Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Regeerprogramma: betaalbare energierekening en einde salderingsregeling

Op 13 september werd het nieuwe regeerprogramma gepubliceerd. Hierin staat ook een visie en een uitwerking van plannen rondom de energietransitie, leveringszekerheid en klimaatadaptatie.

Het kabinet-Schoof streeft naar een duurzamer Nederland, met tegelijkertijd aandacht voor betaalbare energie en een betrouwbare leveringszekerheid.

Hieronder geven we een samenvatting van de belangrijkste gevolgen voor huishoudens.

Betaalbare energierekening

Het nieuwe kabinet zet in op betaalbare energie, met extra aandacht voor huishoudens met lage en middeninkomens, bijvoorbeeld door de inzet van het klimaatfonds.

Er komen maatregelen om de energiekosten voor kwetsbare groepen te verlagen, zoals subsidies voor isolatie en duurzame warmtebronnen zoals warmtepompen. Ook rentevrije leningen via het Warmtefonds behoren tot de mogelijkheden.

De gemiddelde energieprijzen voor de maand september liggen op:

  • € 1,295 per m3
  • € 0,275 per kWh

Stabiele energieprijzen

Het kabinet gaat ook nauwlettender kijken naar de ontwikkeling van de energiekosten en zet zich in voor stabiele en betaalbare energieprijze door een gezamenlijke Europese elektriciteitsmarkt te bevorderen, wat energiekosten kan verlagen en consumenten beter kan beschermen

Gasbelasting omlaag

In het regeerprogramma valt verder te lezen dat de energiebelasting op gas omlaag gaat in de eerste en tweede schijf.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel de belasting omlaag gaat, maar waarschijnlijk gaat het om de bedragen die in het hoofdlijnenakkoord worden genoemd. Daarin staat dat gas 2,82 cent per kuub goedkoper wordt via lagere belastingen.

De gemiddelde gasprijs ligt op circa 1,30 euro per kuub. Daarvan bestaat 70 cent per kuub aan energiebelasting (inclusief btw).

Salderingsregeling per 2027 beëindigd

Per 1 januari 2027 wordt de salderingsregeling stopgezet. Huishoudens mogen hun opgewekte zonnestroom dan niet meer aftrekken van de stroom die zij zelf verbruiken.

Voor alle teruggeleverde elektriciteit ontvangt de consument straks een redelijke vergoeding, hoewel de exacte hoogte hiervan nog niet is vastgesteld. Of deze vergoeding een vast bedrag wordt, bijvoorbeeld 2, 4, 6 of 8 cent per kWh, of een percentage van de kale stroomprijs, zal een grote invloed hebben op de uiteindelijke terugverdientijd van zonnepanelen.

Energievergelijk.nl berekende eerder al dat de terugverdientijd in de toekomst hoe dan ook zal oplopen. In een verwacht scenario wordt uitgegaan van 12,5 jaar.

Rendement spaarrekening vs. zonnepanelen

In de grafiek hieronder staat het rendement van een investering in zonnepanelen, vergeleken met het rendement op een spaarrekening.

Afhankelijk van de stroomprijs en de terugleververgoeding kan de terugverdientijd variëren tussen de 7 en 20 jaar.

Netbeheerkosten omhoog

Hoewel dit niet letterlijk staat in de plannen van het nieuwe kabinet, is dit wel een belangrijk punt om te benoemen. De netbeheerkosten zullen de komende jaren flink moeten stijgen.

Dat heeft alles te maken met de energietransitie, die meer vraag van ons elektriciteitsnet.

  • Groei van wind- en zonne-energie, met piekproductie op wisselende momenten van de dag.
  • Stijging van het aantal elektrische voertuigen, wat de stroomvraag verhoogt.
  • Verhoging van de elektriciteitsvraag door de overstap van gasgestookte ketels naar warmtepompen.

Om het elektriciteitsnetwerk te verbeteren, is een investering van 60 miljard euro gepland tot 2030. Deze investering komt voor een belangrijk deel op het bordje van huishoudens. Zij zullen de miljardeninvesteringen moeten betalen via verhoogde netbeheerkosten. In 2024 stegen deze kosten al met zo’n 90 euro voor een gewone aansluiting.

Warmtepomp niet verplicht

Huishoudens hoeven voorlopig geen verplichte duurzame aanpassingen te doen, zoals een warmtepomp bij vervanging van de ketel. Uitzondering hierop is als het gaat om invulling van Europese richtlijnen.

Huishoudens blijven wel gestimuleerd worden om hun huizen te verduurzamen door middel van subsidies en rentevrije leningen.

Twee nieuwe kerncentrales

Kernenergie gaat in de toekomst een belangrijke rol in het creëren van een duurzaam energiesysteem met hoge leveringszekerheid. Omdat kernenergie niet afhankelijk is van het weer, is het een betrouwbare energiebron die helpt om de stroomvoorziening stabiel te houden.

Het kabinet gaat door met de voorbereidingen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales, en de bestaande kerncentrale in Borssele blijft open. Daarnaast worden plannen gemaakt voor de bouw van nog eens twee extra kerncentrales. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om kleine kerncentrales te bouwen, die minder ruimte innemen en flexibeler kunnen worden ingezet.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

30 reacties

  • JJob

    Om de een of andere reden kunnen de energiecentrales wel opschalen bij vraag maar niet afschalen als er minder verbruik is? De maatregelen van de energieleveranciers zijn mijns inziens gewoon bedoeld om de aandeelhouders van verdiensten te blijven voorzien. De stroom die mijn panelen over hebben krijg ik nu een redelijk bedrag voor terug maar tegelijkertijd verkopen ze mijn stroom aan de buren voor een hoog tarief. Daar hoor je ze niet over. De energiebedrijven zijn niet van plan hun monopolie te delen met private zonnepanelen en windmolens. Ze willen wel je ‘helpen’ door op afstand je panelen uit te schakelen. Dat is heel handig want dan gaan zij bepalen wat je panelen mogen doen. De winst moet tenslotte op peil blijven! Het hele energietransitieverhaal is niet goed doordacht. Niet door de regering, niet door de netbeheerder, niet door de energieleveranciers, niet door de Gemeenten en al helemaal niet door de klimaattafels van Ed

    Reageren
  • GGerrit

    Voor mij duidelijk de stekker er uit voor die paar centen wat het dan nog oplevert loont het niet ik hoop dat vele mij zullen volgen gr

    Reageren
    • JJan

      @Gerrit
      Groot gelijk

      Reageren
  • PPaul J.

    Maatregelen zien er goed uit. Verademing ivm vorige Kabinetten

    Reageren
  • MMarcel

    Die berekeningen van rendement kloppen voor geen meter. Ten eerste loopt saldering nog door tot 1-1-27, met of zonder terugleverkosten afhankelijk van het contract. Daarnaast is statistisch bewezen dat zonder saldering er een eigen consumptie is van 32%. Teruglevering vindt plaats tegen een vergoeding die niet bekend is en waar dus moeilijk rekening mee te houden valt. Een batterij verhoogt de eigen consumptie naar 60%. Daar kan nog een paar % bij door onze routine aan te passen. De ROI blijft ruim onder de 7 jaar, afhankelijk van installatieprijs zelfs 5 jaar.

    Reageren
  • TTon

    Nou nou 2,8 cent belasting verlaging op gas waar we nu 70 cent per m3 betalen. Schamen moeten ze zich . Er zou helemaal geen btw op een eerste levensbehoefte moeten worden geheven. En welk land heft meer belasting op een produkt van pakweg 40 cent per m3 …juist Nederland! Nogmaals diep schamen kabinet Schoof. Gewoon een opvolger van Rutte.

    Reageren
    • Kkees

      @Ton
      Wauw is net weer 11 cent gestegen op gas. Dikke sigaar uit eigen doos.
      Laten ze de belasting op stroom eens flink verlagen.

      Reageren
  • RR brinkman

    We hebben geïnvesteerd in zonnepanelen en warmtepomp .
    Maar een accu kopen gaan we niet meer doen.
    Een een elektrische auto kopen doen we al helemaal niet. Gaat iedereen elektrische rijden . Word stroom aan de paal veel te duur.
    Bewijs is er. Zie zonnepanelen en warmtepomp.

    Reageren
  • RRon

    Mooi man, toen eerder bekend werd dat salderen zou blijven bestaan de beslissing genomen panelen te laten leggen.
    Mooi uitgerekend hoeveel ik er nodig heb zodat ik over een jaar gezien ongeveer op 0 uit zou komen.
    Nieuwe energie leverancier erop uitgezocht.
    Denk je het goed te doen voor de eigen portemonnee en het milieu, word je een paar maanden later door de zeer betrouwbare overheid ahum ahum keihard gepakt. Gek he dat mensen geen vertrouwen hebben in de overheid.

    Reageren
    • KKaspar

      @Ron deze neem ik de overheid niet kwalijk… We hebben hier zelf voor gestemd! Ik niet, maar de meerderheid wel. Dit is wat men wilde, ook al hoor ik nu vooral veel klagen. Maar goed, dit stond wel in de partijprogramma’s.

      Reageren
      • Kkees

        @Kaspar
        heb er ook op gestemd, omdat ze zeiden salderingsregeling blijft hoe dan ook bestaan. Dus dacht stem op hun. Wat een leugenaars zijn het die wilders en bbb

        Reageren
      • 11seconde

        @Kaspar helaas kiest men geen overheid maar een partij. Partijprogramma’s worden opzij geschoven om maar te kunnen regeren, want het volk heeft zogenaamd besloten. Helaas hebben wij geen tweede stem om een coalitie te accorderen…….

        Reageren
    • RRob

      @Ron
      Helemaal gelijk.
      Ik hoop dat de eerste kamer weer dit voorstel afschiet.

      Reageren
    • MMario

      @Ron goed doen voor het milieu?
      Het fabriceren van de zonnepanelen is zwaar milieu vervuilend!
      Maar dat wordt je niet verteld.

      Reageren
      • MMartin

        @Mario
        Hwt produceren van elektrische auto en het reclyen van betreffende voertuigen is ook zeer milieu vervuilend. En dan hebben we het nog niet over de bladen van windmolens.

        Reageren
  • MM. Broersma

    Dat die vaste netbeheer kosten weer gaan stijgen is mij een doorn in het oog. Ik gebruik bijna geen gas en elektra door mijn zonnepanelen, maar ik kan zo niets besparen en de KWh prijs is op deze manier huizen hoog, want die moet je berekenen over alle kosten. Ik denk er over om in te zetten op stand-alone worden en volledige afsluiting, met voor de wintertijden energie van een elektrische auto die kan leveren aan het huis.

    Reageren
    • KK

      @M. Broersma
      Ik zit te kijken naar een windtrubine/wokkel. Alixpres 500€, wind zat. Dak op heb je energie in de wintermaanden.
      Denk alleen wel dat overheid gaat zeuren. Ja vanwege besgermde diersoorten, vleermuizen en kikkers

      Reageren
  • MM.C.

    Alles wat geprivatiseerd is, is een puinhoop geworden. Hyena’s die de burger uitknijpen. Energie, zorg, openbaar vervoer. Tevens verhoogd overheid extreem alle belastingen. Op een gegeven moment krijg je hele grote verschillen tussen rijk en arm en zal de armoe explosief stijgen. Los van dit investeren mensen nergens meer in, omdat ze alle vertrouwen kwijt zijn. Voorbeelden: warmtepomp, zonnepanelen, elektrische auto’s etc. We gaan hard achteruit en dat doen we zelf door waardeloos slecht beleid! Zero emissie wordt de druppel voor ondernemers, die bijna niet meer rond kunnen komen en steeds meer gaan sjoemelen. Dit krijg je.

    Reageren
    • Jjanneke

      @M.C. op een gegeven moment verplichten ze je om te gaan investeren in verduurzanen
      nav je spaargeld

      Reageren
      • JJojo

        @janneke
        Dat klopt. Maar daar vraagt het volk ook om. Nivelleren. Socializeren.
        Mensen worden zo opgezet tegen de ‘rijken’ dat veel vergeten dat ze zelf ‘rijk’ zijn tov vele anderen in Nederland.
        Wij zijn al 75% kwijt aan het sociaal vangnet. Dat moet al door de het steeds kleiner wordende groepje werkenden gedragen worden. Om de belasting niet te hoeven verhogen komen al dit soort voorzieningen te vervallen. De ‘rijken’ kunnen dit niet allemaal gaan bekostigen dus komt er ook een groot deel op de ‘gewone’ burger

        Reageren
  • SSjursel

    De energieleveranciers investeren in windmolens etc.
    Hun winsten moeten blijven, daarom moeten particulieren betalen voor hun te leveren energie van zonnepanelen.

    Reageren
  • EErik

    De grootverbruikers van stroom hebben hun omzet weer veilig zien stellen. Het zijn wederom de huishoudens die de stroom transitie moeten betalen. Zo blijven de rijken rijker worden en de armen armen. Tof uitgangspunt van onze regering. Ga vooral zo verder

    Reageren
  • HH. Wouda

    Volgens mij betalen wij al heel lang transport kosten, voor kabels die er al heel lang liggen. De bedoeling is van die kosten onderhoud en vernieuwing te betalen.
    Volgens mij zijn de opbrengsten niet echt besteed aan vernieuwing maar gebruikt voor andere dingen .

    Reageren
  • FFreek

    Ipv de kosten voor het netwerkbeheer bij ekke burger neer te leggen moeten de mensen met een EV veehoudingsgewijs meer gaan betalen. Ze genieten ook van de voordelen.

    Reageren
    • KKaspar

      @Freek niet gehinderd door kennis? Een EV rijdt heerlijk, absoluut. Maar daar houden de voordelen voor de berijder eigenlijk wel op…. Ik rij een EV vooral vanwege het milieu en omdat het mogelijk was voor niet heel veel meer geld onder de streep. Inmiddels is een EV rijden al duurder dan brandstof rijden en u zou daar nog een schepje bovenop willen doen? Dan is het wel helemaal zeker dat er straks geen EV meer rijdt en we de klimaatdoelen ook niet gaan halen. Terug in de tijd.

      Reageren
      • MMichael

        @Kaspar je schrijft een hoop onzin. EV rijden is helemaal niet duurder dan ICE. Zeker niet op de lange termijn. Een EV rijd niet alleen beter en rustiger, het heeft meer power, en nagenoeg geen onderhoud, en 0 uitstoot.

        Reageren
  • AAad1

    De mensen met zonnepanelen zullen grotendeels de kosten voor mensen zonder zonnepanelen moeten ophoesten.
    Beter gewoon de oude meter gebruiken met automatisch terugdraaien.
    Inplaats daarvan een vaste belasting op aanschaf zonnepanelen en jaarlijks belasting per zonnepaneel berekenen.
    Dan zijn alle problemen ook voor de centrales van de baan.
    Geen batterijen nodig en geen bemoeienis en manipuleren van de centrales en leveranciers meer.
    Bij auto’s betalen we toch ook eenmalig bpm en jaarlijks wegenbelasting en bemoeien de fabrikanten en dealers er toch ook niet mee.

    Reageren
    • HHendrikus

      @Aad1
      Helemaal mee eens Aad!, dat is DE oplossing.

      Reageren
  • EE. Westdijk

    Ik mis in de trafiek de inleg voor het sparen.
    Je inleg kan je nirt gebruiken anders heb je geen rendement.

    Reageren
    • KKaspar

      @E. Westdijk die inleg is gelijk aan de kosten van zonnepanelen, en ook dat geld kun je daarna niet meer gebruiken

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.