Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Stroomprijs onder nul: voor het eerst dit jaar negatieve tarieven bij dynamisch contract

Vandaag, 5 maart, is de eerste dag van het jaar waarop de day-ahead stroomprijs onder nul duikt. Tussen 11:00 en 14:00 uur kunnen huishoudens met een dynamisch energiecontract gebruikmaken van negatieve stroomprijzen.

In 2024 waren er maar liefst 458 uren met een negatieve kale stroomprijs. In een klein aantal gevallen was zelfs de all-in prijs negatief, waardoor gebruikers betaald kregen om stroom af te nemen.

Negatieve stroomprijs, hoe kan dat?

Een negatieve stroomprijs betekent dat de producent van elektriciteit moet betalen om de stroom te leveren. Dit kan ontstaan op zonnige en/of winderige dagen wanneer er een overschot aan energie is en de vraag tegelijkertijd laag blijft.

Negatieve kale tarieven

Op 5 maart 2025 duikt de stroomprijs op de day-ahead markt, door de hoge zonkracht, voor het eerst dit jaar onder de nul. Deze markt, waar energieproducenten en -afnemers stroom een dag vooruit verhandelen, bepaalt de elektriciteitsprijs voor de volgende dag.

Dit zijn de kale negatieve stroomprijzen op 5 maart 2025:

  • 11:00 tot 12:00: -1 cent per kWh
  • 12:00 tot 13:00: -3 cent per kWh
  • 13:00 tot 14:00: -1 cent per kWh

Gratis stroom?

Hoewel de stroomprijs negatief is, betekent dit niet dat de stroom gratis is. Bovenop de kale stroomprijs betaal je namelijk nog inkoopkosten (circa 2 cent), energiebelasting en btw (samen 12 cent).

De all-in stroomprijs ligt dus zo’n 14 cent hoger. Dit kan overigens wel gebeuren als de kale prijs onder de -14 cent per kilowattuur zou duiken.

Dit zijn de all-in stroomprijzen op 5 maart 2025:

  • 11:00 tot 12:00: 13 cent per kWh
  • 12:00 tot 13:00: 12 cent per kWh
  • 13:00 tot 14:00: 13 cent per kWh

In de praktijk betekent dit dat je een elektrische auto in drie uur tijd voor 33 kWh thuis kunt opladen voor een luttel bedrag van 4,29 euro.

Prijs door groei duurzame energie

Door de groei van duurzame energie (zon en wind) komt het steeds vaker voor dat de elektriciteitsprijs onder de nul duikt.

In 2024 waren er in totaal al 458 van zulke uren, ruim 5 procent van het totaal aantal uren per jaar en 143 meer dan in 2023. In 2025 wordt een verdere groei verwacht van het aantal uren met een negatieve stroomprijs.

Dynamisch contract gunstig

Alleen met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van negatieve stroomprijzen en sterk schommelende stroomtarieven.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je vaatwasser, droger, wasmachine en, als je die hebt, je warmtepomp volle bak laten draaien tijdens de goedkoopste uren.

Verschillen tussen aanbieders

Hoewel dynamische energieaanbieders allemaal energie inkopen op dezelfde stroom- en gasbeurs is niet ieder dynamisch contract even goedkoop.

Aanbieders onderscheiden zich door te concurreren op drie vlakken:

  1. Vaste kosten (vaste kosten): dit is een vaste maandelijkse vergoeding aan je energieleverancier voor administratie, klantenservice en facturatie.
  2. Inkoopkosten voor stroom en gas: dit is de opslag die het energiebedrijf rekent bovenop de kale leveringsprijs per kilowattuur of kuub.
  3. Overstapkorting: sommige dynamische leveranciers geven een eenmalige bonus als je naar hen overstapt.

Je kunt de vaste kosten en inkoopkosten hier met elkaar vergelijken.

De goedkoopste dynamische aanbieders van dit moment zijn Next Energy en Budget Energie. Als je zonnepanelen hebt, is Zonneplan juist de beste keuze.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, zoals:

  • De laagste tarieven
  • Tijdelijke acties van leveranciers
  • Belangrijke wijzigingen voor je energierekening

Check hier het laatste nieuws.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

3 reacties

  • GGoel

    Je kan je afvragen of belasting over het leveren van stroom wel zo’n goed idee is. Het maakt het rendementsplaatje van zonnepanelen een stuk minder aantrekkelijk terwijl er juist nog steeds vraag is naar het leveren van groene stroom.

    Eventueel zou een aantal jaar de belasting op het leveren van stroom kunnen worden verminderd; dit komt iedereen ten goede.

    Ook hierover zou eens een artikel hier kunnen worden geschreven met de voor en nadelen van het belasten van het leveren van stroom door kleingebruikers.

    Reageren
    • Jjos

      @Goel
      Het probleem met zonnestroom is dat het niet te sturen is. Je weet wel dat het in de winter te weinig is en in de zomer op slecht te voorspellen momenten te veel. Als er nog meer zonnepalen bij komen wordt het probleem in de zomer nog groter. Dus ik zou zeggen niet meer stimuleren om zonnepanelen te nemen. Het wordt geproduceerd op momenten dat niemand dit nodig heeft, daarom wordt de prijs van de stroom dan laag of zelfs negatief. Daarom wordt gestimuleerd om je eigen zonnestroom te gebruiken. Eventueel in combinatie met accu’s.

      Reageren
      • GGoel

        @jos

        Opslag wordt in razend tempo goedkoper met spectaculair meer opslagcapaciteit en levensduur. Dit geldt ook voor grote regionale opslag, zodat als dat een beetje vervolmaakt is, de volatiliteit enorm verminderd.

        Het is natuurlijk nog zoeken naar de heilige graal van genoeg opslag om ook de winter door te komen, maar de ontwikkelingen gaan snel.

        Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.