Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Temperatuur op aarde stijgt overal (en sneller dan ooit)

Dat de gemiddelde temperatuur op aarde sneller stijgt dan ooit was al bekend. Schommelingen in de temperatuur waren echter altijd regionaal. Maar nieuw onderzoek van de Universiteit van Bern heeft nu ook aangetoond dat de temperatuur overal op aarde steeg in de afgelopen 150 jaar.

Dit is voor het eerst in de geschiedenis en bovendien een belangrijk bewijs dat de huidige opwarming van de aarde geen natuurlijke oorzaak kent.

IPCC

Het IPCC, een groep bestaande uit honderden klimaatexperts uit de hele wereld, concludeerde al eerder dat het extreem waarschijnlijk is dat meer dan de helft van de wereldwijde temperatuurstijging tussen 1951 en 2010 wordt veroorzaakt door door de mensheid.

Lees ook: kennisdossier klimaatverandering

Nieuw onderzoek

In drie nieuwe studies van de Bernse Universiteit werd ook gekeken naar de temperatuur van koralen, oude ijslagen, schelpen en jaarringen. De wetenschappers concluderen op basis daarvan dat er sinds 1850 sprake is van een temperatuurstijging voor 98 procent van de wereld.

De onderzoekers stellen verder dat de huidige opwarming ongebruikelijk is, vergeleken met de temperatuur die met behulp van modellen voor de afgelopen 2000 jaar is gereconstrueerd.

Klimaatakkoord

Onlangs werd het nationale klimaatakkoord gepresenteerd door het kabinet. In het akkoord staan tal van maatregelen die nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Bronnen:

  • Nature 
  • Nature Geoscience
  • NRC

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.