Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Stoppen met gaswinning onverstandig’

Koen Kuijper

0 reacties

46 procent van alle Nederlanders vindt het onverstandig om Nederland van het gas te koppelen. Zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Het overgrote deel van de Nederlanders is wel van mening dat de Groningers uiteindelijk moeten worden gecompenseerd voor de opgelopen schade. Slechts 31 procent van de bevolking vindt dat de gaswinning onmiddellijk moet stoppen, ongeacht de kosten die dat met zich meebrengt.

Politiek verdeeld

De meeste Nederlanders zijn zeer politiek verdeeld: van Nederlanders die stemmen op VVD, PVV of Forum voor Democratie is 63 procent van mening dat ontkoppeling van het Gronings gas onverstandig is. Bij GroenLinks en Partij voor de Dieren ligt dit percentage slechts op 10 of 23 procent.

Verstevigen huizen

Het besluit van minister Wiebes van Economische Zaken om te wachten met het verstevigen van 1.600 huizen, schoot bij de meeste Nederlanders in het verkeerde keelgat. Alleen een merendeel VVD-stemmers konden begrip opbrengen voor het besluit, en wel bij 81 procent van de kiezers. De meeste Groningers zijn van mening dat Wiebes eerdere afspraken heeft verbroken.

Overdrijven

Een derde van de VVD-stemmers vindt bovendien dat Groningers overdrijven met hun aardbevingsproblemen. Bij andere partijen ligt dit percentage aanzienlijk lager. Ook denkt 46 procent van de VVD-kiezers dat de overheid niet wist van de gevaren die de gasboring met zich mee zou brengen. Bij andere politieke partijen is er veel minder vertrouwen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.