Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Salderen op jaarbasis wordt verplicht voor energieleveranciers

Een lichtpuntje voor huishoudens met zonnepanelen: energieleveranciers worden straks bij wet verplicht om op jaarbasis te gaan salderen. Dat meldt het AD.

Nu komt het bij enkele energieleveranciers nog voor dat er maandelijks wordt gesaldeerd, bijvoorbeeld bij BudgetEnergie en NLE. Dat is ongunstig voor de eigenaren van zonnepanelen en scheelt al snel zo’n 20 euro in de maand, berekende Energievergelijk.nl.

Wat is salderen?

Bij jaarlijks salderen kijkt de energieleverancier hoeveel stroom je in een heel jaar aan het net hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je in een heel jaar hebt verbruikt. Dit wordt 1 op 1 tegen elkaar weggestreept.

In feite betaal je dus evenveel voor de stroom die je afneemt als dat je ontvangt stroom die je teruggeeft aan het net. Behalve als je een overschot hebt aan zonne-energie. Dan ontvang je van de energieleverancier een terugleververgoeding.

Salderen per maand is ongunstig

Maar bij maandelijks salderen kijkt de energieleverancier dus iedere maand hoeveel stroom je aan het net hebt teruggeleverd en hoeveel je stroom je hebt verbruikt. Dat wordt dan met elkaar verrekend.

Deze manier van werken is ongunstig voor mensen met zonnepanelen.

In de wintermaanden wekken de panelen namelijk veel minder op. Je zult dan stroom moeten gaan inkopen. Aan de andere kant heb je in de zomermaanden weer overschot aan zonne-elektriciteit. Dit overschot zonnestroom mag je niet wegstrepen tegen het hogere elektriciteitsverbruik in de winter.

In plaats daarvan krijg je voor iedere extra kilowattuur (kWh) een terugleververgoeding. Maar deze ligt meestal aanzienlijk lager dan de prijs die betaalt voor het afnemen van stroom.  

 • De leveranciers met de hoogste terugleververgoeding check je hier.

Ruim 20 euro per maand

Energievergelijk.nl rekende eerder voor het TV-programma Kassa uit wat het verschil kan zijn maandelijks salderen of jaarlijks salderen. Bij 10 panelen kan dit verschil al oplopen tot ruim 20 euro per maand in het nadeel van de consument.

Minister Jetten van energie wil daar nu een stokje voor steken. Hij wil in de elektriciteitswet verankeren dat jaarlijks salderen verplicht wordt.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

16 reacties

 • TTjalds

  Heb vast jaar contract via eigen huis gekregen bij budget energie. Was het goedkoopste
  Eigen huis had dit moeten melden, zijn dus in gebreke gebleven,afwacnten wat er van zal komen

  Reageren
 • HHerman

  Ik heb nu een maand 9 zonnepanelen
  Op jaar basis komt het dicht bij mijn jaar verbruik. Essent verwekend per maand
  Wat dus nadelig is voor mij.
  Dan lees je ook nog infrarood panelen met zonnepanelen gunstig moet zijn .
  Maar niet op deze manier van salderen dit moet dan wel per jaar gaan dan is het pos voor zonnepanelen en milieu

  Reageren
 • Bbyssch

  Schakelaar tussen uw omvormer en groep PV’s is makkelijk te maken en kost niet veel. Doel is om bij zonnedagen het tijdelijke opbrengst van zonnepanelen uit te schakelen. Salderen per maand nog makkelijker en liefst per jaar. Bij te veel terugleveren van zonne-energie zet ik elektrische kachel buiten aan om het te veel naar nul terug te brengen. We krijgen ook geen stroom gratis, dus de energieleverancier ook niet van ons. Schamele 5 of 7 cent is te kort. Probeer accu’s of E-car het te laten opslaan. Boiler van ruim 120L drukt ook de kosten. Gelukkig kan ik de slimmenmeter uitlezen via P1 poort naar de pc en het verbruik controleren. Tenslotte het is m’n stroom & installatie, ze verdienen er genoeg mee.! Wie nog oude draaimeter heeft, is spekkoper. Denktank in Den Haag zal binnenkort wel iets bedenken.

  Reageren
 • Rr.mulder

  Salderen op jaarbasis :betekent dit salderen in aantal kwh of salderen met betaalde aantal afgenomen kwh.
  m.a.w. periode prijsverschillen gelden niet voor terugleveringen

  Reageren
 • EEddo Mondriaan

  Ik heb een driejarig contract bij NLE tot mei 2024.
  NLE gaat over naar Budget Energie Mijn contract blijft gewoon doorlopen bij Budget Energie, maar de vraag blijft of de saldering per jaar ook doorlopen?

  Reageren
  • YYvonne

   @Eddo Mondriaan Als je in de tabel kijkt zie je dat NLE nu ook al per maand saldeert. Is dus ook nu al k#t. Ik ben ook NLE klant.

   Reageren
 • TTjerk

  Gisteren bij Radar nog eens bevestigd gezien dat ik flink genaaid wordt door Budget Energie met mijn zonnepanelen !

  Groet’n uut Drenthe,
  Tjerk

  Reageren
 • JJohn

  Iedereen (media en mensen tezamen) roepen allemaal over verplicht op jaarbasis salderen, maar voorlopig zijn er alleen nog kamervragen gesteld en staat nog niets wettelijk vast.
  Maar ik snap het wel, de media heeft hierin de taak het volk mak te houden. Zoals gewoonlijk is media clickbait.
  Zoek het anders even op… Er is nog niets beslist mbt de wet.
  Dat gaat nog lekker een maand of wat duren, zodat bij de helft van NL de eindafrekening is geweest en de grote nutsbedrijven nog even hebben kunnen graaien.
  Je gelooft toch zelf niet dat deze mensen niet even lekker hebben lopen lobbyen bij hun vriend Rutte.

  Reageren
 • RRick

  Als het plafond is ingevoerd, wat zou de terugleververgoeding dan worden. Max 70 cent of zo hoog als het kale leveringstarief( indien de energiemaatschappij dit toe staat)?

  Reageren
  • YYvonne

   @Rick vereniging eigen huis wil meer dan 80% van de kale levringsprijs. Jetten had het over 80%. Zou al meer zijn dan de 50% die NLE levert.
   Ik zag in de tabel staan dat bijvoorbeeld Eneco nu 0,09€ levert. Dat lijkt me wel heel weinig

   Reageren
   • GGuus

    @Yvonne
    Mega betaalt 5 cent terugleververgoeding. Als ze dan ook nog eens maandelijks salderen is Mega wel een heel slechte keus. Gelukkig heb ik nog een oude ferrarismeter (draaischijf). Die saldeert automatisch en per jaar. Mijn jaarafrekening is voor stroom al jaren € 0,00. En het maakt niet uit van welke leverancier ik afneem.

    Reageren
 • PPeter van Dongen

  Budget energie massaal verlaten, zo drukken we het graaikapitalisme de kop in en niet anders.
  Maar ja, mensen beduvelen elkaar liever om iets te bereiken ipv dat ze collectief hand in hand ten strijde gaan.
  Nederland is een verschrikkelijk land verworden door de elite en de criminaliteit.
  Criminaliteit is het grootste verdienmodel geworden en behelst een banenproductiviteit die zijn weerga niet meer kent.
  An sich (eerlijk is eerlijk) heefft Rutten er voor gezorgt dat iedereen een baan kan betrekken, echter of je het eind van de dag met of zonder een mes in je rug bereikt is niet meer zeker.

  Reageren
  • AAlex

   @Peter van Dongen
   Klopt wat u zegd , had budget ook al geschreven dat hij deze bal terug krijgt

   Reageren
 • FFrans

  Naast het verplicht “salderen op jaarbasis” nu nog wettelijk het tarief voor het overschot van teruggeleverde energie vaststellen (80% v/h kale tarief).

  Reageren
 • PPeter

  Per wanneer en geldt dit met terugwerkende kracht voor 2022

  Reageren
 • MMartin van Geffen

  Super

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.