Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Salderen per 2020 afgeschaft

Per 2020 is het niet meer mogelijk om te salderen: de regeling wordt afgeschaft. In plaats daarvan krijgen huishoudens die stroom aan het net terug leveren een terugleversubsidie per kWh van de overheid. Dat blijkt uit een brief van minister Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

De nieuwe regeling is bedoeld om zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen te stimuleren. Het uitgangspunt hierbij is een terugverdientijd van 7 jaar.

Salderen

Op dit moment ontvangt men voor stroom die wordt terug geleverd aan het energienet evenveel als er wordt betaald voor stroom die wordt afgenomen van het energienet. Met andere woorden, de energieleverancier is wettelijk verplicht om de stroom die u jaarlijks teruglevert te verrekenen met de afgenomen stroom. Met andere woorden, het is niet voordeliger om gebruik te maken van elektrische apparaten als de zon schijnt.

Voorbeeld:

Een huishouden met zonnepanelen op het dak levert 1.000 kWh aan stroom terug aan het net en neemt 1.200 kWh af van het stroomnet. Na het salderen hoeft het huishouden maar voor 200 kWh aan stroom te betalen.

Indien een huishouden meer stroom teruglevert dan wordt afgenomen, ontvangt men een terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding is vaak gelijk aan het kale leveringstarief (zonder energiebelastingen) en exclusief BTW.

Terugleververgoeding

In 2020 verandert de situatie voor huishoudens die zonnepanelen aanschaffen. Kijkend naar het bovenstaande voorbeeld moet men het reguliere energietarief betalen voor de 1.200 kWh aan stroomverbruik. Meestal is dit rond de 22 eurocent per kWh (inclusief heffingen). Voor de 1.000 kWh aan stroom ontvangt men een terugleversubsidie.

De hoogte van de terugleversubsidie is nog niet bekend, maar volgens de overheid zal de financiële uitkomst nagenoeg hetzelfde zijn als bij de huidige salderingsregeling. Voor mensen die al zonnepanelen hebben, komt er een overgangsregeling.

Het gebruiken van zelf opgewekte stroom blijft interessant, omdat huishoudens ook na 2020 geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) hoeven te betalen.

Slimme meter

Huishoudens die gebruik willen blijven maken van de nieuwe regeling moeten beschikken over een bepaalde energiemeter. Deze kan zowel de afname als het ‘voeden’ van het elektriciteit aan het net nauwkeurig meten.

Een slimme meter zou nog voordeliger zijn, omdat deze kan faciliteren van dynamische leveringstarieven, energiebesparing en bij het versimpelen van administratieve processen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

  • AAnton

    Heldere uitleg, dank!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.