Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Terugleverkosten bij zonnepanelen: hoe voorkom je ze? (2 manieren)

Ongeveer één op de drie woningen heeft zonnepanelen op het dak. Goed voor het milieu en de portemonnee, zou je denken.

Helaas brengen bijna alle energieleveranciers terugleverkosten in rekening voor de stroom die je met jouw zonnepanelen teruglevert. Bij een jaarlijkse teruglevering van 2.500 kWh kunnen de kosten oplopen tot bijna 25 euro per maand.

In dit artikel leg ik uit op welke manieren je deze terugleverkosten kunt voorkomen.

1. Gebruik zoveel mogelijk stroom overdag

Bij de meeste energieleveranciers geldt: hoe meer je teruglevert, hoe hoger de terugleverkosten. Kortom, hoe zorg je er dan voor dat je zo min mogelijk teruglevert?

Het antwoord is simpel:

Verbruik zoveel mogelijk stroom overdag, wanneer je zonnepanelen aan het opwekken zijn.

Eén zonnepaneel levert al snel 300 tot 350 wattuur op als de zon schijnt. Als je er tien hebt, lever je op een zonnige dag dus met gemak een vermogen van 3 kilowatt. Je moet dan dus 3 kWh per uur verbruiken om niet te hoeven terugleveren.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Hieronder bespreek ik de beste manieren om je zonnestroom op een effectieve manier te benutten in je huishouden.

Airco

Gebruik een airconditioning om je huis zomers overdag te koelen. In de winter kun je de airco op zonnige dagen gebruiken als warmtepomp.

Gemiddeld ligt het verbruik van een standaard airco rond de 0,75 kWh per uur.

Wasmachine en droger

Het loont om op een zonnige dag zoveel mogelijk was- en droogbeurtjes te doen.

 • Een wasmachine verbruikt ongeveer 1 kWh per wasbeurt.
 • Een droger ongeveer 1,5 kWh per droogbeurt.

Elektrische boiler

Je kunt een elektrische boiler gebruiken om op zonnige momenten water te verwarmen en deze op een later moment te gebruiken. Daarmee bespaar je niet alleen op terugleverkosten, maar ook op je gasverbruik.

Warmtepomp

Ook een warmtepomp kan bijdragen aan het verminderen van terugleverkosten. Vooral de modellen die zomers kunnen koelen, zijn hiervoor geschikt. Laat ze overdag op vol vermogen draaien om je huis te koelen.

Een hybride warmtepomp zou je ook op een koude, maar zonnige dag kunnen inzetten op de momenten dat je panelen de meeste stroom opwekken.

Elektrische auto

Het opladen van een elektrische auto is de ideale manier om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct te benutten en daarmee terugleverkosten te voorkomen.

Probeer het vermogen van je laadpaal af te stemmen met de opwekcapaciteit van je panelen.

Voorbeeld:

Je panelen leveren op een zonnige dag een vermogen van 5,5 kW. Dan loont het om je auto met 4 of 5 kW op te laden. De overige stroom wordt waarschijnlijk gebruikt door de overige apparaten. Op deze manier minimaliseer je jouw teruglevering over de gehele dag.

Je kunt de laadsnelheid vaak instellen in de app van je autofabrikant.

Thuisbatterij

Heb je geen elektrische auto, dan zou je een thuisbatterij kunnen overwegen. Hiermee kun je alle stroom die je niet direct nodig hebt op een later moment gebruiken.

Het nadeel van thuisbatterijen is dat ze op dit moment nog wat aan de dure kant zijn. Dit zou in de toekomst kunnen veranderen door lagere prijzen of subsidies.

2. Kies een energieleverancier zonder terugleverkosten

Als je veel panelen hebt en relatief veel teruglevert, zal het lastig blijken om alle opgewekte elektriciteit direct te verbruiken.

In plaats van het verlagen van je teruglevering is het dan een handigere optie om een energiecontract te kiezen waarbij de energieleverancier überhaupt geen terugleverkosten in rekening brengt.

Dynamisch contract

Een eerste mogelijkheid is een dynamisch energiecontract. Je betaalt dan strikt genomen geen terugleverkosten. In plaats daarvan krijg je van de leverancier de dynamische elektriciteitsprijs voor de stroom die je teruglevert. Deze prijs vormt de basis voor de stroom die je afneemt van het elektriciteitsnet, maar ook voor de stroom die je teruglevert aan het net.

Voor alle teruggeleverde kilowatturen (kWh) elektriciteit aan het net ontvang je bij een dynamisch contract een vergoeding die afhankelijk is van de op dat moment geldende marktprijs. Houd er rekening mee dat deze prijs soms nul of zelfs negatief kan zijn.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Hieronder een overzicht van de dynamische stroomprijs op zondag 19 mei.

In feite betaal je op dit soort dagen dus wel voor de stroom die je teruglevert tussen 10:00 en 16:00.

Modelcontract

Een tweede optie is om te kiezen voor een modelcontract. Ook dan betaal je geen terugleverkosten. Alle energieleveranciers zijn verplicht een modelcontract aan te bieden.

Het nadeel van modelcontracten is dat de stroom- en gastarieven vaak wat hoger liggen, vergeleken met aanbiedingen die online worden aangeboden. Dat maakt dit type contract minder interessant voor huishoudens die ook gas verbruiken of die alsnog netto elektriciteit verbruiken.

Andere energiecontracten zonder terugleverkosten

Er zijn nog enkele contracten zonder terugleverkosten beschikbaar:

 • Essent (variabel en 1 jaar vast)
 • Energiedirect (variabel en 1 jaar vast)
 • Delta (variabel en 1 jaar vast)
 • Vattenfall (vast contract dat vόόr 1 juli 2024 is afgesloten)
 • Eneco (vast contract dat vόόr 1 juli 2024 is afgesloten)

Vergelijk deze aanbieders hier.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een leverancier met terugleverkosten bij een beperkte teruglevering meestal voordeliger blijkt dan een leverancier zonder terugleverkosten. Dit komt doordat de leveranciers die terugleverkosten hanteren, vaak een (hoge) overstapkorting aanbieden. Deze kan de terugleverkosten compenseren.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Verdien ik mijn investering nog terug?

Door de introductie van terugleverkosten en het nieuws dat de salderingsregeling mogelijk verdwijnt, groeit de onzekerheid onder huishoudens die overwegen zonnepanelen aan te schaffen.

Dit is begrijpelijk, aangezien de terugverdientijd voor de investering in zonnepanelen daardoor langer wordt. In het ergste geval kan de terugverdientijd oplopen tot meer dan 17 jaar.

Recentelijk heeft onze energie-expert Koen berekend wat de terugverdientijd is in verschillende scenario’s, rekening houdend met de veranderende omstandigheden.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

166 reacties

 • AAnnalies

  Kan iemand mij vertellen hoe je de zonnepanelen uitzet?

  Reageren
  • BBen

   @Annalies Je hebt hoogstwaarschijnlijk een hoofdschakelaar voor de panelen in de meterkast daar kan je de omvormer mee uitzetten, ook op de omvormer zelf zit een schakelaar.

   Reageren
   • RRemco

    @Ben, via de hoofdschakelaar zou ik niet doen. Dan krijgt de omvormer iedere keer een tik. Kan je beter op de omvormer zelf uitzetten.
    Die van Solar Edge kan je ook in de app instellen dat ze bij een negatieve prijs automatisch uitgaan. Dat kan vast wel bij meerdere leveranciers

    Reageren
 • JJoop

  Zonne weide eigenaren leveren veel stroom terug windmolenparken ook ,wat betalen die terug bij levering? Waarom zijn die überhaupt aangelegd.

  Reageren
  • FFreek

   @Joop

   Waarschijnlijk niks vaak is dat de overheid of de energie leverancier zelf die ze beheerd

   Reageren
 • HH.J Middendorp

  Ik vind het schandalig.
  Eerst terugleveren en verdienen en nu terugbetalen.
  Ik denk dat ik een mogelijke oplossing heb voor het hele probleem.
  Stel, je sluit de zonnepanelen af van het net. Maar nu moeten de zonnepanelen aangesloten worden op een slimme meter die terug kan tellen. Dus zolang er kilowatt uren gemaakt worden telt de meter per kilowatt uur terug. Kom je dan bij de nulstand van de meter gaat de meter onder nul gewoon door met terug tellen.
  In de winter periode ga je weer stroom gebruiken en loopt de meter weer op en ga je weer betalen als je gratis uren op zijn.
  Zo los je in een klap de onbalans op in het net.
  Mensen die geen zonnepanelen hebben betalen gewoon de inkoopprijs van de stroom.
  Henk Middendorp

  Reageren
  • BBuitenhof

   @H.J Middendorp zo werkt het helaas niet. Alle opgewekte stroom moet direct verbruikt worden en kan niet ongelimiteerd opgeslagen worden. Probleem is alleen dat met zonuren iedereen met zonnepanelen op hetzelfde moment teruglevert. Het aanbod is op dat moment dus vele malen groter dan de vraag. Het net loopt dan over. Vandaar negatieve tarieven…

   Reageren
 • AA.E.Olijkan

  Het addertje onder het gras is de belasting, want die bedraagt ongeveer 50% van de kWh-prijs. Als de saldering in 2027 is afgeschaft, betaal je voor elke kWh de prijs, inclusief energiebelasting en BTW. Nu streep je je verbruik nog weg tegen wat je teruglevert. Straks betaal je de volle mep, maar voor elke kWh die retour gaat, krijg je alleen nog de 80% van de kale stroomprijs. De energiebelasting en BTW krijg je hiervan niet meer terug.
  Dit maakt het voor huurders te duur, omdat ze dan ook nog terugleverkosten moeten betalen. Kortom, de opbrengsten van zonnepanelen zijn dan te laag om de hogere vaste kosten te betalen.
  De overheid is sluw, want jij betaalt per kWh b.v. 30 cent, waarvan de helft dus belasting is. Zonder saldering krijg je straks voor elke kWh 6 cent terug, maar de overheid vangt wel 15 cent belasting als die kWh aan iemand anders wordt verkocht. Oftewel, 2 keer, eerst van jou, en daarna nog eens van iemand anders die jouw teruggeleverde kWh verbruikt.
  Ja, ze kunnen wel rekenen in Den Haag!

  Reageren
 • HHans

  Als alle zonnepaneel eigenaren samen op hetzelfde zonnige moment de panelen uitschakelen voor een paar uur. Moet jij kijken wat er gebeurt met het net, zeker als er weinig wind staat.
  Dan moeten ze de gascentrales aanzetten en dat kost ze veel meer, denk ik.

  Reageren
  • HHenk wijnberg

   @Hans. Volgens mij heb je hele grote partijen die hele grote wind en zonnen parken hebben laat die maar betalen of afschakelen.
   Of wat nog niet mag energie aan de buren leveren die geen zonnepanelen hebben .
   Het beeld schetsen dat mensen zonder panelen voor mensen met panelen betalen is duidelijk een leugen .

   Reageren
   • GGoel

    @Henk wijnberg

    “Het beeld schetsen dat mensen zonder panelen voor mensen met panelen betalen is duidelijk een leugen .”
    Feit is dat energieleveranciers grote kosten maken door de goedkope zomerstroom gedwongen weg te strepen tegen de duur ingekochte winterstroom. Die kosten worden verrekend aan op alle klanten, ook degenen zonder zonnepanelen.

    Reageren
    • PPiet

     @Goel
     “duur” is maar relatief. Het kWh tarief bestaat vooral uit belasting en andere opslagen… Belasting die gebruikt wordt voor het inrichten van zonnevelden en windmolens.
     De kale stroom prijs is maar iets van 25%. Ongeveer 9 cent.

     Reageren
     • GGoel

      @Piet

      De hele infrastructuur wordt natuurlijk bekostigd met de belastingen. Of dit meer dan kostendekkend is weet ik niet en kan ik ook nergens vinden.

      Ondertussen zijn windmolens op zee nagenoeg rendabel ivm de huidige stroomprijs. Windmolens op land moet men héél behoudend zijn want er is niet zoveel plek in Nederland waar mens en dier geen last van die dingen hebben. Zonnevelden zouden wel eens een tijdelijk fenomeen kunnen zijn want die worden vanzelf weg geconcurreert door panelen op gratis plekken (bv daken of langs snelwegen, bekleding gebouwen of treinrails). Vergeet niet dat die zonneweides huur moeten betalen of concurreren met andere economische activiteit die op dat land kan gebeuren.

      Reageren
   • TToon

    @Henk wijnberg
    Van de Bron is een heel grote zonnepaneel velden bezitter en bouwt maar door o.a. langs de A15, moet deze partij ook terug lever kosten betalen. Nee zij laten de particulier klant van met zonnepanelen wel betalen zodat zij de volle opbrengst beuren.

    Reageren
  • WWiebe

   @Hans Ik doe mee zeg maar wanneer. Het is niet alleen dat de gascentrales aan moeten maar voor dat klaar is wordt het een grote chaos op het net‍

   Reageren
 • TToon

  Wordt de teruglevering per dag of per jaar verrekent.
  Thuisbatterij is niet intressant, rijdt zelf een hybride vw golf is 8 jaar oud het vermogen is 50% gedaald. Prijs nieuwe batterij is 13.000 euro. Auto is dus afgeschreven. Ben 2 maanden op vakantie kan dan beter de zonnenpanelen afschakelen heb nu gemiddeld 25kwh per dag. Het wordt tijd dat er een energiebedrijf opgericht wordt door zonnepaneel eigenaren, of dat men het zelf kan door kan leveren aan familie.

  Reageren
  • FFerry

   @Toon

   Tip van flip kijk eens naar de thuisbatterij van zonneplan. Plus zonneplan begon met zonnepanelen en zijn nu een groot energiemaatschappij.

   Reageren
 • AAleida

  Misschien is het tijd om eens met zijn allen de straat op te gaan , helpt wel . Kijk naar Frankrijk en Duitsland enz . Wij zijn makke schapen want wij klagen en doen niks en daar profiteren zij van.

  Reageren
  • GGoel

   @Aleida

   Wat heeft dat met de terugleverkosten van zonnepanelen te maken?
   En wie zijn “zij”?

   Reageren
 • JJ.ZWART

  Het gaat allemaal om de Energie belasting die de overheid misloopt.
  Zonder panelen had ik 150 euro
  P/M Is dus 75 euro belasting.
  Met panelen nu 50 eur p/m
  Is 25 euro belasting.
  De overheid loopt bij mij 50 euro p/m mis. Is 600 p/jaar.
  Dit is waarom de overheid zich ermee bemoeid.
  Gewoon een kabeltje naar de buren die geen paneel hebben.

  Reageren
  • GGoel

   @J.ZWART

   Van die belastingen wordt de infrastructuur betaald.
   Of de belastingen meer is dan dat die infrastructuur kost is tot nu toe onduidelijk.

   Reageren
 • PPeter Wokke

  Als je een oude meter heb betaal je GEEN terugleverkosten. dan kunnen ze niet vaststellen was je teruglevert. Probeer deze zo lang. ongelijk te houden

  Reageren
  • MMarthijn

   @Peter Wokke en als deze oude meter een afwijking heeft van 1% of 2%?
   Dan lever ik met mijn 24 panelen dus 5800Kwh terug aan het net, maar de meter ‘ziet’ maar 5684Kwh. Ik saldeer dus 116kwh per jaar minder dan bij een correcte meting.
   Houd zo’n meter vooral 10 jaar lang aan, dat is vast goed voor de portemonnee. En wat als de afwijking 10% is als hij terugdraait? Want daar is de meter niet voor gemaakt ooit..

   Reageren
   • IIkke

    @Marthijn
    En als die “afwijking” van die oude meter nou eens positief is?

    Reageren
 • SS. Brwr

  Tuurlijk, elke dag de wasmachine en droger aan, dat gaat echt nooit lukken tenzij ik ze leeg aan zet. We gebruiken de droger nooit omdat dat altijd afgeraden is en hangen alles vaak buiten, maar nu komt het de leveranciers ineens beter uit en dus moet je grote stroom verbruikers maar ineens gaan gebruiken. Net als dat je nu dus airco’s moet gaan aanschaffen en deze te pas en te onpas aan moet zetten, ik dacht dat de hele energietransitie voor het milieu was, enig idee wat F-gassen in airco’s zijn?
  Dan nog het feit dat veel zonneparken van de leveranciers zelf zijn en hun zelf voor hun eigen problemen zorgen, wij de consument kunnen zoals gewoon weer voor de kosten opdraaien.
  Dit staat allemaal zo haaks op wat ons altijd is voorgeschoteld. Het kost de leveranciers veel geld zegt men maar aan de andere kant zie ik nog steeds ruime winsten bij deze maatschappijen.

  Reageren
 • TT klaassen

  Pure oplichting .
  Neem zonnepanelen !!!!!!
  Subsidie van de staat je doet het goed ! Je neemt n lening of verhoogd de hypotheek. Dan krijg je de deksel op je neus.Eind resultaat dat je energiebesparing heeeeeeel duur uitkomt.Ik.heb hier geen woorden voor ,voel mij als opgelicht door de mooie worden van de staat .

  Reageren
  • GGoel

   @T klaassen

   Je verdiend nog steeds (veel) aan je zonnepanelen. Daarnaast was al bij de invoering van de salderingssubsidie bekend dat deze regeling eindig is. Kans is dat jij allang je zonnepanelen hebt terugverdiend en nu decennialang gratis stroom trekt uit die panelen.

   Reageren
   • WWveen

    @Goel
    Niet jokken aub. Ik begrijp inmiddels uit uw berichten dat u commerciële belangen hebt bij zonnepanelen en/of een specifieke leverancier, maar de meeste eigenaren van zonnepanelen draaien inmiddels net kiet. En met meer vermogen dan je verbruikt (bij velen het geval) worden de kosten eerder hoger ipv lager. Je hebt die dingen niet gekocht om ze uit te zetten precies op de momenten dat ze een hoge opbrengst hebben. En om op die momenten dan ook nog eens onnodig allerlei vervuilende apparaten aan te gaan zetten is al helemaal precies niet wat we voor ogen hadden met verduurzaming. Met zo min als het aanschaffen van peperdure, milieu belastende accu’s waarvan de grondstoffen komen uit mijnen in landen waar ze het niet zo nauw nemen met veiligheids en milieu regels en mensenrechten. De groene waanzin is compleet doorgeslagen.

    Reageren
    • GGoel

     @Wveen

     Jouw begrijpend vermogen is duidelijk ter grootte van een insect.

     Er is in artikelen op deze site meerdere malen voorgerekend dat zonnepanelen op dit moment zeer rendabel zijn. Pas als de salderingsregeling wordt afgeschaft én de terugleverkosten blijven intact, dan is het plaatje zoals jij schetst.

     Reageren
  • HHarry

   @T klaassen

   Is dat niet met alles zo wat de regering mooi maakt.maar zodra de kleine man eraan verdient maken ze allemaal smoesjes om het naar hun portemonnee te maken

   Reageren
   • GGoel

    @Harry

    Nee. Feit is dat de salderingssubsidie ooit is ingesteld om zonnepanelen rendabel te maken. De prijs van zonnepanelen zijn zover gedaald dat het (bijna) niet meer nodig is. Ook is de salderingssubsidie overbodig geworden door de terugleverkosten.

    Zonnepanelen zijn en blijven interessant, gaan nog veel verder in prijs dalen terwijl de opbrengst jaar op jaar groter wordt.

    Reageren
    • WWillem

     @Goel
     Alleen kosten 10 panelen met micro omvormers vorig jaar nog 8500 euro. Verdien dat nog maar eens terug…

     Reageren
     • GGoel

      @Willem

      Daar heb je gelijk in. Maar de salderingsregeling stopt ook per ’27 dus er is nog tijd om het geheel terug te verdienen.

      Maar ik zou inderdaad liever zien dat de salderingsregeling voor dynamische energie zou blijven bestaan.

      Reageren
  • TTrol

   @T klaassen
   Meld je aan bij “OPGELICHT VAN DER SPEK”

   Reageren
 • AAndré van Rossum

  We waren beter af geweest als de EU de energiemarkt niet had geprivatiseerd. De terugleververgoeding gaat richting de aandeelhouders. Ook blijkt dat de energietransitie niet uit kan zonder subsidie. De “gratis stroom” uit zon en wind levert geen besparing op, maar enorme lastenverzwaring. Zonder salderingsregeling is de warmtepomp ten dode opgeschreven.

  Reageren
  • GGoel

   @André van Rossum

   De privatisering heeft enorme efficiëntie verbetering gebracht. Bovendien was het oude systeem corrupt: wie kreeg de goedbetaalde banen van directeur van die gemeente energiebedrijven? Juist ja, politieke vriendjes. CORRUPTIE dus!

   Nu is het systeem nette goedkoper, efficiënter en innovatiever. Dat staat overings los van de stroom en gasprijs: die worden op de markt bepaald en hebben dus niks te maken met het energiebedrijf.

   Reageren
 • AAnoniem

  Wat ik niet begrijp is dst de consument met zonnepanelen terugleverkosten moet gaan betalen. We moesten toch allemaal over op zonnepanelen? Terwijl het netwerk overbelast is en omvormers van consumenten worden uitgeschakeld, wordt er in Alkmaar een hele wand van zo’n 400 meter aan zonnepanelen aangelegd als geluidswal‍♀️

  Reageren
  • RRichard

   @Anoniem
   En dan willen ze op het IJsselmeer ook nog eens een groot drijvende eiland maken van zonnepanelen, dan vraag ik me ook af het net is toch vol. Nu woon ik in Drenthe in de buurt van Hoogeveen hebben ze 9 weilanden vol gestampt met zonnepanelen kan allemaal en dan de gewone mensen maar betalen voor teruglevering, ze hebben een heel groot gat in hun hoofd nadenken kan tegenwoordig niet meer.

   Reageren
  • GGoel

   @Anoniem

   Energiemaatschappijen moeten de vaak waardeloze stroom in de zomer wegstrepen tegen duur gemaakte stroom in de winter. Dat kost hun geld en dat verrekenen zij ook met klanten die geen zonnepanelen hebben. Daardoor verslechterd hun concurrentiepositie.

   Bij het begin van de salderingssubsidie was bekend dat deze regeling eindig zou zijn.

   Reageren
   • HHenk

    @Goel

    Het was bekend dat regeling eindig zou zijn en langzaam afgebouwd zou worden maar ook werd verteld dat er een minimale terugleververgoeding van 80% zou zijn.

    Reageren
    • GGoel

     @Henk

     Ik weet niet wie dat zei maar komend Kabinet in ieder geval niet.
     Feit is dat ook met 80% terugleververgoeding dit niet aansluit op de werkelijke dan geldende stroomprijzen.

     Daarom hoop ik dat zij de salderingsregeling voor dynamische energie intact houden en alle zonnepaneelhouders alleen nog maar een dynamisch contract krijgen zodat er een goede afstemming van vraag en aanbod komt, terwijl het toch rendabel blijft.

     Reageren
   • SSimon

    @Goel: Je gaat leuk mee in de denkwijze van de energie maatschappijen. Zijn niet heel wat zonneparken mede eigenaar van energie maatschappijen. Wordt daar ook terugleververgoeding gevraagd?

    Reageren
   • FFranca

    @Goel

    Toen we jaren geleden begonnen met panelen, hoorde je de maatschappijen ook niet klagen dat ze de stroom kregen, die ze weer duur aan andere verkochten. Wat voor hun winst was.
    Geen productie kosten.
    Nu zijn we blok aan been, en moeten we fiks betalen.
    Ik heb mijn panelen er al uit, maar andere die net beginnen zijn van dit circus de dupe.

    Reageren
 • MMartin Willemse

  Als je zonnepanelen hebt, dan zou het best mogelijk zijn dat je extra opwarming veroorzaakt.
  Als iedere wereld burger 1 vierkante meter zonlicht de ruimte in reflecteerd, is dat in 100 jaar genoeg energie om de atmosfeer 1 graad af te koelen of te verwarmen, als je 15 vierkante meter zonnecellen hebt, die meestal zwart zijn, dan wordt 25% in stroom omgezet en 75% in warmte, de stroom wordt uiteindelijk ook in warmte omgezet en zou je als je met 4 personen in een huis woont, bijna 4 graden opwarming kunnen veroorzaken, als iedereen dat zou doen. Dan hebben we het nog niet gehad over de productie van zonnecellen waar de CO2 naar 10 kilometer hoogte wordt gebracht, waar het mogelijk 10 maal zo veel opwarming veroorzaakt als dat je het aan het aardoppervlak los laat. Het beste is dat je een aardgasmotor hebt die een warmtepomp aan drijft en ook nog stroom op wekt, waar de CO2 gewoon je schoorsteen uit komt en niet als bij een stroom leverancier, die het op 10 kilometer hoogte de atmosfeer belast waar het 10 maal zo schadelijk is.

  Reageren
  • MMatthijs

   @Martin Willemse
   Wat een getallen en beweringen! Waar zijn je bronnen?

   Reageren
 • BBent

  Stop
  met zonneparken bouwen
  Eerste het electric net uit breiden

  Reageren
  • GGoel

   @Bent

   Het moet beiden tegelijk omdat we zsm onafhankelijk van dubieuze olie en gas staten moeten worden.

   Overigens moeten we nog maar afwachten hoe de daadwerkelijke invulling wordt straks, na het afschaffen van de salderingssubsidie. Waarschijnlijk komt er een scenario waarbij zonnepanelen nog steeds heel rendabel zijn.

   Reageren
 • JJaap

  We hebben zelf ook macht maar gebruiken het niet, zet op zonnige windstille dagen massaal je panelen uit…de vraag blijft dus zullen ze gas/kolen etc. moeten stoken, kijken hoe ze dan reageren.

  Reageren
  • MMarko Stout

   @Jaap Slim van je! Als de zon schijnt je zonnepanelen uitzetten. Hebben we ze voor niets gekocht!

   Reageren
  • JJ. Gombert

   @Jaap
   Zo is het precies Jaap.
   In OPEC landen pompen ze geen olie op als de prijs te laag wordt.
   Collectief uitzetten zou door de Ver.Eigen Huis moeten worden gepromoot om aan deze zwendel en wanbeleid een einde te maken.

   Reageren
   • GGoel

    @J. Gombert

    Welke zwendel?

    Reageren
 • AAnoniem

  Sinds maart vorig jaar heb ik zonnepanelen op het dak van mijn huurwoning liggen.
  €20,- huursverhoging ivm die panelen. Over het hele jaar gerekend bespaar ik nu ongeveer €20,- per maand. Straks met terugleverkosten kost het mij minimaal €25,- aan terugleverkosten per maand (bij opleveren van 2500kwh per jaar. ) Dus ben ik straks minimaal €5,- per maand duurder uit dan voordat ik de panelen op mijn dak had. Hoe dan?!?!?!

  Reageren
  • GGoel

   @Anoniem

   Bij dynamische energieleveranciers heb je geen terugleverkosten.

   Reageren
   • GGoel

    Kijk vooral onderaan deze pagina bij Dynamisch Energiecontract. En gebruik de wat moeilijk vindbare Excel Tool daar!

    Ik raad je Zonneplan aan.

    Reageren
 • PPat

  Ik heb 25 zonnepanelen, een electrische auto en een dynamisch contract van Budget Energie. Vandaag kwam ik erachter dat wanneer je meet electriciteit opwekt fan verbruikt je per maand een bedrag van 55,20 extra moet betalen. Zelfs de energieleverancier kan me geen goed advies geven wat te doen. Vast contract, dynamisch contract of variabel contract. Je ziet door alle bomen het bos niet meer en zeker niet met alle kleine lettertjes!!

  Reageren
  • JJan Verhappen

   @Pat het enige juiste advies is een vast contract zonder terugleverkosten. Met een dynamisch contract wat je nu hebt kosten je zonnepanelen geld!

   Reageren
  • JJens

   @Pat
   Dat is ook precies de bedoeling van kleine lettertjes!!

   Reageren
  • GGoel

   @Pat

   In het artikel staat toch duidelijk dat je bij een dynamisch energiecontract geen terugleverkosten betaald. Bovendien is in eerdere artikelen al meerdere keren laten zien dat je met een dynamisch energiecontract goed rendabel bent.

   Klik onderaan de pagina voor zeer goede informatie over dynamische energiecontracten. Ergens staat daar ook een enorm handige Excel Tool.

   Ik raad je Zonneplan aan trouwens.

   Reageren
 • RRon

  Ondanks de terugleverkosten die ik al een jaar betaal hou ik nog genoeg over. Zo had ik een besparing van ongeveer 1400 euro per jaar maar nu ik teruglever kosten ervan af gingen hier ik nog steeds 1100 over. Mensen kijken alkeen maar naar de terugleverkosten echter moet je ook naar je totale besparing kijken en wat blijkt is dat zo zonnepanelen nog steeds een prima investering zijn. En al is die Terugverdientijd langer. Laan we zeggen 8 a 9 jaar dan nog liggen de daarna nog 30 jaar op mijn dak.

  Reageren
  • TTim

   @Ron
   Een levensduur van 30 jaar, volgens de ” deskundige” gaat een zonnepaneel ca; 15 jaar mee en de omvormers korter. Maar dromen blijft leuk!

   Reageren
 • EEmma

  Beste mensen, wat zijn dat voor opties, voor de rijken ,de meeste zijn blij dat ze de panelen hebben betaald, wat willen ze nu?
  Denk je echt dat warmtepompen, oplaadpaal, alsof het maar gewoon is ,een Ecar, met eigen oprit, nou luchtkastelen, grrr wat een onzin, en een alleenstaande wast niet iedere dag,

  Reageren
  • Mmirta

   @Emma
   Als er nog gesaldeerd wordt, dan zet ik desnoods de zonnepanelen in de zomer uit. En als dat ook niet meer mag dan gaat de knop om. Als we dat allemaal tegelijk doen zijn we weer terug bij af met dank voor een overheid die ons oplichtte met foute informatie. En een overheid die warmtepompen wil verplichten omdat ineens niemand warmtepompen afneemt omdat de overheid onbetrouwbaar is.
   De overheid is de grote schuldige > zij is “in gebreke” omdat zij kon weten en ook behoorde te weten dat het net overvol zou raken. Het misselijke is de psychologische truc dat zij niet zelf de schuld op zich neemt maar bezitters en niet-bezitters tegen elkaar aan het opzetten is. Niet alle bezitters zijn rijk. Ik ben 80 en weet dat ik het niet terugverdien. Ik heb moeten sparen, heb nauwelijks pensioen, en wilde vaste lasten drukken en deels zeker ook het milieu. En voor de niet bezitters: er zijn ook onderhoudskosten of reparaties, en zo goedkoop is het niet… bij mij moest er een buis van het dak naar de meterkast door twee betonnen vloeren heen… kosten all in …9200 euro. Ik heb geen auto, en ik ben al jaren niet in een bioscoop met vakantie of een cafe geweest. Scheer niet altijd iedereen over een kam. Ik zie mensen een cruisevakantie nemen, en een auto hebben en toeslagen krijgen…. ik heb dat allemaal niet.

   Reageren
   • IIkke

    @mirta
    Had dan geen zonnepanelen genomen!
    Voor € 9200 kun je jarenlang op vakantie, naar een cafe of bioscoop!

    Reageren
  • GGoel

   @Emma

   Je verdiend nog steeds aan je zonnepanelen hoor. Kans is dat je jouw panelen allang hebt terugverdiend en nu veel gratis stroom gebruikt.

   Reageren
   • OOnbekend

    @Goel
    Hoevaak reageer jij hier nog??
    Werk jij soms voor essent?
    Valt me echt op dat je overal op reageert hoe geweldig zonnepanelen wel niet zijn.

    Zie je nu echt niet in dat de consument gewoon word opgelicht?
    Is dat nu zo moeilijk voor je om toegegeven.

    Word is wakker man zet je essentbrilletje is af

    Reageren
 • AAlwin

  Voor een modelcontract geld dat je niet verplicht ben om zowel gas als elektra af te nemen. Voor gas kan je dus een ander contract nemen. Als je gelijk of meer opwekt dat je verbruikt is dat dus zeker een optie. Bij minder opwekt dan verbruik is het rekenen hoeveel terugleveren je kost tov de stroomprijs.

  Reageren
 • TTruus

  De airco en droogtrommel aanzetten om stroom op te maken wat goed voor het milieu

  Reageren
  • MMarco

   @Truus
   Of voorlopig nog gewoon saldeen icm een model contract of dynamisch zonder terugleverkosten.
   Er zijn diverse manieren om onder terugleverkosten uit te komen, maar er moet wel actie ondernomen worden.

   Reageren
  • YYvonne

   @Truus dat is waar maar moet je dan je stroom teruggeven aan de leverancier die het weer duur verkoopt aan de ander? Gaat toch een probleem worden

   Reageren
   • JJaap Jan

    @Yvonne
    Dat is het nou juist, ook de energiemaatschappijen verliezen geld door een overschot aan stroom wat ze tegen betaling aan het buitenland kwijt moeten.
    Dat verlies berkenen ze nu (deels) door aan de klant.

    Reageren
   • HHadiemassa

    @Yvonne
    Steeds meer mensen zonder zonnepanelen (zoals ik) nemen en dynamisch contract en krijgen goedkoop en gratis stroom als de zon flink schijnt. Dus de energieleverancier verkoopt de stroom die hij duur inkoopt door de saldering niet duur, maar goedkoop en verliest er geld op.

    Reageren
 • JJohan

  Ik ben in de zomer veel op de camping. Kom om de twee weken thuis voor afspraken, huishoudelijke dingetjes enz.
  Ik denk erover dat als ik naar de camping ga voor twee weken, de omvormer maar uit te schakelen.

  Reageren
  • MMarco

   @Johan
   Geen opbrengst, geen terugleverkosten, dat lijkt me uw bedoeling als ik het goed begreep.
   Echter is geen opbrengst, ook geen saldering van uw kwh en dat levert nog altijd meer op.
   U kunt beter kijken naar een model contract of dynamisch contract, Beide zonder terugleverkosten.
   En indien u enige angst heeft voor negatieve prijzen, dan de omvormer schakelen via een WiFi aansluiting.
   Kunt u deze ook vanaf de camping uitschakelen.

   Reageren
  • BBen

   @Johan
   Snap ik. Te gek voor woorden dat je zo moet denken. Terug leveren en nog betalen ook.
   Laten ze die energie gebruiken voor waterstof. Prima op te slaan en elk gewenst tijdstip te gebruiken.
   Als het hele land de panelen uit zet dan komen er gelijk problemen. Dan tekort aan stroom en dan moeten de fosiele energie centrales opgestart worden.
   Hopen dat de overheid blij moet zijn dat heel veel Nederlanders positief hebben geinvesteerd en voor zichzelf en milieu en transitie mee hebben geholpen.
   En verhalen dan zet je de wasmachine is onzin. Dat is hooguit 2 uur en de rest van de dag kan je weer terug leverkosten dokken.
   Ook dat de mensen zonder panelen de klos zijn is niet waar. Die zouden moeten profiteren van de goedkope teruggeleverde stroom. Want die stroom wordt te duur verkocht aan deze groep mensen. Ook raar dan zet je de airco maar aan…. wij zijn opgegroeid zodanig dat je zuinig moet zijn en het licht uit doet enz.
   En waarom wordt er gezegd voir de klein verbruikers. Waarom de kleine man en hoe dan met de grootverbruikers?
   Zie nog steeds gras velden waar nieuwe zonne panelen worden geplaatst, zorgen die dan niet voor een overbelast net. Grt.

   Reageren
 • CCorrij

  Eerst minder douchen voor t klimaat .allemaal zonnepanelen voor t klimaat via woningvereneging. Zuinig zijn met stroom en gas. Nu wil je niet terug leveren moet je alles maar aan laten staan . Wat een omgedraaide wereld weer. Ze pakken je van alle kanten .Bah en nog eens bah.

  Reageren
 • RRobert

  Lieve mensen, het modelcontract, dat is de uitkomst voor iedereen die geen terugleverkosten wil en wel geld wil voor het terugleveren. Alleen bij het modelcontract ben je verzekerd van een teruglever vergoeding, gegarandeerd. De ACM heeft dit contract verplicht bij de maatschappijen en iedereen kan ervan profiteren. Tarieven zijn altijd marktconform en worden getoetst door de ACM.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.