Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Salderen blijft mogelijk tot 2023

Het blijft tot 2023 mogelijk om te salderen met zonnepanelen. Dat hebben minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Snel (Financiën) vandaag bekend gemaakt.

In eerste instantie zou de salderingsregeling doorgaan tot 2021. Door deze verlenging blijft het langer aantrekkelijker voor huishoudens en bedrijven om te investeren in zonnepanelen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt op ongeveer zes tot zeven jaar.

Wat is salderen?

Bij salderen kunnen huishoudens de met zonnepanelen opgewekte stroom aftrekken met de stroom die is afgenomen bij de energieleverancier. Stel dat iemand netto 23 eurocent betaalt per kWh voor eigen verbruik. Dat kan middels salderen dit volledige bedrag per kWh worden afgetrokken.

Het is niet mogelijk om meer te salderen dan je zelf verbruikt.

Afbouw

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Het voordeel voor huishoudens en ondernemingen verdwijnt dan langzaam. Op ten duur ontvangt men voor opgewekte stroom met zonnepanelen alleen nog een vergoeding van de energieleverancier. Maar dat is pas in 2031 het geval.

Gezien het feit dat zonnepanelen steeds goedkoper worden, blijft het interessant om er in te investeren.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.