Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Steeds meer slimme energiemeters

Koen Kuijper

0 reacties

slimme meterEr worden hedendaags steeds meer slimme meters aangeboden en geïnstalleerd. Netbeheerders investeren flink om de slimme meters voor stroom en gas (kosteloos) aan de man te brengen. Voor energieleveranciers biedt de slimme meter namelijk voordelen, bijvoorbeeld met betrekking tot de inkoop van stroom en gas.

Liander, de grootste regionale netbeheerder in Nederland, installeerde afgelopen maand de miljoenste slimme meter. De komende jaren verwacht Liander dat er nog eens vijf miljoen slimme gas- en stroommeters bijkomen bij ruim drie miljoen adressen in Nederland. Ook bij netbeheerder Enexis gaat het hard. Volgens bronnen zou de netbeheerder gemiddeld 330 slimme meters per uur installeren. Daarmee komt het totaal uit op 1,1 miljoen slimme meters bij ruim 660.000 huishoudens. Stedin maakt in 2016 een bedrag van 400 miljoen euro vrij voor de transitie naar slimme meters. Inmiddels heeft de netbeheerder van Zuid-Holland bij ongeveer 500.000 huishoudens een slimme meter aangeboden

Lees ook: overzicht netbeheerders in Nederland

Ook bij de kleinere netbeheerders zou er sprake zijn van een groei in het aantal slimme meters. Tot 2020 zullen de netbeheerders doorgaan met het aanbieden van slimme meters bij hun klanten.

Wat is een slimme meter?

Een slimme energiemeter biedt afnemers van stroom en gas een beter inzicht van het energieverbruik. Voorwaarde is wel dat de meter wordt gekoppeld aan een verbruiksmanager. Bovendien hoeft de klant nooit meer meterstanden door te geven aan de energieleverancier, want die kan de slimme meter eenvoudig uitlezen. Dat is bijvoorbeeld handig bij het overstappen naar een andere energieleverancier. Ook zal de energierekening nauwkeuriger en actueler worden opgemaakt. De kosten zullen namelijk gebaseerd worden op de actuele standen van de meter.

Sommigen zijn tegenstander van de slimme meter, vooral vanwege privacyredenen. Al uw verbruiksgegevens (ook real-time) komen namelijk in handen van de energieleverancier. Kwaadwillenden kunnen bijvoorbeeld aan het stroom- en gasverbruik zien wanneer u wel of niet thuis bent.

Mogelijkheden in de toekomst

De verwachting is dat er in de toekomst meer rekenkracht en mogelijkheden bijkomen voor de slimme meter. Zo kunnen klanten besluiten om energie per kwartier af te rekenen waardoor een gunstiger contract voor handen ligt. Ook zullen slimme meters uitgerust worden met technieken die aan de gebruiker doorgeven welke besparingsmogelijkheden er zijn voor de woning.

Bron: Energiebusiness

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.