Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Tarieven Budget Energie omhoog; zullen andere leveranciers volgen?

Vandaag heeft Budget Energie de tarieven voor alle contracten verhoogd. Met name het variabele contract – waarvan de tarieven ook maandelijks kunnen wijzigen – is getroffen. Bij een gemiddeld verbruik van 2500 kWh en 1.000 m3 ga je vanaf nu zo’n 20 euro per maand meer betalen.

De meest logische oorzaak voor deze stijging is de onrust op de Europese gasmarkt. Zo steeg woensdag de prijs op de Amsterdamse gasbeurs met 25 procent.

Ook de tarieven voor het 1- en 3-jarige energiecontract bij Budget Energie zijn per vandaag verhoogd. Zo ga je – bij een normaal verbruik – zo’n 5 euro per maand meer betalen. Dit geldt overigens enkel wanneer je het contract als nieuwe klant afsluit.

Wat dit betekent voor de 1 miljoen bestaande klanten van de leverancier, is op dit moment nog onduidelijk.

Nieuwe tarieven Budget Energie

ContractOude tarievenNieuwe tarieven
Variabel€ 0,355 /kWh
€ 1,071 /m3
€ 0,379 /kWh
€ 1,210 /m3
Vast (1 jaar)€ 0,373 per kWh
€ 1,329 per m3
€ 0,387 per kWh
€ 1,337 per m3
Vast (3 jaar)€ 0,383 per kWh
€ 1,301 per m3
€ 0,398 per kWh
€ 1,367 per m3
Peildatum: 10 augustus 2023 – tarieven gelden voor nieuw contract

Vergelijk deze tarieven met alle andere energieleveranciers.

Loyaliteitsbonus

Ondanks de verhoging van de tarieven, blijft de loyaliteitsbonus bij het 1-jarig contract wel intact.

Hierdoor ontvang je aan het eind van het contract een bonus van maximaal 160 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je verbruik. Ook geldt deze korting enkel voor nieuwe klanten.

We zien steeds vaker dat energieleveranciers stunten met hoge kortingen, die ze bij het opmaken van de jaarnota terugstorten.

Een top 3:

 • Vandebron: € 300
 • Oxxio: tot € 250
 • Energiedirect: tot € 230

Je kunt gebruik maken van deze bonussen via deze handige tool.

Wat doen andere leveranciers?

Na het stijgen van de gasprijs is Budget Energie de eerste energieleverancier die de prijzen aanpast. De vraag is of andere zullen gaan volgen.

Zo weten we bijvoorbeeld dat Vattenfall tegenwoordig ook dynamisch inkoopt. Waardoor de prijzen bij hen mogelijk ook zullen gaan stijgen voor nieuwe klanten.

Ook zij hebben vrijdag de prijzen aangepast naar de volgende tarieven:

 • 0,328 /kWh
 • 1,316 /m3

Echter heeft Vattenfall daardoor nog wel steeds het goedkoopste jaarcontract.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

37 reacties

 • MMaan

  Advies gezocht; alleenstaande, appartement, geen gas, geen zonnepanelen. (vrij) laag inkomen. Essent is mijn huidige leverancier en bood mij een 3-jarig vast contract aan voor €88 per maand. Is het nu gunstig deze vast te zetten of is het verstandiger te wachten?

  Reageren
  • SSilvia

   @Maan

   Wat is je verbruik? En wat zijn de tarieven precies?

   Reageren
 • GGerrit

  12 zonnepanelen en een zonneboiler verbruik met 3 volwassenen 1100 KwH( na verrekening opwekking) en 940M3, nu advies 124 € per maand terwijl voor de stijging energie 115€ stond. Zet vooral het maandbedrag niet te hoog. Bij budget energie bevalt goed.
  Betaal 1,35 voor M3 en 0,39 KwH

  Reageren
  • WWRM

   @Gerrit Een vroege instapper net als ik bij budget energie Enige verschil u heeft zelf 12 zonnepanelen Misschien betaald u minder dan ik op korte ter

   Reageren
  • WWRM

   @Gerrit Een vroege instapper net als ik bij budget energie Enige verschil u heeft zelf 12 zonnepanelen Misschien betaald u minder dan ik op korte termijn en geniet u van elitaire voordelen maar als de saldering weg valt is het nog maar in de vraag als u investering onderhoud en vervanging mee neemt

   Reageren
   • Cchris

    @WRM zeker als ook budget in rekening gaat brengen dat je terug levert. terwijl t stroomnet toch van “iemand” is die hier wat mee zou moeten doen, lees regering die t stroomnet op orde zou moeten brengen… maarja dat zou teveel gevraagd zijn..

    Reageren
 • GGerrit

  12 zonnepanelen en een zonneboiler verbruik met 3 volwassenen 1100 KwH( na verrekening opwekking) en 940M3, nu advies 124 € per maand terwijl voor de stijging energie 115€ stond. Zet vooral het maandbedrag niet te hoog. Bij budget energie bevalt goed.

  Reageren
 • BBad

  Let op budget energie geeft voor een overschot aan oplevering dmv zonnepanelen de helft van de kale energie prijs en bij een vast contract een vast laag bedrag.

  Dus verkijk je hier niet op als je meer opwekt dan verbruikt.

  Reageren
 • VVan der meer

  Bij mij gelukkig geen warmtepomp.
  Elektrische wordt alleen maar duurder.
  Warmtepomp zijn energie slurpers.
  Ik heb geen zonnepanelen maar door alles in led verlichting en led tv gebruik ik vorigjaar maar 96 kwh aan electriche.
  En maar 104 kub gas.
  Mijn maand bedacht voor energie is maar €49 .
  Moet erbij zeggen ik zit in een goed geïsoleerd huis met hr +++ ramen.
  En de zon elke middag dat ik thuiskom in de kamer zodat ik de kachel nooit aan heb zelf niet in de winter.
  De energie bedrijven moeten de mensen goed in de gaten houden .
  Maar het meeste geld van energie gaat naar de overheid belastingen plus ook nog btw over het totaal bedrag .
  Ik zeg tegen de mensen koop een houtkachel.
  E als je de mogelijkheid hebt laat je afsluiten van alles .
  Ik heb het gedaan afsluiten daarna kreeg ik een aanbieding die er niet om loog .
  Vandaar dat ik zo weinig betaal en heb het 4 jaar vast.

  Reageren
  • WWRM

   @Van der meer Dit verbruik is voor niemand representatief In feite doet u de verwarming niet aan Alleen aan douchen zou u al rond 70 kub moeten gebruiken Dan hebben we het nog niet over koken Gemiddelde mensen hebben rond 3 kw per dag aan verbruik Het is allemaal niet realistisch

   Reageren
 • MMarcel

  @Bart

  Bij Vattenfall is er denk ik een foutje geslopen in de stroomprijs. Zowel in het verhaal hierboven als in de vergelijking op deze site.

  Die is volgens hun eigen site namelijk momenteel € 0,352582

  Reageren
 • SSimon.

  Beste mensen,
  Laat je niet gek maken door alleen naar de leveringstarieven te kijken.
  Als je zonnepanelen hebt, kijk ook heel goed naar de teruglevering
  tarieven.
  Wij hebben een dynamisch contract en vorig jaar waren we goedkoper uit dan ooit. Succes uit het verleden is natuurlijk geen garantie voor de toekomst maar wij nemen het risico van een dynamisch contract. Wel moet ik zeggen dat we het risico gemakkelijk kunnen dragen.

  Reageren
 • RRies

  Energiebedrijven kopen op de kwartaalmarkt. Ze maken de burger gek met die dagelijkse prijzen waar ze zelf niets mee doen. Kijk eens naar de stroom prijzen die waren eerst gekoppeld aan de gasprijzen. Maar die verhoudingen lopen opeens anders (hoger) daar hoor je niemand over.

  Reageren
  • AAOW

   @Ries
   De uitspattingen op de grafiek van de TTF worden ook veroorzaakt door de automatische biedingen van bots tijdens de vakantie!
   Het is krankzinnig en iedereen doet mee!

   Reageren
   • WWRM

    @AOW Niemand doet vrijwillig mee, indien men niet “meedoet” komt er gewoon geen stroom uit het stopkontakt of gas uit de leiding In feite is van de beloofde lagere prijzen door de energie transitie niets terecht gekomen, in tegendeel zijn de mensen opgescheept met hogere energie prijzen en extreme investeringen zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie etc om nog iets er van te kunnen maken Dit was door bepaalde politieke partijen eerder al aangekondigd Het klimaatbeleid en geopolitiek heeft in feite alles afgebroken

    Reageren
    • AAOW

     @WRM
     In feite is het dus een automatisch gegenereerde gekte die niet meer te stoppen is!

     Reageren
     • WWRM

      @AOW Het is inderdaad een trein die voorlopig niet gestopt gaat worden tot men een nieuwe geldmachine uitgevonden heeft In feite is het allemaal verplicht tot en met de inleg in groene investeringen van pensioen fondsen om een in elkaar stortend financieel systeem te redden Nog afgezien dat we verplicht aan geopolitiek moeten mee doen

      Het vergaan van de aarde is al langer een geldmachine, de club van Rome, de bekende gelovigen aan de deur, Gore , de spuitbussen

      Overigens kunnen we beter maar wel het gas verbranden, de uitstoot van methaan is veel schadelijker

      Aan het einde van de rit hebben we veel geld uit gegeven voor een minimaal resultaat waar enkelen schatrijk van werden en waar een elitaire samenleving ontstaat waar weinigen veel hebben en de massa niets

      Reageren
     • AAOW

      @WRM
      Ik lees het nog een keer en denk er over na!

      Reageren
     • WWRM

      @AOW Ik geef u nog een paar denkertjes Russisch goedkoop gas en olie was de motor van de energie transitie Immers goedkope fossiele brandstoffen zijn te belasten en bij het verwijderen uit de mix van Russische fossiele brandstoffen liep in feite alles vast want de energieprijzen werden zodanig hoog dat het invloed op energie intensieve productie kreeg en velen geholpen moest worden De tegenhanger was dat onrendabele LNG plots rendabel werd maar in feite nog steeds te duur was De groene verplichte investeringen behoeven geen toelichting De banken kregen hun sponsor Overigens liep de wapenindustrie plots als een tierelier en was men een concurrent kwijt Begint U de verbanden te zien Mijn voorspelling de oorlog in de Oekraïne gaat nog jaren duren omdat velen daar belang bij hebben

      Reageren
     • AAOW

      @WRM
      Uw aanvulling maakt het er bepaald niet vrolijker op!
      Vroeger kreeg je gewoon je energie van het plaatselijke Nutsbedrijf.
      Een andere mogelijkheid was er niet.
      Het was wel een stuk eenvoudiger dan nu.
      Als je al die berekeningen ziet van thuisproducenten, hun investeringen en aflossingen, verlang ik gewoon terug naar het oude systeem.
      Geloof dat ik dat ook mag schrijven op mijn leeftijd.

      Reageren
 • EEva

  Ik hoop dat ik hoefde niet boven 170 eur betalen .Ik vind deze bedrag maandelijks is ook te veel .bij natuurlijk nog 77 eur het jaar nota ,wat ik nog moet terugbetaling. Niet normaal. Per maand 230 eur.Als woord hoger,dan helaas ik moet overstap,

  Reageren
  • BBart

   @Eva

   Zou altijd op zoek blijven gaan naar betere prijzen. Ik kan je eventueel iets aanbieden hiervoor namens een grote A-leverancier. Laat het maar weten als je dat zou willen !

   Reageren
   • Ssara

    @Eva

    zoals , ik ben erg nieuwsgierig?

    Reageren
    • BBart

     @sara

     Ik kan je een belletje geven met wat meer informatie als je dat zou willen. Hoor het graag.

     Reageren
 • AA.bol

  Budget energie blijft door de jaren heen het beste en betrouwbaarste alternatief . Tijdelijke stunttarieven heb je niks aan. Vattenfall moet wel gezien de onacceptabele tarieven in het verleden en verlies van klanten.

  Reageren
 • PPeter

  Wat stelde een vast contract dan nog voor als je meer moet gaan betalen al is het dan maar 5 euro
  Pure diefstal is het

  Reageren
 • MMiep

  Ik lees nergens wat je krijgt voor teruglevering stroom. 3 Jaar vast Vattenfall is 4,5 cent.

  Reageren
  • AAr

   @Miep
   Dat klopt, Misschien kan ik met je meekijken om te bepalen waar je de maximale terugleveringsvergoeding kunt krijgen. Wat is de hoeveelheid energie die je met je zonnepanelen teruglevert?

   Reageren
 • AAOW

  Volgens de NAM zijn de Nederlandse gasbergingen voor 91,18 % vol!!

  Reageren
 • BB

  Eerst even de kleine letters in het contact lezen over de voorwaarden van de korting.

  Reageren
 • KKees

  Ff wachten, straks gas 1,00 m3. Miljarden winst grote 3 niet gunnen uit jouw portemonnee.

  Reageren
 • JJan Boerma

  Als ik dit zo berichten lees dan blader ik snel verder, ik heb vorige week na een avondje informatie verzamelen besloten dat ik geen vast contract af ga sluiten. En dit soort berichten neem ik daarin niet mee.

  Reageren
  • PPiet

   @Jan Boerma
   Hier ook ik heb de afgelopen jaren genoeg leugens gezien nooit meer een vast contract

   Reageren
 • RRené Gerritsen

  Melken jullie dalingen van de gasprijs ook zo uit? In juni zou de prijs ook blijven stijgen en werden vaste contracten geadviseerd voor hogere prijzen dan nu. De prijs was echter zo weer terug op het niveau van begin juni. Je moet geen beslissingen nemen als speculanten de prijs opdrijven. Dit staking gaat echt niet tot de winter door en de gasvoorraden zitten voller dan ooit op dit moment. Maar bepaalde partijen verdienen goud geld met dit soort paniekvoetbal en dit soort nietszeggende artikelen. En dat alles om nieuwe, dure contracten te verkopen.

  Reageren
 • TTon Dol

  Wij willen nu een vast contract bij jullie. We zijn al wel klant. Graag horen we meer. Groeten Fam Dol

  Reageren
  • Rrob n

   @Ton Dol
   darrvoor moet je energie bedrijf voor bellen he dit is een vergelijkingsit dat kan hier niet

   Reageren
  • DDomme Dol

   @Ton Dol
   Wat loop je nou in het luchtledige te roepen Ton? Tegen wie kwaak je aan?? Bel die gasten gewoon ….

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.