Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Tarieven Budget Energie in één week tijd fors verlaagd

Bij energiebedrijf Budget Energie zijn de tarieven in week tijd flink gedaald. Tussen 7 december en 14 december werd een daling genoteerd van 3 tot 9 procent in de stroom- en gastarieven van alle typen contracten. Het vermoedelijke gevolg van de tariefdaling is de lagere gasprijs.

Budget Energie heeft inmiddels ruim 1 miljoen klanten in Nederland.

Oude vs. nieuwe tarieven

Een overzicht van de prijsverlaging bij Budget Energie tussen 7 december en 14 december:

EnergiecontractOude tarievenNieuwe tarievenVerschil
Variabel€ 0,328 per kWh
€ 1,246 per m3
€ 0,310 per kWh
€ 1,137 per m3
Stroom:  1,8 cent
Gas:  11 cent
Vast (1 jaar)€ 0,357 per kWh
€ 1,256 per m3
€ 0,346 per kWh
€ 1,198 per m3
Stroom:  1,1 cent
Gas:  5,8 cent
Vast (3 jaar)€ 0,369 per kWh
€ 1,271 per m3
€ 0,355 per kWh
€ 1,216 per m3
Stroom:  1,4 cent
Gas:  5,5 cent
Peildatum: 14 december (geldt enkel voor nieuwe klanten)

Het variabele contract van Budget Energie is momenteel de goedkoopste van Nederland met een gasprijs van net geen 1,14 euro per kuub. Daar komt volgend jaar overigens nog wel 11 cent aan energiebelasting bij.

Dynamisch contract

Sinds enige tijd heeft Budget Energie ook een dynamisch energiecontract. De kosten van dit contract behoren tot de laagste in Nederland, namelijk:

EnergiecontractStroomGas
Inkoopkosten2,1 cent per kWh7,5 cent per m3
Vaste kosten€ 5,99 per maand€ 5,99 per maand

Een overzicht van andere dynamische contracten (met tarieven) vind je hier.

Vaste contracten in trek

Ondanks de groeiende populariteit van dynamische contracten, blijven vaste contracten het meest populair onder Nederlanders.

In combinatie met de 250 euro loyaliteitsbonus is vooral het vaste contract van Budget Energie momenteel erg in trek. Ook andere vaste contracten, bijvoorbeeld die van Vattenfall, Energiedirect en Essent worden veel afgesloten. Je checkt ze allemaal nu in de energievergelijker.

Volgens vergelijkingssites is er zelfs sprake van een overstapgolf, mede omdat het prijsplafond komt te vervallen en de ACM adviseert de tarieven vast te zetten.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

47 reacties

 • RRinus

  Ben al langer bij Budget Energie, en werd met klem geadviseerd een vast contract te nemen. Nu zakken de prijzen. Wat doet Budget voor deze klanten? En wat doet Budget nog meer voor deze klanten? Nieuwe klanten krijgen een bonus!

  Reageren
  • JJan

   @Rinus
   Budget heeft een heel groot nadeel. Ze zijn als je klant bent alleen bereikbaar via een robot. Bij iedere vraag moet het de hulp inschakelen van een collega. Waarna je vrij snel de hoorn er op legt.

   Reageren
   • MMieke

    @Jan
    Ik heb gisteren met een heel vriendelijke medewerker van budget energie gesproken, die me van alles uitgelegd heeft en, op ons verzoek, een offerte gemaakt heeft. Gewoon even het telefoonnummer via internet opzoeken.

    Reageren
    • NNick

     @Mieke

     Waarom meld je dat nummer hier niet meteen ?

     Reageren
   • CCorne

    @Jan hier hebben wij de zelfde ervaring

    Reageren
   • JJennifer

    @Jan
    Ik ben ook vaste klant bij Budget, heb een contract van 3 jaar. Als je in de chat schrijft: ‘Ik wil een medewerker spreken’ krijg je altijd direct een medewerker die je antwoord.

    Reageren
  • EErnst

   @Rinus
   Je weet toch de afspraken bij een vast contract, dan had je dynamisch moeten nemen. Je kan ook je contract openbreken.

   Reageren
   • LLouise

    Waarom geen
    € 190 in 2023???

    Reageren
  • SSanny

   @Rinus

   Ik ben ook nieuw bij budget energie en heb geen bonus ontvangen hoor. Ik heb nu 3 jaar vast en ze zeggen dat ik dan van de goedkope energie profiteer en ze geen bonus geven. Maar voor de klanten met 1 jaar variabel is er wel een cashback.

   Reageren
   • MMichel

    @Sanny, cashback is een sigaar uit eigen doos, dat is bij elke leverancier zo. Ik snap niet dat mensen daar zo naar kijken.

    Reageren
  • GGoel

   @Rinus
   Zoals je ziet had je dus beter dynamisch kunnen nemen.

   Reageren
 • JJa

  Waarom betaal ik bij Budget energie met een variabel contract dan 1.38 per kuub aan gas en 38 cent voor stroom. Dat is toch raar

  Reageren
  • GGoel

   @Ja
   Dat is niet raar want ook bij een variabel contract zit een risico-opslag. Bovendien moeten termijn contracten worden afgesloten en daar is dan weer een zeer kostbare afdeling voor nodig in een megalomaan kantoor.
   Dat alles is voor dynamische contracten niet nodig: bij wijze van spreken zolderkamertje met server die automatisch per dag inkoopt tegen dagprijzen (gas) of uurprijzen (stroom) en dat direct aan de klanten met het dynamische contract, doorgeeft.
   Dáár komt dat gigantische verschil vandaan!

   Reageren
  • TTonnie

   @Ja. Heb precies hetzelfde. Op 30 november hebben ze de prijzen voor de huidige klanten variabele tarieven daarop vastgesteld, terwijl nieuwe variabele klanten per 1 januari 1,10 / 0,30 gaan betalen….

   Vond dat best een rattenstreek van ze. Blijkbaar was het voor hun op 30 november wanneer de nieuwe tarieven de deur uit waren gestuurd compleet onverwacht dat 1 december alles zoveel zou dalen. Aldus de klantenservice..

   Reageren
 • NNico Lentzen

  Graag een 3 jarig contract, is dit mogelijk?

  Reageren
 • TTom

  Ik heb een 3 jaar contract bij engie. Stroom 0,22 en 0,24 en gas 0,89. Loopt af ander jaar in de zomer. Zit op 158 p.m. zou dynamisch wat zijn voor mij?

  Reageren
  • RRawi

   @Tom
   Dynamisch tarief is ideaal. Prijzen van het dynamische tarief liggen redelijk in de buurt bij je huidige contract en qua stroomprijs vaak zelfs veel lager. Ik ben vanaf 1 november voor de zekerheid overgestapt op een vast contract. Maar zie nu dat de dynamische tarieven (van Zonneplan) lager zijn gebleven.

   Het blijft altijd een risico. Het gaat er eigenlijk meer om of je dat risico kunt en wilt dragen.

   Reageren
  • BBruce

   @Tom
   Effe uitrekenen dan
   Hoe moet een ander dat weten voor jou.

   Reageren
  • RRyan

   @Tom

   Vooral in de lente/zomer is het een groot voordeel. Vele momenten met gratis/negatieve stroomprijzen waardoor je zelfs je jaarnota weer omlaag kunt brengen als je flinke stroomvreters hebt zoals een elektrische auto en eigen laadpaal.

   Ik zit nu bij NextEnergy en gas is nu vandaag 1.12 m2 (incl btw en alles daarbij) en dus ook vele malen goedkoper dan de vaste aanbieders.

   Reageren
   • GGoel

    @Ryan
    Bij Zonneplan (ook dynamisch) is gas nu € 1,047

    Reageren
  • JJorgen

   @Tom dat hangt ervan af. Als jij een vast bedrag hebt gebudgetteerd dan is een dynamisch contract niet handig. Als je meer geld beschikking hebt, want bij een dynamische contract kunnen de prijzen voor energie ook snel omhoog gaan dan kun je dit contract overwegen. Bij een vast contract wordt dit risico voor een bepaalde tijd afgedekt door de leverancier. Wat de kosten worden in de toekomst dat weet ik niemand, niemand kan in een glazen bol kijken.

   Reageren
   • GGoel

    @Jorgen
    Je kan ook budgetteren op vaste prijs, toch dynamisch nemen, en het verschil dat je dan overhoud reserveren voor mocht dynamisch eens een maandje duurder zijn (gebeurd zeer zelden). Als je dan na zeg een jaar nog steeds goedkoper uitbent, kan je die besparing in je zak steken en dezelfde ’truc’ het jaar daarop herhalen.

    Niemand weet inderdaad wat de toekomst gaat doen, maar Rusland kan maar 1x het gas afsluiten waardoor die tijdelijke top werd bereikt. Vaste leveranciers zitten vaak nog op prijzen die bijna van die top uitgaan, terwijl dynamische leveranciers allang naar beneden zijn geknald. Die (veel) hogere kosten van vaste leveranciers heet risico-opslag. En die betalen klanten met een vast contract jaar op jaar op jaar. Dynamische klanten kunnen dat besparen en reserveren mocht dynamisch kort eventjes duurder uit zijn. Maar dat is mij nog niet overkomen dus ik hou dat geld over 🙂

    Reageren
  • NNH

   @Tom dat hangt helemaal af van je verbruik en eigenverbruik van zonnepanelen. Heb je geen panelen? Dan is het t overwegen waard. Heb je panelen om op jaarbasis op 0 uit te komen mbv salderen? Niet doen!

   Reageren
  • EErnst

   @Tom
   Is wel excl. EB en BTW geen appels met peren vergelijken.

   Reageren
 • JJan

  Jarenlan contract gehad bij budgetenergie. Sinds april dit jaar zonnepanelen en warmtepomp. 18 december loopt contract af. Budget biedt mij alleen nog dynamisch of variabel contract aan. Waarschijnlijk ben ik als klant niet meer interessant. Dus nu maar weer eens naar Oxxio. Mooi contract afgesloten.

  Reageren
  • JJacob

   @Jan, bij mij net zo,die van loopt eind mei af en er word nu al een dynamisch contract aangeboden en daar pas ik voor na 4 ,5 jaar.
   Jacob

   Reageren
  • PPiet

   @Jan, ook zonnepanelen sinds dit jaar
   …jarenlang klant…niets meer te kiezen….zo wordt je bedankt …budget alleen voor de aandeelhouders

   Reageren
  • SSander

   @Jan vreemd, wij hebben ook zonnepanelen maar wel een vast contract nog af kunnen sluiten voor 1 jaar.

   Reageren
 • SSteef

  Lang leve Frank energie
  Mijn tarieven tm 14 december
  Hou u vast
  Stroom 0,14€
  Gas 0,70€

  Lekker allemaal bij de grote jongens blijven

  Reageren
  • WWillem

   @Steef heeft Frank je al een ander aanbod gedaan na 14 dec. Ben benieuwd of het nog steeds interessant is.

   Reageren
   • SSteef

    @Willem
    Jazeker
    Een mooi bedrag van 142€
    Een prima bedrag voor een “winterse” maand als januari

    Reageren
  • NNaj

   @Steef
   Tot ze opgeslokt worden door de “grote jongen” , sie staan zulke prijzen maar 1 of 2 jaar toe.

   Reageren
  • GGoel

   @Steef
   Frank Energie is dynamisch. Maar van dynamisch één van de allerduurste (hoogste opslag)!

   Er zijn veel betere dynamische leveranciers (ik zit bij Zonneplan).

   Reageren
  • AAndre

   @Steef

   Uit de lucht gegrepen. Waar heb jij het over? Toch niet dat ene uurtje op de zondagmiddag? En frank energie is 1 van de duurste in de markt op dynamische contracten

   Reageren
  • BBruce

   @Steef
   Lang leve Leo energie
   Stroom 2 cent
   Gas 10 cent.

   Reageren
 • GG de jong

  Mijn energie contract loopt 4 januari af maar volgens budget gaat het nieuwe pasin april weer in

  Reageren
  • MMarthijn

   @G de jong
   Als een contract afloopt, dan loopt het af. Je hebt vanaf dat moment geen contract meer. Je betaalt het variabele tarief.
   Een nieuw contract gaat niet automatisch in, tenzij je daar zelf toestemming voor geeft.

   Let dus goed op!

   Reageren
 • GGoel

  Voor degenen die willen weten wat je nou in de praktijk betaald met dynamisch, bv voor gas: vandaag is dat € 1,09 per m3 (stroom wisselt per uur maar is in de praktijk *gemiddeld* ook (fors) goedkoper).

  Met die zekerheid van vaste contracten weet je 1 ding zeker: je betaald zeker teveel!

  Reageren
  • MMar

   @Goel
   Nu misschien wel maar wat was ik blij dat ik de afgelopen 5 jaar vast had staan.
   Dan was het met een dynamisch contract onbetaalbaar geweest.
   Prettige dag verder

   Reageren
   • GGoel

    @Mar
    Helemaal mee eens dat je dan goed zat. Was natuurlijk wel een toevalstreffer, want (kennelijk) laag vastgezet nadat er een turbulente en hoge markt aankwam. Maar ja, nu moet je gaan denken: verlengen (gas vast >= € 1,28 of dynamisch (nu € 1,08) ?

    Het was overigens met een dynamisch contract niet onbetaalbaar geweest: in die extreme top vd markt was dynamisch slechts 2 maanden hoger dan de vaste contracten. Daarna alweer lager. En over een jaar gezien dus (veel) goedkoper!

    Dat is het nadeel van vaste contracten: je betaald altijd een opslag. Sporadisch (zeer sporadisch) kan je dan wel eens ondanks die opslag eventjes een korte periode beter zitten, over langere termijn ben je altijd duurder uit.

    Reageren
  • AArie

   @Goel: En als de variabele prijs bijvoorbeeld stijgt naar 1,29 en een vast contract is 1,09 En bijvoorbeeld na 1 maand zakt variabel weer naar 1,05 een maand later 1,08 dan 1,15 ect ect.

   Je weet op voorhand toch nooit wat nu echt voordeliger is of vergis Ik me nu echt.

   Reageren
   • GGoel

    @Arie
    De kans dat dat voorkomt is ontstellend veel kleiner dan het omgekeerde. Want voor vaste contracten betaal je altijd een (risico) opslag. Zelfs bij die enorme stijging door de Russische invasie van Oekraïne was dynamisch maar 2 maanden duurder dan vast; de rest van het jaar veel goedkoper. Daarmee maakten de rest van die maanden de even ongustige situatie van die 2 maanden meer dan goed!

    Zo zie je dat je op de langere termijn ALTIJD gunstiger uitbent dan met vast. Met vast moet je toevallig nét voor een enorme stijging vd energieprijzen vastzetten om (eventjes) gunstiger uit te zijn. Maar forse marktdalingen (zoals de afgelopen 1,5 jaar) pak je met vast ook niet mee. Die winst maakt een kortdurende hogere prijs van dynamisch meer dan goed!

    Reageren
  • SS

   @Goel
   Ik betaal 20 cent per kwh met vast contract en gas iets van 84 per m3. Vast contract van 3 jaar. Loopt wel af. Eind jan

   Reageren
   • GGoel

    @S
    Die 20c kan goed kloppen. Maar met dynamisch KRIJG ik (in de daluren) regelmatig duppies per kWh TOE !!!

    Overigens zijn de laagste tarieven bij vaste contracten nu 30 cent. Het lijkt erop dat je dus nog tarieven van een oud vast contract hebt. Die moet je op een gegeven moment verlengen. Het goedkoopste vast stroom is nu 30 cent. Het afgelopen jaar heb ik GEMIDDELD 27 cent betaald, maar die gemiddelde prijs daalt snel omdat de hoge tarieven door Rusland nog hierin zaten verwerkt.

    Het lijkt erop dat je met het schrijven van die gasprijs een vergissing hebt gemaakt: € 0,84 wat mij érg zou verbazen: welke leverancier levert gas voor een lagere prijs dan de marktprijs (al jaren)?

    Reageren
    • GGoel

     @Wij zitten ook al bijna drie jaar op 0,87 per kuub gas. Kan dus wel!
     Dat waren inderdaad vooroorlogse (Russische) prijzen. Helaas is dat tijdperk afgesloten, want wij krijgen geen goedkoop Russisch (pijpleiding) gas meer, maar zijn nu op LNG (gas via scheepvaart). Dat is echt een klasse duurder.

     Die vooroorlogse pijpleiding-gas prijzen gaan vergelijken met de na-oorlogse LNG is appels met peren vergelijken. Het ‘spelletje’ nu is LNG-prijzen onderling vergelijken.

     Het is helaas zoals het is 😉

     Reageren
    • BBertus

     @Goel
     De inkoop van gas was gisteren op de beurs 32 eurocent

     Reageren
  • RRob

   @Goel
   Deze stelling is misschien van toepassing op uw situatie op dit moment. Het zegt niets over de langere termijn, en het is per definitie negatief wanneer je zonnepanelen hebt.
   Dat je per definitie teveel betaalt kun je niet zeggen, dat kan niemand (dus ook u niet) voorspellen. En dan komt daarbij ook nog eens dat sommige mensen gewoon zekerheid willen, en niet houden van speculeren. Dus niet zo stellig dingen gaan roepen die niet te onderbouwen zjn.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.