Salderingsregeling zonnepanelen wordt afgeschaft per 1 januari 2027
De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 in één keer afgeschaft. Dat blijkt plannen in het coalitieakkoord, dat vandaag is gepresenteerd.
Als de plannen doorgaan, heeft dat grote gevolgen voor alle huishoudens met zonnepanelen. Zij kunnen hun opgewekte stroom die ze niet direct gebruiken, niet meer aftrekken van de stroom die wordt gebruikt op momenten dat de zon niet schijnt.
Grote invloed op de terugverdientijd
Het mag duidelijk zijn dat het wegvallen van de salderingsregeling een negatief effect zal hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen.
Momenteel ontvangen huishoudens de volledige elektriciteitsprijs voor de stroom die zij aan het net terugleveren. Dat is de kale prijs van de leverancier, de energiebelasting en zelfs de btw.
Als de salderingsregeling zou blijven bestaan, dan ligt de terugverdientijd op ongeveer 6 tot 8 jaar bij een investering van 5.000 euro in 10 panelen. Het is nog onzeker wat de terugverdientijd zal gaan worden zodra de salderingsregeling niet meer bestaat.
Vergoeding van de energieleverancier?
Zo is het onduidelijk welke vergoeding die energieleveranciers vanaf 2027 gaan bieden voor de elektriciteit die je met zonnepanelen teruglevert aan het stroomnet. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gaan om een gedeelte van de kale stroomprijs.
In de vorige plannen voor het afbouwen van de salderingsregeling werd gesproken over een vergoeding van 80 procent van de kale elektriciteitsprijs. Bij de huidige tarieven van 30 cent per kWh zou het dan gaan om een kale prijs van 14 cent en een compensatie van 11 cent per kWh.
De uiteindelijke terugverdientijd wordt vooral bepaald door:
- De prijs van zonnepanelen en omvormers; hogere prijzen resulteren in een langere terugverdientijd.
- Het percentage stroom dat direct in het huishouden wordt gebruikt; hoe meer directe consumptie, hoe korter de terugverdientijd.
- De elektriciteitsprijs; hogere stroomprijzen leiden tot grotere jaarlijkse besparingen en een kortere terugverdientijd.
Terugleverkosten
Totdat de salderingsregeling wordt afgeschaft, betaal je als zonnepaneelbezitter bij de meeste energieleveranciers inmiddels terugleverkosten over de stroom die je teruglevert aan het net.
Hoeveel je precies betaalt op je energierekening is afhankelijk van je energiebedrijf en de berekenmethode die wordt toegepast.
Bij 10 panelen kunnen de kosten variëren tussen de 50 en 300 euro. Bij 24 panelen lopen de kosten nog verder uiteen: tussen de 50 en 960 euro.
Op energievergelijk.nl staat een volledig overzicht van de terugleverkosten per energiebedrijf.
Gaan terugleverkosten straks verdwijnen?
Het is aannemelijk dat de terugleverkosten vanaf 2027 verdwijnen of in elk geval drastisch kunnen worden verlaagd. Al is dit sterk afhankelijk van de vergoeding die in de plaats komt van de salderingsregeling.
Zoveel mogelijk zonne-energie direct gebruiken
Nu de energiemarkt voortdurend verandert, is het belangrijk om je bewust te zijn van nieuwe ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op je energierekening.
Met de invoering van terugleverkosten en de toekomstige afschaffing van de salderingsregeling, is het voordelig om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van de stroom die je zonnepanelen opwekken direct in je huishouden te gebruiken. Hierdoor val je vaak in een lagere tariefcategorie, wat vaak resulteert in een lagere heffing van het energiebedrijf.”
Koen Kuijper – Energie-expert
Zodra je zonnepanelen flink stroom aan het opwekken zijn, zet je de wasmachine, airco of droger aan. Nog beter is om je elektrische auto op te laden of je warmtepomp te gebruiken.
JJaap
Hoe wordt straks de energiebelasting bepaald als de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft? Moet er dan over het totaal afgenomen aantal Kwh energiebelasting worden betaald?
ReagerenAAns Nelemans
Waarom gaat het om het aantal panelen en niet om hoeveel ze kunnen opleveren? Mijn eerste panelen leveren 295 Wtpiek op en mijn laatste 410 Wtpiek per stuk. Dat is toch niet te vergelijken.
ReagerenLLeks van der Voort van der Kleij
Correctie op mijn vorige bericht. Ik heb inderdaad verkeerd gerekend. De energie (GWh) verward met het vermogen (GW). Daarbij was ik ook nog eens de BTW op de gesaldeerde energie vergeten mee te rekenen. Als je dat laatste doet, kom je uit op een besparing voor de staat van ca 18,5 ct/kWh bij afschaffing van de saldering. En zijn er dus maar 5,4 niet gesaldeerde kWh’n nodig om 1 Euro voor de staat te besparen. Om die genoemde 600 miljoen Euro te halen, zou het dus moeten gaan om minimaal 3240 miljoen kWh = 3240 miljoen GWh saldering. Als we daarbij bekijken dat er in 2023 21775 GWh opwek van zonnestroom was (inclusief de zonneweiden), dan kan ik me inderdaad voorstellen dat er 3240 GWh door huishoudens gesaldeerd wordt. En dat de afschaffing van de saldering 600 miljoen Euro ‘oplevert’. Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat op dit moment zelfs op de meest zonnige dag nog veel aardgas verstookt wordt om stroom te maken. En dat onze zonnepanelen thuis dus nog steeds nodig zijn om bij te dragen aan het behalen van de energiedoelen.
ReagerenLLeks van der Voort van der Kleij
Ik snap de berekening van de plannen niet. Men zegt dat het vanaf 2027 600 miljoen Euro per jaar gaat besparen voor de staat. De energiebelasting i6 incl BTW ca 12,5 ct/kWh. Dus 8 kWh nodig per Eurp besparing. Voor 600 miljoen besparing zou er dus nu 4800 miljoen kWh per jaar saldering moeten zijn. Dat is 4800 GWh/jaar. Deel dat door 365 dagen en je komt op 13 GWh/dag aan huidige saldering: elke dag weer, het hele jaar door. Bestaat volgens mij niet. Volgens het energie-dashboard wordt in de zomer hooguit 8 GWh/dag opgewekt, waarbij dan ook alle ‘zooneweiden’ zijn meegerekend. Reken ik fout, of wordt ons een rad voor ogen gedraaid ??
ReagerenMMartje
Dit is weer een onzinnige actie in den Haag.
ReagerenEerst wel, dan niet, en nu weer wel!?
Onduidelijker beleid kan bijna niet beter worden weergegeven. Maar daar zijn we inmiddels al aan gewend geraakt.
Maar stel, miljoenen huishoudens worden hier financieel door geraakt, dat ieder huishouden in actie gaat komen!!
Hoe!?
Nou, zet op een afgesproken tijd deze miljoenen zonnepanelen ineens uit, en na een afgesproken tijd (5 min/kwartier o.i.d.) weer ineens aan.
Wat gebeurd er dan met het al wankele energienet denk je!?
En wat als dat dan ook nog eens diverse keren herhaald wordt. Onhoudbare situatie, toch?
Zal salderen dan nog door gaan?????
GGoel
@Martje
Met de terugleververgoeding is de salderingssubsidie onzinnig geworden. Bovendien was bij het instellen van de salderingssubsidie bekend dat het ooit zou worden afgeschaft.
Het is tijd dat iedereen – ook met zonnepanelen – over gaat op dynamische energie. Betere afstemming van vraag en aanbod, eerlijke prijs én rendabel!
ReagerenJJakob
@Goel
Terug levering en daar een vergoeding voor krijgen is Geen subsidie.
ReagerenJJohan Marsman
En voor de zoveelste keer houdt de overheid je voor de gek, eerst zonnepanelen promoten en nu ga je er gewoon voor betalen.
ReagerenWALGELIJK
GGoel
@Johan Marsman
Zonnepanelen worden nog steeds gepromoot, zijn nog steeds rendabel, en aan het begin van de salderingssubsidie was bekend dat deze regeling – zoals alle subsidie – eindig zou zijn.
ReagerenAAart v Gelderen
Ik zie ook nog wel wat , met mijn dag / nacht meter om in laag tarief op te laden en overdag te gebruiken . In combinatie met panelen er de investering uit te werken . Kijk het nog even aan . Misschien worden accu’s goedkoper . (Nog even delta uit de boom kijken)
ReagerenAAad d W
De energie bedrijven verdienen in de zomer toch ook aan de terug geleverde stroom, wat ik terug lever gaat naar mensen met een vast contract die daar gewoon ‘nu 38cent’ voor betalen. Zijn we met de terug lever kosten niet gewoon de zonneparken aan het financieren? 1 zo’n zonneweide bv. Eneco wekt meer op dan een stad, niet gek dat het stroomnet volloopt
ReagerenGGoel
@Aad d W
Energiebedrijven verdienen in de zomer wanneer er volop zon schijnt nauwelijks iets aan terug geleverde stroom en betalen regelmatig zelfs hiervoor!
ReagerenFFedde
@Aad d W
ReagerenDe energiebedrijven verdienen er niets aan wanneer ze 1 op 1 salderen zonder terugleverkostwn.
EErik
Kan iemand mij het nut van een thuisaccu uitleggen?
ReagerenOp mooie zomerdagen wekken mijn panelen zo’n 20kWh per zonnige dag op.
In de winter is dat op een goeie dag 5kWh
Wij verbruiken pak hem beet 12kWh per dag. Zomer/winter maakt niet veel uit want we hebben geen warmtepomp.
Wat heb ik dan aan een accu van bv 10kWh?
In de zomer zit zo’n ding dus iedere dag vol en kun je hem alleen in de late avond uren en iets in de ochtend gebruiken. Ja je zou in de nacht de wasmachine kunnen laten draaien en vaatwasser. Maar dat kan overdag ook als het een mooie dag is.
In de winter krijg je d’r amper wat in want er wordt nauwelijks iets geleverd aan de accu wat boven het normale verbruik in het huis om gaat.
En stroom ‘meenemen’ van de zomer naar de winter is onmogelijk, daarvoor is de accu nog veel te klein en te duur.
Een thuisaccu van 500kWh voor bv €8000,- lijkt mij wel wat maar niet voor een accu van 10kWh.
MMarco
@Erik
ReagerenGezien de nogal hoge prijs en beperkte opslag sla ik nog even over.
Eerst maar een naar de € 1000 per 10kwh, modulaire opbouw zodat je makkelijk kan uitbreiden.
Maar in de zomer kan je het overschot van overdag in de nacht gebruiken ( koelkast, vriezer etc staan altijd aan, de wasmachine,vaatwasser etc die je overdag niet aan wil/kan hebben of eventueel de ev bijladen of elektrische boiler)
Het handigste is natuurlijk als je wat grootverbruikers heb
In de winter via een dynamisch contract laden tijdens goedkopere uren en gebruiken tijdens de duurdere uren.
Zijn best kansen te bedenken, maar of het vandaag de dag al rendabel is,blijft de vraag.
Veel zal afhangen van iemands persoonlijke omstandigheden en vooral hoeveel moeite iemand wil doen.
EErik
@Marco,
Bedankt voor uw reactie.
Groeten,
ReagerenErik
EErik
@Goel
Ok bedankt.
Grt,
ReagerenErik
DDirk Neve
@Erik
ReagerenTwee belangrijke voordelen van een thuisaccu, je kan de pieken uit eigen stroom voorzien, dus als je tijdens het koken meer stroom gebruikt als je zelf opwekt. En je overbrugt de donkere periodes, dus in de nacht of als er een wolk overkomt.
Derde voordeel bij een intelligent systeem, je levert (verkoopt) de stroom die je teveel hebt uit je accu’s aan het net tijdens het hoge tarief (dus tussen 18.00-20.00). Hiermee kan je dus geld verdienen en ontlast je het net.
LLoes
Maar geen energie zuinige apparaten kopen maar de oude maar zo lang mogelijk gebruiken. Want hoe meer je investeert in nieuwe apparatuur hoe meer je kwijt bent
ReagerenEEric
Voorzie een run op airco’s. Gratis koel in de zomer en goedkoop bijverwarmen in de winter.
ReagerenAAnneke
@Eric
ReagerenZo kijk ik et nu ook naar.
EE.Heemeijer
Als we massaal de panelen uitzetten hebben de maatscappijen een groot probleem dan hebben ze pas echt recht om te janken
ReagerenGGoel
@E.Heemeijer
Het enige wat je daarmee bereikt is dat de gas en kolen centrales wat harder gaan blazen. De rest wordt uit het buitenland geïmporteerd.
En wie bedoel je met “ze”?
ReagerenMMartje
@Goel
Weet je hoe lang het duurt om deze “vieze” installaties op te starten!?
Een kwartier later weer aan zetten en dat meermaals herhalen!
“Ze” (de energiecentrales) worden gillend gek, toch!?
Maar ik snap jou punt niet. De energiemaatschappijen maken nu al massaal winst, dat moet nog meer worden!?
ReagerenBen je aandeelhouder soms?
b.t.w. denk je echt dat dan de mensen zonder zonnepanelen goedkoper uit zullen zijn!?
Nou, “Keep on dreaming!”
GGoel
@Martje
Dat zijn kolencentrales; gascentrales starten in seconden op.
Niet alle energiemaatschappijen maken massaal winst en zeker de dynamische energieleveranciers niet; die hebben een krappe marge.
Ik begrijp je opmerking niet dat ik zou denken dat “mensen zonder zonnepanelen goedkoper uit zullen zijn”.
Het is bekend en talloze keren voorgerekend dat mensen met zonnepanelen goedkoper uit zijn dan mensen zonder zonnepanelen. Anders zouden ook niet zoveel mensen zonnepanelen hebben, ook zonder salderingssubsidie. Kijk bv naar onze buurlanden.
Het zou mooi zijn als er een korte periode van bv enkele jaren subsidie voor thuisbatterijen zou komen, zodat degenen die nu klagen over het afschaffen van de salderingssubsidie dit kunnen nemen om een nog hoger rendement te halen.
ReagerenCChris
@E.Heemeijer.
ReagerenZeker doen, dan draaien de mensen zonder zonnepanelen niet op voor kosten die zij niet hebben veroorzaakt.
Hhkwvi
@Chris, welke kosten?
ReagerenEr zijn geen kosten omdat de bedrijven met zonnepanelen, panelenweides en windmolenparken ook stroom aan het net leveren en die hebben geen onkosten alleen de paar panelen van de particulier?
Wat laten de gebruikers zich weer perfect om de tuin leiden met deze onzin.
Sinds 2004 saldering en pas in 2023 komen er onkosten boven die dan betaald zouden worden door nietpaneelbezitters?
Dus de 30% die een bedrijf als grootverbruiker betaald zijn geen kosten, de vaste vergoeding voor panelenweides zijn geen onkosten?
Droom mooi verder en trap verder in dit bedrog!
GGoel
Ondertussen is uit onderzoek gebleken dat 67% vd zonnepaneelhouders een thuisbatterij wil. Alleen wordt de prijs nog te hoog geacht, dus subsidie hier kan wél helpen (itt salderingssubsidie).
ReagerenGGoel
NB Dat onderzoek is gedaan vóór bekend werd dat de salderingssubsidie wordt afgeschaft. De animo zal daarom ook nog eens fors stijgen!
ReagerenKKees
Waarom zouden we nog kiezen, we worden zowie zo gen***d door de regering. Accijns verlaging energie verhoging op brandstof auto die vele malen hoger is, bbb alles voor de boeren maar niet voor de symphatiserende burgers.. afschaf salderen zonder afbouw??? Waar komt die ineens vandaan… Stond niet in verkiezings programmas dus wederom bedrogen.. kiezersbedrog… Bij de volgende verkiezingen worden deze partijen weer veel kleiner, denk dat ik volgende keer maar sgp stem die hebben tenminste nog een hogere macht om zich te verantwoorden.
ReagerenIk wou nog wel investeren in warmtepomp en thuis batterij maar die de stel ik nog ff uit,
GGoel
@Kees
De salderingssubsidie had geen zin meer door de terugleververgoeding.
ReagerenNu de salderingssubsidie wordt afgeschaft kan ook de terugleververgoeding worden beëindigd.
LLd
@Goel wedden dat men dat niet zal doen, op dat moment heeft men weer andere reden om te blijven stelen van de consumenten.
ReagerenGGoel
@Ld
Heb vertrouwen in kapitalisme. Er is altijd wel één energieleverancier die uit concurrentie overwegingen dit doet om klanten te trekken. Daarna volgt de rest snel.
En ze moeten wel want anders verliezen zij snel veel klanten aan dynamische energieleveranciers (wat zij sowieso al doen).
ReagerenRRonald
Mijn airco’s geven warmte.
ReagerenZo ook mijn infrarood kachels.
4100 kilowatt verbruik en ik lever 2300 terug.
Dit wordt in de winter weer mijn allesbrander aan. En in de zomer de panelen uitschakelen. Een mazzel. Panelen al terug verdiend.
DDerter
Leg eens uit? Het artikel zegt dat in de oude plannen er gesproken wordt over een terugleververgoeding van 80%. Ervanuitgaand van de huidige prijs van 30ct per kwh, zou dit dan gaan om een vergoeding van 11ct per kwh.
80% van 30kwh is geen 11ct. Volgens mij 24ct namelijk. Snap even niet hoe ze aan die 11ct komen….
ReagerenHHenk
@Derter
80 % van de “kale” prijs. De “kale” prijs is de prijs zonder energiebelasting en btw (en dat er btw over energiebelasting moet worden betaald vind ik sowieso schandalig!)
ReagerenWWouter
@Derter
ReagerenDat komt omdat je over de stroom die je verbruikt belasting moet betalen. Dus de stroom kost 14 cent plus 16cent belastingen. Als ze de 80% berekenen doen ze dit alleen over de stroom prijs van 14cent. Dus krijg je maar 11 cent. Dus over de stroom die je terugleveren krijg je niet de belasting terug.
PPeterjan
@Derter: berekening is 80% van de kale prijs dus excl. Belastingen etc.
ReagerenHHenny
@Peterjan dat gaat dan weer in de kas van de graaiers in Den Haag
ReagerenMMartin
@Derter
Komt nog 13.5 eurocent energiebelasting bij
ReagerenDus 30ct daarvan 80% = 24-13.5=10.5 ct
RRichard
Ik zie het zo: Alles is nog open. Dit kabinet gaat 2026 niet redden. Dan zal er opnieuw een keuze gemaakt moeten worden.
ReagerenGGoel
@Richard
Overal in het land wordt nu feest gevierd. Eindelijk een einde aan de links progressieve waanzin met de destructieve hobbies die handen vol geld kost.
Dit is nu al het meest gewilde (komende) regering in decennia. Zelden was het enthousiasme voor een coalitie zo groot. Ook peilingen geven dit aan. Zondag komt Maurice de Hond weer met een peiling: kan je het zelf zien. En dan verder uithuilen.
ReagerenRRoberto
@Goel Al die juichende mensen komen van een koude kermis thuis. Uiteindelijk worden alle problemen grotervomdat er niets wordt opgelost.
ReagerenGGoel
@Roberto
Google even op: “RTL Kabinetsformatie Opvallendste maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet” en je ziet een flinke lijst met zaken die worden opgelost.
ReagerenSSander
@Goel
Wat een naïeve gedachte Goel…..
ReagerenGGoel
@Sander
Want?
ReagerenEEelco
@Goel en nu inhoudelijk?
ReagerenDDirk van Egmond
@Goel Al 23 jaar hebben we een centrum rechtse regering en ook D66 is liberaal en rechts. Dus jouw opmerking over links is niet waar. Je wordt straks onder extreemrechts nog erger gebeten.
ReagerenMMark
@Dirk van Egmond
ReagerenHaha D66 rechts, jij snapt het echt niet. En waarom moet je nu gelijk weer overdreven doen met je extreem rechts, het enige waar Wilders rechts in is is het asielbeleid. En het wordt ook wel tijd dat daar een keer wat aan gaat gebeuren. Of vind je dat het wel goed heeft uitgepakt de laatste 30 jaar met de multi culti samenleving? Wilders is voor de rest best wel links eigenlijk. En het is nog altijd een regering met een heel hoop partijen, dus er wordt niks ‘extreemrechts’ bepaald door een enkele partij. Rutte heeft het land redelijk gesloopt dr afgelopen decennia, als Timmermans nu aan de macht zou komen, zou dat nog veel erger worden. Misschien kan er nu wel weer een beetje aan opbouw gedacht worden, maar dat zien extreem linkse breinen als jij niet.
CChris
@Mark
ReagerenHulde voor dit betoog!
GGoel
@Dirk van Egmond
D66 staat in de Kieskompas vd nationale verkiezingen economisch PRECIES in het midden. Verder zijn zij wel extreem liberaal, maar dan niet in de klassiek (economische) betekenis (extreem kapitalisme) maar staat liberaal in dit geval voor progressief. Daar zijn zij dan ook extreem in: extreem progressief.
ReagerenSSander
@Goel
ReagerenJij hebt goede hoop begrijp ik, maar laten we realistisch blijven….ze hebben nog niets gepresteerd, behalve ruziën en alleen aan hun eigen belangen groepje denken. Politiek blijft politiek….veel miepen maar uitermate weinig presteren.
GGoel
@Sander
Eh, het Kabinet is nog niet eens aangetreden of zelfs maar bekend, dus natuurlijk hebben zij nog niks kunnen presteren. En van ruziën is geheel geen sprake, wel meningsverschillen ten tijde van schrijven van het akkoord. Logisch ook want het zijn verschillende partijen.
Of alles zal lukken lijkt onwaarschijnlijk, maar alleen al het proberen ipv de boel geheel uit de hand te laten lopen zoals het afgelopen Kabinet deed.
Kritiek is prima, maar pas als zij een kans hebben gehad. En laten we wel wezen: erger dan het was kon het bijna niet!
ReagerenSSander
@Richard
Reageren2026 niet redden…? Haha….na een halfjaar soebatten ligt er een pruts akkoord, nu snel met zomer reces, en daarna de stekker er uit…..
GGoel
@Sander
Gebaseerd op?
ReagerenHHaBe
‘Zodra je zonnepanelen flink stroom aan het opwekken zijn, zet je de wasmachine, airco of droger aan. Nog beter is om je elektrische auto op te laden of je warmtepomp te gebruiken.’
Je warmtepomp aanzetten als de zon flink staat te schijnen? Bij gas kan de kachel ‘s nachts naar 16 graden. Een warmtepomp (zeker in nieuwbouw) zorgt ervoor dat je continu dezelfde temperatuur hebt en dus ‘s nachtst veel stroom nodig hebt….. Hier is dat al snel 20-25kw/nacht in de winter. Op koude dagen haal ik 60kw/etmaal.
ReagerenWwjb
@HaBe, Dat is wel heel veel verbruik. Mijn hoogste verbruik in de afgelopen winter was 36kWh in een woning van 181 vierkante meter.
ReagerenLLangendoen
Al die velden / weilanden waarop honderden zonnepanelen geplaatst zijn wat gaan die zomers bij volop zonlicht doen met de opgewekte stroom .
ReagerenHet stroomnet kan het toch niet aan zegt men.
Huizen met zonnepanelen gaan straks betalen voor teveel opgewekte stroom.
En degene die die zonnepaneel parken gemaakt het , wat gaat die betalen dan?
En al die windmolenparken op de Noordzee , wat doen die met de teveel opgewekte stroom
CChris
@Langendoen
Inderdaad dat vraag ik me ook af, want die velden doen vele malen meer als een gemiddelde woning met 10 paneeltjes
ReagerenHHenk
@Chris
ReagerenDie grote velden met panelen zijn vaak van energiebedrijven zelf. Die worden ook gebruikt om af te schakelen bij teveel opgewekte stroom in het net. En die krijgen faar een vergoeding voor. (waarschijnlijk het bedrag gelijk aan wat de panelen opgebracht zouden hebben als ze niet afgeschakeld waren)
SSander
@Langendoen
ReagerenDat zouden we prima in waterstof om kunnen zetten, en nou niet gaan roepen dat is te duur , want die overschotten gaan gratis weg, of zelfs tegen negatieve prijzen , dus uiteindelijk gratis waterstof…..
GGoel
De Oost-West opstelling van je zonnepanelen is hiermee interessanter geworden dan de Zuid opstelling omdat je de grote piek tussen de middag vermijdt.
ReagerenMMarcel
Tjah. Wat moet je er van zeggen.
Je zult maar net je huis gasvrij hebben en dan komen ze met dit soort dingen op de proppen.
Dat komt op mij wel een beetje over als een gevalletje ‘op het verkeerde paard gewed’.
ReagerenGGoel
@Marcel
Netto maakt het niet uit want de salderingssubsidie zal worden weggestreept samen met de terugleververgoeding. In feit zou het daarom al direct kunnen worden afgeschaft.
ReagerenMMarcel
@Goel
Daarover veschillen we denk ik van mening.
Mijn gevoel, en alleen de tijd zal uitwijzen of ik daar gelijk in krijg, is:
Waar het naartoe zal gaan is dat je in de zomer terug gaat leveren tegen een zeer laag of mogelijk zelfs negatief tarief en in de winter, als je warmtepomp veel stroom gebruikt, tegen een hoge prijs stroom mag kopen.
ReagerenGGoel
@Marcel
Dat ben ik met je eens hoor: in de zomer zal je relatief weinig vergoeding voor je stroom krijgen want overvloedig aanwezig, en in de winter zal stroom duurder zijn, want op wind en gas en import. Gelukkig gaat deze regering 4 kerncentrales bouwen en komt er (relatief) snel veel nieuwe technologie ter beschikking. Ook moeten er meer windparken op zee.
Tegelijkertijd zal je veel consumenten een thuisbatterij nemen zodat zij zelf opgewekte stroom in de lente/zomer/herfst in veel grotere mate zelf zullen gebruiken. Dat levert ook voordeel op (mogelijk moeten thuisbatterijen wel TIJDELIJK gesubsidieerd worden).
Maar stroom tegen een hogere prijs in de winter kopen betekend niet automatisch dat het onbetaalbaar is, of zelfs dat warmtepompen dan onrendabel zullen zijn.
ReagerenSSander
@Goel
ReagerenWeleens van een jaarcontract gehoord met een jaar of twee vaste prijzen….? In de winter en de zomer. Kernenergie is niet de oplossing en duurt minimaal 10 jaar. Misschien is paard en wagen een oplossing….?
FFreek
@Goel
In België is al lang geen saldering meer maar wel subsidie op thuis accu’s
ReagerenHHans
@Marcel
ReagerenTja en in de winter draait die warmtepomp op stroom van de centrale.. die dan op gas gestookt wordt…das dan ook weer heel bijzonder..
GGoel
@Hans
Er is veel en er komt nog veel meer windenergie. Ook importeren wij veel waterkracht stroom uit Zweden. En ook kernenergie uit Frankrijk (net als Duitsland dat hun eigen kerncentrales hebben gesloten om vervolgens nog meer kernenergie uit Frankrijk te importeren).
En ook wij krijgen natuurlijk onze kerncentrales 🙂
ReagerenPPeter
@Marcel hier hebben we niet op gestemd dit was een voorwaarde van de vvd om de coalitie te laten slagen
ReagerenWwjb
@Marcel
ReagerenZelfs zonder zonnepanelen kan je met een warmtepomp veel geld besparen. Reken voor elke kubieke meter gas ongeveer 2,3 kWh en zie dat de kosten met een warmtepomp lager zijn dan stoken op gas. Wel is vloerverwarming zo ongeveer een vereiste.
GGoel
“De energiebelasting gaat omlaag, waardoor gas (in de eerste en tweede schijf) goedkoper wordt (2,82 cent per kuub)”
ReagerenWWRM
@Goel Das de nieuwe norm voor bestaanszekerheid waar de nieuwe coalitie partijen de mond vol van hadden
Voor de rest niks gedaan aan uitkeringen en aow en vermoed elijk stijgt de zorgpremie
Mijn voorspelling ze worden weggevaagd bij de volgende verkiezingen
ReagerenRRoberto
@WRM En het sociale leven wordt duurder. De cultuursector, het uitgaansleven etc, alles wat ontspanning geeft worden de accijnzen verhoogd. Het is een vekeerd soort vestzak broekzak waarbij het resultaat uitendelijk negatief is.
ReagerenWWRM
@Goel ik verwarm bijna alles met een airco en gebruik in de ochtend kort gas Wat moet ik met 2.82 cent
Ik heb trouwens nergens gelezen dat ook de energie belasting op electriciteit ook naar beneden zou gaan
Overigens denk ik dat niemand er veel aan heeft zelfs al zou je 1250 kub gebruikt dan gaat het nog maar om 25 euro op jaarbasis
ReagerenGGoel
Dit is zeer goed nieuws. Deze rationalisering zal helpen vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Nu nog de vaste en variabele contracten afschaffen en iedereen over laten gaan op dynamische energie. Ook komt nu geld vrij voor eventuele subsidies op thuisbatterijen.
ReagerenWWRM
@Goel Ik zie eigenlijk weinig tot niets waar geld is vrijgespeeld en lijkt oude wijn in nieuwe zakken
Er is geen enkele fundamentele (nieuwe) keuze
ReagerenCChris
@Goel
Ik ga er niet intrappen, die batterij ga je van ze levensdagen niet terug verdienen dan maar de stekker eruit van de zonnepanelen!
ReagerenGGoel
@Chris
Google even op: “Bright Deze ‘zoutbatterij’ wordt opgeladen door de zee”.
Batterij kost niks aan grondstoffen!
ReagerenGGoel
Correctie, Google op: “Bright Veelbelovende zoutbatterij in massaproductie: goedkoop lithium-alternatief”.
Reageren