Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Stakingen in Australië zorgen voor duurder gas in Nederland

Geplande stakingen bij olie- en gasmaatschappij Chevron in Australië en onderhoud in Noorwegen zorgen voor een hogere gasprijs op de Europese handelsbeurs TTF. Maandagmiddag sloot de koers op 41 euro per megawattuur.

De blijvende onrust op de internationale gasmarkt raakt ook de Nederlandse consument: hogere tarieven op de TTF-beurs betekenen duurdere energiecontracten.

Voor wintercontracten in 2024 schoot de prijs omhoog naar 55,5 euro per megawattuur. Inclusief belastingen en inkoopkosten zou dit uitkomen op ongeveer 1,40 euro per kuub gas.

Langdurige staking

De werknemersvakbond Offshore Alliance, die de belangen van het personeel behartigt, zet stevig in. Er is goedkeuring verleend voor een langdurige staking, die gepaard gaat met intensieve onderhandelingen.

Medewerkers van Chevron eisen hogere salarissen en betere arbeidsomstandigheden. Ze wijzen ook op de enorme winsten die het bedrijf recentelijk heeft geboekt in de handel van vloeibaar aardgas (lng). In 2022 noteerde Chevron een totale omzet van 246,3 miljard dollar en een winst van 36,5 miljard dollar.

Volgens ingewijden bestaat er ook aanzienlijke kritiek op het Australische management van Chevron. Het bedrijf stelt zelf dat het actief blijft onderhandelen om leveringsverstoringen te voorkomen.

Belangrijke exporteur

Australië is een van de belangrijke landen die lng exporteert naar Azië. De lng-faciliteiten daar zijn goed voor 10 procent van de wereldwijde export.

De afwezigheid van Australisch gas zal ertoe leiden dat Aziatische landen elders hun gas moeten inkopen. Dit leidt tot meer concurrentie voor Europese klanten zoals Nederland en Duitsland, en drijft daarmee de prijzen op.

Transformatie

In de afgelopen 18 maanden heeft de gasmarkt een snelle transformatie ondergaan. Door het wegvallen van het Russische aanbod is Europa meer afhankelijk geworden van andere leveranciers zoals Noorwegen, de Verenigde Staten, Qatar en Nigeria. Deze veranderende dynamiek heeft geleid tot hogere gasprijzen.

Verschillende incidenten zorgden de afgelopen tijd voor sterke pieken van de gasprijs. En, aangezien de stakingen waarschijnlijk voor een langere periode zullen aanhouden, is de verwachting dat de gasprijzen voorlopig hoog blijven en mogelijk verder stijgen.

Vast of variabel contract?

Bij stijgende energieprijzen rijst vaak de vraag of een vast energiecontract nu extra aantrekkelijk wordt. De meningen hierover zijn echter sterk verdeeld. Veel mensen vinden dat angst een slechte raadgever is en wachten liever tot de prijzen weer dalen.

Op dit moment hebben 4,6 miljoen huishoudens een variabel contract. Het merendeel betaalt een tarief tussen de 0,34 en 0,39 euro per kWh stroom en tussen de 1,28 en 1,41 euro per kuub gas.

Zeker bij een wat lager energieverbruik liggen er voor iedereen met een variabel contract voldoende kansen om te besparen op de energierekening. De loyaliteitsbonus na een overstap is dan extra interessant.

Meest gunstige vaste gasprijzen

De meest aantrekkelijke vaste contracten zijn momenteel beschikbaar bij de volgende aanbieders:

 1. Vandebron – € 0,346 per kWh, € 1,300 per m3 + € 150 bonus
 2. Oxxio – € 0,388 per kWh, € 1,383 per m3 & tot € 240 bonus
 3. Energiedirect – € 0,393 per kWh, € 1,319 per m3 + € 200 bonus

Alle vaste contracten zijn te vergelijken via deze link.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

12 reacties

 • KKees

  Gas gaat naar negatief, wel ex overheid, de boten met lng in de file en overspoeld met ussr gas!
  Anwb dynamisch met neg. Gas en Electra, wordt smullen in 2024

  Reageren
 • WW.Van.Zeelandt

  Vind het schandalig dat ze de prijzen zo op en af melden Ze weten bij mij als abonnement zelf niet meer hoe ze de oudere mensen in hun nek kunnen slaan

  Reageren
 • VVan Gemert

  Al is er wat in timboektoe of Antarctica of op de maan maakt de rijke mensen cq aandeelhouders niks meer uit in deze abnormale nieuwe wereld de mensen houden de mond toch wel en betalen altijd als lieve puppies en mocht het gewone volk wel tegenstribbelen demonstraties of iets dergelijks dan komen de gelakte laarzen de arm des wets wel om het de kop in te drukken dus mensen doe er wat aan of stop met je meningen te uiten zonder dat we wat doen misschien stemmen op andere partijen.

  Reageren
  • Rria schouren

   @Van Gemert
   Ik zei net net tegen mijn man. En we betalen weer als makke schapen. Niemand gaat de straat op. Ook niet voor de pensioenen.

   Reageren
   • VVan Gemert

    Ria scheuren denk mevrouw dat de oudere generatie wat meer heeft meegemaakt en laten we eerlijk wezen kijk naar de campers caravans vliegvakanties de elektrische auto’s
    etcetera Dus echt slecht gaat het niet voor een heleboel bepaalde groepen mensen dit telt helaas niet voor iedereen dus de prijzen kunnen de hogere personen gewoon blijven verhogen omdat we niks meer doen

    Reageren
   • VVan Gemert

    @ria schouren sorry mevrouw schouren foutje

    Reageren
 • LLeen

  Ja we worden op gas en elektra gepakt maar dit op alles benzine boodschappen huur rente terwijl de aandeel houders lachen wanneer gaan we met z’n alle iets er tegen doen mij heb je .

  Reageren
  • LLeon

   @Leen niet dus……..

   Reageren
 • DDe ijsbeer

  We worden met z’n allen bestookt en opgestookt. Wij consumenten zijn de ‘melkkoe’ van de Energiereuzen en de Overheid. Wij denken in de verwarming lager, minder douchen en de lampen uit, zij denken in miljarden winst…mja, wat maakt ’t ook uit, Tis altijd al zo geweest en ’t zal altijd zo blijven…The bad guys always Winn!

  Reageren
 • Aarend

  Onzin pure geldklopperij van gasbedrijven, onderhoud Noorwegen eind september klaar en Troll levert gas via andere locaties. Gasberging zit over de 91%. Iedere keer is de klant de pineut ook al is er een periode geweest met goedkope gasprijzen maar daar zien we bar weinig van terug.

  Reageren
  • TTon

   @arend
   Je hebt helemaal gelijk ,vroeger hoorde je nooit over die dingen die ze nu allemaal de wereld in slingeren . Maar ja dat is met benzine boodschappen ,banken enz . Stelletje dieven zijn het met de regering erbij .

   Reageren
  • AAOW

   @arend
   Volgens de NAM zitten de gasbergingen al voor 94,52 % vol!!

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.