Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Stop subsidie fossiele brandstoffen’

Koen Kuijper

0 reacties

Een groep van zestien verzekeraars en investeerders roepen de G20 op om te stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie en kolen. De oproep werd gedaan door grote bedrijven, zoals Aegon en KBI Global Investors. De timing van de oproep is perfect, namelijk net voor een belangrijke bijeenkomst van de G20 in Duitsland.

De G20 is een groep van 19 landen en de gehele Europese Unie. Gezamenlijk zijn zij goed voor 90 procent van het wereldwijde bruto nationaal product. Onder de leden behoren, onder andere, de Verenigde Staten, China, Rusland, Japan, Brazilië en Duitsland.

444 miljard

Jaarlijks wordt er door de G20 een totaalbedrag van 444 miljard euro uitgekeerd aan het ondersteunen van industrieën, technieken en centrales die gebruik maken van fossiele brandstoffen. Dat is opvallend, aangezien veel landen publiekelijk juist uitspreken de overstap te willen maken naar duurzame energie.

Deadline

De groep bedrijven willen een duidelijke deadline installeren, zodat subsidies voor en financiering van fossiele brandstoffen uit publieke gelden vanaf 2020 niet meer mogelijk is. Als resultaat zou dit een forse emissieverlaging teweeg brengen. Sterker nog, een einde van dergelijke subsidie zou hetzelfde effect hebben als het wegnemen van alle luchtvaart emissies bijeengevoegd. Daarmee zou de overstap naar duurzame energie tevens een impuls kunnen krijgen.

Veel verzekeraars en bedrijven, waaronder Aegon, zijn al gestopt met de investeringen in vervuilende energiebronnen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.