Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Stroomprijzen Nederland stijgen harder dan bij buurlanden

De Nederlandse groothandelsprijzen voor elektriciteit stijgen veel sneller dan bij onze buurlanden.

De Nederlandse stroomprijzen zijn met 33 procent gestegen naar 50,70 euro per MWh. Dat is meer dan in de rest van Centraal West Europa waar de prijzen met 24 procent stegen. Dat blijkt uit het jaarrapport van netbeheerder TenneT over de Europese energiemarkt.

Oorzaak

De prijsstijgingen zijn het gevolg van de stijgende kostprijs voor aardgas en kolen. Maar ook de emissiehandel in CO2 speelt een belangrijke rol. In Nederland zijn namelijk relatief meer gascentrales dan in andere landen.

In landen met veel waterkrachtenergie zijn er ook hogere prijsstijgingen als gevolg van de droge zomer. In België stegen de kosten vanwege productiekosten in de kerncentrales.

Nederland is meer elektriciteit gaan importeren uit andere landen dan het zelf exporteert. Duitsland is de grootste aanbieder, vanwege de lage stroomprijzen.

Weinig groei duurzame energie

TenneT concludeert verder dat aardgas de belangrijkste energiebron blijft in Nederland. Duurzame opwek, steeg de afgelopen jaren slechts mondjesmaat. Met name zonne-energie en windenergie zorgden voor een toename van de capaciteit.

Het aandeel duurzame energie in Nederland ligt naar schatting ergens tussen de zeven en acht procent.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.