Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Stroom en gas veel duurder in 2019

4 reacties

De stroom- en gasrekening valt een stuk hoger uit in 2019. Dat blijkt uit de energiemonitor van ABN Amro. In februari betaalden we nog zo’n 37 euro per megawattuur, inmiddels is dit opgelopen tot 63 euro.

Huishoudens moeten er rekening mee houden dat de kosten volgend jaar met zo’n 150 euro per jaar omhoog gaan. Dat komt vooral door de energiebelasting en ODE, die met een kwart omhoog gaan vergeleken met dit jaar.

Oorzaak

De prijsstijging kent naast de hogere energiebelasting meerdere andere oorzaken. Allereerst is de prijs van CO2-emissierechten drie keer hoger dan begin dit jaar. Daarnaast stijgt de vraag naar kolen en gas voor het vullen van de winterse gasopslag. Ten slotte groeit de vraag voor stroom en gas uit België, omdat de kerncentrales daar minder opleveren dan voorheen.

Kostenstijgingen

Burgers worden in 2019 flink in de portemonnee geraakt. Zo werd gisteren (11 september) bekend dat de zorgpremie volgend jaar met 124 euro per jaar stijgt. Tijdens Prinsjesdag wordt er meer bekend over de koopkracht van huishoudens in 2019.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

4 reacties

 • AAdri

  Heb net aanbod gehad voor het zelfde gebruik als vorig jaar.
  Betaalde spafgelopen jaar €154,- per maand en dat wordt nu €215,-, dat is een stijging van €61,- per maand ( €740,- op jaarbasis )
  Dat is toch niet normaal.

  Reageren
 • KKomdeur

  Direct stoppen met energie transitie. We hebben gas genoeg dus nu ook stoppen met export van gas. Voor ons zelf is er voorlopig genoeg om op een verantwoorde manier te gebruiken. Uiteraard de Groningers royaal vergoeden voor de aangerichte schade.

  Reageren
 • HHeni

  150 euro? ik las dat het zo’n 360 euro duurder gaat worden.
  We moeten blijkbaar de schade van Groningen betalen, de NAM en de overheid zijn ook zo arm he? in de gemeente waar ik woon is net weer een besluit is genomen om hier nog meer gas uit de grond te halen.
  Dit moest stoppen na vele jaren, maar het levert de gemeente vast veel voordeel op.
  De gevaren voor de burgers? ach, dat zien we dan wel weer.
  Feit is dat de vaste lasten steeds zwaarder drukken, maar daar hebben we voedselbanken voor en wie daar net niet voor in aanmerking komt kan terecht bij de gaarkeuken.
  Dat dit na 70 jaar weer actueel is in dit rijke land, is werkelijk asociaal.

  Reageren
 • Kkoelmeij

  dit is oud nieuws en achterhaald

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.