Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Steeds meer energieleveranciers, maar geen lagere prijzen

De liberalisering van de energiemarkt in 2004 heeft er voor gezorgd dat er steeds meer energieleveranciers op de markt zijn gekomen. Ondanks dat zijn de prijzen niet omlaag gegaan. Sterker nog, de afgelopen zeven jaar is er sprake van een toename van zo’n 60 procent.

Die hogere energieprijzen zijn vooral het gevolg van hogere energiebelastingen en heffingen voor duurzame energie (ODE). Ook de vaste leveringskosten zijn zo’n 100 euro hoger dan tien jaar geleden.

‘Heel goed gegaan’

Toch lijkt de liberalisering heel goed zijn gegaan, zegt Annelies Huygen, onderzoeker bij TNO. “Iedereen mag nu zelf stroom produceren, wat voor de liberalisering niet mogelijk was.”

Deze vrijheid heeft vooral veel kleine prijsvechters gebracht. Die lokken de klant met zeer scherpe prijzen, wat kennelijk de belangrijkste pijler blijft bij het kiezen van een energieleverancier. Ieder jaar stappen meer dan een miljoen mensen over van aanbieder.

Andere nieuwe energiebedrijven richten zich juist op het leveren van strikt groene energie uit Nederland. Toch loopt de omslag naar duurzame energie in ons land erg langzaam. “Maar als de markt niet was geliberaliseerd, was dit waarschijnlijk nog stroever gegaan”, denkt Huygen.

In buitenlandse handen

De vrije energiemarkt heeft ook geresulteerd in meer inmenging van buitenlandse energiebedrijven. Ruim 75 procent van de Nederlandse huishoudens krijgt stroom die wordt opgewekt onder de vleugels van een bedrijf buiten Nederland.

Bekende energieleveranciers zijn:

  • Vattenfall (Zweeds concern)
  • Essent, Energiedirect en VandeBron (onderdeel Duits concern)
  • Eneco, Oxxio en Woonenergie (straks onderdeel Japans concern)

Bron: FD

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • SShelton

    Shelton bayern münchen er en tysk fodboldklub med base i münchen, hovedstaden i bayernbayern münchen har også afdelinger for skak,
    håndbold, basketball Fodboldtrøjer Online, Lilia

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.