Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Stroom en gas duurder door prijsplafond (en de energieleveranciers profiteren)

Koen Kuijper

159 reacties

Het prijsplafond dat in 2023 ingaat voor stroom en gas, gaat de prijzen juist verhogen, in plaats van verlagen. Daarvoor waarschuwen verschillende hoogleraren in ESB, het vakblad voor economen.

Hoe zit de vork precies in de steel?

Energievergelijk.nl zocht het voor je uit.

Energieplafond per 2023

Zoals bekend is geldt er volgend jaar in Nederland een energieplafond. Huishoudens betalen maximaal 0,40 euro per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas binnen de gestelde verbruikslimieten van 2.900 kilowattuur en 1.200 kuub. Boven het verbruikslimiet betaal je het volle tarief in je energiecontract.

De energieleverancier loopt geen risico, want het verschil tussen de marktprijs en het prijsplafond wordt door de overheid gecompenseerd. De overheid betaalt dus een deel van de werkelijke energierekening via een subsidie die aan energiemaatschappijen wordt uitgekeerd.

Benieuwd naar andere steunmaatregelen voor je energierekening? Check ze hier.

21 miljard

Deze compensatieregeling gaat de overheid zo’n 21 miljard euro kosten, is de verwachting. Maar dat kan nog verder oplopen, want in de compensatieregeling schuilt namelijk een belangrijk gevaar, stellen economen.

190 euro

Naast het energie plafond, ontvangt ook ieder huishouden twee keer een compensatie van 190 euro in november en december. Dit bedrag kun je op deze datum verwachten.

Winsten leveranciers omhoog

Marco Haan, hoogleraar Industrial Organisation, is één van de economen die zich zorgen maakt. Hij stelt in het FD dat de marktprijs voor een belangrijk deel bepaald door de energiebedrijven zelf. En dat zij belang hebben bij een hoge prijs, want dan worden zij meer gecompenseerd door de overheid. Dat resulteert in hogere winsten.

Als ik een bedrijf ben en de overheid zegt: ‘voor de helft van de klanten krijg je de prijs die je maar in rekening brengt’, dan weet ik wel wat ik ga doen. Uiteindelijk laat de overheid de compensatieprijs aan de markt over terwijl ze tegelijkertijd heel erg in die markt ingrijpt.

Marco Haan (Hoogleraar Industrial Organisation)

Het komt er grofweg op neer dat energieleveranciers deels zelf de hoogte van hun subsidie bepalen die ze krijgen voor hun eigen compensatie. Dat kan zorgen voor een perverse prikken en opdrijvende prijzen, waarschuwen de economen.

Concurrentie verdwijnt, prijzen stijgen

Als gevolg van het prijsplafond zullen veel huishoudens met een laag verbruik zich bovendien niet gemotiveerd voelen om over te stappen, want ze schieten daar weinig mee op. Een slechte zaak, zo stellen de economen, want een belangrijk deel van de concurrentie verdwijnt op deze manier.

Haan biedt wel een oplossing. Hij stelt dat het beter zou zijn om de volumes in het plafond flink te verlagen en bijvoorbeeld het eerste deel van het verbruik volledig gratis te maken.

Het voordeel hiervan is dat huishoudens veel alerter blijven op meerverbruik en het loont om te switchen naar een leverancier die een scherper tarief aanbiedt. Dat houdt energieleveranciers gemotiveerd om een scherp tarief aan te blijven bieden.

De energieprijzen lopen overigens nu ook al sterk uiteen. Dit kun je nu hier gemakkelijk checken.

159 reacties

  • JJolanda

    Het is te gek voor woorden ,stel je hebt een groot vermogen en geen pensioen dan kun je je handje openhouden bij je gemeente ,ook mensen die het pensioen afgekocht hebben en er op los geleefd hebben zijn welkom .jammer dat we hard gewerkt hebben voor ons pensioen. Erg voor de gezinnen met studerende kinderen die zitten onder een deken .dus koop je pensioen af leef,later word je geholpen .

    Reageren
  • LLasgo

    Goh, dat had ik nou nooit gedacht.
    Je wordt toch belazerd waar je bij staat. Die energiemaatschappijen verdienen miljarden over de ruggen van de belastingbetaler. En de politiek? Die vindt het best. Immers over iedere euro die teveel betaald wordt aan energie, zit ook een berg accijnzen! Zo wordt de schatkist weer lekker gevuld. En wat dat prijsplafond aangaat, daar heeft serieus NIEMAND wat aan!!
    Witte boorden criminelen zijn het!

    Reageren
    • HHarrie

      @Lasgo
      Dit zeg ik al jaren, dat de mensen met witte boorden de grootste criminelen zijn, en dat geld voor elke sector.

      Reageren
  • SSjaak

    En welke in bezit van gemeenten waren is verkocht aan het buitenland. Eneco aan Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu Electric Power. Nuon aan het Zweedse Vattenfall. Zo gaat alle winst naar het lachende buitenland.

    Reageren
  • PPaul

    Deze pollatiek moet gewoon vallen ze zijn niets waard op hun taak uit te voeren weg er mee

    Reageren
  • EEvert

    En hoe zit het met onder de mom van variable tarieven en de markt is nu ingestort gas staat op -15.75 krijgen geld toe Maar nu verranderen de bedragen niet Gewoon Lekker gas kraan dicht draaien en op Lpg gaan stoken werkt prima mij naaien ze niet

    Reageren
    • EErik

      @Evert
      Zeker! Want LPG is gratis en zout geen accijnzen en BTW op. Nee jouw naaien ze niet,,,,

      Reageren
    • BBoer

      @Evert

      Ja op lpg zit geen accijns. Als je dan wat wilt ga dan op propaan.

      Reageren
  • RRtC

    Die 21 miljard als subsidie vd Staat is in wezen ook geld van de burgers zelf. De overheid heeft zelf geen geld, de burgers moeten dit opbrengen door steeds meer en hogere belastingen. Dat worxt vaak vergeten in de discussie.

    Reageren
    • LLasgo

      @RtC

      Het is gewoon een sigaar uit eigen doos. Maar dan eentje die door Rutte en zijn kornuiten al is half opgerookt!!

      Reageren
  • RRtC

    Het artikel heeft het over 21 miljard van de Overheid die ze als subsidie inzetten, maar dat is in wezen geld van de burgers zelf. Die betalen dat middels belastingen, de Overheid heeft zelf geen geld. Dat wordt nog wel eens vergeten in de discussie

    Reageren
  • RRoy

    Niets moet meer winstgevend zijn ik hoop dat er een grootte staking komt weg met Rutte

    Reageren
  • GGuido Oude Vrielink

    Wie heeft prijsplafond (ingang per 1 januari 2023) uitgevonden?
    Echt boekworme uitvinding.
    Dat kan wel anders!!!!!

    Reageren
  • KKees

    Het is niet alleen de Energie bedrijven die ons de rekening presenteren, de gemeente belasting zal ook meer gaan kosten ( openbare verlichting, verkeerslichten) dit kom er ook nog bij
    wat de burger moet betalen en ben ik nog wat meer vergeten?

    Reageren
    • RRoy

      @Kees En dat bezeft het volk niet wij het volk betaald voor alles de regering maakt alleen maar beleid, Het wordt tijd om staking te gaan houden het kan niet zo verder kijken maar naar Frankrijk bij deze roep ik een ieder de Maaiveld op weg met deze regering

      Reageren
      • BBram

        @Roy
        Ipv op het Malieveld te gaan staan, zou ik als ik jou was eerst eens een cursus Nederlands gaan doen.

        Reageren
        • EEs

          @Bram
          Ook Nederlanders die niet zo goed kunnen schrijven als jij hebben nog steeds het recht hun mening te uiten.

          Reageren
          • MMoon

            @Es zo is dat altijd dat gezeik over mensen die niet goed kunnen schrijven let lekker op jezelf Bram

            Reageren
        • KKaat

          @Bram wat een rotopmerking, ooit van dyslexie gehoord?
          Als je niks nuttigs te melden hebt over het artikel, is het beter dat je vingers je toetsenbord niet raken. Te veroordelen met je vooroordeel, niet aardig!

          Reageren
          • BBoer

            @Kaat

            Hoe weet jij dat het om dyslexie gaat? Het kan ook gewoon luiheid of domheid zijn.
            De pot enz..

            Dat staken heeft helaas beperkt zin. Gaan ze weg met een flinke oprotpremie en wat komt er dan als volksvertegenwoordiging?

            Dat het nu slappe hap is ben ik het wel mee eens. Beetje pappen en nathouden ipv door de zure appel heen bijten. Er zijn ook hier bij de reacties genoeg mensen die het met een kleine moeite of investering een stuk beter voor zichzelf hadden kunnen krijgen, maar klagen liever, want dat is makkelijker.

            Reageren
          • CChrit

            @Boer

            Goed gezien Laat. Helemaal mee eens.

            Reageren
    • LL.Kuiper-Couvert

      @Kees
      U vergeet de waterschappen, Hoog Heemraden.

      Reageren
  • RRonald

    Allemaal voor miljarden verpatst door de provincies toen ze nog in overheids handen waren! En ja die miljarden betalen wij! En ons gas wordt nu aan het buitenland voor een habbekrats verpatst. En wij maar dokken!

    Reageren
  • BBer

    Met je stemgedrag kun je veel beïnvloeden waarvoor geen SP stemmen. Zij zijn tegen het doorgeslagen neoliberalisme en privatisering. Zal ook wel weer wat tegen in te brengen zijn maar dit lijkt me voorlopig de beste manier, moet wel het kabinet eerst vallen.

    Reageren
  • MM Tjon

    De Overheid kan ook eigen energiebedrijven openen ,die de bestaande energieleveranciers kunnen beconcureren. Soort v Staatsenergiebedrijven.

    Reageren
  • @@fred

    Heel het land dicht gooien en de regering van hun macht ontheffen

    Reageren
  • JJ. KERENS

    Ik heb in Duitsland op een camping een caravan. Moet stroomverbruik appart afrekenen. Dit deze week gedaan, stroomkring 0,47 Euro.
    !!!!!!!!!!!!!

    Reageren
  • JJos Senden

    Aasgieren zijn het, andere woorden heb ik niet voor die bedrijven.

    Reageren
  • PPtje

    Mensen ga naar een dynamisch contract. Bv anwb energie Dan betaal je 4.50 voor gas en 4.50 voor stroom per maand. De rest tegen inkoop prijs. Het gas was vandaag 34 cent daar komt nog eens 34 cent op voor allerlei toeslagen en dergelijke. Je word genaaid door de grote energie maatschappijen.

    Reageren
    • VVd kolk

      Je kan momenteel niet overstappen

      Reageren
    • EEllen

      @Ptje
      Helaas, dat kan niet meer. ANWB-energie neemt geen nieuwe klanten meer aan.

      Reageren
      • GGregoor

        @Ellen Frank energie kan ook. Werkt goed en kost minder

        Reageren
      • PPiet

        @Ellen Je kunt eens bij NextEnergy kijken. Dynamische tarieven. Inschrijven kost nog geen 5 minuten en na 15 dagen ben je over.

        Reageren
  • WWilly vdV

    De hele club van Rutte bestaat uit ,,baantjesjagers,, allemaal op de universiteit gezeten maar nooit niks geleerd, betaal ze allemaal het minimum loon, worden ze plotseling wakker. Pim Fortuin waarschuwde decennia geleden al, stroom, gas, water en openbaar vervoer hoort in staatshanden maar dat levert geen vette banen en bonussen op !

    Reageren
    • JJacques

      @Willy vdV
      Helemaal eens maar u vergeet de ziektekostenverzekeringen. Je kan tegenwoordig het aantal aanbieders niet meer tellen en in november en december wordt je gek van de tv reclames die je vragen over te stappen en te kiezen uit ongeveer 600 verschillende polissen. Dat kost allemaal giga overhead. Dure directie bonussen etc etc. Terug naar een soort ziekenfonds. Zelfs Hugo de Jonge was het in zijn VWS daarmee helemaal eens

      Reageren
      • GGerda v d Berg

        @Jacques
        Op tv bij Renze zijn een aantal weken geleden een aantal gesprekken geweest over ziekenkosten verzekeringen geweest die zich kunnen aanmelden als zijnde dit. Deze bonafide verzekeringen miljarden zonder alleen maar te declareren maar geen zorgen te bieden. Daar zou NU flink op ingegrepen moeten worden!! En wie doet er wat????? Het schijnt heel ingewikkeld te zijn! En wij maar betalen!!!

        Reageren
        • VVan de pavert

          @Gerda v d Berg

          Alles wat goedkoper moet worden is ingewikkeld bij het kabinet maar alles wat duurder moet worden is een dag geregeld ra ra hoe kan dat die begrijp ik niet

          Reageren
        • EEllen

          @Gerda v d Berg
          Ook wat ze mogen declareren is belachelijk. Ik ken een zorgboerderij waar dagelijks ca. 30 a 40 personen “opgevangen”worden. Per persoon mag er €67,50 per dagdeel (van ca 3u) gedeclareerd worden. 365 dagen per jaar. Dat is dus ca. € 1.500.000 per jaar (2x€ 67,50) x30 x365) voor 30 personen! En er werken maar 4 personen in loondienst. En natuurlijk veel vrijwilligers! Gas, licht, water is voor 30 personen niet heel veel duurder dan voor 1 of 2, dus… Tel uit je winst!
          En overal subsidie voor krijgen, en vervolgens maar steeds grote, nieuwe, supermooie, gebouwen erbij bouwen om nóg meer winst te kunnen maken! Het moest niet mogen!

          Reageren
      • MMarcel

        @Jacques
        Nuts bedrijven, de Zorg, de NS.
        Hadden nooit geprivatiseerd mogen worden. Ik hoor Pim Fortuin nog steeds

        Reageren
        • LLidewij Namink

          @Marcel

          Reageren
        • Llidewij Namink

          @Marcel
          Helemaal mee eens,ze hebben de nutsbedrijven Gewoon weggeven .Weg met de privatisering. DE gewone burger is nu de klos .En ik weet bij God niet waar ik nu nog op moet stemmen.

          Reageren
          • PPiet

            Marcel, op die blonde jongen, dan worden die andere die hebben zitten slapen eindelijk wakker.

            Reageren
        • CCor

          @Marcel
          Helemaal mee eens terug naar nutsbedrijven markt werking heeft alleen maar de prijzen opgedreven ook in de ziektekosten hier ook teug naar ziekenfonds

          Reageren
        • JJan klink

          @Marcel

          Mooi gesproken!!!

          Reageren
    • LL.velgting@@

      @Willy vdV

      Hoe zit het met ijncobtra t wattot juli 2026 loopt.

      Reageren
    • PPaulus

      @Willy vdV
      Vandaar dat Pim er niet meer is die was een gevaar voor de zittende oplichters.

      Reageren
  • BBertus De .lange

    Vroeger had je GEB én ZGB. Helaas verleden tijd, was zg. Niet goed. Zitten nu in deze zit.

    Reageren
  • SSnoeij

    De prijsplafonds drastisch verlagen
    en de energieleveranciers niet schadeloos stellen. Let maar op hoe snel de prijzen op de wereldmarkt gaan zakken.

    Reageren
    • MMonique

      @Snoeij En waar zijn de normale bedragen van het prijsplfond, ik meen me te herrineren dat ze de tarieven van januari 2022 zouden aannemen !!!

      Reageren
  • JJ Schouten

    Dankjewel Rutte,hoeveel hij van de energiebedrijven krijgt hoort natuurlijk niemand! Goed bezig .In 12 jaar kapotgemaakt wat de hardwerkende mensen opgebouwd hebben na de oorlog! HULDE RUTTE

    Reageren
    • AAnn

      @J Schouten
      En hoe zou ’t toch komen dat Rutte 12 jaar kón blijven zitten?? Laten we dáár eens over nadenken!

      Reageren
  • AA vd Meer

    En ook wij gaan boven het prijs plafon heen met mijn man zijn zuurstof afhankelijk apparaat dat al 4000 kilowatt aan stroom gebruik ze hebben het maar over bezuinigen hoe dan ? Den Haag ga je diep en diep schamen voor al de chronisch zieken die hier mee te maken hebben

    Reageren
  • AA. Domburg

    Of de energieleveranciers winstdeling aan hun trouwe klanten laten betalen als de winst boven een bepaald percentage komt

    Reageren
  • WWilly

    Ze zeggen weleens je wordt uitgekleed tot aan je onderbroek hier wordt je uitgekleed tot aan je blote kont stelletje tuig

    Reageren
  • EEric

    Energiebedrijven zijn gewoon gelegaliseerde criminelen.

    Reageren
    • SShirley

      @Eric

      De nieuwe witte boord criminelen en de staar steunt ze.
      Prijsplafond lijkt simpel maar is het niet. wacht maar af wanneer mensen hun facturen krijgen.
      9% versus 21%; heffingskorting etc.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.