Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Tarieven Eneco en Oxxio dalen: laagste gasprijs voor een vast contract

Energieleverancier Eneco heeft een prijsverlaging doorgevoerd in haar vaste energiecontracten, waarbij met name de gasprijzen voor huishoudens die kiezen voor een vast tarief, aanzienlijk zijn verlaagd. Ook de elektriciteitstarieven tonen een lichte daling, volgens de dagelijkse prijspeiling van energievergelijk.nl.

Bij dochteronderneming Oxxio werd vanochtend een vergelijkbare prijsdaling geconstateerd. Ook bij hen worden de tarieven voor een vast contract scherper. Als gevolg van de tariefwijziging heeft Oxxio van alle beschikbare variabele en vaste contracten nu zelfs de laagste gasprijs in Nederland.

Overzicht oude vs. nieuwe tarieven

Hieronder volgt een overzicht van de tariefwijziging bij Eneco en Oxxio.

Eneco

Tarieven gelden per 5 januari 2024 voor nieuwe klanten die een vast contract kiezen bij Eneco.

ContractOude tarievenNieuwe tarieven
Vast (1 jaar)€ 0,328 /kWh
€ 1,318 /m3
€ 0,320 /kWh
€ 1,259 /m3
Vast (3 jaar)€ 0,339 /kWh
€ 1,323 /m3
€ 0,336 /kWh
€ 1,261 /m3

Nieuw:
Eneco biedt klanten die kiezen voor een jaarcontract een eenmalige bonus van 170 euro.

Bereken je persoonlijke termijnbedrag voor een contract bij Eneco hier.

Oxxio

Tarieven gelden per 5 januari 2024 voor nieuwe klanten die een vast contract kiezen bij Oxxio.

ContractOude tarievenNieuwe tarieven
Vast (1 jaar)€ 0,318 /kWh
€ 1,261 /m3
€ 0,312 /kWh
€ 1,202 /m3
Vast (3 jaar)€ 0,329 /kWh
€ 1,309 /m3
€ 0,329 /kWh
€ 1,246 /m3
Laagste gasprijs

Bonus:
Oxxio biedt klanten die kiezen voor een jaarcontract bovendien een eenmalige bonus van 235 euro. Voor het contract van drie jaar bedraagt de bonus 100 euro.

De energieprijzen aan de hand van je verbruik vergelijk je hier.

Loopt je contract af of zit je variabel?

Voor de vele Nederlanders wiens energiecontract deze maand afloopt, is het belangrijk te weten dat zij automatisch overgaan naar een contract voor onbepaalde tijd (variabel). Ruim vier miljoen Nederlanders hebben nu zo’n contract, blijkt uit cijfers van de ACM.

Als je contract afloopt of je hebt al een variabel contract, dan doet je huidige leverancier vaak een aantrekkelijk aanbod om je contract te verlengen met vaste tarieven.

Geldt dit ook voor jou?

Handel niet te snel

Handel niet te snel en lees eerst dit:

 1. Ga niet zomaar op dit aanbod in, maar bekijk eerst goed wat de tarieven en voorwaarden zijn
 2. Vergelijk de tarieven en voorwaarden in de aanbieding met de ruim 30 alternatieven online
 3. Kies wat voor jou het beste is: verlengen bij je huidige leverancier of overstappen naar een andere aanbieder

“Veel huishoudens betalen onnodig veel”

Volgens energie-expert Koen Kuijper betalen miljoenen huishoudens onnodig te veel voor hun stroom en gas.

“Als je op dit moment een variabel contract hebt, is de kans groot dat je onnodig veel betaalt. Je kunt dan vaak beter een switch maken naar een vaste overeenkomst voor 1 jaar. De prijzen liggen daar een stuk lager. Ook een dynamisch contract kan een goed alternatief zijn”, aldus Kuijper.

In ons recente artikel wordt met voorbeelden uitgelegd hoeveel jouw maandbedrag omlaag kan bij een overstap naar een vast contract.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

50 reacties

 • SSjaak

  Waar staan de tarieven voor de stadsverwarming???

  Reageren
  • RRene de Otter

   @Sjaak
   VOOR IEDEREEN DIE DAT WIL KAN IK EEN MOOI EXCEL MAKRN…
   Sjaak, dat is nu het heikele punt…ongeveer gaat dat zo: je krijgt het nu voor 44.- per Gj. en dat is bijna de helft van verleden jaar, want toen was het 90.- per Gj alleen de eerste 39 Gj kreeg je onder die prijsbescherming en dat was dan iets van 37.- Gj. Zat je daarboven dan werd het 90Gj….,Logischerwijs zou je denken dat je, els je onder dat plafond zat, dat je dan niet aan die 90 € kwam, maar dat is het slimme/gemene en doortrapte van de stadswarmte bedrijven, want wat doen ze? Ze rekenen anders, ze knippen de Gj in maanden, koud/warm en het kan dus zomaar geweest zijn dat je onder het plafond zit, maar in bijv. Aug. en Sept. je meer verbruikt hebt dan dat de stadswarmtebedrijven hebben vastgelegd in hun gerekeningen, dat je dan b.w.v. een verbruik can 30Gj dus onder het prijsplafond, toch over een paar Gj 90 € moesten betalen. En verleden jaar was het tarief zgn. 90€ Gj. maar veel korting, maar nu is de korting er een stukje vanaf, en zijn ze bwv een stuk goedkoper, dar de huur/afnameset etcetera. jaarlijks mijn 100den euro’s omhoog gegaan is, hoor je ook niet. Ik ben nu full-electric gegaan( geen hybrlde) stadswarmte een schop gegeven ( 416. kosten) van 5.000 naar 8.000 kWh gegaan, maar 16 zonnepanelen en nu van 650,- maandelijks naar 52,- maandelijks. ( vast contract 3 jaar). Investering totaal 25.000 subsidie € 8.000 = €17.000 [ 650-50=600×12= 7.200 ], dus binnen 2,5 / 3 jaar terug verdient en dan gaat dd kassa mijn kant op ( ik ben nu 62, dus dat wordt dan een extra pensioen)

   Reageren
 • CChr

  Is het slim om gas en elektra apart af te sluiten? Bij de ene is gas goedkoper de andere biedt goedkopere stroom

  Reageren
  • JJay

   @Chr
   Jazeker, doe het al jaren zo. Kijken waar het voordeligst is. Innova voor gas en eigen 35 stuks zonnepanelen waarvan als 3 jaar 5000kw x€0,81567 terugleververgoeding. Helaas wordt het per 26 feb as €0,07. Dus ga ik dan opzoek naar waar enkele centen hogere vergoeding. Op 2 cent is het €100,-.

   Reageren
 • TTineke

  In augustus 3-jarig contract met zonnepanelen afgesloten bij Eneco. Ik zit al jaren bij Eneco.

  Reageren
  • WWRM

   @Tineke Lijkt meewerken met overheid en elite

   Op zich niet fout maar een leverancier zou de opbrengst moeten garanderen inclusief energiebelasting en de osten van installatie zou voor rekening energie leverancier moeten komen

   In alle overige gevallen loopt u alleen risico en het rendement is in het gunstigste geval voor anderen

   Reageren
 • WWRM

  Ik heb mij altijd iets afgevraagd of die energie leveranciers liever gas das electriciteit verkopen of wellicht omgekeerd

  Reageren
  • GGoel

   @WRM

   Het maakt hen niet uit: aan beiden verdienen zij, en waarschijnlijk ook ~ met dezelfde winstmarge.

   Vroegah was die handel nog best ingewikkeld: futures kopen en afdekken met risico-opslag. Tegenwoordig met dynamisch is het regelrecht kopen en doorverkopen aan klant. Zit geen risico op dus veel goedkoper, ook aan personeel (hele afdelingen niet nodig).

   Reageren
 • FFenny

  Heb vorig jaar een vast contract voor 3 jaar bij Eneco afgesloten geen enkel probleem

  Reageren
  • GGoel

   @Fenny

   Als je voor 3 jaar afsluit heb je slechts eens in de 3 jaar een overstapbonus.

   Reageren
   • FFenny

    @Goel
    Ik stap nooit over,krijg ieder jaar terug.

    Reageren
    • GGoel

     @Fenny

     Terugkrijgen is niet (per se) hetzelfde als een overstap- of loyaliteitsbonus. Meestal wordt (expres) verbruik zo’n 30% hoger geschat dan het daadwerkelijke gebruik. Dit om de klanten blij te houden (waarvan akte 😉 )
     Kortom, het kan zijn dat als je overstapt je EN de overstapbonus krijgt EN terug krijgt omdat je minder hebt verbruikt dan geschat.

     Het zijn dus 2 verschillende dingen.

     Reageren
    • MMo

     @Fenny

     Omdat je per maand meer betaald dan wat je verbruikt dit zegt niets over de prijzen..

     Reageren
 • FFenny

  Vast contract ik heb vorig jaar juni een vast contract voor 3 jaar afgesloten bij Eneco geen enkel probleem,ondanks zonnepanelen, ben zeker al 35 jaar klant

  Reageren
 • FFenny

  Vast contract

  Reageren
 • MMaria

  Per 30 december 2023 zou mijn nieuwe 3 jarig contract starten bij Eneco. Maar nee hoor: in de app staat Variabel. Al 3 keer gebeld. Kan niet worden opgelost. Ik heb een contractbevestiging per email ontvangen. Heb ook gechat. Chatbot “zegt” ook dat ik een variabel contract heb dat ik dus direct zonder boete zou kunnen opzeggen. Maar vlgs de klantenservice is dat niet mogelijk. Dus is er een “intern verzoek” ingediend door Eneco. Wat dat ook betekenen mag. Even geduld. Even?? 4 tot 6 Weken wachten. Ik Verwacht er niets van. Is dit contractbreuk? Ik zit nu met gebonden handen en betaal als jarenlange klant voor dank iedere dag teveel.

  Reageren
  • GGoel

   @Maria

   Het risico afkopen met vaste contracten van 3 jaar heeft een hoge prijs. Zo is de gemiddelde stroom-/gasprijs zo’n 20 tot 30% hoger dan met een dynamisch contract.

   Maar het kan nog erger: afgelopen jaar is de gasprijs ~60% gedaald. Met een dynamisch contract zou je die besparing geheel hebben gekregen.

   Reageren
  • EErnst

   @Maria als je met de chatbot praat dan moet je een aantal keren ‘nee’ antwoorden. Je krijgt vervolgens de vraag of je een medewerker wilt spreken, daarop antwoorden met ‘ja’.
   Die kunnen je wel helpen.
   Succes!

   Reageren
 • HHans Zellenrath

  Mooi hoor die dalende gasprijzen, maar wij als verplicht aan Eneco met stadsverwarming betalen altijd de hoogste prijs, terwijl wij notabene geen gas hebben in de wijk. Dat gekoppeld aan de gasprijs is onderhand diefstal.

  Reageren
  • GGoel

   @Hans Zellenrath

   Stadsverwarming is een erkend probleem dat inderdaat tegen oplichting aanschurkt. Een aantal jaar geleden zou er iets aan worden gedaan; weet niet of dit is gebeurd of dat het Kabinet het te druk had met Afrika en Midden-Oosten binnen halen en lekker warm in hotels laten slapen.

   Reageren
 • Cchris

  Nou, ik zie al sinds 1 jan een gasprijs bij Oxxio van €8,39/m2, terwijl ik een 1jr contract heb. Contact opgenomen en moest opnieuw inloggen, maar het blijft maar staan! Dure bedoeling!

  Reageren
 • JJohnHgv

  Haaha ik wist wel dat ik gewoon nog even moest wachten. En dat was het waard dikke bonus.

  Reageren
 • PPuk

  Hoezo laagste gasprijs. Augustus 2023 afgesloten voor 1,2608 met 1 jaarcontract.

  Reageren
  • MMichaela

   @Puk
   Ja, maar door de stijging van de energiebelasting is jouw gasprijs waarschijnlijk all in met ca 14 cent per m3 omhoog gegaan . Dan zou je nu op 1,42€ zitten. Dan zijn 1,26€ die ze nou aanbieden, toch goedkoper?
   Maar ik blijf lekker bij dynamisch, betaal ik op dit moment 1,17€, morgen 1,19€.

   Reageren
 • WWRM

  @André Misschien moet er gewoon ruimte zijn om de duivel te benoemen en ja als die toevallig d66 heet of een van de ministers moet dat kunnen

  In principe moet het hele energie en klimaatbeleid voor discussie vatbaar zijn ook wellicht wanneer het uw club betreft

  Reageren
 • BBuru

  Bij Eneco een vast contract afgesloten voor 1 jaar en nu weigeren ze op allerlei manieren om me die 170 euro korting te geven.

  Reageren
  • Hhans

   @Buru
   Vaste klanten worden ondergewaardeerd. Een vast contract voor vaste klanten voor één jaar, omdat ik zonnepanelen heb. Overstappen naar een gunstiger leverancier?

   Reageren
  • GGoel

   @Buru

   Daarom kan je beter naar dynamisch gaan: gemiddeld genomen altijd (fors) goedkoper, ook na (vaak niet gegeven) bonussen wat niks anders dan sigaren uit eigen doos zijn (die zij oproken, niet jij ;-))

   Reageren
  • FFloris

   @Buru inderdaad, ze zeiden bij mij dat ze helemaal geen bonussen hadden. Echter, is zelfs een loyaliteitsbonus. Loyaliteit staat voor trouw, maar dus niet als vaste klanten willen verlengen

   Reageren
   • AAbbas

    @Floris

    Ik zit al 14 jaar bij eneco. Mijn 3 jarige contract lied eind december af. Ik heb geprobeerd soort van onderhandelen met eneco maar helaas sinds de energie crisis hebben ze alle Loyaliteit bonussen afgeschaft. Het Take it of leave it. Heb ik ook gezegd als het zo moet ga ik lekker naar Budget energie. Zo gezegd zo gedaan.

    Reageren
    • GGoel

     @Abbas

     Als je al 14 jaar bij dezelfde leverancier zit heb je 14 x €250 (gemiddelde overstap bonus) = €3500 misgelopen.
     Maar zelfs mét overstapbonussen zou je meer kwijt zijn geweest dan met dynamisch. Geen bonussen, gewoon de laagste prijs!

     Reageren
  • MMichaela

   @Buru, je hebt toch 2 weken opzegtermijn?

   Reageren
  • CCees

   @Buru
   Die krijg je op je eerste jaarnota.

   Reageren
  • EErnst

   @Buru je hebt 15 dagen bedenktijd. Dus opzeggen en bijvoorbeeld opnieuw aanmelden.

   Reageren
 • Hhans schrijnder

  Per maart 2024 loopt mijn driejarig contract bij Eneco af. Ik heb een voorlopige berekening gekregen. Eneco geeft aan dat voor vaste klanten alleen maar een eenjarig contract wordt afgesloten. Nieuwe klanten kunnen wél een driejarig contract krijgen tegen gunstiger prijzen. Is dat de beloning voor vaste klanten.

  Reageren
  • SShirley

   @hans schrijnder

   Ik ben vaste klant van eneco en heb vorig jaar een contract afgesloten voor 3 jaar

   Reageren
  • AAnna

   @hans schrijnder
   Gisteren ook naar verlenging half februari geïnformeerd. Precies hetzelfde antwoord kreeg ik. Blijkbaar wil Eneco alleen nieuwe klanten aantrekken.
   Ik overweeg om naar ANWB Energie over te stappen. Is er iemand die hier ervaring mee heeft?

   Reageren
   • GGoel

    @Anna

    ANWB heeft hogere tarieven dan Zonneplan. Zonneplan heeft de laagste inkoopkosten. Kijk zelf anders eens op de site van Enever.
    Bovendien krijg je van ANWB geen gratis energiemeter zodat je ook geen Live inzicht in je verbruik hebt.

    Reageren
  • DDiana

   @hans schrijnder
   Mijn 3 jarig contract bij Eneco loop 1 april af. Heb vrijdag 5 januari weer verlengt voor 3 jaar. Geen probleem. Klopt dus niet dat je als vaste klant van Eneco alleen een 1 jarig contract kan afsluiten

   Reageren
 • ZZweerink

  Wij zij overgestapt van Oxio naar vandebron.
  Via een collectieve inkoop Vereniging eigen huis bij vandebron een jaar contract afgesloten met een gasprijs van 1,03791 per m3 en een stroomprijs van 0.26795 kWh
  Daar kon Oxio niet tegenop.

  Reageren
 • ZZweerink

  Wij zij overgestapt van Oxio naar vandebron.
  Via een collectieve inkoop Vereniging eigen huis bij vandebron een jaar contract afgesloten met een gasprijs van 1,03791per kub en een stroomprijs van 0.26795
  Daar kon Oxio niet tegenop.

  Reageren
  • WWRM

   @Zweerink Heb vanaf 2 mei zelf ook Vandebron

   Ze hebben niet veel op met zonnepanelen maar de tarieven zijn goed maar niet de allerlaagste maar zeker acceptabel en het zijn zeker geen cowboys

   Reageren
 • MMil

  Goedemiddag, is er iemand die ook een Eneco 1 jr contract per november heeft afgesloten, zie nu dat er voor elektriciteit geen daltarief wordt gerekend. Dus alleen normaal tarief? Hoe kan dat?

  Reageren
  • MMarian

   @Mil’
   Dat klopt! Ze hebben geen daltarief meer!
   Maar vind het wel gemeen dat ze toen zeiden dat de prijzen vooral voor gas flink gingen stijgen,dus ook een 1jarig abonnement afgesloten, zie je nu dat prijzen zijn gedaald!

   Reageren
 • GGer11948

  Overwinteren in spanje kost nauwelijks energie in nederland. 12 kg gas kost 17 euro verbruik in 5,5 maanden 2 gasflessen

  Reageren
 • MMercoo

  Heb hier lekker een zibro staan. Deze verwarmd de hele beneden verdieping. De petroleum komt uit België €1,16 de liter Plus we hebben een airco beneden en boven. Met gas douchen we maar dat is maar 1,5 M3 per dag.

  Reageren
 • SSimon.

  Pure gasprijs, laat ik het ruim nemen: €0,39 en dan betalen we dankzij de milieu hype tussen de €1,30 en €1,40
  Daarmee zijn we in Europa één van de duurste jongens. Want we moeten van het gas af en als je dat niet kan of wilt, dan is dokken het patroon.

  Reageren
  • WWRM

   @Simon. in de normale wereld zouden we dat afpersing noemen

   Het zelfde geldt voor die warmtenetten waar geen keuze met tarief mogelijk is en de kosten van aansluiting worden afgewenteld op huurders die voorheen een cv ketel hadden

   Een klein denkertje aan het einde

   Er zijn miljoenen subsidie voor hen die de klimaat doctrine en indoctrinatie volgen maar voor hen die wat in welke vorm dan ook beweren is er niets

   Reageren
 • GGoel

  Afgelopen week heb ik met dynamisch van Zonneplan gemiddeld betaald:
  Stroom € 0,23
  Gas € 1,15
  En dan is met dynamisch de winter een relatief dure periode tov lente/zomer/herfst!

  Laat je niet tillen, neem dynamisch!

  Reageren
 • KKees

  Gastax verlaging per 1 juli, maar dan is het stookseizoen voorbij, nog bedankt d66, Jette en Kaag.
  Inkoop 35 ct, Verkoop 1,25.Blody Shame, aldus Pim F.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.