Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Terugleverkosten bij zonnepanelen: hoe voorkom je ze? (2 manieren)

Ongeveer één op de drie woningen heeft zonnepanelen op het dak. Goed voor het milieu en de portemonnee, zou je denken.

Helaas brengen bijna alle energieleveranciers terugleverkosten in rekening voor de stroom die je met jouw zonnepanelen teruglevert. Bij een jaarlijkse teruglevering van 2.500 kWh kunnen de kosten oplopen tot bijna 25 euro per maand.

In dit artikel leg ik uit op welke manieren je deze terugleverkosten kunt voorkomen.

1. Gebruik zoveel mogelijk stroom overdag

Bij de meeste energieleveranciers geldt: hoe meer je teruglevert, hoe hoger de terugleverkosten. Kortom, hoe zorg je er dan voor dat je zo min mogelijk teruglevert?

Het antwoord is simpel:

Verbruik zoveel mogelijk stroom overdag, wanneer je zonnepanelen aan het opwekken zijn.

Eén zonnepaneel levert al snel 300 tot 350 wattuur op als de zon schijnt. Als je er tien hebt, lever je op een zonnige dag dus met gemak een vermogen van 3 kilowatt. Je moet dan dus 3 kWh per uur verbruiken om niet te hoeven terugleveren.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Hieronder bespreek ik de beste manieren om je zonnestroom op een effectieve manier te benutten in je huishouden.

Airco

Gebruik een airconditioning om je huis zomers overdag te koelen. In de winter kun je de airco op zonnige dagen gebruiken als warmtepomp.

Gemiddeld ligt het verbruik van een standaard airco rond de 0,75 kWh per uur.

Wasmachine en droger

Het loont om op een zonnige dag zoveel mogelijk was- en droogbeurtjes te doen.

  • Een wasmachine verbruikt ongeveer 1 kWh per wasbeurt.
  • Een droger ongeveer 1,5 kWh per droogbeurt.

Elektrische boiler

Je kunt een elektrische boiler gebruiken om op zonnige momenten water te verwarmen en deze op een later moment te gebruiken. Daarmee bespaar je niet alleen op terugleverkosten, maar ook op je gasverbruik.

Warmtepomp

Ook een warmtepomp kan bijdragen aan het verminderen van terugleverkosten. Vooral de modellen die zomers kunnen koelen, zijn hiervoor geschikt. Laat ze overdag op vol vermogen draaien om je huis te koelen.

Een hybride warmtepomp zou je ook op een koude, maar zonnige dag kunnen inzetten op de momenten dat je panelen de meeste stroom opwekken.

Elektrische auto

Het opladen van een elektrische auto is de ideale manier om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct te benutten en daarmee terugleverkosten te voorkomen.

Probeer het vermogen van je laadpaal af te stemmen met de opwekcapaciteit van je panelen.

Voorbeeld:

Je panelen leveren op een zonnige dag een vermogen van 5,5 kW. Dan loont het om je auto met 4 of 5 kW op te laden. De overige stroom wordt waarschijnlijk gebruikt door de overige apparaten. Op deze manier minimaliseer je jouw teruglevering over de gehele dag.

Je kunt de laadsnelheid vaak instellen in de app van je autofabrikant.

Thuisbatterij

Heb je geen elektrische auto, dan zou je een thuisbatterij kunnen overwegen. Hiermee kun je alle stroom die je niet direct nodig hebt op een later moment gebruiken.

Het nadeel van thuisbatterijen is dat ze op dit moment nog wat aan de dure kant zijn. Dit zou in de toekomst kunnen veranderen door lagere prijzen of subsidies.

2. Kies een energieleverancier zonder terugleverkosten

Als je veel panelen hebt en relatief veel teruglevert, zal het lastig blijken om alle opgewekte elektriciteit direct te verbruiken.

In plaats van het verlagen van je teruglevering is het dan een handigere optie om een energiecontract te kiezen waarbij de energieleverancier überhaupt geen terugleverkosten in rekening brengt.

Dynamisch contract

Een eerste mogelijkheid is een dynamisch energiecontract. Je betaalt dan strikt genomen geen terugleverkosten. In plaats daarvan krijg je van de leverancier de dynamische elektriciteitsprijs voor de stroom die je teruglevert. Deze prijs vormt de basis voor de stroom die je afneemt van het elektriciteitsnet, maar ook voor de stroom die je teruglevert aan het net.

Voor alle teruggeleverde kilowatturen (kWh) elektriciteit aan het net ontvang je bij een dynamisch contract een vergoeding die afhankelijk is van de op dat moment geldende marktprijs. Houd er rekening mee dat deze prijs soms nul of zelfs negatief kan zijn.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Hieronder een overzicht van de dynamische stroomprijs op zondag 19 mei.

In feite betaal je op dit soort dagen dus wel voor de stroom die je teruglevert tussen 10:00 en 16:00.

Modelcontract

Een tweede optie is om te kiezen voor een modelcontract. Ook dan betaal je geen terugleverkosten. Alle energieleveranciers zijn verplicht een modelcontract aan te bieden.

Het nadeel van modelcontracten is dat de stroom- en gastarieven vaak wat hoger liggen, vergeleken met aanbiedingen die online worden aangeboden. Dat maakt dit type contract minder interessant voor huishoudens die ook gas verbruiken of die alsnog netto elektriciteit verbruiken.

Andere energiecontracten zonder terugleverkosten

Er zijn nog enkele contracten zonder terugleverkosten beschikbaar:

  • Essent (variabel en 1 jaar vast)
  • Energiedirect (variabel en 1 jaar vast)
  • Delta (variabel en 1 jaar vast)
  • Vattenfall (vast contract dat vόόr 1 juli 2024 is afgesloten)
  • Eneco (vast contract dat vόόr 1 juli 2024 is afgesloten)

Vergelijk deze aanbieders hier.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een leverancier met terugleverkosten bij een beperkte teruglevering meestal voordeliger blijkt dan een leverancier zonder terugleverkosten. Dit komt doordat de leveranciers die terugleverkosten hanteren, vaak een (hoge) overstapkorting aanbieden. Deze kan de terugleverkosten compenseren.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Verdien ik mijn investering nog terug?

Door de introductie van terugleverkosten en het nieuws dat de salderingsregeling mogelijk verdwijnt, groeit de onzekerheid onder huishoudens die overwegen zonnepanelen aan te schaffen.

Dit is begrijpelijk, aangezien de terugverdientijd voor de investering in zonnepanelen daardoor langer wordt. In het ergste geval kan de terugverdientijd oplopen tot meer dan 17 jaar.

Recentelijk heeft onze energie-expert Koen berekend wat de terugverdientijd is in verschillende scenario’s, rekening houdend met de veranderende omstandigheden.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

166 reacties

  • TT van der kraan

    De meeste mensen werken overdag en de auto is ook weg dan .hoe wil je dan stroom verbruiken .leuke ideeën, maar niet te doen in de praktijk.

    Reageren
  • AAuke

    Snap niets van al jullie antwoorden . uit aan de panelen . Just in de zomer tijd moeten de panelen zo veel mogelijk stoom op jou meter geven bij wintertijd moet je deze weer gebruiken als deze verhouding dan mooi op nul uit komt dan zou dat mooi zijn als dan nog blijkt dat er een overschot is dan pas een goede regeling maken met alle energie maatschappijen en alle maal de zelfde regels laten hanteren

    Reageren
  • RRJES

    Wie denkt te verdienen aan negatieve stroomprijjzen: helaas, er komt altijd nog 18ct belasting bij. Dus als de kWh prijs -5ct is dan kost 1 kWh nog steeds 18 – 5 = 13ct. Je betaalt dan 5ct per teruggeleverde kWh. Alleen … bij een dynamisch contract werkt de saldering zo dat je de belasting op teruggeleverde stroom terugkrijgt, voor zover je per jaar niet meer teruglevert dan verbruikt. Zo brengt terugleveren bij een negatieve stroomprijs toch nog geld op, tenzij de prijs nog negatiever is dan -18ct/kWh. Dit natuurlijk alleen zolang de saldering nog werkt. Makkelijker kunnen we het niet maken …

    Reageren
  • RRichard

    Wat een onzin allemaal. Je kan je auto toch niet opladen op je werk. Als thuis de zonnepanelen stroom opwekken???

    Reageren
  • JJanel

    Energiedirect kan uit het lijstje, ik kwam niet meer in aanmerking voor een 1-jaarscontract vanwege de zonnepanelen. Overgestapt naar Essent, gekgenoeg de moeder van Energiedirect, waar het wel kan.

    Reageren
  • GGlenn Scheltens

    Ik zou de opgewekte stroom graag leveren aan mijn eigen bedrijf 5km verder op. Is dit mogelijk? Zo ja wat moet ik dan ondernemen?

    Reageren
  • HHenkj

    Gewoon n diesel generator van 6 kw/h kopen. Flexibel contract nemen en s’avonds de generator aan 6.5kw per uur opwekken met zometeen rode diesel. Aggregaat kost net geen 900 euro. Ben je ongeveer (een liter diesel bij vol vermogen per uur. )de helft goedkoper uit dan bij een energiemaatschappij.

    Reageren
  • JJ. van der Heijden

    Als je het zakelijk bekijkt ben ik een energie producent met mijn zonnepanelen. En wil dus als stoomverkoper, invloed op wat ik wanneer tegen welke prijs verkoop.
    Ik zou eigenlijk mijn panelen dmv een app daarom uit en aan willen kunnen zetten. kan dat? Dan heb je meer grip op dit soort bizare ontwikkelingen.

    Reageren
    • GGeert Praet

      @J. van der Heijden
      Je kan een smart switch (bvb Tuya) plaatsen in de verbinding tussen de omvormer en het verdeelbord. Dan kan je via de bijhorende app op je smartphone de omvormer in of uitschakelen. Smart switches bestaan in wifi of ZigBee uitvoering.

      Reageren
    • HHans

      @J. van der Heijden Ik gebruik Hombli stopcontacten, die meten je verbruik op het stopcontact en ik gebruik klik aan klik uit systeem om de zonnepanelen te onderbreken of in te schakelen naar gelang het verbruik op de Hombli aangeeft om de nodige stroom op te wekken. beide systemen hebben een app. (voor zonnepanelen met elk een eigen omvormer)

      Reageren
    • RRob

      @J. van der Heijden
      Voorstel.
      Zonnepanelen met omvormer modulerend maken.
      Alleen panelen actief maken bij het actueel verbruik dat nodig is.
      Hierdoor kan men 1 op 1 uitkomen met verbruik ’t.o.v. geleverd vermogen komende van de panelen.
      Je levert dan niets meer terug maar verbruikt dan 1 op 1.

      Andersom.
      De energie leveranciers kunnen ook op buienradar kijken wanner de zon schijnt.
      Zij zien hoeveel door zonnepanelen geleverd wordt.
      Ook zij kunnen,moeten,kan zeker, anticiperen om hun hun centrales te laten moduleren.
      Spaart gas cq kolen bij de centrale.

      O ja , de bui ziet men al komen.
      Indien dit (zou) lukt dan is het verdien model van de energie leveranciers weg.
      Ze gaan minder winst maken.

      Moduleren en knappe koppen aan het werk zetten om dit uit te vogelen.

      Reageren
    • KKwbelt

      @J. van der Heijden

      Woon alleen weduwnaar 18 zonne panelen ,heb ik veel zon die kijk ik wat die terug leveren heb twee omvormers schakel ik de ene helft uit word helemaal te gek met veel zon gaan ze alle bij uit ben er nu al mee begonnen, krijgen we de komende een Lange zomer gaan ze niet eerder weer aan inseptember oktober vind belachelijk dat
      je stroom terug levert dat je daarvoor betalen moet eerst van overheid stimuleren zonne panelen aanschaffen goed voor het milieu ,aan m.n hoela allemaal gelul gooi die die zonneparken maar dicht ,hele land licht er vol van rei maar over de A1 en naar het westen N 34 naar het noorden Drenthe hoor ik niets over (Uit schakelen de zonne panelen) zelf je verbruik in de gaten houden mensen . Succes

      Reageren
  • BBoca

    Andere energiecontracten zonder terugleverkosten

    Er zijn nog enkele contracten zonder terugleverkosten beschikbaar:

    Essent (variabel en 1 jaar vast)
    Energiedirect (variabel en 1 jaar vast)
    Delta (variabel en 1 jaar vast)
    Vattenfall (vast contract dat vόόr 1 juli 2024 is afgesloten)
    Eneco (vast contract dat vόόr 1 juli 2024 is afgesloten)

    Vattenvall: Lever je stroom terug of ga je stroom terugleveren, dan brengen we vaste terugleverkosten in rekening. De hoeveelheid stroom die je teruglevert bepaalt in welke schaal je valt. Je vindt de schalen en de bijbehorende vaste terugleverkosten op vattenfall.nl/terugleverschalen.

    Het veranderd met de minuut lijkt het wel.. 😉

    Reageren
    • KKarin

      @Boca
      Essent rekent per 1 juli 2024 ook terugleverkosten.

      Reageren
  • BBoca

    Ik vraag me af hoe de leveranciers zouden reageren als we allemaal onze panelen zouden uitzetten, al is het maar voor een week.
    Maar ja, krijg alle mensen maar eens op een lijn.
    Met de verdeel en heers politiek valt dat nog niet mee.

    Reageren
    • GGoel

      @Boca

      Ze hoeven niet te reageren omdat de kolen- en gascentrales harder gaan branden. Eventuele tekorten worden uit het buitenland geïmporteerd, meestal tegen een hogere prijs.

      Reageren
    • MMaria

      @Boca. Dat was ik juist van plan. Ik woon gehuurd, panelen zijn van verhuurder. Vind het niet juist dat ik moet gaan betalen. Op basis van teruglevering 2023 zou ik meer dan 200 euro terug moeten betalen.

      Reageren
    • CCorry

      @Boca

      Je kunt toch de schakelaar van de zonnepanelen uit zetten zodra je vindt genoeg voor die maand opgewekt te hebben die je zelf nodig hebt?
      Moeten energie leveranciers onze stroom doorverkopen van onze aanschaf kosten?
      Of zie ik dat helemaal verkeerd?

      Reageren
  • KKarel

    Zoals meestal zijn ook dit weer door de mens veroorzaakte problemen.
    De enige zinnige oplossing is dus minder mensen maken.
    De natuur regelt zichzelf dan wel.

    Reageren
    • BBoca

      @Karel Helemaal mee eens, als je eens kijkt hoeveel problemen kunnen worden opgelost, wat zeg ik, VANZELF worden opgelost door minder mensen te laten rondlopen op deze planeet…
      Geen een kind politiek maar 3 overleven, 2 mogen er dan geboren worden.
      Op die manier. Een kind krijgen zal dan via loting of op gezonde ouders mogen gebeuren.
      Vervelend maar het alternatief is nog vervelender.

      Reageren
  • GG Visser

    Vet mega schandalig dat je moet betalen voor levering van zelf opgewekte energie aan het net. Om gekeerde wereld. Denk je milieuvriendelijk bezig te zijn. Om je dood te schamen!!! Terwijl we over ongeveer 6 jaar niet kunnen voldoen aan al de energie verspillende apparaten inclusief auto’s. Waar zijn er in godsnaam mee bezig????????

    Reageren
    • LL. Oosting

      @G Visser

      …. eerst stimuleren door mooie “praatjes” daarna straffen dat je het serieus hebt genomen!

      Reageren
  • DDollardrob

    Voor wie nog geen slimme meter heeft, neem deze ook niet zolang het geen verplichting is. De meterstand aan het eind vh jaar 1x doorgegeven is ook een manier om onder het terugleveren uit te komen.

    Reageren
    • MMark

      @Dollardrob

      Ik heb helaas zo’n domme meter dat ie Niet achteruit kan draaien…

      Reageren
  • HH.verheijen

    Mijn contract loopt op 24 juli af bijvattenval
    Ik heb net gebeld met vattenval om mijn contract te verlengen voor 1 juli
    En kreeg te horen dat dit gisteren 22mei vanaf 15.00 niet meer kan.

    Reageren
    • GGoel

      @H.verheijen

      Gebruik de Energievergelijker bovenaan de pagina!

      Reageren
    • SS Tjoelker

      @H.verheijen en vattenval promote het om zonnepanelen te nemen en ze bouwen windmolens en zonneparken,dit is echt waanzinnig

      Reageren
    • Rron

      @H.verheijen, dat kon tot 00:00 vannacht, ik heb m nog vastgezet om 21:00 gisteravond via “mijn Vattenfall” en kreeg via de app nog een bevestiging vanmorgen.

      Reageren
    • DDanielle

      @H.verheijen je hier hetzelfde probleem en als je zegt dat dit van te voren even gecommuniceerd moest worden dan snappen ze je niet.

      Reageren
  • JJan

    Wat ik nooit lees bij dit soort artikelen dat de meeste mensen een 1 fase omvormer hebben en als deze bijvoorbeeld de kookplaat voed je met je wasmachine en droger er niets aan hebt. Met de salderingsregel maakt dat niet uit maar tegenwoordig dus wel.

    Reageren
    • PPietje precies

      @Jan

      Voor zover ik weet saldeert de slimme meter intern.
      Echter is het natuurlijk voor het balanceren van het net veel beter om een drie fase omvormer te hebben. Echter zijn die er bijna niet voor de lagere vermogens.

      Reageren
      • SSjaak

        @Pietje precies je hebt helemaal gelijk. Een een fase omvormer heeft wél invloed op de net instabiliteit, maar géén invloed op de saldering. Dit wordt inderdaad door de slimme meter verrekend.

        Overigens, vanaf 3kw zijn er al 3 fase omvormers te krijgen (SMA tripower). Ze zijn echter wat duurder dan een 1 fase omvormer.

        Reageren
  • RRaimond

    Eneco plaatst momenteel veel zonnevelden met zonnepanelen langs de snelweg.. wel raar dat ze terugleverkosten in rekening brengen.. duidelijk een verdienmodel

    Reageren
    • SSjoerd

      @Raimond Ja en de bouw is met Europese subsidie!

      Reageren
  • RRonald

    Ik word onderhand doodziek mensen klagen over een paar eurootjes. Mensen financieren zonnepanelen mensen financieren keukens mensen financieren auto’ de slechtste investering is een auto en daar hoor ik niemand over veel afschrijving duur leningen

    Reageren
    • JJeroen

      @Ronald

      Hier wordt geld uit je zak gegraaid, dat is de frustratie. Zonnepaneel bezitters zijn jaren aangespoord om te verduurzamen, hebben die investering gedaan en mogen vervolgens gaan betalen.
      Een lening voor een auto of keuken is uiteraard je eigen keuze.
      En uiteraard wordt de frustratie niet minder als je overal zonneparken ziet ontstaan terwijl energiemaatschappijen het hebben over verhoogde kosten door nestcongestie en die kosten dan bij de paneelbezitter leggen omdat die de veroorzaker zou zijn.

      Reageren
  • WWRM

    Er is uiteraard ook een derde en vierde manier

    Niet aan beginnen of ze verwijderen

    Dan stort overigens het verdienmodel van energieleveranciers en overheid in en het fabeltje van de energie transitie

    Reageren
  • AArjan

    @ iedereen,

    Vast contract voor drie jaar, met zonnepanelen kan nog steeds afgesloten worden, bij Essent, via Mediamarkt.

    Reageren
    • BBettus

      @Arjan
      Heb ik ook gedaan. €0,055 terugleverkosten per Kwh.

      Reageren
      • DDurk

        @Bettus
        Ik heb een contract bij Greenchoice tot september 2026 en krijg terugleverkosten € 0.115 per kw.

        Reageren
  • HHereIsTom

    Geweldig we gaan lekker de hele dag de Airco aan zetten om de groene stroom op te maken.
    Hiermee is wel duidelijk dat de energietransitie is mislukt!
    Ik denk voortaan nog maar aan één ding en dat is mijn eigen portemonnee, dat doet energiebedrijven en de overheid ook, het klimaat e.d. zal me verder een worst zijn.

    Reageren
    • LLuc

      @HereIsTom
      De energietransitie is zeker nog niet mislukt. Het probleem is dat de overheid dacht dat het zo makkelijk was als iedereen aan de zonnepanelen, warmtepompen en electrische autos. Deze enorme toename in stroomverbruik creëert een overvol elektriciteits net. Dat is de reden waarom we nu teruglever kosten zien en bedrijven en scholen niet op het net aangesloten kunnen worden. Hoe jij kan meehelpen met dit probleem is door een dynamisch contract te nemen en flink te verdienen aan die negatieve stroom uren. Zonneplan heeft bijvoorbeeld een initiatief waarbij de zonnepanelen uitgezet worden als de prijzen negatief worden en dat je daar een kleine vergoeding voor krijgt. Ondertussen kun je bv je auto volgooien met stroom van negatieve prijs en dus betaalt krijgen, hoe mooi is dat!

      Reageren
      • WWveen

        @Luc

        Dat is heel leuk, maar voor het gebruiken van stroom tijdens de negatieve stroom prijzen heb je geen zonnepanelen nodig. Sterker nog: als je ze niet hebt bestaat je niet alleen de hoge kosten van aanschaf, maar krijg je bij de meeste leveranciers ook nog eens een bonus van zo’n 150,-. Elk jaar overstappen en de winst is groter dan de opbrengst van zonnepanelen. In 2023 was al 192 uur de stroomprijs negatief. Precies op de uren dat zonnepanelen stroom opwekken en je ze dus uit moet zetten.

        Reageren
      • KKoenb

        @Luc Zou ideaal zijn, in de zonnige middaguren gewoon een paar elektrische kacheltjes buiten zetten en je wordt betaald daarvoor. Hoe krom kan het zijn!

        Reageren
  • BBen

    Heb sinds 31 januari een vast contract afgesloten voor 3 jaar zonder teruglever kosten. Via de website van de leverancier kon ik slechts 1 jaar krijgen maar een telefoontje naar hun heeft me een drie jarig contract opgeleverd.

    Reageren
    • MMonique

      @Ben
      Bij welke leverancier heb je dit geregeld??

      Groet
      Monique

      Reageren
  • RRob

    Net een chat gehad met Eneco maar ook voor een contract die je voor 1 juni 2024 heb afgesloten voor een jaar betaal je gewoon teruglever kosten voor je zonnepanelen. Dus het verhaal hierboven klopt helaas niet.

    Reageren
    • BBart

      @Rob
      Ik heb een kersvers 1-jarig Eneco-contract zonder terugleverkosten. Gaat de 24e in.

      Reageren
    • PPeter

      @Rob

      Vorige week een 1jarig contract afgesloten bij Eneco.
      Contract gaat pas half juli in.
      Geen terugleverkosten en zelfs nog een cashback van €180 met zonnepanelen

      Reageren
  • JJohn

    Wat als we bijna allemaal electrisch gaan rijden,trein,auto,fiets,scooter,vrachtwagen enz.Dan weet ik zo net niet of er dan nog teveel stroom is.En laat de leveranciers maar zelf accuparken opzetten

    Reageren
  • MMojoman

    Het is duidelijk
    Airco, electrische auto en alle denkbare energieslurpers aanschaffen inclusief electrisch verwarmde jacuzzi en alles tegelijk aanzetten. Niet omdat je het wilt of nodig hebt maar om energie te verspillen om geen terugleverkosten te betalen….uh
    He hè eindelijk ongelimiteerd verspillen.
    Ondertussen heffinkje links en rechts, duurzame opslag heffing, vliegtax etc etc want we moeten de wereld van de ondergang redden immers.
    Begrijpt u het nog? Wie heeft dit toch allemaal bij elkaar verzonnen.

    Reageren
    • EEms

      @Mojoman
      Jette

      Reageren
  • AAnnalies

    Kan iemand mij vertellen hoe je zonnepanelen uitzet?

    Reageren
    • GGoel

      @Annalies

      Die van Zonneplan gaan automatisch uit bij negatieve prijzen.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.