Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Tekort aan aardgas kan leiden tot hogere energierekening; energiecrisis nog niet voorbij

Volgens Eneco is de energiecrisis voorlopig nog niet voorbij. Het energiebedrijf stelt dat we nog een lange tijd te maken hebben met hoge kosten voor elektriciteit en gas.

Volgens energiedeskundige Ronald de Zoete blijft er een groot tekort aan aardgas. Dit tekort vergroot de kans dat we onvoldoende aardgas kunnen kopen, of dat we de hoofdprijs moeten betalen voor onze warmte.

Greep op onze portemonnee

Met name in de koude winters kunnen we een ijzige greep op onze portemonnee verwachten, zo benadrukte hij recentelijk op BNR. Ook als de economie meer aantrekt, kan dit een prijsverhogend effect hebben.

Afhankelijkheid Rusland

Eind dit jaar loopt een groot aardgascontract tussen Europa en Rusland af, wat een extra knijp in de toch al krappe gasmarkt betekent. Bovendien mogen Russische LNG-ladingen die in Zeebrugge niet ingezet worden voor verkoop buiten Europa.

De Europese rekenkamer stelt dat de Europese Unie onvoldoende voorbereid zou zijn op een nieuwe energiecrisis.

Prijs kan nog zeker twee jaar hoog blijven

Volgens de Zoete zouden de gasprijzen nog zeker twee jaar op een hoog niveau kunnen blijven en zo nu en dan kunnen pieken.

Hij schetst echter ook een lichtpuntje aan de horizon: vanaf 2026 en 2027 zouden grootschalige LNG-projecten in Qatar verlichting kunnen bieden. Er komt dan een groter aanbod van gas op de markt.

Gasprijs tussen 1 januari en 26 juni 2024

Momenteel staat de kale gasprijs op circa 0,34 euro per kuub. De prijs voor de consument – inclusief energiebelasting, btw en inkoopkosten – komt uit op circa 1,18 euro per kuub bij een dynamisch contract. In de variabele en vaste contracten ligt die prijs nog wat hoger.

Ook kosten voor netbeheer fors omhoog

De blijvend hoge energiekosten zijn overigens niet alleen het gevolg van de aanhoudend hoge gasprijs op de handelsmarkt. Ook de netbeheerkosten stijgen de komende jaren aanzienlijk.

Netbeheerders moeten forse investeringen doen om met name het elektriciteitsnetwerk te verzwaren. Hetzelfde geldt voor de landelijke netbeheerder, TenneT. Deze noodzakelijke uitbreidingen, geschat op tientallen miljarden, belanden uiteindelijk als een zware last op de schouders van de burger via een gepeperde energierekening.

Wijsheid voor je energiecontract

Wellicht vraag je je af wat, gezien de ontwikkelingen en verwachtingen, raadzaam is voor je energiecontract?

Ons advies blijft voorlopig om te kiezen voor een jaarcontract of een dynamisch energiecontract:

  • Voordeel van een jaarcontract: zekerheid over je energiekosten en aantrekkelijke overstapkortingen die kunnen oplopen tot meer dan 300 euro.
  • Voordeel van een dynamisch contract: lagere leveringstarieven en mogelijkheid om te profiteren van wisselende uurprijzen

Drie jaar vast

Een driejarig vast contract kan ook een goede optie zijn voor wie zekerheid zoekt. De tarieven liggen hier echter wat hoger en de overstapkortingen juist lager. Bovendien is de kans groot dat de handelsprijzen na twee jaar zullen dalen.

Benieuwd wat verstandig is in jouw situatie?

Vul dan via energievergelijk.nl je postcode, verbruik (en teruglevering) in en vergelijk de verschillende energie-aanbieders.

Onze experts staan voor je klaar, mocht je hulp nodig hebben.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

1 reactie

  • WWRM

    Ze proberen ook nu weer de Russen in de wielen te rijden wat zorgt voor verhoging energie lasten

    Geen mens die geloofd dat de Russen hier lng brengen om daarna iet verder te mogen

    Mijn inschatting wordt overladen op zee of bunkeren in Afrika en zinloze actie EU met haar sancties

    Zijn de Russen nu zo slim of de eu zo dom

    In ieder geval is de bevolking weer de klos van zinloze sancties van de eu

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.