Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Shell en Eneco gaan investeren in windenergie’

Bart Koenraadt

0 reacties

WindenergieEen opmerkelijk nieuwtje over Shell. De oliegigant lijkt na jaren van afwezigheid weer grootschalig te willen investeren in windenergie in Nederland. Bronnen rondom het bedrijf bevestigen dat Shell zeker een van de partijen is die gaat helpen met het bouwen van de windparken op de Noordzee bij de Zeeuwse kust.

Eneco

De parken dragen de namen Borssele 1 en 2 en de partner van het oliebedrijf is volgens de bronnen Eneco. De energieleverancier heeft zelf al ervaring in het exploiteren van windparken op zee met het complex Luchterduinen, ongeveer 23 kilometer van de kust bij Noordwijk aan Zee.

Miljarden euro’s

De aanleg van de twee parken bij de Zeeuwse kust gaat miljarden euro’s kosten en Eneco heeft al aangegeven interesse te hebben om te participeren. Een financiële partner als Shell lijkt daarom ook een logische stap. Het oliebedrijf wil echter nog niet reageren op over een vermeende samenwerking met de leverancier.

In een jaarverslag van Shell wordt al de intentie gewekt dat het bedrijf nieuwe investeringen gaat doen in zonne- en windenergie. Iets waar ze de afgelopen 10 jaar weinig heil in zagen. De verandering van koers lijkt te komen van grote aandeelhouders, zoals de pensioenfondsen PGGM en ABP. Zij pleiten voor een meer duurzaam karakter van Shell.

Veel interesse

Het is overigens nog geen garantie dat Borssele 1 en 2 ook daadwerkelijk gebouwd gaan worden door Shell en Eneco. Er is namelijk veel (internationale) belangstelling voor de bouw van de twee windmolenparken.

Bron: Financieel Dagblad

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.