Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Salderingsregel per 2021 op de schop

De salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt per 2021 versoberd. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot eind 2020 kunnen huishoudens en kleine ondernemingen blijven profiteren door zelf zonne-energie op te wekken. Aan de nieuwe regeling zitten namelijk nog te veel haken en ogen waardoor de uitvoering ervan in gevaar komt. Er wordt nu onderzocht hoe men de regeling op een goede manier kan invoeren. Daardoor kan de nieuwe regeling pas per 2021 ingaan.

Wat is salderen?

Door te salderen kan men zelf opgewekte stroom aftrekken van de stroom die wordt afgenomen bij de energieleverancier. Iemand die 3.000 kWh aan stroom afneemt en 2.000 kWh zelf opwekt, hoeft netto maar voor 1.000 kWh te betalen aan de energieleverancier.

Wek je zelf evenveel op als je afneemt? Dan betaal je in feite niets aan de energieleverancier. Wek je meer op dan je afneemt? Dan ontvang je van de energieleverancier een terugleververgoeding.

Nieuwe regeling

Bij de huidige salderingsregeling krijg je voor de teruggeleverde stroom die je kunt aftrekken van de afgenomen stroom dus het volle tarief gecompenseerd: ongeveer 23 cent per kilowattuur (kWh). Hieronder valt zowel het kale tarief (8 cent) als alle vaste leveringskosten en belastingen (zo’n 15 cent).

De nieuwe regeling is een stuk minder interessant: huishoudens krijgen dan enkel een compensatie voor het kale tarief (8 cent per kWh). Daarnaast ontvang je van de overheid een terugleversubsidie, maar die zal (een stuk) lager uitvallen dan de 15 cent die overblijft. Zelf energie opwekken wordt daarmee minder interessant.

Terugverdientijd

Het idee van de terugleversubsidie is dat deze hoog genoeg moet zijn om investeren in zonnepanelen interessant te blijven houden. De terugverdientijd moet op ongeveer 7 jaar komen te liggen, vindt de overheid.

Tot slot wordt de nieuwe regeling zo opgezet dat de overheid zelf de subsidie kan matigen, bijvoorbeeld als de prijs van zonnepanelen omlaag gaat.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.