Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Steeds vaker een negatieve stroomprijs met dynamisch energiecontract

Geld verdienen door energie te verbruiken. Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Door het zonnige en winderige weer van afgelopen pinksterweekend (27 en 28 mei) zakte de stroomprijs naar een dieptepunt.

Afgelopen zondag, 29 mei, ervoeren 190.000 Nederlanders met een dynamisch energiecontract dit aan den lijve. Ze kregen maar liefst ruim 30 cent per verbruikte kWh, in plaats van te betalen. Deze ongekende situatie deed zich voor tussen 14:00 en 15:00 uur.

-31,4 cent per kWh

Zo ook Thijs, klant bij een van de bekende dynamische leveranciers.

Zijn energietarieven op 29 mei tussen 09:00 en 19:00:

TijdTarief per kWh*
09:00 – 09:59€ 0,170
10:00 – 10:59€ 0,170
11:00 – 11:59€ 0,134
12:00 – 12:59€ 0,049
13:00 – 13:59– € 0,120
14:00 – 14:59– € 0,314
15:00 – 15:59– € 0,023
16:00 – 16:59€ 0,146
17:00 – 17:59€ 0,170
18:00 – 18:59€ 0,231
*Inclusief energiebelasting en btw en inkoopkosten

Bij de leverancier van Thijs bereikte de stroomprijs een historisch dieptepunt van -31,4 cent per kWh. En ook bij andere dynamische aanbieders lag de stroomprijs afgelopen dagen urenlang onder de nul.

Door sterke groei van zonne- en windenergie en de opkomst technologische innovaties krijgen we in de toekomst steeds vaker te maken met negatieve stroomprijzen. Maar om te kunnen profiteren, heb je dus wel een dynamisch energiecontract nodig.”

Koen Kuijper – Energie-expert

Geld verdienen met auto laden

Thijs nam ook de slimme beslissing om zijn elektrische auto op te laden tussen 13:00 en 15:59:

 • 10 kWh verbruik tussen 13:00 en 13:59
 • 11 kWh verbruik tussen 14:00 en 14:59
 • 9 kWh verbruik tussen 15:00 en 15:59

Kosten? Geen

Sterker nog, Thijs kreeg er zelfs voor betaald:

 • 10 x € 0,120 = € 1,20
 • 11 x € 0,314 = € 3,45
 • 9 x € 0,023 = € 0,21

Totaal: € 4,86

Dynamische energiecontract de toekomst?

Het aantal uren met negatieve elektriciteitsprijzen in 2023 staat inmiddels op meer dan 100. En dit is nog maar het begin, stellen experts.

Op zonnige en winderige dagen hebben we een overvloed aan elektriciteit. Op die momenten wil je het liefst zoveel mogelijk stroom verbruiken, zodat dit op andere momenten – wanneer er schaarste is – niet meer nodig is. Goed voor het milieu, het energienetwerk en de portemonnee.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Bij een dynamisch energie contract:

 • Zijn je energietarieven afhankelijk van vraag en aanbod op de elektriciteits- en gasmarkt
 • Verschilt de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag
 • Kan je maandelijkse termijnbedrag iedere maand verschillen, afhankelijk van het tarief en je verbruik

Meer weten over dynamische energie, inclusief een overzicht van de goedkoopste aanbieders? Check dan deze pagina.

Nadeel dynamisch energiecontract

Voordat je zelf de overstap maakt naar een dynamisch energiecontract, blijft het belangrijk om ook de minder goede kanten te benoemen.

Betaald krijgen voor je energieverbruik is weliswaar leuk, maar het betekent tegelijkertijd dat je moet betalen voor stroom die je teruglevert aan het net, bijvoorbeeld met je zonnepanelen. Die kun je op momenten dat de stroomprijs te negatief wordt, dus beter uitzetten.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Een dynamisch energiecontract vereist dan ook actieve betrokkenheid van de consument. Het is noodzakelijk om je verbruik (en teruglevering) af te stemmen met prijzen.

Salderen werkt anders

Salderen (het compenseren van de hoeveelheid stroom die je verbruikt met de hoeveelheid stroom die je zelf opwekt) werkt anders bij dynamische energiecontracten. De prijs voor elektriciteit is elk uur anders, wat betekent dat je de teruggeleverde elektriciteit niet 1 op 1 kan aftrekken van de geleverde elektriciteit.

Bij een variabel of vast energiecontract kan dit wel, al wordt dit vanaf 2025 steeds minder interessant, omdat het salderingspercentage wordt afgebouwd.

Wat gebeurt er met de andere energiecontracten?

De veranderende dynamiek in de energiemarkt heeft ook gevolgen voor reguliere variabele en vaste energiecontracten. Hoewel deze in eerste instantie niet direct beïnvloed worden door de negatieve prijzen, zou een toename van dergelijke gebeurtenissen op termijn kunnen leiden tot fors lagere energieprijzen over de hele linie.

Je vindt de actuele energieprijzen en beste energie-aanbiedingen op energievergelijk.nl.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

16 reacties

 • PPeter

  Er is korte en lange termijn perspectief?
  Zullen niet steeds meer mensen stroom afnemen bij een negatieve stroomprijs, waardoor die prijs weer wordt afgevlakt?
  Voorlopig worden er nog steeds zonnepanelen en windmolens bijgeplaatst, maar het aantal mensen dat volledig elektrificeert ook. Ben benieuwd waar dit heengaat.

  I.c.m. met zonnepanelen, een flinke thuisaccu en slimme software kun je wellicht self-sufficient worden! 🙂

  Reageren
 • MM wordema

  Helaas geen mogelijkheid een ‘m zonnepanelen te nemen omdat het dak van ons complex gedeeld is (dus van de vve) ten tweede is het dak niet sterk genoeg om de zonnepanelen te ondersteunen.

  Deze zal eerst geheel vervangen moeten worden (complex uit 2001)

  Dus helaas is een slimme meter geen extra voordeel zonder panelen (die nogmaals dan gebruikt worden om het complex van stroom te voorzien, lift/led verlichting, garagedeuren)

  Reageren
 • MMartien

  Klopt dynamische prijzen zijn een stuk voordeliger maar vanaf 13 mei moet ik bijna dagelijks geld betalen om stroom terug te leveren bij Frank energie (dynamisch), in april ook meerdere dagen. Ik heb geen accu of elektrische auto. Wat is dan een beter alternatief, elektra ergens bij een leverancier die wel saldeert? En zo ja bij welke maatschappij?

  Reageren
  • SStephan Stokhof

   @Martien

   Kan je je zonnepanelen uitzetten? Doormiddel van een switch?

   Reageren
   • MMartien Hes

    @Stephan Stokhof
    Vandaag (2 juli) ga ik dit eens proberen want de prijzen zijn de hele dag (erg) negatief! Al is er weinig zon voorspeld voor morgen. Ik heb geen aparte schakelaar, althans wel een groep die ik uitzet.

    Reageren
   • EEd

    @Stephan Stokhof

    Op omvormer schakelaar uitzetten

    Reageren
  • CCeder

   @Martien

   op elke KWh zit ongeveer 15 cent belasting. Pas als de prijs van een KWh lager is dan -15 cent ga je daadwerkelijk betalen voor teruglevering. Tenzij je per saldo in een jaar meer terugleveren dan gebruikt.

   Reageren
 • CCaro

  Al jaren zijn dynamische tarieven op jaarbasis onder de streep goedkoper dan contracten

  Reageren
 • JJaap

  Eneco maandtarief 529 euro ………nu anwb 189 euro

  Reageren
  • CCihan

   @Jaap
   Ik heb nu mij gas en elektriciteit bij Frank en de tarieven daar zijn ook erg laag. Maar ik lees ook wel eens dat anwb gunstiger is. Heb jij ervaring met beide? Mijn gemiddelde prijs voor elektriciteit over mei was bij mij 0,138 en gas 0,602. Ik heb in mei ook vaak moeten betalen voor terugleveren.
   Wat is gunstiger anwb of Frank weet iemand dat?

   Reageren
   • JJoost

    @Cihan ANWB of eigenlijk EnergyZero, want die zit daar achter, heeft met name voor gas een lagere opslag dan Frank Energie.

    Reageren
   • PPB

    @Cihan
    Frank in maand mei
    E 0,125 kWh
    G 0,648 m3

    Reageren
 • HHarry

  Dag Bart,
  reactie op uitzetten zonnepanelen; als negatieve prijzen steeds vaker voorkomen en langere tijd per dag dan houd het een keer op om iets te bedenken om apparatuur aan te zetten om nuttig stroom te verbruiken. Ik zie dan voor me dat heaters en dergelijke stroomverbruikers gewoonweg worden aangezet alleen maar om stroom te verbruiken en dus geld verdienen, mede omdat dat nml niet lukt met zonnepanelen aan. De wereld op zijn kop.
  Ingewikkeld is ook negatieve stroomprijs in combinatie met belasting cq ” saldering” vereffening. Kun je daar met voorbeelden duidelijkheid in brengen?
  Succes met jou uitleg, ik lees het graag en alvast bedankt.
  Groet, Harry.

  Reageren
  • JJJ

   @Harry
   Als negatieve stroomprijs blijft toenemen op piekmomenten, wordt een batterij veel interessanter als autoladen etc niet mogelijk is.

   Reageren
 • OOotje

  @Caro
  Al jaren gaat dit sprookje rond. Eea hang sterk van je verbruik, je verbruikers en je verbruiks tijden af. Er zijn genoeg mensen die al terugkomen van een dynamisch contract omdat ze duurder uit zijn. Ik ben vast en variabel elk jaar nog goedkoper geweest, heb dan wel een laag verbruik van 1600kw. Maar ik reken regelmatig investering door mbt duurzaamheid en energieverbruik en kom toch best vaak verkeerd geïnformeerde mensen tegen. Die nooit hun panelen gaan terugverdienen. Zou ik groot verbruikers hebben en veel verbruiken dan zou ik waarschijnlijk ook wel overgaan. Al moet een stukje automatisering mee rekenen om te zorgen dat je geen stroom levert bij negatieve prijzen op de markt en juist je verbruikers aan gaan. Dit kost geld, daarnaast ook onderhoud vervangen omvormer na 10 jaar etc. Dit zit in Nederland niet goed in de voorlichting. En geloof me ik kom er genoeg tegen die na 5 jaar en een terug rekening doen gewoon 500 tot 1000 per jaar duurder uit zijn geweest dan zonder in duurzaamheid te investeren.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.