Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Tarieven Essent extra verhoogd per 7 november 2022

Per 7 november gaat zowel de stroom en gasprijs omhoog bij Essent. Een extra domper voor alle klanten met een variabel energiecontract. Voor hen stijgt de stroomprijs met nog eens 20 procent extra ten opzichte van de verhoging die voor oktober al op de planning stond.

De kosten voor een kuub gas worden nog eens 8 procent duurder.

Eind september kondigde Essent al een verhoging aan van gemiddeld 30 procent, die dan per 1 oktober in had moeten gaan. Echter was de energieleverancier wettelijk te laat met deze melding en werd het teruggefloten door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Uitstel

Nederlands grootste leverancier van energie heeft daarom de tariefverhoging uit moeten stellen tot 7 november. Nu hebben klanten te horen gekregen, dat bovenop de eerder aangekondigde verhoging, stroom en gas nog duurder gaat worden.

Essent heeft in totaal 2,5 miljoen klanten in Nederland en ruim 1 miljoen zouden daarvan een variabel energiecontract hebben. Ook Energiedirect en Vandebron vallen onder dit concern en bij hen wordt een zelfde tariefswijziging verwacht.

Andere grote energiebedrijven – zoals Eneco en Greenchoice – waren ook te laat met hun nieuwe tarieven. Echter leidt dat bij hen niet tot een extra verhoging in november, maar houden zij zich vast aan de eerder genoemde tarieven.

380 euro korting

Eerder deze week werd al bekend dat er een financiële compensatie komt voor ieder huishouden in november en december. In deze maanden ontvangt iedereen in totaal 380 euro korting op de energierekening (190 euro per maand).

En als je kosten lager liggen dan die 190 euro – bijvoorbeeld voor een kleinverbruiker of dankzij zonnepanelen – dan ontvang je het restbedrag terug.

Energie plafond

Per 1 januari 2023 treedt vervolgens het energie plafond inwerking om de kosten te drukken. De grenzen zijn vastgesteld op:

 • Stroom: tot 2.900 kWh; maximale prijs: € 0,40 per kWh
 • Gas: 1.200 m3 gas; maximale prijs: € 1,45 per m3

Als je meer verbruikt dan het plafond, dan betaal je daarboven gewoon het tarief uit je huidige energiecontract.

Het totale steunpakket van het kabinet kan met alle maatregelen op een duizelingwekkend bedrag van 40 miljard euro uitkomen.

Ben je niet tevreden met je huidige energiecontract? Je kunt eenvoudig energie vergelijken en kijken of je kunt besparen bij een overstap.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

106 reacties

 • EEmil Kerckhoffs

  Energieleveranciers verhogen nu structureel hun tarieven, dit heeft absoluut niets meer te maken met de nood leidende leveranties die door een politieke oorlog met Rusland zijn ontstaan, maar is een pure financiële indekking voor enig verlies welk gaat ontstaan door de invoering van het “PLAFOND” welk per 1-1-“23 wordt ingevoerd !

  Reageren
 • WW.Hendriks

  Vind het erg dat energieprijzen verhoogt worden, zodat bedrijven meer winst maken. Dat komt erop neer zoals meestal ,arbeiders worden armer en rijken ,rijker.Gasprijzen gaan omlaag voor bedrijven en toch worden energieprijzen verhoogd. Ze vinden iedere keer een reden om het hoog te houden,als je zoekt zal je vinden.

  Reageren
 • CChris

  Vandaag het nieuwe maandbedrag via de mail gekregen:€597,- dat is meer dan een verdubbeling. Geen toegang tot mijn Essent. Lees op diverse plekken over de computerstoringen en die gaan al terug tot half oktober. Daar geloof ik dus niets van. Geen mogelijkheden tot inzage in verbruik, maandbedrag, dialoog, helemaal niets! Ik geloof niet in toeval dit is bewust om ons een hoger maandbedrag door de strot te duwen zonder uitleg en mogelijkheid om een weerwoord te geven. Maffiapraktinken!

  Reageren
 • JJeroen

  Misschien als de regering eens wat minder belasting heft op energie was het nog enigszins betaalbaar, we worden allemaal keihard genaaid.
  Geld word met bakken naar die nep oorlog in Oekraïne gesluisd, gelukzoekers vreten ons helemaal kaal.
  En onze eigen mensen staan letterlijk en figuurlijk in de kou.

  Reageren
 • TToon

  Ze moeten eens stoppen met de belachelijke hoge salarissen en dan ook nog eens bonussen uit te geven aan de zogenaamde topfuncties . En dit terug geven aan de mensen.
  Miljoenen gaat zo verloren aan bijbaantjes die ze ook nog mee snoepen en daar geen uur voor werken
  Dit geld niet alleen voor energie maatschappijen maar zorg instellingen/ ziekenhuizen/gemeente besturen/ect ect ect

  Reageren
 • WWim

  Ik lees hier de meest onzinnige opmerkingen die er totaal niet toe doen.
  Hier ook lid van Essent en ook een van de twee en een half miljoen klanten die het kot dragen .
  Bijkomende is ook een opmerking over ons koningshuis, laat die mensen is met rust ze hebben ook niet gevraagd om dit leven en ik zou persoonlijk hun plaats niet willen innemen. Maar Nederlanders trappen overal tegen aan als het om geld gaat.
  Laten we het houden bij de kosten van energie.
  Sterkte allemaal.

  Reageren
 • RRoelof Lemstra

  Essent geeft nog steeds niet aan hoe zij omgaan met de compensatie van €190 per maand. Op zichzelf niet vreemd want ergens op reageren doen ze toch al niet maar op de website wel zeggen dat ze een 8,1 (????) krijgen van de klanten

  Reageren
  • JJs

   @Roelof Lemstra
   Ik denk dat ze het net als die 400 euro die we over 2022 hebben gekregen op je eindafrekening van 2023 afschrijven. Dus eindafrekening min 380,00 euro…

   Reageren
   • SSaskia

    @Js ik kan ook niet zien ik betaal 140 pemaand en ik weet ook niet wat met 190 euro ga doen en ik heb vast contract tot maart en ik zet kachel niet aan om dat niet kan zien Eneco ga naar beneden waar bij Essent nog niet bekend

    Reageren
 • Ppetra

  essent zegt voor 8 oktober krijg je een mail over de nieuwe tarieven,het is nu 10 okt en nog steeds niks gehoord over de vehoging in november

  Reageren
 • JJW

  Als je geen gas gebruikt krijg je dan zou je meer Electra moeten mogen gebruiken
  Rijden elektrisch gebruik van grondwarmtepomp vraagt wel om extra elektrisch gebruik… graag aandacht hiervoor

  Reageren
 • RRene

  Heel nederland moet naar den haag ;;&niet een paar duizend man :;dat helpt niet..

  Reageren
 • RRoelof

  En dat is Essent? Ik ben jaren klant van hun, en nu word je genaaid, dit is pure diefstal. Dat valt me vies tegen van Essent. Dat valt bij mij onder criminaliteit..Slaat nergens op..

  Reageren
  • VVerstand

   @Roelof
   Genaaid? Diefstal? Criminaliteit?
   Je hebt dus werkelijk geen flauw benul van wat er momenteel in de wereld gaande is .
   Essent berekent gewoon de hogere marktprijzen aan je door plus een ruime risico opslag. Dat doen ze altijd al zo.
   Wil je dat niet, dan stap je over op een aanbieder met een dynamisch contract.

   Niet altijd de fout bij een ander leggen!

   Reageren
   • WWim

    @Verstand
    Doet Roelof dit vaker dan ?:)

    Reageren
  • VVLINDER

   @Roelof
   Goedzo,goed neergezet….per 7 nov 2022,wordt t verhoogd,de gas,stroom,gelukkig ga ik t 3e jaar in Essent, ( had 5 jr) en dan ga je wel vanzelf minder gebruiken, qua de gas,stroom ga echter niet in de kou zitten,doe de verwarming op op 19,5 gr+ joggingbroek, slobsokken, trui aan…..

   Reageren
 • LLok

  Voelde me altijd redelijk veilig bij Essent. Maar nu heb ik het gevoel dat ik vreselijk beduveld wordt.
  Waren alleen maar mooie praatjes!

  Reageren
  • HH boeren

   @Lok

   Wel duur reclame maken op tv over de rug van je klanten schaam je met die onzin en zorg voor je klanten die het moeilijk hebben.

   Reageren
   • MMartina

    @H boeren

    Als je reclame wilt maken niet over de rug van de klanten. En maar extra verhogingen doorvoeren.

    Reageren
 • MMaria

  Alles gaat naar het buitenland wij bestaan niet meer voor buitenlanders word alles al goed geregeld wij worden de strond ingetrapt

  Reageren
  • JJan

   @Maria
   Nederland moet weer wit worden.
   Ons cultuur gaat naar de klooten

   Reageren
   • VVerstand

    @Jan
    Probeer eerst maar eens fatsoenlijk Nederlands te schrijven.
    Tot die tijd: vooral niet afgeven op buitenlanders.

    Reageren
  • AAicha

   @Maria

   Wat heeft dit met buitenlanders te maken? Wat een leeghoofd ven jij zeg!!!

   Reageren
   • SS van de langenberg

    @Aicha

    Alles, wij moeten betalen voor buitenlanders.
    Als Nederland zich nu eens met zijn eigen zaakjes zou bemoeien, dan had het misschien allemaal meegevallen met de energie.
    Mijn motto Eerst het eigen volk!

    Reageren
   • SS van de langenberg

    @Aicha

    Alles, wij moeten betalen voor buitenlanders.
    Als Nederland zich nu eens met zijn eigen zaakjes zou bemoeien, dan had het misschien allemaal wel meegevallen met de energie.
    Mijn motto “Eerst het eigen volk!”

    Reageren
 • HHj pattynama

  Rutte bemoeit ze eigen met buitenlandse politiek om een wit voetje te halen bij de Eu zodat hij zodra hij premier af is een hoge baan in de eu krijgt de Nederlander interesseert hem niet met z’n arrogante kop hun hebben allemaal een riant salaris

  Reageren
 • HHj pattynama

  Krijg het koningshuis ook een verhoging zo ja dat word betaald door de Nederlandse belastingbetaler dus die merkt er weinig van en als de gewone mensen maar 10 euro boven taxi zit krijgen zij helemaal en maar zeggen tijdens de troonrede zet allemaal de rug er onder maar hij zelf niet

  Reageren
  • JJan

   @Hj pattynama

   Weg met het konings huis kost alleen maar geld

   Reageren
   • SS vd Langenberg

    @Jan
    Ook een président kost geld, en die leven ook als koningen!
    Lood om oud ijzer.

    Reageren
   • WWim

    @Jan

    Reageren
 • GGeel hesje

  Ik zou zeggen allemaal die gele hesjes aan en het land op zijn kop zetten . Gewoon alles ontregelen. Allemaal 1 blok vormen .

  Reageren
  • JJan

   @Geel hesje
   Gooi de grenzen dicht laat ieder land zijn eigen problemen op lossen.

   Reageren
  • TTonnie

   @Geel hesje
   Helemaal met je eens Rutten maakt alles kapot iedereen moet alles neer gooien niet meer tanken boeren staken

   Reageren
  • HHein

   @Geel hesje

   Draai allemaal de gaskraan dicht voor een paar dagen. En het stroom moet je kijken draaien hun verlies

   Reageren
 • FFelix

  En dan zeggen ze voor dit alles begon, als variabel voor mij niet meer uit kon laten ze het weten. Nou mooi niet dus.

  Reageren
 • PPatrick

  Schandalig wat hier gebeurt in dit land, deze bedrijven moeten zich schamen met al die winsten die ze maken..en de burger gewoon uitknijpen, zoveel mogelijk. Dit effect gaat dit land echt merken. Mensen blijven uiteindelijk niet alles pikken, soms wordt je dus gedwongen door dit soort instanties..en het beleid wat hier gevoerd wordt pff..

  Reageren
 • LLeo

  En dan nogeens chronisch ziek zijn .
  Je belandt zo in de schulden en wordt het alleen maar pure armoede voor ons.
  Met al deze verhogingen.
  Vertrekken en aan de grens asiel aanvragen dan ben ik van alle kosten in een af en de hele ellende in dit land.

  Reageren
  • VVerstand

   @Leo
   Je hoeft aan de binnengrenzen van de EU geen asiel aan te vragen.
   Je mag je vrij vestigen in elk EU-land.
   Dat is één van de vele voordelen van de EU.
   Je mag dus zo vertrekken naar bijvoorbeeld Spanje, waar de energieprijzen (eigenlijk alle prijzen) veel lager zijn dan in Nederland. En waar de ☀️ bijna altijd schijnt. Ook dat is goed voor je energieverbruik.

   Reageren
 • II Gejas

  Hoe zit het met de mensen die zuurstof moeten gebruiken en daarom meer verbruiken?

  Reageren
  • HHelena

   @I Gejas

   Die hebben hetzelfde probleem als mensen met reuma, bedlegerige mensen etc. Een hogere rekening.

   Reageren
 • CChrist

  Is er een manier om energie bedrijven massaal aan te klagen voor woekerwinsten. Ze blijven de kosten steeds maar opvoeren.
  De overheid is de schuldige, wil overal vooraan staan, en dit zijn de gevolgen voor de werkende bevolking.

  Reageren
 • JJoke

  Ben blij dat ik een vast contract heb bij engie maar ik vind het ook sneu voor de mensen die een variabel contract hebben ben blij met Engie ben er al 7 jaar en blijf mooi zitten waar ik zit

  Reageren
 • JJoep

  Slim van ze, ha de klant krijgt toch 190 per maand, kunnen wij ook inpikken door onze tarieven nog eens te verhogen. Dat is goed voor de winsten van ons bedrijf en wij zijn ook wel een beetje zielig, want wij moeten energie weer duur inkomen.
  HE ZEG, DOOR WIE WORDEN WE EIGENLIJK GEREGEERD?

  Reageren
  • JJan van Ewijk

   @Joep
   Door de rijken,die maken al jaren de dienst uit.
   Het wordt tijd voor SP die halen het daar op.
   En nationaliseren veel bedrijven ook de zorgverzekeraar

   Reageren
   • VVerstand

    @Jan van Ewijk

    Wees maar zuinig op “die rijken”. Voor je het in de gaten hebt zitten ze allemaal in het buitenland en hou je in Nederland alleen maar armoede over.
    Dus laat de SP met die grijpgrage handjes maar van “de rijken” afblijven.

    Reageren
  • JJan

   @Joep
   Door het capitalisme.

   Reageren
 • PPeet

  Alleen in Nederland zijn alle energie bedrijven geprivatiseerd ! En nu heeft onze overheid nergens meer een vinger in de pap. Dus kunnen ze gewoon hun gang gaan.

  Reageren
 • LLucien

  Weet je wat ook zo een mooi
  Verhaal is bij je jaarnota staat
  Een korting van 50 euro als trouwe klant mijn vraag is dan
  Waar ik die 50 euro kan terugzien
  Op de jaarnota,ze zeggen gewoon
  Het is erin verwerkt nou 2 maal
  Gebeld en ze voor het blok gezet
  Maar ze zeggen ” het is er wel in
  Verwerkt”.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.