dan al een oud contract zijn!
   Nu max. 2 jaar en hogere vaste leveringskosten

   Reageren
   • RRobert

    @Klaas

    Ook voor jou, het modelcontract, nooit terugleverkosten, nooit.

    Reageren
   • SSjoerd

    @Klaas
    Kan nog steeds. Ga naar Greenchoice website en typ achter de domeinnaam:
    /tarieven/vast-aanbod/nederlandse-windstroom-3-jaar/

    Reageren
    • RRonald

     @Sjoerd

     Klopt maar ik kan niet opgeven of ik zonnepanelen heb. Geldt dus niet wanneer je zonnepanelen hebt?

     Reageren
     • SSjoerd

      @Ronald
      A) Er staat nergens dat je geen stroom mag leveren. B) Hun voorwaarden sluiten het niet uit en C) Ze noemen de terugleververgoeding van 5 cent. Ze kijken ook naar je historisch verbruik voor je contract dus zien ook wel dat je teruglevert (als je een slimme meter hebt) Op website tweakers zijn er al velen overgestapt via die link hierboven.

      Reageren
    • PPello

     @Sjoerd

     Mij hebben ze geweigerd icm zonnepanelen. Werkt niet (meer).

     Reageren
 • GGoel

  Misschien is het een idee om de salderingsregeling alsnog te laten bestaan voor dynamische energiecontracten. Op die manier krijg je het beste uit 2 werelden: goede afstemming van vraag en aanbod, alsmede een rendabel geheel.

  Als over een tijdje zonnepanelen dermate in prijs zijn gekelderd dat zelfs de salderingsregeling voor dynamische energiecontracten niet meer nodig is, kan het dan worden afgeschaft.

  Ondertussen is er een stevige nood aan subsidie voor thuisbatterijen.
  Let wel: dit soort subsidies zijn in de regel eindig en bedoeld om iets rendabel te maken dat het anders niet zou zijn.

  Reageren
 • AAnnoniem

  Je kan een 3 jarig contract afsluiten bij Essent in de MediaMarkt. Zelfs met zonnepanelen.

  Reageren
  • MMvdV

   @Annoniem

   Let wel op dat kan mogelijk per 1 juni of 1 juli ook bij Essent gaan wijzigen.

   Volgens mij is dit een van de laatste strohalmen. Bij Essent rechtstreeks was het niet mogelijk gezien ik meer als 4250 kWh teruglever.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.